Нема страв, бараш нов доктор и почнуваш одново, може за кратко време одма ќе си подобра, многу време се мачиш без резултати,одма прави промена на се, и повеќе самодоверба, кога успеав јас ќе успееш и ти
Имам другарка шо пиеше терапија околу ова неколку години, тонеше се повеќе и како зависна да стануваше од неа со страв како ќе и биди ако ја остави да не има криза и слично, панични напади, се до момент кога и самово тело веќе не и го поднесуваше лекот шо повраќаше многу често, беше како отсутна како друг човек, но ја прекина и верувај се се смена она поинаку размислуваше подобро и беше, се исфрли сите лекови, се освести дека и прави многу полошо, не оди повеќе на психотерапија, по некое време и заборави на се не сака ни да се присетува колку не убаво и било во тие години, значи може да се менаџира и без лекови, не велам да ги откажеш но кога толку години се бориш со различна терапија дали имаш пробано некогаш и без воопшто терапија или да пробаш, само не мисли на најлоши сценарија, вежбај спортувај и храни се здраво, мораш да си имаш некои обврски во текот на денот за да не мислиш на ова.
Здраво на сите! После две години да речам "пауза од анксиозноста" сега ми се враќа со многу голем замав. Симптомите веќе и самите ги знаете. Е сега,прашање до сите борци.. Дали е подобро да се почне со АД или да пробувам сама да се борам до крај. Да нагласам !имам конзумирано АД и седативи претходно и ми беше за нијанса подобро па постепено ги прекинав во консултација со доктор! Сега после стресни ситуации сум бетер и од пред тоа. Ве молам за совет
Луѓе дали и вие кога патувате дали низ град или било каде поубаво се чувствувате кога има отворени аптеки или бензиски, продавници. Јас ако видам дека нема мислам дека или ќе се онесвестам или ќе се угушам. Сега ми следи патување до соседството, не знам како ќе го преживеам автопатот. Се соочил некој со вакво нешто? Како се справувате?
Да но не знам како е, бидејќи толку ми е страв од отворен простор што буквално на секој 100 метри треба да има нешто. Иако колку и да се лоши симптомите не верувам дека ќе се деси нешто ама сепак...
Според мене мислам подобро е да земеш терапија , јас исто ќе се борев без терапија додека не западнав после анксиозност и панични напади во депресија па едвај се извлеков со лекови. Ако осеќаш дека не можеш сама побарај психолог не чекај да западнеш уште повеќе
Dali nekoj se spravuval so opsesivni (prisilni misli) posle stresen moment koga slusnav za eden nesreken slucaj kako nekoj se samoubil jas od togas se blokirav nemozam da funkcioniram 24/7 mislam na toa mi doagjaat misli i ti toa ke go napravis pa razni sliki vo glava si pravam kako tolku so mene taman ke se raspolozam nesto nesto.mi vika ama ti dzabe se raduvas koga ke frlis a do pred toj slucaj nemav nisto takvo imam I nesonici I celo vreme mislam na toa,pred 5 godini imav anksioznost na fizickite raboti panicni napadi da ne mi se desi nesto ova toa no go pominav sega kako od odnas 24/7 sum zgrcen strav mi e da ne izgubam kontrola rabotite kako ne realno mi e se kako postoi svetov kako nie lugjeto postime koj sme nie kako custvo na nerealnost,izvinete na golemiot tekst
Луѓе секојдневно на светско ниво се самоубиваат и оставаат блиски позади да се бават со смислата на животот. Не треба да анализираш во детали што, како, зошто. Да, едно е да си емпатичен и да те здоболе (макар и за скроз непознат - оти тоа значи дека си и ти човечко битие, со емоции), но сосем друго е да дозволиш да ти влијае. А можеби и ова ти е само тригер за лични, нерасчистени мисли или имаш некаков страв од смртта. @Lionlion123
Strav od smrt i toa golema mi bea prvo fizickite pa psihickite sega pa pocnuvaat misli ne ti treba ova ova e zivot a mene uste tolku strav me fakja od mislite sto mi doagjaat
Побарај психолог кој е стручен за ваква проблематика или обичен разговор со свештено лице (без разлика дали си или не си верник, без притисоци). Не е нешто нерешливо. Во меѓувреме иницирај дружење со пријатели, пешачи. Не се затварај сам, ако имаш поблизок пријател или роднина кој би те сфатил - сподели. Тука имаш и разноразни теми, разгледај во соодветни категории или на полето за пребарување.
Kolku poveke se opteretuvas so niv tolku poveke ke ti nadovagaat. Znam deka ti stvaraat anksioznost, samo gi pusti neka si tecat, bez da gi analiziras, probaj da ne se opsednuvas so niv. Na youtube imas dobri videa od srpski psiholozi ke ti bidat od pomos. Inace imav opsesivni misli deka ke dobijam nekoe ludilo, tolku me iscrpuvase duri bev uverena deka poluduvam, si trazev simptomi, dur mi se bese pricinalo deka glusec vidov pa si napraviv trista filmovi deka pocnav i da haluciniram uzasen period mi bese,taka da opusteno i gledaj da ne si pravis opsesii od niv