Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. Tarantulla

Tarantulla Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    626
    Допаѓања:
    503
    Таа е доктор дава лекарства откако ќе те сослуша,повеќе за насоки помага психолог,имаш добар психолог во болницата кај кожно одделение, се вика Светлана Илоска, исто ќе земиш и за кај неа упат од матичен, ќе платиш 80 денари

На Бибиче му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Filip N

Filip N Активен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2024
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    50

Здраво Бибиче,

Од мое искуство и од знаењето што го добив од Гешталт психотерапијата - првиот чекор кон справување со анксиозноста е да го смениме односот кон неа.

Обично ја сметаме како непријател - и сакаме да ја избркаме и да се спасиме од неа..

И тоа е нормално и човечки да сакаме да избркаме нешто што ни пречи да го живееме животот со полн капацитет.

Но дали тој пристап на отпор кон анксиозноста дава резултати? Обично не.

Често позади анксиозноста, стравовите и симптомите се крие порака за некои наши незадоволени потреби или потиснати емоции..

Тоа може да е потребата за безбедност е незадоволена..

Или потиснати стравови - зошто ако ги искажеме се плашиме дека ќе бидеме осудени од околината.

Но што ако изградиме поинаков однос со анксиозноста? - Однос каде што ќе ја слушнеме, наместо бркаме.

Можеби таквиот однос со анксиозноста ќе ни помогне да дознаеме кои наши потреби се незадоволени и како може да ги задоволиме преку различни активности и избори во животот.

Така анксиозноста, наместо да биде пречка, може да ни стане водич во животот.

Од мое искуство прво почнав да го менувам односот кон неа. Кога ќе се појавеше анксиозноста се обидував да ја набљудувам без намера да ја избркам.

Потоа почнав да ја истражувам (само , па потоа и со психотерапевт), за да да ја разберам и интегрирам како дел од мене која има некаква функција во мојот живот.

Ти посакувам убав ден!

Последна измена: 23 септември 2025
    На Cosmic Girl, Бибиче и mece23 им се допаѓа ова.
  3. Бибиче

Бибиче Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2025
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    50
    Ти благодарам. Јас ипак мислам дека веќе сум за стручна помош :)
    Секакви методи имам кроз овие години применето. Бегање, спротивставување, игнорирање, прифаќање и ред други работи. Више незнам и што би можела да пробам. А ми викаат не сум за терапија

На Filip N и Cutiepie1 им се допаѓа ова.
  4. Kaley

Kaley Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    1.318
    Допаѓања:
    3.045
    Дали имате зголемена анксиозност пред менстурација? Треба да добијам за 2 -3 дена главата ми пука ме боли и цел ден анксиозност до препотување и се :doh:

На Panda00, Skorpija12, lovely girl M и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Filip N

Filip N Активен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2024
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    50
    Можеби можеш да дадеш уште една шанса на психотерапија ако претходно ти помогнало тоа. Keep going :)

На Бибиче му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Бибиче

Бибиче Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2025
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    50
    Мора да се проба, ова не е работа више :)

На Filip N му/ѝ се допаѓа ова.
  7. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.616
    Допаѓања:
    17.340
    Некој ЛП

На eliesaab, ani23 и Cutiepie1 им се допаѓа ова.
  8. ani23

ani23 Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    883
    Допаѓања:
    1.142
    Мозе ,пиши ми

9. Filip N

Filip N Активен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2024
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    50
    Слободно

10. Slavejche

Slavejche Нов член

Се зачлени на:
    27 септември 2025
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    2
    Здраво. Дали некој со анксиозност и хипохондрија е за разговор? Нека ми пише порака. Благодарам

На Cutiepie1 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Mete alenka

Mete alenka Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2024
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    3
    • Пишувај кирилица
    Dali nekoj se soocuva so bolki vo gradi i gadenje pritsok mi e normalen srce isto normalni otkucuvanja inache so anksioznost sum povejke od 6 godini

На Skorpija12 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Miroslava12

Miroslava12 Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2024
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    40
    • Пишувај кирилица
    eve denes sum istata bockanje megu gradi,proboduvanje bolka vo gradi leva raka a bev pred dve nedeli sve bese okey na exo I sega se plasam epten

Последна измена од модератор: 4 октомври 2025
  13. lovely girl M

lovely girl M Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    582
    Допаѓања:
    629
    • Пишувај кирилица
    Ima nekoj paiholog online da se razgivara?

14. Cutiepie1

Cutiepie1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    4.616
    На разговор.мк апликацијата.

15. Simona1996@

Simona1996@ Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2025
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    9
    Здраво,
    пред 3 недели се породив и сум сега мајка на едно прекрасно бебенце Ева кое го сакам се повеќе секој ден. Е ама анксиозноста ме спречува да уживам во сето ова. Во бременоста псобено првите 4 месеци ми беше прелошо де од анкс де од самите симптоми. Имам фобија од повраќање, а повраќав многу. После 4 месец прпдолжив со терапијата во консултација со доктори Елицеа од 10 мг и по потреба Диазепам пд 2 мг. Бев добро се до крајот на бременоста, па дури и се порпдив природно. До пред 3 дена бев супер се радував на бебето, но во саботата почна да ме боли стомакот, желудникот и почна да ми се лоши и почнаа паниките. Не знам зошто но си мислам дека ќе ми се вратат гадењето и повраќањето од бременоста и ме обзема голем страв и целото тело ми се закочува. Се чуствувам дека во грлото имам нешто заглавено како да ме гуши, како пак да ми е гадно и се преплашувам. 5 мин сум добро 5 сум лошо. Се обвинивам себе си дека неѓа да бидам добра мајка, зошто не можам да уживам во мајчинството. Помагајте ако некој знае како да се справам со овој страв.

16. SnekiLebed

SnekiLebed Нов член

Се зачлени на:
    30 септември 2025
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Дали некој бил во Еквилибриум кај
    Д-р М-р Вера Јовановска Типко?

17. Filip N

Filip N Активен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2024
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    50

Здраво Симона,

Да е живо и здраво бебенцето :)

Прво, сакам да ти кажам дека не си сама во ова што го чувствуваш. Породувањето е огромна промена – телесно, емоционално, психички. Иако околу нас често слушаме дека мајчинството „треба“ да биде само радост, реалноста е многу посложена. Твоето тело и твојата психа минуваат низ адаптација, и сосема е природно што се јавуваат анксиозност и стравови.

По стресни искуства, како што е породувањето, телото и умот знаат да останат во состојба на аларм иако опасноста веќе поминала. Тоа е како аларм кој уште е активен иако веќе нема пожар.

Важно е да обрнеш внимание на што се случува со тебе тука и сега.

Да го препознаеш моментот кога ти се појавуваат симптомите и да си дадеш дозвола да го именуваш тоа: пример „Сега чувствувам дека нешто во грлото ме гуши и чувствувам страв“

Потоа пробај да ја забележиш мислата која ти предизвикува страв.

Пробај да забележиш каде во телото најсилно го чувствуваш тој страв. Опиши го со зборови "Сега чувствувам страв". Опиши ја неговата форма, боја, текстура. Биди со стравот како со дете кое бара внимание.

Можеби може да си поставиш и неколку прашања:
    - Што сака да ми каже овој страв во моментов?
    - Што ми е најпотребно во овој момент – поддршка, одмор, збор, допир?
    - Како можам да си ја задоволам мојата потреба во овој момент?

Идејата со ова е да креираш нова врска помеѓу тебе и стравот/симптомите. Наместо да се плашиш и да бегаш од нив - пробај да ги прифатиш и разбереш. Така мозокот има шанси да научи да се релаксира и се помалку ќе се обидува да те заштити од грижи и стравови. Така наместо да бидеш контролирана од стравот - добиваш поголема автономија и самокотрола врз ситуацијата.

Наместо борба со симптомите и стравовите, пробај да се задржиш неколку секунди со нив без да се обидуваш да ги менуваш или избркаш.

Важно е и да се потсетуваш дека не мораш да бидеш „совршена“ мајка - тоа создава дополнителен притисок и вината уште толку ја храни анксиозноста.

И ако чувствуваш дека е премногу тешко сама да се носиш со ова, добро е што веќе имаш контакт со доктор – можеби би помогнало и разговор со психотерапевт за да имаш простор каде што без осуда ќе ги истражуваш овие чувства.

Ти посакувам убав ден и многу радости во периодов што ти следи.

п.с.

ако сакаш да прочиташ повеќе за анксиозност од Гешталт перспектива, можеби ќе ти помогнат текстовиве/

https://www.gestaltmacedonia.com/post/kontakt-so-sebe-prviot-cekor-kon-pomiren-zivot

п.п.с.

запомни се се менува. Твоето тело и ум ќе се смират. Набљудувај, прифаќај и пушти да си оди се што доаѓа.

Последна измена: 1 октомври 2025
    На Simona1996@ му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Simona1996@

Simona1996@ Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2025
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    9
    :):):)
    Ти благодарам на убавите зборови , верувам дека се ќе се среди

На Filip N му/ѝ се допаѓа ова.
  19. DEFNEDEFO

DEFNEDEFO Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2025
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    1.021
    Да, помислувам дека сум единствена во тој поглед. Ноќно потење, будење во 4-5 наутро, ќе заспијам до кај 7, во 12 ќе легнам ќе станам во 3 попладне. Не сакам да сум во кожава,во телово… се чувствувам ко страно тело. Среќа што мислите се под контрола, емоциите под контролија, агресија 1%.

На Kaley му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Бибиче

Бибиче Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2025
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    50
    Цела недела имам една чудна болка во главава. Само на едно место ме стега, најчесто кога ќе трепнам и ако замижам и замижен го движам десното око (незнам како да објаснам) исто и кога проверам, има една точка што стега. Дали ви се има случено такво нешто?
    Ептен сум испаничена да не имам тумор на мозок, паметот ми е 360 :(