Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    Pridobivkite od gledanje vo sonce posle zavrsenata praksa od 45 min.

15 minuta prakse - UM, MENTALNE DOBROBITI
    1. Mentalni i jak um 2. Samopouzdanje 3. Izdrţljivost i stabilnost uma 4. OslobaĊanje mentalnih problema i depresije 5. Koncentracija i poboljšana navigacija 6. Jak i entuzijastiĉan um 7. Vitalnost uma 8. Poboljšanja memorije i pamćenja 9. Strpljenje 10. Podrţavanje pozitivnog razmišljanja 11. OslobaĊanje loših navika 12. Oštar i zdrav intelekt

30 minuta prakse: - TIJELO, NESTANAK FIZIĈKIH PROBLEMA
    1. Tijelo se ĉisti od otrova (detoksikacija) 2. Nestanak ukoĉenosti i bolova 3. Kroniĉne bolesti 4. Dijabetes 5. Visoki i niski krvni pritisak 6. Problemi sa crijevima 7. Kiseline 8. Astma 9. Bronhitis 10. Alergije 11. Poboljšanje vida 12. Uravnoteţenje tiroidne ţlijezde 13. Sinusi 14. Uho, grlo, nos 15. Hemeroidi 16. Sve vrste artroza (kosi, zglobovi..) 17. Kamen u bubrezima i ţući 18. Urološke infekcije 19. Uveĉana prostata 20. Psorijaza, koţni problemi, infekcije.. 21. Potreba za mesom i ribom nestaje 22. Dovodi tijelo i idealnu teţinu 23. Jaĉa kosti 24. Jaĉa srce 25. Jaĉa imunitet

45 minuta prakse: - DUHOVNE I SPIRITUALNE DOBROBITI
    1. Pozitivna promijena osobnosti 2. Pozitivan stav 3. Strpljenje 4. Frustracije, bijes i iritiranje nestaje 5. Spontano stvaramo ljubav sa svima 6. Vidimo kvalitete u drugima te se trudimo da ih prihvatimo i razvijemo 7. Pomoć drugima 8. Poštenje 9. Ne nasilje 10. Iskrenost 11. Um postaje sretan i zadovoljan 12. Nestaje potreba za hranom 13. Lakše ostvarivanje duhovnih ciljeva 14. Pobjeda nad glaĊu 15. Razvijanje i poticanje parapshiholoških i nadnaravnih sposobnosti 16. Podizanje energije u cijelom tijelu i buĊenje Kundalini energije

На Lale3 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    ova sto go pustiv e od solarnata joga sto mozebi ke ni pomogne na site jas ja veke praktikuvam skoro do 2 minuti sum ima vreme do 15min da gi vidime efektite, u kombinacija so pesacenjeto se osekam mnogu podobro isto kako da sum na terapija na ad

3. kumanovcanka

kumanovcanka Истакнат член

Се зачлени на:
    29 февруари 2012
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    39
    Емилија ќе те замолам ако сакаш малку подетално да објасниш за оваа соларна јога- гледаш во сонцето така ли, во кој период на денот тоа го правиш оти колку сто знаеме сонцето не е секогаш корисно. Поздрав до тебе

4. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    kumanovcanka gledam vo sonceto koga e soncevo i toa sekoj den na izgrejsonce nautro prviot cas koge izleguva sonceto,isto taka i na zajdisonce moze,... vo pocetokot pocnav so 10 sec, i sekoj den se dodava po 10sec, posle gledanjeto gi zatvoram ocite 5 minuti dodeka da mi isceznat boite sto se pojavuvat, vo sonceto se gleda bez naocari za sonce ili onie so dipotrija, leki i sl. brzi i zadovolitelni rezultati se postignuvale koga stois bos na zemja ili pesok, treva ne, mene od grupata sto se zanimavaat so ova mi rekoa deka za vakov slucaj kako mojov ke treba da pocekam do izlekuvanje do prvite 15 minuti, i plus toa na sonce vo stekleno sise se ostava voda da stoi 5- 8 casa i potoa se pie za procistuvanje na teloto, inaku od iskustvoto na poveketo sto se zanimavat so ova da ti kazam site se zadovolni od rezultatite sto gi postignale imaat i grupen sajt na facebook sekoj den gi citam i mi vleva nadez, deka sepak ima nekoja logika deka koga e soncevo sme poraspolozeni i sl.....

5. Ane10

Ane10 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    143
    Јас од вчера полудев многу полошо се чуствувам не знам наеднаш што ми стана,вчера одев по улица и наеднач ми се пресекоа нозете мислев ќе се онесвестам многу ми беше лошо едвај стигнав дома го мерев притисокот се ми беше океј денеска си отидов од работа дадов отказ ради мојава психа ове веќе не се трпи луѓе ама воопшто не се трпи,ќе полудам место да се излекувам се повеќе и повеќе ја бетер полудувам цела снага ми се тресе денес вадев крв и сеа едвај чекам да ги земам резултатите во 4 саат,се плашам од резултатите ама нз секој ден јадам храна за крвта јадам салати марули зелки цвекло јадам мед се јадам за крвта лицето ми е црвено ко пиперка не сум бледа,ви се десило ли вас некогаш така да ви се деси наеднаш да ви се пресечат нозете за малце да паднеш да ти се тресе цела снага,ууфф аман веќе сакам да живеам на раат ова не е убаво

6. kumanovcanka

Се зачлени на:
    29 февруари 2012
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    39
    Не се плаши Ана па нели знаеме од што ни е тоа, не е опасно, не може да не убие, нели можеше да го исконтролираш нападот, знам дека ти си против пиење апчиња, ама во вакви ситуации мислам дека треба да земеш нешто за да смириш, да го смириш организмот, и да го одмориш телото. Немој да се предаваш знам дека си јака и ке го надминеш ти ова, пиши за резултатите се ли е во ред. Поздрав до тебе

7. kumanovcanka

Се зачлени на:
    29 февруари 2012
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    39
    Фала многу за објаснувањето Емилија ако сакаш само сајтот на фб пиши ми го. Поздрав

8. Ane10

Ane10 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    143
    Мислам дека ќе полудам така се осеќам мислам дека ќе му наштетам на некого се ме штрека некој да ми звони на моб одма почнувам да се тресам леле боже господ нека ми е на помош многу е тешка оваа ситуација.. :(

9. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
  10. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    ane ne poluduvas ne se sekiraj ako bese taka site ke bevme vo ludnica, i jas lani si napraiv kompleks lele ke poludam, i pocnav da se izmacuvam so toj strav, pa ne poludev, nisto ne ti e zemi zanimavaj se so nesto jas vo momentov pijam vince 50 ml i igram need for speed world, pozdravce

11. kumanovcanka

Се зачлени на:
    29 февруари 2012
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    39
    Нема да полудиш какво е тоа размислување, ајде биди храбра, до пред некој ден ти мене ме учеше како треба и што, што ти стана наеднаш, земи нешто напиј се да се смириш, ако не сакаш апче земи напиј се чај од кантарин, валеријана или нешсто слично ако имаш. ИГНОРРРР на лошите мисли како сто вели Дуња , нема да му наштетиш на никого, па на кого би му наштетила кога оклу тебе се луѓе кои ти ги сакаш а и тие тебе исто. Направи нешто Ана занимавај се со нешто макар и со некоја глупост само да не мислиш на на лоши работи. Ајде те поздравувам и очекувам да ми пишеш дека си подобра и дека си се смирила... Поздрав

12. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    290
    луѓе и мене од вчера ми е премногу лошо.црни мисли постојано закачена сум на секакви форуми и вчера некаде прочитав дека со прекинување на сероксат може да дојде до појавување на епилептичен напад и сега тоа ми е увртено во главава и не сум станата од кревет а не па да излезам надвор шанси нема.Ве молам пишете кажете дали сте ги пиеле прекинале и што ви се случуваше откако ги оставивте какви симптоми имавте???????

13. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    Kostadinka nisto ne ti e, ama se dodeka lezis vo krevet i sedis na net i citas sekakvi natpisi nema da si ok, ne znam po koj pat ke pisam jas gi piev seroksat, posle preminav na paroxetine i deprozel tie se isti lekovi samo od razlicni firmi, gi prekinav pred recisi dva meseca koga doznav deka sum bremena, namesto da se raduvam deka sum bremena mene prvo mi padna na pamet lele kako ke sum sega bez lekarstvata , imav promeni na raspolozenie i se toa panicni napadi nemav samo nervoza i nemir, i pozle abortusot ne mislam da gi pijam , ima momenti koga sum rastreperena, denes nekako taka se osekav vnatresno nekoj nemir no od sabajleto bev nonstop izlezena ,bev vo banka, plakav nekoi racuni, vo supermarket, na pazar, pesacev cela saat i sega sum doma i koga ve citam i mene mi ide nekoj nemir pak ama eve si svariv caj od kamilica sekoj den go pijam po dva ili tri pati zavisi od toa kako ke sum raspolozena, i sedam sega na net i igram igri ne cackam po netot sto moze da bide, ako citas postojano 300 bolesti ke si uvrtis u glava i stravovi isto, mene dr,. Aleksandar Marcikic na poslednata sredba vo januari koga bev mi rece, nemoj da citas na net sto i kako, ne se dvizi u takva okolina kade sto te voznemiruvaat lugeto okolu tebe, ne se zamaraj so drugi problemi, kaj sto ne se osekas p[rijatno ne odi, ili ako mislis deka potesko ke ti bide napij se dijazepam i i idi posle ke ti e polesno zosto si nadminala, i veke pocnav taka da funkcioniram, kolku i da se osekam gadno i loso kolku i da se plasam od nesto sto mislam deka ke mi predizvika strav i simptomi, namesto da sedam i da mislam kako ke mi e pa sto ako mi se slosi pa sto ako padnam, mada nikogas ne sum padnala :) vednas stanuvam i odam , go pravam zosto ako ne otidam posle ke se izmacuvam , zosto ne otidov zosto ne napraiv taka, i na kraj placenje i slicno pa pak stravovi i tn, ednostavno si uvrtev u glavata deka zamena za paroksetinot mi e pesacenjeto koga veke cackas po net citaj deka pesacenjeto e najzdraviot i najpriroden nacin da se izbalansira neramnotezata na supstancite vo umot serotenin i sl, koga pesacime mozokot sam pocnuva da gi laci, podobruvanjeto ke se oseti po dve tri nedeli, toa ti e lek i za depresija i za celo telo, no se dodeka si zakovana za krevetot uste poloso ke ti bide

14. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    za Ane 10 mozam da kazam deka golema greska si napravila sto si dala otkaz od rabota, podobro zemi nesto da se smiris kaj nas barem vo Mkd ima kantarion caj ovde vo Grcija samo se prodava kako tableti koi se mnogu skapi, kantarionot dava efekti posle dve nedeli isto kako i paroxetinot, kamilicata dnevno 4 solji se dovolni za da se smiri organizmot i za navecer da se ima dobar son, na kraj na kraistata idi na psihijatar na razgovor makar sto ke te smiri,.... ke vidis deka se ke e vo red so krvta nemas nisto samo si anksiozna...pozdrav na site :*

15. Ane10

Ane10 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    143
    Ок е сега се смирив крвта ми е одлична 140 ми е хемоглобинот,немам бактерии се е ок фала му на бога пред некој ден ми ги слушаа и белите дробови и тие се океј значи се снимав се ми е ок сеа ми е помирна душата џабе испаничив :D јас сега си слушам музика и си го чекам маж ми да го изнагушкам од среќа... :)

На kumanovcanka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    eve sto najdov na net

Pojedini lekari zagovornici su tvrdnje da sat vremena vežbanja tri puta nedeljno ima isti učinak kao da ste na antidepresivima. Vežbanjem oslobađamo endorfin i enkefalin u organizam, a koji ublažavaju bolove i čine da se osećamo bolje. Takođe, redovnim vežbanjem poboljšavamo način na koji izgledamo, povećavamo samopouzdanje i mislimo bolje o sebi. Uključivanjem u bilo koji sport, postajemo i društveno aktivniji, upoznajemo nove ljude i družimo se – što pomaže u borbi protiv depresije. Pored toga, vežbanje nam skreće pažnju sa negativnih misli i koncentriše nas na nešto pozitivno i drugačije, a time i bolje. Izaberite šta vam najbolje odgovara: za neke to može biti aerobik; drugi su skloniji plivanju, borilačkim veštinama; drugi su opet za trčanje, možda moderan ples i slično. Čak i najobičnija šetnja (ne kraća od 30min) može imati blagotvoran efekat i pomoć pri otklanjanju depresije.

На Andrina му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Andrina

Andrina Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    55
    ^^^ И јас имам читано за тоа колку е битно да се вежба во вакви ситуации на напнатост, анксиозност и депресија. Со вежбање се зголемува лачењето на хормонот Серотонин, популарно наречен хормон на среќата. Има многу логика во ова, да се вежба и тоа баш како терапија да се гледа на тоа, а не верувам дека некој кој е анксиозен ќе се осуди да вежба, баш од оној страв на забрзан пулс и благо заморување што е нормално при физичка активност. Некако со анксиозноста почнуваме да се повлекуваме од правење на многу ствари, мислејќи дека така ќе се заштитиме да не се вознемируваме, а уствари колку е само тоа погрешно. Јас тврдам дека скоро никој, бар овде од форумов, не вежба онака редовно, по пола саат да речеме, секој ден. По мене исто ова е едно од првите нешта што треба да се прави, ем не кошта ништо, ем на линијата ќе си работиш, плус со енергија се пуниш, а ја исфрлаш исто така при вежбањето онаа негативната енергија која ни искача во форма паники, тресења и сите можни симптоми на немир, си ги знаеме кои се. Мора да се вежба и тоа да се сфати како дел од терапијата.

На ribce27 и seriozna им се допаѓа ова.
  18. ribce27

ribce27 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2011
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    54
    eh devojki jas cela nedela sum vo anksiozna sostojba no srekna sum sto znam kako da go kontroliram stravot(toa ke go naucete so tek na vreme,za zal :( )no vo dusava mi e nekako tesko gledam da se relaksiram da ne mislam da losi raboti,se molam da mi pomine sto pobrzo.vakvive periodi mi se pekol.znam samo edno morame da se izborime so ova,da go namalime stresot i site negativni raboti koi ni ja praznat pozitivnata energija.vezbanjeto e isto taka vazna rabota,citanjeto dobra kniga,prosetka na svez vozduh i baranje zanimacija nekoja ne smeete mozokot da go ostavite na pasenje :D kako sto kaza ane 10 deka osekja strav misli ke mu nasteti na nekoj isl istoto go pominav i jas ako nekoj vikne ili nesto tropne odma se stresuvam,toa e zatoa sto anksioznosta ne pravi plaslivi i lesno razdrazlivi.drugo nesto sto sakam da vi kazam e deka mora da imate verba vo Bog ,da se molite koga vi e tesko na dusata i koga ve macat crni misli taka pobrzo ke go nadminete toa.pozdrav ve sakam :*

19. zoceeee

zoceeee Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    70
    позз до сите како ве гледам пак ве нападнала анксиозноста и лосите и црните мисли да ви кажам не сте само вие еве ме и мене цела недела сум со лоши мисли како што кажа ане 10 и другите дека ке повредис некој итн ама само игнорр и повеќе шетанје и со друштво позззззз ве сакам сите

20. Butterfly02

Butterfly02 Активен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2012
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    8

Не, пораката ми нема стигнато, не знам зашто не се пратила. Ако можеш пробај уште еднаш. поздрав