1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. Roxy1991

Roxy1991 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2019
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    164
    Filip N pogore ubavo pisuva za ansioznosta i depresijata od sto ide. Za toa sme tuka da se druzime, da se podrzime da se razbereme oti drugite okolu nas osven kritiki, pcovki deka sme ludi ne prifatlivi od Okolinata, prijatelite i semejstvoto isto. Iako ne se poznavame barem da se druzime da si pruzime podrska za da ni olesni sitoacijata vo koja se naogjame.

На GirlLove и Goce01 им се допаѓа ова.
  2. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.919
    Допаѓања:
    9.875
    Не се грижи толку многу и предвреме. Не си прави филмови во глава дека ако кажеш/направиш вака или онака, ќе помислат за тебе ова/она. Не предвидувај што најлошо може да се случи бидејќи реално не постои најлошо нешто, едноставно тоа е разговор, и често се случува дури и беспрекорно да помине, пак да не те примат. Резултатот не е одраз на тоа како си се покажала, прво тоа треба да го знаеш. Второ, имаш ли начин да се подготвиш за интервјуто? Напиши си текст, ако немаш идеи, прашај го чат џипити, и научи си го напамет. Претставување, што со учела, работи врзани за работното искуство, што ти биле задачите, или што би сакала да работиш, или како се гледаш себе на позицијата за која си аплицирала, што знаеш за фирмата, горе долу тоа се прашањата на секое интервју (не знам за што точно аплицираш). Кога ќе си напишеш на лист хартија, ќе имаш време и да додаваш работи, да го менуваш текстот (ако ти е евентуално онлајн интервјуто или по телефон ќе можеш и да ѕиркаш) или ако ти е многу да учиш подолг текст, направи си костур и ментална мапа што би кажала за секое од овие прашања. Тоа што те фаќа трема е нормално и значи дека ти е битно да оставиш впечаток и не си индифернетна, што е исто добро, а и нормално. Друг начин нема, напиј се едно б6 пред интервју, слушај музика, опушти се, секако ќе разговараш со обични луѓе и секое наредно интервју ќе ти биде полесно. Со среќа :l:

На Panda00, LibreGirl, bookslover и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. пчеличката_25

пчеличката_25 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2020
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    9
    На шо мислиш кога кажуваш за самоповредување? Иначе скроз те разбирам за нервозата од се.

4. LibreGirl

LibreGirl Активен член

Се зачлени на:
    4 мај 2026
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    16
    Благодарам на сите за советите.

На Vikktorr, KiT и Crc им се допаѓа ова.
  5. Tarantulla

Tarantulla Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    664
    Допаѓања:
    540
    Ако осетиш нагон за самоповредување побарај одма лекарска помош

На Roxy1991 и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  6. Roxy1991

Roxy1991 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2019
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    164
    Soako pobarav osven lekarstva atnidepresivi drugo nisto ne davaat ke te soslusa i posle pak po staro depresijata ne mine tuku taka lesno

7. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    5.438
    Допаѓања:
    18.776
    Па ти ако чекаш магично апчето да ти ја среди депресијата, а ти не превземаш ништо, нормално дека исто ќе ти биде.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Roxy1991

Roxy1991 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2019
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    164
    Kako da mi bide poarno aj kazi

9. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    2.910
    Roxy ти најверојатно имаш и гранично растројство на личноста т.е. борерлајн. Има критериуми и треба да те тестира психолог/ психијатар.
    Има помош. Треба да научиш вештини скилс за да најдеш друг вентил за емоциите. Т.е. ќе го постигнеш истиот ефект на олеснување само што нема да го повредиш телото. Те молам побарај стручна помош!

10. Tarantulla

Tarantulla Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    664
    Допаѓања:
    540
    Секако дека таква состојба мора да се лечи и да се прати, мислев во моментот кога ќе ти дојдат мисли за самоповредување, одма да побараш лекарска помош,во истиот момент кога ќе ти дојде мислата, иначе ќе си пиеш лекарства редовно.

11. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    7.085
    Допаѓања:
    18.188
    Дали ви се случува пред врнење да добивате паничен, да ве боли главата и да плачете?

12. Mrs. right

Mrs. right Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    20.421
    Не кревам рака на себе, ама знам да помислам онака као да ме нема сакам.

Секоја ситница и те како ме нервира, шали смеи исто знам да не прифаќам.

Побарај помош, највише загрижувачко е тоа што ти доаѓа да се самоповредуваш

На пчеличката_25 и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  13. пчеличката_25

Се зачлени на:
    10 август 2020
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    9
    Да плачам не, ама другото да.

14. Mrs. right

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    20.421
    Ма цело време коа е гадно и тмурно не ми е добро мене.
    Краток здив, не можам да се издишам, нервозно се осеќам, ме гуши..
    Со еден збор - отепано.

Осеќам као облаците натежнуваат над мене, некое такво чувство.

Не секој знае како е да си анксиозен, и не секој еден се соочува со вистинска анксиозност :)

На st-el, Paula123, пчеличката_25 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    7.085
    Допаѓања:
    18.188
    Точно.
    Еве што ми пиша еден другар, откако ми рече дека јас никогаш нема да сум излезела од државава, оти сум бил тип на чоек што не можела сама да се снајди во странство.
    Дека јас никогаш нема да сум ја напуштела Македонија.

А тој самиот се врати од Дубаи и Англија пред 4 години.

Знае за мојата анксиозност, стресови и сл.

Одамна немавме праено муабет и го прашав како се снајде Англија оти еден колега ќе оди.

И ми рече ти не одиш, таму?
    Му велам не знам, можда.

И после сето тоа ми го рече горе. И му шлепнав дека мн кажува, ко тој самиот си се врати од Дубаи и Англија.

Ајде, вчера да го прашам, бил негде на природа

Каде се наоѓа го прашав.

И ова ми пиша :
    A shtobmuabet kje pram so tebe, detski muabeti samo ili samo za stresovi i za nervozi....

16. Mrs. right

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    20.421
    Само би му рекла:

"НЕ ДАЈ БОЖЕ ТИ ДА ОСЕТИШ МАКАР ЕДЕН ФАКИНГ ДЕН КАКО Е ДА СИ "ОПСЕДНАТ" И ДА ПРАИШ МУАБЕТИ ЗА СТРЕСОВИ И НЕРВОЗИ.
    УЖИВАЈ СИ У ЖИВОТОТ, И ПАЗИ НА ШО ЌЕ НАГАЗИШ".

Животот е непредвидлива курва, не знаеш шо ти спрема, не знаеш кај ќе те отера, па нека не се праат многу јаки и стабилни :)

Едно време искрено ти се чудев, те напаѓав на некој начин дека си разгалена, сеа одлично те резбирам како ти е.
    Од убавина вака не се осеќаш, лесно не може да ти е :)
    Чоек шо има потреба од терапија за да му олесни секојдневие, не може да се преправа дека не му е арно.

Пак ќе кажам, не дај Боже да осетат како е да сакаш да си ја извадиш кожата и да сакаш да искочиш од неа. Не e забавно.

Најмногу на свет нешто што ми праи освежувачко чувство и за тело и за ум е бањањето :inlove::inlove::inlove::inlove::inlove::inlove::inlove::inlove::inlove::inlove::inlove::inlove::inlove::inlove::inlove:
    Да можев од вода немаше да искочам, да си живеам под вода најубаво :inlove::inlove::inlove::inlove::inlove::inlove::inlove::inlove::inlove::inlove:

На st-el, Mumoftwo30, пчеличката_25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Tarantulla

Tarantulla Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    664
    Допаѓања:
    540
    Не

18. пчеличката_25

Се зачлени на:
    10 август 2020
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    9
    Тој ќе си ги осети зборовите шо ги кажал еден ден, во тоа да ми веруваш. А ти секаде ќе појдеш и ќе се осетиш слободно знај. Еднаш кога можев јас да искочам од оваа црна дупка, можам уште еднаш, а можеш и ти и сите. Не го заборавај тоа.

19. Moon&me

Moon&me Активен член

Се зачлени на:
    9 март 2026
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    489
    Јас не знам шо е денес со мене,ама апсолутно добро не ми е воопшто.
    Прво имам тежина некоја чудна во главава,второ немам енергија,значи енергија нула,трето некои благи вртоглавици и некоја болка.
    Искрено препишувам се на времево,пошто глеам се менуваат сите годишни времиња во текот на еден час.

20. пчеличката_25

Се зачлени на:
    10 август 2020
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    9
    Дали мереше притисок ?