Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    355
    Допаѓања:
    2.019
    Чувството дека околината е променета дека не ја познаваш, а свесна си дека не е така во реалноста се вика дереализација. Ова не е невообичаено за некој кој се бори со депресија и анксиозност и има акутен стрес.
    Те читам низ темите и се гледа дека стварно си имаш мака ама и дека сакаш да работиш на тоа да ти биде подобро што е добар почеток. Не знам на каква терапија си била до сега ама пробај когнитивно-бихејвиорална терапија. Најди некој искусен психотерапевт и работи на себе.
    Друго што приметив е дека имаш проблем во одржување на другарства, прифаќање на критики, проблеми на работа и мислам дека тоа треба да го тематизираш на психотерапијата.
    Многу често велиш дека другарствата ти се еднострани и дека те избегнуваат. Реално може и некој те препознал на форумот и не сака неговите проблеми или вашите муабети да ги чита тука. Имаш многу информации споделено за себе и мислам дека ова може да е една од причините што те избегнуваат.
    И уште еден совет за крај запиши се на некој спорт. Ова ти е одличен начин да стекнеш нови пријателства и да го намалиш барем малку стресот.

На DEFNEDEFO, Mumoftwo30, senjorita-v и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Tarantulla

Tarantulla Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    616
    Допаѓања:
    496
    2,5, пијам 11 години

3. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.493
    Допаѓања:
    16.999
    Дали имаш искуство со таков психолог. Ако имаш пиши порака. Не можам јас тебе.

4. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    355
    Допаѓања:
    2.019
    Не живеам во Македонија, не можам да ти помогнам. Ама распрашај се сигурно има некој кој прави таква терапија.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Skorpija12

Skorpija12 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2022
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    101
    Како ги контролирате емоциите. Некогаш од толкава раздрадливост дури и викотница ме вознемирува и после тоа имам стегање во гради, покачен притисок, не можам да се опуштам. Ќе пројде ли чумава еднаш засекогаш. Поздрав до сите борци :)

Последна измена: 5 август 2025
    На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  6. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.493
    Допаѓања:
    16.999
    Дали ко ќе се вратите од одмор, нареден ден имате главоболки, се осеќате уморено и ве боли глава?

7. pianogirl

pianogirl Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    748
    Допаѓања:
    1.022
    Na pocetokot ne, posle pocnav da se bavtam po doktori da vidam od sto mi e, pa candida u plunka, pomina i toa grutkata uste stoi, pa ajde helikobakteri-pozitivno, ispiv trojna terapija, grutkata uste stoi. Ima denovi koa ja nema, ima denovi koa ja ima. E sea, mozno e i od hranata, da mi se vraka nagore - reflux e strucniot termin, ama me otruja so antibiotici. Taka da sea ni po doktori odam ni nisto, dignav race. Doktorkata mi kaza najverojatno od stres ti e.

8. Just_a_kid

Just_a_kid Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2021
    Пораки:
    595
    Допаѓања:
    1.873
    Дали некој се чувствувал некогаш како мене и дали некогаш ова ќе ми помине?
    Мислев ќе помине дека е период од животот ама не поминува, мислам дека почна да ми се случува од дента кога морав сама да продолжам да седам без цимерка.. Поточно трае од ноември 2024.. Кога сум со луѓе океј сум, зборам, се смеам, знае некогаш и тогаш да ме фати анксиозност ама многу ретко, ама во моментов кога ќе останам сама ме фаќа анксиозност, депресија плачам за се и сешто. Кога одев на факс додека бев на факс покрај колеги се беше добро штом ќе влезев дома ме фаќаше анксиозност, си реков ќе помине период може е ама не истово се случуваше секој ден. Сега мислев дека се средило се затоа што сум подолго време дома и не сум сам, ама денес моите излегоа останав на ден сама дома и знам дека е на ден и незнам зошто почнав да плачам, почнав осамено да се осеќам. Незнам навистина што ми е, а пред да останам сама се радувам што ќе останам конечно сама, планирам 300 работи што да правам и на крај ништо не правам затоа што ме фаќа депресија.

9. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.104
    Допаѓања:
    131.519
    За да ти помине, мора да делуваш.
    Штом нејќеш сама, поразговарај со и повикај некој за прошетка. Од фамилија, комшика или другарка.
    Ако нема со кој, зафати се со нешто што може да ти пренасочи мисли. Читај книга (и фаќај белешки ако има значајна содржина), гледај тв/интернет, зачисти по дома.
    Ако не мрдаш од една точка, побарај помош од стручно лице.

На senjorita-v и Just_a_kid им се допаѓа ова.
  10. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.493
    Допаѓања:
    16.999
    Луѓе, пак ми е даден Аклонил и тоа цел месец, еве сношти се напив како што ми кажа док, пола апче од 10 мг, треба цеееел месец.
    Леле живи соништа, леле луѓе.

Искуства

11. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.625
    Допаѓања:
    14.775
    Цел ден растревожена, никако не можам да се смирам.
    Се возам патувам, едвај се контролирам да не плачам. Згора на тоа неспиена, и претопло ми е, вријам ко у казан да се варам..

Не знам денов како ќе се издржи.

12. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.493
    Допаѓања:
    16.999
    Потплачи си, ич да не ти чуе

13. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.625
    Допаѓања:
    14.775
    Хорор бе хорор денес.. Крш сум

14. BubamaraM

BubamaraM Активен член

Се зачлени на:
    8 јули 2025
    Пораки:
    214
    Допаѓања:
    488
    Ти ја имам читано приказната Штрумфетка, ми се случи и мене загуба на бебе.
    Се она што доаѓа следствено е нормално, и најчесто се манифестира преку телесни симптоми.

Убаво е да одиш кај психолог, но од психологот/терапевтот никогаш нема да добиеш конкретни совети, и конкретни решенија. Знам, сите ги бараат и имаат замисла дека со одењето на психолог - токму психологот ќе биде тој што ќе реши, односно ќе каже како да се води животот на клиентот. Не е така, не смее, не е етички никој да одлучува како ќе живееме. Можеме да одиме со цел, што сакаме да промениме кај нас, во секојдневието, во средината, па оттука низ разговори да се дискутира за различни видувања, погледи, опции, и според тоа клиентот си носи одлука како понатаму. Работата е да се ослободат емоциите, да се збори за нив.

Дополнително што за нас, што сме изгубиле бебенца, болката и тагата никој нема да успее да ни ја избрише, единствено што може да направиме е да збориме за тоа, ако имаме потреба да го одржиме нивниот спомен, да учиме да се носиме со болката...

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Maca4321

Maca4321 Активен член

Се зачлени на:
    11 април 2024
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    4
    Veke 4god imam problem so nervozni creva I nemoznost da se ispraznam,cuvstvoto vo mene e deka mi se odi non stop vo wc I strav da ne stignam do toilet.na kolonoskopija mi go puknaa crevoto I nema rezultati I me ostavi internistot na LOPERAMID tableti protiv proliv. I taka jas sekoj den pijam LOPERAMID za da izlezam veke ni so niv ne sum sigurna premina vo golem strav,od se se izolirav samo doma I na rabota,samo crevata gi upropastiv bolki osekam,normalno dobivam zapek a jas pak se napijam za da idam na rabota,tableti nisto ne zemam za smiruvanje a mi treba nesto se gusam,kratok zdiv kako grloto da mi e vrzano usta mi trpne,posle se opustam doma I pred spienje pak pocne od pomislata deka utre istoto me ceka.unistena sum veke stasno e decata I maz mi ja znaat situacijata I veke im e preku glava.kade da odam neznam maticniot znae se ali psihijatar nikako nesaka,samo psiholog moze so razgovor,pomagajte

16. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.803
    Допаѓања:
    40.362
    Зошто пиеш секој ден лоперамид кога немаш дијареа?

17. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 април 2020
    Пораки:
    3.145
    Допаѓања:
    40.529
    Извини, не те разбрав, кој не сака психијатар, матичниот или ти? Ако првото, што има врска тој што сака, а ако ти не сакаш, не знам зошто не би поразговарала и со психијатар. Кога гледаш дека ситуацијата трае и се влошува, треба третман. И психијатрија е медицина, нема зошто да не се користи. Побарај си добар психијатар, психолог и дај си волја да пробаш да поминеш низ ова.

На Katie90 и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  18. Elii1

Elii1 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    5
    Zenski dali imala nekoja custvo na nestabilnost panika strav deka ke padne a na stabilno e ili na krevet lega

19. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.762
    Допаѓања:
    7.581
    Како нервозни црева,а не можеш да испразнил црева.
    Јас имам нервозни црева,имам редовна столица,се имам и пролив,на вта-три месеци имам пролив,и неможам да се спасам од тоа

20. Рутерче-Нена

Рутерче-Нена Активен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2023
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    30
    Dragi borci zdravo!Da vi kazam za moite simptomi i maki.Sekoj den se boram so zesgini od pupak nagore gradi lice crvenilo i zezenje na obrazite potoa pokacuvanje na pritisok a pijam i za pritidok i seroksat i heleks.Sto e seto ova sekoj den i bez sila bplki vo celo telocukanhe vo glava srceto li stegnatost od glava do peti nezz vise sekoj den pri tarapija! Dali ova go imate ili jas imam nesto.....Pomosss