Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. Rosass

Rosass Активен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2025
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    105
    Здраво, луѓе!
    Не знам од каде да почнам искрено.. Мислам дека се почна многу порано од пред да сум свесна за тоа, но некако мислам дека после короната, баш ме докрајчи.
    Се борам со анксиозност веќе подолго време, но сега ми се случува нешто како „блокада“ кога очекувам нешто, кога нешто го мислам однапред. Имам страв и чувствувам закоченост во секојдневни работи, пиење од преполна чаша, пишување, правење работи со фина моторика. Од се тоа се плашам и секогаш ми се тресат рацете само кога однапред го мислам тоа. Пример ако треба да потпишам некој лист и тој лист дојде ненадејно без мое очекување се потпишувам без проблем, но доколку нештото го знам дека ќе се случи или ако гледам како листот се доближува кон мене, се блокирам и еден едноставен потпис неможам да оставам.
    Се борам со ова веќе долго време и ми станува мачно и многу стресно. Затоа сакам да побарам помош од стручно лице. Па ме интересира дали некој од вас има слично искуство и дали знаете психолог или психотерапевт во Македонија кој работи со вакви „антиципаторни“ реакции или телесна анксиозност?
    Би ми значело да слушнам ваши искуства или совети

Последна измена: 23 февруари 2026
  2. Crc

Crc Активен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2026
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    10
    Zdravo dali pijes nesto za smiruvanje?

3. Rosass

Rosass Активен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2025
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    105
    Не

4. Crc

Crc Активен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2026
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    10
    Vidi zemaj nesto prirodno naprimer valerian ili asvaganda tie mnogu smiruvaat jas ja zimam asvagandata i mene mi doagja dobro so nejze i me smiriva zemam i magnesium kaj kaj podobra sum od sto bev se poretki mi se panicnite napadi vidi probaj smiri se samata sebe disi dlaboko i izdisuvaj i toa mnogu pomaga
    Jas imav mnogu gadni simtomi lupanje na srce vrtoglavici bolki vo muskulite bolka vo stomak site mozni simtomi duri i se tresev od panika mislev deka ke umram gotovo ova e krajot mislite mi bea se na smrt deka ke si gi ostavam moite mali deca a samo 26 godini imam ! Mislev na srcev i mozocen udar o automacki teloto mi gi dava tie signali bolki kako da svarno neznam sto tocno pomuvas ti jas probav da razgovaram so psiholog monika krstevska taa mi go kaza istoto i mi ja preporaca asvagandata bidejki jas sum mlada i ne treba da sum zavisna od apcinja
    Ako sakas razgovor isto taka pisi sto mozam ke ti pomognam veruvam i te svakjam niz sto pominuvas i mene mi se pojavuvat ovie napadi no si prodolzuvam da si pravam rabota i si vikam ah eve ja panikata se pojavi i taa si gubi jacina od vreme na vreme mora da si silna od srce ti posakuvam da ozdravish

5. Бибиче

Бибиче Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2025
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    99
    Veke izvesen period imam nekoj cuden problem. Koga stanuvam od spienje uste mi se spie, lezam za da prizaspijam no nemozam. Koga ce stanam celo vreme mi se spie, legnuvam da spijam nemozam da zaspijam i taka po celi denovi.. Legni, stani :(
    Ste se soocile so vakvo neshto? I sto moze da e?

6. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.866
    Допаѓања:
    17.946
    Нз што е еве и јас

На Бибиче му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Бибиче

Бибиче Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2025
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    99
    Epten neubavo cuvstvo. Krevetov me vlece a nemozam da spijam :(
    Da ne e nekoja teshka depresija ili samo narushen son? :(
    Do sega mi nemaat strucni lica dijagnosticirano depresija, samo anksioznost

8. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.866
    Допаѓања:
    17.946
    Појди на психолог, психијатар.

9. Crc

Crc Активен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2026
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    10
    I jas isto taka jas mislam bidejki mozokot ni e vo alarm iako teloto se cusvuva umorno mozokot naogja nekoja opasnost

10. Бибиче

Бибиче Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2025
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    99
    Istoto i jas go pomisliv. Ja vishe nema sto nemam pomisleno :) 17god so anksioznost, slobodno mozam doktorat da napisham :)
    Ama i sobrano mi e. So bebe sum, neshto vo posledno cesto se budi vo son i celo vreme sum pod strek, nemozam da se opustam :(

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Crc

Crc Активен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2026
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    10
    Te sfakjam jas imam 26 godini sum so dve deca od 21 godina ne pamtam koga sum se naspala sekogas bev pod stres i 100 problemi sega se nasobralo i izbiva teloto si pamti

12. Бибиче

Бибиче Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2025
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    99
    Sto simptomi imas sega?
    Jas 34god imam :) Jas mislev pomlada ako rodev deka polesno ce pominev ama ete nemalo pravilo :)

13. Crc

Crc Активен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2026
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    10
    Jas mislam deka nema vrska so decata toa se nasobralo se
    Inace sega imam blagi simtomi skoro gi nemam asvaganda mene mnogu mi pomogna i magnesium
    Inace imav srce bienje tresenje bolki vo muskilite glavobolka i ke me fati edna panika sto mislam deka ova e krajot i vrtoglavicata me unistuvase mislite mi bea se na najlosoto najveke od smrt se plasev srcev udar i automacki teloto mi gi prakjase tie signali kako bolka vo gradniot kos rakata vilicata bev na ekg 4/5 pati se e normalno krvna slika normalna se e do psihata

14. Бибиче

Бибиче Активен член

Се зачлени на:
    29 јули 2025
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    99
    Kako sama da se citam :( Epten grdo cuvstvo :( Ne deka decata kako deca imaat vrska. No, celo vreme pod stres, golema odgovornost, hormonalen disbalans, nespienje, nedovolno posvetenost na sebe i sl seto toa moze da se kaze deka doprinesuva plus. Barem za sebe mozam da kazam.
    Jas 17god sum so anksioznost, 11m kako sto imam bebe ama do ovoj stepen kako sto sum sega nikogas ne sum bila. Prethodno i deka imam golemi traumi ispretrpeno i koga se talozi i gradi so godini, mora se nekogas da izbie na povrshina :(
    Do stepen sum kaj sto mi e strav od doma da izlezam, pogotovo sama ako sum.... dur da stignam doma milion pati "umiram" milion pati se "onesvestuvam"
    I na 1km da sum oddalecena od doma mi izgleda kako 100km da sum oddalecena. Strav mi e vishe i da ne ne pomine ova. Pocnav so psiholog, dve seansi do sega ama se cuvstvuvam kako da ne sum bila :(

15. Crc

Crc Активен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2026
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    10
    Psihologot nema da ti pomogne bas mnogu mene ne mi pomogna se dodeka ne pocnav da se smiram samata sebe probaj disi dlaboko i ne misli na anksioznosta bidi pozitivna i vezbaj pozitivni misli pij nesto za smiruvanje

16. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.866
    Допаѓања:
    17.946
    Оди дирек кај психијатар.

17. Crc

Crc Активен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2026
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    10
    Zenski help me fati nekoja panika odednas a dobra si bev nekolku dena imam kako knedla vo grlo se mislam loso nesto ke mi se sluci !

18. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.866
    Допаѓања:
    17.946
    Беше на психијатар?

19. Crc

Crc Активен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2026
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    10
    Vo stransvo sum ne go znam bas dobro jazikot se slusnav ednas so onlajn psiholog ne mi pomogna bas

20. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.866
    Допаѓања:
    17.946
    Барај по групи на фб, македонци во Германија, Шведска и сл, ќе ти кажат.
    Нз кој психијатар од Ск има онлајн сесии