Форумџика на годината

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    21.453
    Допаѓања:
    136.717
    Еве коколата до мене, екселов денса пред мене.. ќе помине.

2. Бибиче

Бибиче Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2025
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    94
    Имаш колеги/колешки?

3. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    21.453
    Допаѓања:
    136.717
    Да бе тука сме. Си прајме муабети.

На Simon4e0507 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    876
    Допаѓања:
    3.713
    Кога е облачно во телото доаѓа до пад на серотонинот, а зголемување на мелатонин. И мозокот мисли дека е време за спиење, а сепак треба да бидеш активен и затоа се чувствуваме поспано и уморно.

Вие што се борите со анксиозност, уште потешко ви делува ова и доведува до панични напади, напнатост..

Обидете се да го залажете мозокот така што ќе седите во екстремно осветлена просторија што ќе доведе до зголемување на серотонинот. Исто така нека ви биде топло, пите топли напитоци, затоа што топлината дава чувство на сигурност.

Ова го имам прочитано, не ми е испробано затоа што немам анксиозност, ама може ќе помогне на некој.

5. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    21.453
    Допаѓања:
    136.717
    Клучна реченица.

На Simon4e0507, GirlLove, Mr.Limonko и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Бибиче

Бибиче Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2025
    Пораки:
    167
    Допаѓања:
    94
    Барем не си сама за мал дефокус

7. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    21.453
    Допаѓања:
    136.717
    А не ми е мене веќе анксот проблем. Ме боли главава ми е мачно од времево. Одамна ја ја конторилирам анксиозноста. Едноставно си ја прифатив како сензација, знам ќе помине и тоа е.

На Simon4e0507 и Бибиче им се допаѓа ова.
  8. Neptun's fog

Neptun's fog Активен член

Се зачлени на:
    10 декември 2024
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    60
    Луѓе, ич не сакам да звучам вака ама претешко ми е. Никогаш олку не ми било. Најмногу ме плаши тоа што не можам да одам ни на работа последниве месеци и дојдов да живеам кај моите.
    Во последно имам тегоби со желудникот и палпитации. Бев правев тестови се' беше во ред.
    Ми дадоа Елицеа ми е страв да ја земам да не ми е полошо.
    Охрабрете ме да почнам значи многу многу ми е тешко. Имам егзистенцијални стравови со иднината, стареењето, чувство на вина постојано дека сум можел повеќе, немам нежност и разбирање кон ова растројство. Се однесувам со себе како јас да сум крив што го имам..
    Би сакал да чујам искуства со анксиозност на повозрасни години што им се случило.

На Simon4e0507 и Skorpija12 им се допаѓа ова.
  9. Tarantulla

Tarantulla Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    633
    Допаѓања:
    522
    Јас пијам антидепресиви 11 години,и благодарение на нив одам и на работа и се дружам и шетам по одмори, иначе не бев три години од дома излезена,пробав многу врсти, не мо беше добро, најдобри се покажаа зепирата,исти состав како елицеа,од страв пиев само по 5 милиграми а требаше 20 милиграми,со таа доза исто како да не пијам ништо,и пак не функционира,еден ден си реков, или ке почнам да живеам нормално или нека умрам не можам повеќе, малу по малу ја качив терапијата на 20 милиграми, без никакви проблеми, ево веке три години сите ми викаат дека се врати старата јас, и кола возам,што беше незамисливо,и сама одам секаде. , едвај чекам да излезам на свирки на забави, да се забавувам да одам на море на зимување,ако треба и цел живот ќе пијам ад само да не се вратам во тој кошмар што бев, изборот е твој,дали ке живееш или само ќе преживуваш ден за ден., и да, 50 години имам.

На ALISA0000, GirlLove, Simon4e0507 и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Neptun's fog

Neptun's fog Активен член

Се зачлени на:
    10 декември 2024
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    60
    Фала ти многу на советот и споделеното искуство. ❤️

11. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.809
    Допаѓања:
    17.876
    Притисок 110 со 80,откуцаи 120...хелп, вознемирена сум.

12. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    21.453
    Допаѓања:
    136.717
    Диши длабоко полека вдишуваш со броење до 7 држи здив до 4 и издиши до 8. пушти слушалки некоја музика, излези од мислите.. ништо не ти е. и друг пат си имала вака поминало.

На Mumoftwo30 и GirlLove им се допаѓа ова.
  13. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.809
    Допаѓања:
    17.876
    Да, само што сум на работа.
    Се напив пола аклонил, ама беља работа ми се приспа.

14. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    21.453
    Допаѓања:
    136.717
    Одма по апче посегнуваш? Оди во вц кога ти е така, и смири се. Можно е да те тригира гужва, телефони, луѓе, светлост, топлина.. ќе се навикнуваш да се контролираш. Не може одма апчето...

На GirlLove, Mumoftwo30 и Miroslava12 им се допаѓа ова.
  15. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    5.143
    Допаѓања:
    17.151
    Притисокот е нормален, пулсот ти е висок затоа што одма се вознемируваш, мораш да се смириш самата со себе прво, прави нешто што во момент ќе те оттргне од таа мисла, што и да е тоа, еве пример може и дишење.

На Лејди Гага и GirlLove им се допаѓа ова.
  16. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    1.621
    Допаѓања:
    5.747
    Во последно време ептен чувствувам дека имам некои панични напади односно а ме заболи нешто готово мислам умирам. Еве денес пример изгледа сум се укочила од неправилно седење + сум спиела некако чудно и цел ден гуглам симптоми за срцев удар. Не бев ваков хипохондрик, и затоа решив тука да ви пишам да ми дадете некој совет. Пробав со дишење неколку пати да се смирам и се чини подобро, исто пиев вода, ама не знам со мозоков како да си решам дека до мозокот ми е а во реалноста ништо веројатно не ми се случува.

Како се справувате во вакви моменти? И исто одбегнувам да читам многу симптоми на гугл најчесто ама а отворам а ми се полни главава со милион работи. Веројатноста дека исто така имам некои панични напади од секој ден читање црна хроника се исто така големи.

17. Simon4e0507

Simon4e0507 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2023
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    597
    Б6 напиј се ако имаш дома или јас пијам 5htp и избањај се ќе те опушти водата.Јас така правам и плачам исто..многу ми олеснува на душата и се смирува паниката.Поздрав и убава дождлива недела:)

На Лејди Гага, GirlLove и bookslover им се допаѓа ова.
  18. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.847
    Допаѓања:
    135.632
    Размрдај се по дома или проштеј малку надвор. Напиј се б6.
    Барем два дена не пуштај ништо освен музика која те орасположува.

На bookslover му/ѝ се допаѓа ова.
  19. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    1.621
    Допаѓања:
    5.747
    Фала ти многу! Не ми се плаче ама така некако паничам дека нешто постојано ми се случува, немам Б6 ама ќе видам да си купам.

Фала ти исто, се размислувам искрено да избришам скроз социјални мрежи ама нема тоа да. ме заштити баш така.

20. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.847
    Допаѓања:
    135.632
    Најпрво исклучи ги нотификациите од апликациите кои не ти се од итна важност.
    Потоа ако имаш значајни контакти не ги бриши профилите, само обиди се да ги игнорираш мрежите неколку дена. Или деактивирај ги привремено или избриши една, остави друга ако ти е потребна (само не ја проверувај секој ден).
    Подобро вака затоа што ако правиш целосно бришење наеднаш може пак да ти се створи паника поради чувство на изолација.

На Лејди Гага и bookslover им се допаѓа ова.