Buterfly пробај поинаку да гледаш на работите. Не зимај толку се при срце, да избувнуваш за ситни работи да плачеш и депресивно да се осекаш после цел ден. Се е во ред со тебе само си премногу чувствителна. Се согласувам со постот на ангел. Можеби треба да се обратиш на терапевт, да те ислуша да ти даде совет,да пишеш тука, како што ние тука си помагаме си даваме совети споделуваме искуства.Нема ништо нерешливо! Нормално дека и лоши работи на сите се случуваат, тоа е животот на никој не му е совршено. Треба човек само да знае како да се справи со тие моменти, како да ги надмине. Пробај направи некоја промена, смени си ја рутината на живеење. Диши длабоко и не паничи! Иако промените знаат да плашат, тие често се и многу добар показател дека животот ви се движи кон подобро. Полека сите се соочуваме и ја надминуваме анксиозноста! поздрав и добра нок! btw, ке заборавев да ви кажам за јогата дефинитивно ке ми треба повеке време дур се уходам во вежбите, другите како сте? Кој учи колоквиуми, кој шета на убавово време... тоа е!
здравоо друштво денот денес беше прекрасен,јас си се изнашетав цел ден,и дури сега се вракам вие како сте ми? се надевам дека и на вас добро ви влијае сонцето кумановчанка јас ке ти кажам за мојата терапија... вака: првиот пат кога отидов на психијатар ми препиша сероксат(мислам дека така се викаа) и ги пиев 4 дена и ми беше мноогу лошо,имав несоница,ми се вртеше повеќе од вообичаеното,дури почнав и да повраќам и тн. се јавив кај докторот,кај др.чадловски ( костадинка24 тебе те интересираше ) и сестрата ми вика дека неможе да збори докторот,и и ја кажувам ситуацијата и ми вика докторот нема да ја смени терапијата ке инсистира до крај да се пие...иако знам дека лековите од овој тип реагираат после 15 дена, јас неможев да издржам ,и со консултација со матичната решив да ги прекинам на своја рака...значи мојте го прочитале упатството,и сите несакани дејства беа кај мене (мене нормално не ми даваат да читам упатства,за да не си умислам некој симптом ) чадловски е добар доктор,меќутоа јас неможев да го поднесам тоа што ми се случуваше ,мноогу полошо од анксот,и се откажав и од него ... потоа си отидов на друг психијатар ,и на самиот почеток др. ми препиша асентра, после тоа јас му кажав за претходната терапија и ми вика таа била многу јака за тебе...кај него си идев на почетокот на секој 2 недели на контрола, за да прати дали треба да ми смени или не терапија,како се одвиваат работите и тн. а доколку ми треба нешто можев да го барам на моб...и фала богу не требаше да се смени терапијата ,јас сум мноооогу подобра,еве при крај сум и се надевам кога ке ја завршам ке бидам одлична така да кумановчанка мила мој совет ти е да си отидеш кај докторот/докторката да ја кажеш ситуацијата,нека ти ја смени ако треба,или ти кажи дека несакаш таа терапија да ти биде...постојат и други лекови,немора да трпиш уште полошо да ти биде... Butterfly02 колку што можев да приметам ти имаш проблем со нервите,и можеби си станала малку депресивна...јас мислам дека ти не си анксиозна (ако грешам нека ме поправат другите),ке се обидам да ти помогнам барем малку,вака: тоа што ти се случува дека си нервозна и плачеш ,ми е многу познато бидејки и јас еден период бев таква....верувај мила ова е само период ,и на денешно време нема некој што не е попуштен со живците(на нашки кажано ),живееме во многу глупаво време... пред се обиди се да се контролираш ,значи обидувај се да не избувнуваш брзо,и оттргни се од работите и луѓето што те напнуваат, во случајот со татко ти обидисе да се дистанцираш малку,значи кога си дома седи си во друга соба слушај си музика, гледај си комедии,прави работи што барем малку те расположуваат,те смируваат,релаксираат...доколку имаш некоја блиска другарка,(или другар или дечко) ама многу блиски,разговарај ,кажи малку сум "лева " периодов,да не ти замеруваат,и шетајте се сами,или одете на кафе сами ,доколку не сакаш со цело друштво да излегуваш.(мислам не засекогаш,туку одредено време)..значи ова е период ,ке ти помине верувај ми, а дечко ке си најдеш друг,сите сме биле заљубени во некој,па после во некој друг,така да не се секирај што е твое ке си дојде...и мене кога ке ми текне колку сум плачела за бившиот кога раскинавме,еден период несакав ниеден дечко да ме допре,неможев да замислам некој друг,се додека не го запознав сегашниот(спонтано се случи, не ми беше ни на крај памет ) и сега свакам дека уште повеке сум заљубена во овој,отколку во предходниот...иако бившиот ке ми остане засекогаш онака супер,убаво чувство ке имам кога ке го спомнам , или видам,но далеку е од љубов ....така да остај ги работите да течат спонтано ,и ке видиш се ке се среди ... 485 не се секирај нема да полудиш,и да сакаш знаеш дека тоа е дел од анксот,игнорирај го ,знаеме сите дека е тешко да се игнорира(јас едно време викав некој и на глава да почне да оди, јас ако си мислам во главава на работи нели што си ги умислуваме, џабе е јас пак ке си мислам на тоа ) но со тек на време сватив дека јас самата си го насочувам мозокот што ке мисли... така да во тој момент одма пробај да помислиш на нешто друго,а не лелееее сега сите во мене гледаат.... луѓе јас ке си легнувам сега, добра нок на тие што сте будни,па ке пишам пак... поздравчиња за сите ...
Вака значи мене ми го дадоа сероксатот пред три години се чуствував сосема соврсено немав веќе никаков проблем со паничните напади скроз исчезнаа но пред 6 месеци се вратија со полн замав исто како пред да почнам да ги пијам затоа ме интересира дали некоја се има лечено со тие апчиња и дали да продолжам да ги пијам а имам пробано и со асентра но не делува кај мене поздрав до сите.
Драга Аннагелл Здравствениот проблем го имам и тоа е она што ме мачи со месеци, но се е тоа од мојата нервоза.. Но како да ја искоренам кога тоа е посилно од мене.. Да. во цитот на младоста сум, кој би требало да ми биде најубав период, а не ваков кошмар.. Јас се околу мене гледам црно, толку сакам да најдам позитивна точка во сево ова, но ја нема.... Не сакам веќе вака..
Sparky Angel фала ти многу за искрената помош, факт е дека сум преосетлива, затоа и да ви кажам дека си закажав разговор со психијатар, но ми закажа дури за следната недела ахх толку далеку ми изгледа тоа, но затоа сум среќна што ве имам вас, верувајте дека мн подобро се чувствувам, гледам дека не сум сама и единствена со ваков проблем.. но мислам дека сум единствена на која што психата и се одразува врз здравјето.. или можеби грешам, поправете ме..
Еци и на тебе фала ти за подршката, не знам точно што е дали анкс или депресија, мислам дека е комбинирано, зашто на се гледам црно, претерано сум осетлива и од ништо плачам а во исто време сум и мн нервзна, буквално ми се превртуваат цревата и сакам да излезам од сопствената кожа.. можеби имам причина за минимална нервоза од 10 секунди, но не толку бурна реакција, тоа не е соодветно за мене.. Од друга страна, пробувам да се дистанцирам од татко ми, воопшто и да не влегувам во соба кога тој е таму, ама тој почнал да ме приметува и ја прашал мајка ми што не е во ред со мене.. Сигурно ќе речете треба да разговарам со него, но со таков човек не се разговара, тој нема трпение ниту пак му е гајле, значи тој е посебна прича за себе, мислам ретко да постои некој толку чуден човек како него.. Агресивен и незаинтересиран, себичен.. во врска со љубовта, сакајќи да сменам нешто и да најдам друг, ме снајде оваа несреќа, и верувајте кога и да ми е тешко секогаш повторно трчам кај него, значи сакајќи да избегам од него, повторно се вртам во тој круг и пак се враќам на почетното место.. Значи залудно сум се мачела нешто да постигнам.. ништо добро не искочи од тоа, туку голема несреќа која што повторно ме тера да се вратам кај него, во него гледам засолниште, утеха, во него го гледам на некој начин спасот и светлината.. во ништо друго и тоа е факт.. Но не бегам затоа што е лош или пак затоа што ми направил нешто лошо. Бегам зашто морам, бегам зашто сакам да си ја сменам судбината, но попусто...
Нема проблем, затоа сме тука, да си помагаме. btw во лп ке ти ја испратам panic away. Мене мн ми помогна книгата, мислам дека е добро да ја прочиташ.
Нема проблем, затоа сме тука, да си помагаме. btw во лп ке ти ја испратам panic away. Мене мн ми помогна книгата, мислам дека е добро да ја прочиташ.[/quote] слободно прати ми ја, со задоволство ќе ја прочитам.
zdravo na site, kako ste? jas malku iscrpeno, prazno, glupavo, vcera dobiv panic attack ama ne bese bez pricina tuku so pricina, deka bev vo operaciona sala mi pravea kiretaza na matkata posle spontaniot, denes nesto na placenje mi ide ama se trudam da ne placam, eve sum doma sega sama cistam, rabotam, edvaj cekam da pomine sevo ova i da ostanam pak trudna, posle ova loso iskustvo vo narednata bremenost ke znam deka ne treba da se nerviram za gluposti, i da ne obrakam vnimanie na stravovite bidejki stom ostanav ziva posle ova, pogotovo posle obilnoto krvarenje denovive, znaci anksot ne e nisto vo sporedba so toa loso iskustvo, zatoa vi kazuvam deka i od anksioznosta ima poloso i toa mnogu poloso ama treba da go seti covek za da bide svesen...
Draga Emilija mnogu mi e zal za seto ova sto ti se slucilo, bidi hrabra vo ovie momenti, vo pravo si kakvi se raboti ima anksot vo sporedba so niv e nisto. Jas taka pocnav da gledam na rabotite gi analiziram nesrekite na drugite luge, i si pomisluvam vo sebe sto sakam jas, treba da se priberam, da krenam glava i da prodolzam so zivotot. jas se trudam da se boram sekojdnevno, i sakam da izlezam od ovaa glaupava situacija. Ti posakuvam sto poskoro zakrepnuvanje i sekoe dobro vo zivotot. POZDRAV
SAKAM DA PRESAM DALI NEKOJ ZEMA HELEKS OD 0,5 MG PO POTREBA?JAS KOGA SE OSEKJAM VOZNEMIRENO PIJAM PO 1 APCE AMA MN RETKO SE SLUCUVA TOA.MISLAM NE SOZDAVA ZAVISNOST.
рибче, јас 6 години го пиев HELEKSOT првиот пат 2х1 таб. од 0,25. последните 2 год. го пиев 3 пати на ден, насабаље од 0.5 на руцек од 0,25 и вецер пак од 0, 5 мг . ..и после 6 год пиење докторот кога ми а смени терапијата одма ми ги тргна и нив бес постепено намалање, иако јас бев против тоа нагли да престанам , ама тој ми ги прекина бидејци немаше веце ефект од нив оти долго ги пиев...знаци нисто не ми стана ,сто знаци еве веце 4 месеци не ги пијам ..слободно пивни си ако си вознемирена , ..ако немозес да се смирис така , тие доста помагаат .... позз и тука сум ако сакаш нешто да ме прашаш а другите бе кај сте друштво, дојде пролетта и вие сите на шетанје, анкс нема вече се надевам ,ај јаветесе напишајте да видиме како сте , ..и јас сум добра колку можам, се трудам да се шеткам,по малку де да не е одеднас многу хаххаа поззз и се најубавко
знам како ти било,ама не си требало да излезеш,ќе ти поминело за некоја минута,верувај ми!во такви моменти сконцентрирај се убаво на тоа што го зборуваш и на ништо друго,нападот на игнор и ќе помине,пробај баш при следната прилика и ќе приметиш,немаш што да изгубиш
Здраво драги мои гледам дека никој не пишува, ве зафати сите убавата и сончева пролет, веројатно сите се чувствувате многу поубаво и понеанксиозно, и бас се радувам за тоа, и јас се осеќам за нијанса подобро не знам од времето ли е или од нешто друго. Се надевам дека сите сте добро писете барем по некоја реченица да знаеме дека сте добри.Поздрав до сите убава и лесна ноќ
Edno blic prasanje! dali nekoj ima iskustvo so anksioznost i panicni napadi predizvikani od astma??? jas gi imam site simptomi na anksioznost i panicni napadi, no isto taka imam problemi so nosot non stop mi e zatnat i koga ke stavam kapki simptomite na anksioznost se namaluvaat isto taka i gusenjeto so zemanje na sprej mi se olesnuva, me interesira kako se spravuvate so gusenjeto dali samo pominuva ili pak prevzemate neso. Vi blagodaram
мислам дека анксиозноста нема врска со астмата значи гушењето не се јавува како резултат на астма,настинка и сл кога е во прашање анксиозноста.симтомите на анксиозност не исчезнуваат со капки за нос.нешто си грешка.поздрав
Поздрав!Еве јас што мислам(што не мора и да е точно). Можно е да има врска помегу астмата и анксиозноста.Зошто?Затоа што на пример кога не можеш да дишеш те фака паника.Ако нон стоп ти е затнат носот и те стега грлото,мислам дека од страв да не се задушиш ти се појавуваат паичните напади и симптомите на анксиозноста.Се поминува кога почнуваш да дишеш убаво(со помош на капки и спреј). Јас имав ваква ситуација кога при една настинка ми се затна носот скроз,воопшто не можев да дишам и ми беше страв да заспијам,демек ке заборавам да дишам на уста и .....знаете.Тогаш имав безброј панични напади. Или кога ме боли глава.Мислам готово доојде кај света,кој знае од што ме боли главата,сигурно сум болна од некоја неизлечива болест или слично.Ке се напијам Бруфен и ми поминува главоболката а со тоа и стравот,и вртоглавиците и треперенјето и се.
Добар ден убав ден , конечно дојдов и јас до компијутерот спремав испити и удрив повеке на шетање , денски шетав ноке учев мораше така де , инаку немав време за анакс мајката му е само да е зафатен човек со убави работи и немаш време да се замараш со анакс, шетајте на ова убаво време, дружете се, мислете на позитивни работи и бидете стрпливи ке помине и оваа глупа состојба, наместо апче напнатоста и паниката заменете ја со шетање во природа, со некоја вежбичка пред спиење, делува , ви посакувам на сите убав ден , поздрав
Леле не ми се верува! Значи истото сме го поминувале Мене и сега тоа ми се случува, ќе ми се затне носот и одма јас не можам да дишам, се гушам, па отварам прозор ... ама поминува брзо затоа што му ја фатив цаката. А ме фати, и јас одма со муабет (сама со себе). Нели, со разговор се се решава. Епа ете, и ова исто така. Ништо не ми е, само затнат нос, па ако не можам со носот да дишам, ќе си дишам на уста... И тука ако не престанува со арен муабет, одма се заканувам Слушај сеа! Ако не престанеш вадам све што имам! Капки за нос, хелекс..! Е тогаш ќе видиш како делувам јас!! И тука престанува. Сакам да кажам дека, апчињата во мене, спрејот за нос ( за пролетна алергија) нон стоп се во мене. Не дека ги користам, туку ми даваат сигурност, во мене се и немам гајле. Ништо не пијам за смирување, само витамини, млеч и алое вера. А тоа што го носам во ташна нема врска. Тоа го држи стравот.
Ti blagodarm mnogu Ane85 za ohrabruvackiot odgovor znaci mene nion stop mi e zatnat nosot a i krajnicite mi se zgolemeni taka da kako i da si velam vo sebesi nikako da najdam nacin da disam ni na usta ni na nos no izleguvam nekako na kraj so toa tuku imam drug golem problem so mi se javi od neodamna strav od odenje sama po ulica t.e strav od odenje pa i ako ne sum sama ako sum so drustvo custvuvam kako nekoj da me vlece nanazad celo vreme nekoe cudno cuvstvo kako nekoj na ramena da nosam i kako po oblaci da odam, ima nekoj so slicno iskustvo da mi dade nekoj sovet? pozz