1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. SnekiLebed

SnekiLebed Нов член

Се зачлени на:
    30 септември 2025
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    2
    Не

2. Simon4e0507

Simon4e0507 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2023
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    321
    Оди на психијатар може треба организмот да се смири ..да ти дадат терапија на нервна база ти се повраќа,некои имаат тахикардија а некои пролив ..различна е манифестацијата.Ќе бидеш супер не е страшно може минуваш низ стресен период или нешто ти се случило па ова е манифестација од после итн.

3. SnekiLebed

SnekiLebed Нов член

Се зачлени на:
    30 септември 2025
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    2
    Фала ти, да ми се
    случуват анксиозност, страв и хипохондрија со засилен интензитет последниов месец

Фала ти, ми се случуват анксиозност, страв и хипохондрија со засилен интензитет последниов месец дена :)

Последна измена од модератор: 18 октомври 2025
  4. Бибиче

Бибиче Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2025
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    63
    Здраво. 3 недели ме боли глава, но најчесто само на едно место. Од десната страна. Кога ќе трепнам ми е најизразено. Не се некои болки страшно неподносливи но иритираат дека се постојани. Више се пореметив :(
    Гуглав по нет и исплашена сум од тумор на мозок. Дали некој се има соочено со ваков проблем? Дали е анксиозност или скраја да е на тоа што се сомневам :( Бев на невролог ми закажаа снимање ама термин има за месец дена, уште еден месец да чекам и ќе скренам :(
    Неврологот ми рече мислам дека снимките ќе излезат чисти (ДАЈ БОЖЕ) , она се сомнева на стрес...

5. Mete alenka

Mete alenka Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2024
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    5
    Mene pred eden mesec me bolese glava mesec dena pa i povejke nisto ne mi pomagase isto imav strav da ne e nesto opasno mi zakazaa snimanje otidov na snimanje snimkata bese povejke od normalna ali bas se normalno pa malce se smiri prestanav da mislam na bolkata i fala bogu eve sega ne me boli glava i so toa zakluciv deka e se do psiha taka da najdobro zakazete si snimanje

На Бибиче му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Бибиче

Бибиче Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2025
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    63
    Закажав ама многу се чека :( магнетна резонанца правеше или компјутерска томографија?
    Јас може и дека тазе породена па од хормоните може да е... Се тешам со хормоните, со времето.. ама уплашена сум ептен. 2,3 дена ми се смири реков шуќур и пак почна вчера. У 3 недели само 4,5 дена ако ме има прескокнто болката :(
    Мило ми е што се ти излегло како што треба. Дај Боже и кај мене да е се во ред
    А глава секој ден те болеше? Мене само на едно место ме боли. Кога ќе трепнам најчесто и кога прозевам

7. Mete alenka

Mete alenka Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2024
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    5
    Sekoj den me bolese so bolka zaspivav so bolka se budev isto i preku den inache kompjuterska tomografija

8. Лејди Гага

Лејди Гага Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2025
    Пораки:
    674
    Допаѓања:
    1.100
    Ааа да, пред две три години секое сабајле повраќа или ми се градеше. А физички сум комплетно здрава

На Mumoftwo30 и Simon4e0507 им се допаѓа ова.
  9. Darko90

Darko90 Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    316
    Допаѓања:
    3.553
    Секогаш истата грешка со гуглањето.Јас мислам дека ти е од стрес, симптомите за тумор во главата се многу пострашни од болка во трепкање, бидејќи имав во фамилијата роднина со тумор во глава.

Јас се справувам така што пцујам :rofl:
    Шалата на страна, сама си крива за симптомите, едноставно не треба да се замараш кој што и колку работи.Си работиш тоа што треба да си сработиш, ако не те прави среќна работата што ја работиш, смени ја.Ако пак имаш толку слободно време на работа за да следиш кој колку работи, најди си позитивна занимација.Луѓе ко луѓе, секогаш ќе има околу тебе мрзливи, токсични, комплексирани, глумци, курци и палци, ама на тебе е колку ќе им дозволиш да ти влијаат на расположението и продуктивноста.

На Бибиче, Simon4e0507 и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  10. Бибиче

Бибиче Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2025
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    63
    Чисто излезе на кт:)

На Milickaa555, Darko90 и Simon4e0507 им се допаѓа ова.
  11. Darko90

Darko90 Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    316
    Допаѓања:
    3.553
    Па нормално, може само некоја бубачка си имала па ти шетала низ глава :D

12. Бибиче

Бибиче Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2025
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    63
    Хахахахаа најверојатно до бубачките е. Со зрачењето ги уништија :)

На Darko90 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Filip N

Filip N Активен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2024
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    63
    Здраво на сите,

Го споделувам новиот блог пост кој го напишав на тема анксиозност. Се надевам ќе ви биде од корист.

Во овој блог пост пишувам како да ги активираме внатрешните капацитетите за само-поддршка кога сме анксиозни или поминуваме низ стресен период.

Тие внатрешни капацитети се нешто со секој го има. Тоа се спососбности да:
    1. Да ги забележуваме своите мисли и емоции - без осуда, со љубопитност.

2. Да ги слушнеме емоциите и пораките што ги содржат емоциите

3. Да избереме како ќе постапиме со мислите и емоциите, наместо тие да го контролираат секое наше однесување.

4. Да си дадеме поддршка и љубов – дури и во мигови кога ни е најтешко.
    Повеќе прочитајте
    https://www.gestaltmacedonia.com/post/samopoddrska-sidro-vo-burata

Поздрав и ви посакувам мирен и убав ден

На Mentalna85, f.girl, Miroslava12 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. f.girl

f.girl Форумски идол

Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.291
    Допаѓања:
    33.292
    Ти посакувам успех Филип, ги прочитав и останатите текстови и има доста корисни информации кои верувам дека ќе им се од помош на сите што минуваат низ анксиозност (y)

Ако зборувам од лично искуство, кога имам стресен период и се чувствувам вознемирено, она што ми помага е да не се борам против емоциите, да оставам да поминат и да не им давам толкаво значење. Како што не можеме да бидеме среќни постојано, така не можеме да бидеме и вознемирени постојано, чувствата се менливи и минливи, нашата реакција кон нив е она што е важно.

На Simon4e0507, Filip N и Mentalna85 им се допаѓа ова.
  15. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    1.203

"Како што не можеме да бидеме среќни постојано, така не можеме да бидеме и вознемирени постојано, чувствата се менливи и минливи, нашата реакција кон нив е она што е важно".
    -Ова е клучното.
    Браво!

На Katie90, MiloMalo, f.girl и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Filip N

Filip N Активен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2024
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    63
    Ти благодарам.

Да законот за непостојаност на нештата. Се што има капацитет да дојде, има капацитет и да си отиде.

Поздрав и убав ден

На Mentalna85, f.girl, Simon4e0507 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    1.203

Да сум на твое место прво би исклучила биолошки нарушувања за неспиењето. Ако ги нема, би одела на психијатар на безбедна терапија за трудници, а има. Другарка ми цела бременост пиеше и здраво бебе роди и уште си пие.
    Несоница најчесто е симптом на анксиозни или депресивни нарушувања, и се третира нејзиниот корен.
    Да се опиваш со тој течниот седатив нема потреба во твојава состојба, ако коренот е анксиозност или депресија кои и те како поттикнуваат несоници.
    Ќе бидеш добро сигурно, ама да одиш на лекари таму .

18. Milickaa555

Milickaa555 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2022
    Пораки:
    650
    Допаѓања:
    211
    Devojki peridot sum mnogy anksiozna i depresivna neznam veke Sto da pravam, strav taga see izmesano taga od kako edna draga licnost si odi a i onaka imam stravovi a sega nokta koga spiev edvaj zaspav i na dva pati mi se sluci slicno kako paraliza vo son neznam sto bese amq uste poveke se isplasiv ete vaka bese
    Spiev i nemozev da se razbudam nemozav da se mrdnam nit race nisto a osekav nekoj zvuk u glava i kako da se gubam kako da zapagam kako da tonam i glavata kako da mi krcna dali bese istina neznam mn se iplasiv potoa se razbidiv i nemase nisto, zosto taka zapagav posle pak zaspav i pak mi se desi toa zvukot i kako da tonev dlaboko se isplasiv mnogy i pocna srceto da mi cuka jako sto bese toa ? Dali e opasno ? Se plasam da ne mi se sluci i do deka sam budna mn se plasam znaci mnogu i onaka se plasam se od se a sega posle ova epten

19. Dastin

Dastin Активен член

Се зачлени на:
    11 јули 2025
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво. Може ли некој да ми каже искуство со Асентра 150мг. 100 насабајле и 50 навечер. Почнав со 50 мг. 2 ипол месеци, еден месецна 100мг, а сега на 150мг. Имав многу подобри денови за разлика од почетокот, но сега последниве 4-5 дена пак малку полошо со мисли и напнатост, стегање во гради, немир.

20. Рутерче-Нена

Рутерче-Нена Активен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2023
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    30
    Kade bevte na nevrolog i kade zakazavte snimanj