Zdravo kako ste ovie denovi jas uzasno nervozen stomak gadenje a nikako nemozam da povratam dali e toa normalno neznam vejke
Zdravo,ve molam za sovet imam ekstrasistoli koj gi cuvstvuvam koga sedam mi se pojavuvaat okolu 2 ili 4 casot popladne edna esktrasistola a druga mi se pojavuva navecer kaj 10 11 casot posle teretana,ako pravam vezbi tamu so pogolem napor znaat da mi se javat i koga mi e zabrzan pulsot vo vezbanje ama toa retko,imam 19 godini mi se javuvaat okolu edna godina gi imam i ako se prejadam,se voznemiram itn.Ve molam za sovet,pijat magnesium glucinat veke 5 dena i nema podobruvanje a i od magnesium oksid isto taka ne vidov.Da napomenam deka pulsot na srceto go cuvstuvam sekojdevno osven koga spijam,i pri mala aktivnost osven odenje mi zabrzuva Porano koga dobivav panicni napadi mislev deka ke umram i konstantno si go proveruvav srceto so rakata dali mi cuka i od togas mislam deka celo vreme postojano go slusam kako mi cuka i bez da ja stavam rakata,ednostavno bev opsednata so srceto,ne go slusam samo koga slusam glasna muzika,ova pocna pred okolu 4 5 godini
Па види... Зошто чекаш? Оди на лекар, прво матичен. Ќе ти дадат блокатор нешто, Блоксан, Пропранолол, ги има... Јас имам исто, последица од ковид ми е, пиев по една четвртина блоксан - се смири, ама сега пак прележав ковид и исто, па дури и засилено ми се вратија тие одвратни... и сега пијам по две четвртини, наутро и навечер, по препорака на лекарот. Не може тоа со магнезиум да исчезне, ц.
Најпрво оди на кардиолог за да испиташ дали ти се јавуваат поради проблеми со срцето, што е ретко и испитај тироидни хормони. Ако е се во ред тогаш ти се јавува од стрес или напор, неспиење, дехидратација, недостиг на минерали, а може и поради проблеми со желудникот да се јават. Мене ми се јавуваа после јадење, исто и во мирување некогаш. Бев на екг, се регистрираа и на него, па д-р ми даде бетаблокатор кој јас не можев да го поднесам, многу ми го симнуваше притисокот и ме комираше па престанав да го пијам. Тироидните ми беа ок. Пиев седатон 5хтп, тоа е на природна база за релаксирање и ми помогна, само кога сум преморена или под голем стрес имам тахикардија. Дали пиеш дополнителна терапија?
И пак све само на анкс се препишува... Зашто вака се игнорираат другите дијагнози и состојби, и се демонизира терапијата.. Пропранолол си пијам, сега веќе по потреба само. Не чини да се дозволува телото да го измачуваш и да ти страда И убави совети 'и дале, обавезно посета на кардиолог и ендокринолог. Не знам ни колку е океј додатно да се изложува телото на стрес у теретана, наместо само умерена физичка активност ко пешачење на пример. Нема везе шо е млад(а), многу состојби не бираат години, ја еве од 20 си пијам хронична терапија, после 6 години си добив уше една гратис.. Ако се мора, се мора, нема друго.
Кардиолог и ендокринолог да се испита Тироидна жлезда и ниво на Феритин да не си слабокрвна. . Не е ова анксиозност. Провери се на лекар . И пред да си самодијагностицирате анксиозност ве молам прво проверете да не е нешто органски.
За да се утврди дека е од стрес мора прво да се види да не е органско. Зашто инаку може да се замаскира посериозен проблем. Ако се исклучи органско тогаш се оди на друго. И јас мислев вртоглавици ми се од анксиозноста памиспадна анемија и сега со терапија сум супер. Така да .. не е се анкс.
Да, секогаш треба да се испита дали е причината од органско потекло, а не да се каже веднаш дека е анкс. Меѓутоа јас сметам дека ова може да е симптом на анкс, што не значи дека во случајот е така
Dali od anemijata ti se javuvaa i ekstrasistoli moze da e i od anemija bidejki i jas imam vrtoglavici koga stanuvam od krevet Jas se plasam da se proveram,da ne e nesto loso,dosega ne sum bila a vaka mi e dobri 3 4 godini
за жал да, а и толку е стручноста на докторите. Истото беше и со короната,све на тоа се препишуваше. Јас поради такви случаи ја сменив матичната, поготово кога чув дека истата таа докторка на пациент кој зе жалеше дека не може да дише ја пратила на психијатар меато на интернист/пулмолог
Ја не знам како фунционираш вака.. Не е убаво да се игнорираат симптомите. Иам доживеано забрзан пулс, ми идеше до 170, тоа беше ужасен хорор. И скоро коа имав симптоми ја не можев така да живеам, затоа не те разбирам како не идеш да се провериш. Не е нормално нонстоп да го осеќаш ова. Неписмени. Тоа само се научиле за да те откачат. Доктори биле.. Па се лутат коа испаѓа дека поише од нив разбираш. Сам чоек ако не си го разбира телото, нема кој друг поарно да знае.
ama ne mislam deka mi e zabrzan pulsot,tuku ete samo taka go cuvstvuvam i koga mi e smiren go cuvstvuvam
Немав екстрасиатоли, имав тахикардија и вртоглавици..и ако сум со дијагностицирано анксизоно растројство и пијам терапија, прво што помислив веше да се проверам на лекар.
Сепак. Чим глеаш те вознемирува и плаши иди провери. Обично не треба да го чувствуваме работењето, ниту да лупа, или прерипува.
Дали мислите дека некои минати потиснати работи може да испливаат на површина многу покасно, во форма на некој паничен напад / анксиозност за здравје? Пример пред 3 години на дечко ми му открија тумор во вратот бениген, и тој период ми беше ептен стресен дур се оперираше дур му го извадија сѐ тоа. Меѓутоа се чувствувам како тогаш тие емоции да сум ги потиснала откако поминале и сега да ми испливуваат на површина, пр. последниве денови се имам утрипано дека нешто имам во вратот, дека едната страна ми е подебела од другата. Пример исто така во ноември имав мнооогу силен напад, од којшто тогаш не знаев од што е, после испадна дека е жолчката и имам камчиња, а вечерта јадев премрсна пица. Тоа одма го зборев со психологот, стравот и сѐ тоа што ми се случуваше таа вечер и некако се чувствувам поспокојна во однос на тоа. Плус не сум човек што еднаш во годината оди на доктор, си испитувам редовно работи, крвна слика, ехо на гради, итн ама ете како се чувствувам во последно време.
Колку врата имаш ? Се шалам. Иначе, да, може. И панични, и трауми, и психолошки состојби, се може да е од порано.