Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.535
    Допаѓања:
    17.101
    Ти благодарам еве ги одма плачките кај мене , мерев притисок во ред ми е а пак имам главоболка, истоштеност....

Пијам кисела вода, електролити каснав малку.... И еве вентилатор дува во мене.....

И сеа се нервирам оти сите шетаат јас седам дома.

2. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.910
    Допаѓања:
    127.469
    И јас седам дома. И? Ме заболе кој каде шета. Јас сум си дома си седам на ладно, не поднесувам жешко и тоа е. Премногу се споредуваш со други. Премногу даваш значење на туѓо мислење. Оцврсни малку. Испланирај си денот тебе како ти одговара.. ти се спие- спиј, ти се шета-шетај, читај книги, гледај си комедии.. не се замарај кој што прави.

Последна измена: 17 август 2025
    На Mrs. right, Paula123, sweet dreams ** и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Tarantulla

Tarantulla Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    498
    Доста ти е и вентилаторот,друго све ти е од мислите,на сите ни е жешко

На Paula123, Mumoftwo30 и GirlLove им се допаѓа ова.
  4. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.535
    Допаѓања:
    17.101
    Искрено, глупо се осеќам оти откако ќе се напијам апче за смирување Аклонил, што ми ги даде Др. Васка од Охрид, одма ми поминува.

Тие ми рече по потреба.

Иначе пијам Вела факс 75 XL na сабалје и ма вечер 5мг Азолар.

5. Tarantulla

Tarantulla Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    498
    Значи све ти е на нервна база,немаш здравствен проблем само си вознемирена,кога ти е лошо напиј се аклонил и ке помине

На Лејди Гага, DEFNEDEFO, GirlLove и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.937
    Допаѓања:
    11.136
    Да, од лекот е, околу 2-3 недели ми требаше за да се навикнам, кога почнав пред 2 години.
    И главоболки и вртоглавици имав, ќе ти биде подобро за некое време, многу ми помогна Елицеата во целиот процес, само јас не останав ма 5 мг. ми зголемија уште тогаш на 10 мг. Супер терам со нив 2+ години.

7. flawless.

flawless. Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2020
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    1.328
    Смени си го докторот. Толку ќе кажам на таа тема. И потруди се колку можеш да не си ставаш на дневен ред такви особи, тоа за нив кажува.

На Cosmic Girl и GirlLove им се допаѓа ова.
  8. Bubmarcebliznaci

Bubmarcebliznaci Активен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2024
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    2
    Леле јас пак страв се сонував на сон и после одма барам значенје ми излегува дека ми престои теска болест и јас страв сега неможам да се смирам

9. Filip N

Filip N Активен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2024
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    39
    Здраво,

Во 2021 по една пост ковид епизода (екстремен замор) животот едноставно ме примора да станам свесен за тоа што се случува во моето тело и ум и да се соочам со сите грижи и стравови кои ме држеа заглавен во состојбата.

Решението беше во поврзаноста помеѓу умот и телото. Преку знаењето и алатките од Гешталт и Internal Family Systems психотерапевтските модалитети, како и преку моќта на мајндфулнес и медитацијата јас успеав да излезам од состојбата.

Сите овие техники не само што ми помогнаа да ја надминам пост ковид ситуацијата, тие ми помогнаа да живеам многу позадоволно , помирно и посреќно.

Увидувајќи колку сето ова знаење и техники за менталното здравје придонесоа да живеам многу поквалитетно и помирно - добив силна мотивација да помогнам во споделување на сите овие знаења до што е можно повеќе луѓе.

Затоа од неодамна се вклучив во проект на Гешталт советувалиштетозахуманасоработка - Гешталт Македонија - каде што сум и едукант за Гешталт психотерапија.

Од овој проект треба да произлезе онлајн програма / курс за справуавње со анксиозност и стрес.

Целта е овој онлајн курс да биде ефикасно и лесно достапно решение за што повеќе луѓе во Македонија.

За да може да го креираме најдоброто решение потребно ни е мислење од што е можно поголем број на луѓе кои се соочуваат со анксиозност и стрес.

Затоа би сакал да ве замолам да одвоите 5-10 минути од Вашето време за да го споделите Вашето искуство и мислење на тема: “Како се справувате со анксиозност и стрес?”

Како благодарност за Вашиот придонес – веднаш по пополнувањето на прашалникот ќе имате можност да пристапите до аудио вежба од Гешталт психотерапијата и прашања за рефлексија.

Овие вежби ќе ви помогнат да ги истражите вашите емоции, мисли и сензации во телото, а со тоа и да изградите поголем капацитет за свесност за тоа што се случува со вас во сегашниот момент.

Линк до прашалникот:

https://www.gestaltmacedonia.com/prasalnik-kako-se-spravuvas-so-anksioznost

Ви благодарам за Вашиот придонес и се надевам дека ќе имате убав и мирен ден

Филип

На GirlLove, Aleks.mar и Miroslava12 им се допаѓа ова.
  10. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    541
    го пополнв. Благодарам. Иако немам некој тежок степен на анкс сепак ме интересира било која информација

На Filip N му/ѝ се допаѓа ова.
  11. AnksPill

AnksPill Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2022
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    96
    • Не испраќајте повеќе мислења едно по друго
    Јас од 75кг на 90кг од антидепресиви..

Издржи една недела ќе ти помини, јас пиев Елицеа го имав истото една недела дури да се навикни организмот.

Последна измена од модератор: 30 август 2025
  12. Filip N

Filip N Активен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2024
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    39
    Ти благодарам.

Во иднина планираме едукативни содржини на тема анксиозност и стрес во форма на блогови, newsletter, работилници и онлајн курсеви.

Поздрав и убав ден :)

На Aleks.mar му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Бибиче

Бибиче Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2025
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    7
    Денеска незнам искрено што ми се дешава. Лежам и такихардии осеќам:( пулсот ми оди 80, 85.
    Дали нешто потсвесно ме мачи или е нешто посериозно само Господ знае. Дали ви се дешава да имате такихардии во лежење? Обично кога ќе легнеш телото се опушта и срцебиењето се снижува

14. Mete alenka

Mete alenka Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2024
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    2
    • Пишувај кирилица
    Dali nekoj so soocil so glavobolka koja trae povejke od dva dena inache sum so anksioznost 6 godini

15. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    541
    јас имав главоболки цели 2 години секој божји ден. Прво препишував на постоквид реакција ама на крајот морав на лекар пошто не се издржуваше. Сега еве пак почнуваат ама проследени со вртоглавици и морам на невролог

16. Mete alenka

Mete alenka Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2024
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    2
    Istoto mi se desava eve vejke povejke od edna nedela isto i vrtoglavici pomena na lokacija na bolka vo glava mi zakazaa snimanje pa ke vidime na 2.9

17. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.937
    Допаѓања:
    11.136
    Анксиозноста знае да прави страшни главоболки и вртоглавици, јас лутав со месеци пред да откријат дека сум со анксиозност на психијатар, ме болеше глава секој ден неколку месеци со ред, ужас е благ збор за тоа што преживеав!
    Веќе 2 години пијам терапија и сум мн подобро, ретко имам вртоглавици, а главоболки од промена на време ми се појавуваат.
    Мене ми препорачаа ЕЕГ да правам тогаш, и се беше ок.

На Aleks.mar и Лејди Гага им се допаѓа ова.
  18. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    541
    јас сум свесна дека имам некој степен на анксиозност. Ама некако одам да ги испитувам физичките симптоми а не сум била да проверам за анкс. Е сега за вртоглавициве искрено ме фаќа страв пошто се појавуваат одеднаш како некој да ме удира по глава па за секунда како да губам координација па ми се врти. Се тоа многу кратко трае. Не сум се посомневала дека можеби е од стрес или анкс повеќе ми се врти низ глава да не е некој благ мозочен удар или некаков потрес....:(

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.937
    Допаѓања:
    11.136
    Благ мозочен удар не постои, потрес од што? Треба да има пад за потрес на мозокот.
    Посети психијатар.

На Aleks.mar му/ѝ се допаѓа ова.
  20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.218
    Допаѓања:
    329.996
    Постои.Минлив исхемичен напад.Симптомите се повлекуваат во рок од 24 часа, што не значи дека не е сериозна ситуацијата.Симптомите се замор,губење рамнотежа..

На Aleks.mar, FreeToGo, st-el и 1 друга личност им се допаѓа ова.