Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    seriozna si go citala li linden metod, kade sto pisuva deka treba da se isbegnuvaat stresovite i kade sto samiot avtor pisuva deka veke 4 godini e bez panicni napadi i bez anksioznost i deka seuste ne se izlozuva na stres, i mene psihijatarot mi rece deka vo ovaa situacija koga e covek anksiozen ili depresiven ne mu trebat dopolnitelni stresovi, da se izbegnuvat kolku sto moze pocesto se dodeka organizmot i psihata na covek ne zakrepne i dodeka ne nauci kako da se nosi so stresot.......

2. dunja

dunja Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    870

Не Сериозна , методите ни се исти само различно ги именуваме ...соочувањето со стравовите или ,,игнорр,, е сосема исто :) .Значи и јас се соочував со стравовите како тебе, ги игнорирав тахикардиите зашто знаев дека срцето ми е во ред, ја игнорирав мислата ,, ке се загушам,, зашто знаев дека ми е од старвот, го игнорирав ,,бодежот и притисокот во градите,, знам од анксот е...и така...научив да не им се плашам (или тоа значи ги прифатив како што велиш...)така стравот ослабна,стан мал и се поредок и поредок за на крај скоро сосема да исчезне :)
    Се е исто само веројатно на различен начин јас и ти ги интерпретираме работите, те поздравувам и се сложувам со тебе...единствено што можам да кажам е дека ти ис прекрасна личност и кога мене менема остани ти со девојчињава и кажи им дека се е возможно, па и надминување на анксот само тргнете храбро во соочување со стравовите и игнорр на симптомите за кои знаете дека анксот ги предизвикал или можеби тоа е исто ,,прифатете ги,, и одете понатаму.
    Поздрав Ве сака Дуња :*

На seriozna му/ѝ се допаѓа ова.
  3. seriozna

seriozna Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    109
    Не сум го читала.
    Јас пак ке речам дека мене мојот метод(препорачан од мојот психијатар) ми помага и стојам на тоа.Овде не сум за да солам памет кој како треба да се справува со анксиозноста,туку тука сум за да го споделам моето позитивно искуство од мојата борба.Не треба сите да се согласувате со мене исто како што и јас не се согласувам со сите постови.Ама токму различноста ни помага да размислуваме и да одиме напред.
    И ако треба да ги игнорираме симптомите,зошто тогаш се замараме со истите?Јас моите симптоми ги прифатив!Се прифатив сама себе како анксиозна,си признав дека имам проблеми и почнав да работам на нив.Со тек на време симптомите ми се намалија,за да на крај дел од нив скрос исчезнат.И не се сложувам дека треба да ги игнорираме.Со нивното игнорирање ја негираме и нашата состојба.
    Што ли ке се случеше со мене ако ги избегнував сите ситуации кои ми беа стресни во момент на кулминацијата на мојата состојба?Јас не гледав телевизија,не читав весници,ми беше страв да го вклучам компјутерот,не излегував надвор,не одев во продавница,не се дружев со никој.Седев само во една соба(ми беше страв да одам во друга соба) и го стискав детето во прегратки оти мислев дека некој ке ми го земе.Бев скроз сама и само размислував за крај на светот.И што требаше да направам???Да продолжам да седам во тие десет квадрати и да чекам да закрепнам???НЕ!Јас после некое време поминато сама со себе заклучив дека ако не побарам помош ке полудам.Секој ден имав панични напади кои никако не можев да ги контролирам.Се плашев скоро од се!Побарав стручна помош и ја добив.Ја прифатив ситуацијата,се соочив со сите стравови и со нови сили тргнав напред!
    Не сакам да пишувам за тоа колку ми беше тешко и како изгледаа моите напади.Сакам само да кажам дека мене сега ми е подобро!Тоа ви го посакувам на сите вас.
    Јас сега живеам!И сакам да им помогнам на сите на кои што можам!
    Знам дека можат да се надминат сите ситуации,само е потребно време!
    Ве гушкам сите :inlove:

4. seriozna

seriozna Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    109
    Мила Дуња :*
    Ти благодарам на убавите зборови!Јас кажав тука сум за сите на кои им треба помош.Твоите постови мене многу ми помогнаа.Јас редовно ја читав темата пред да почнам да пишувам.И знам дека сите можеме да бидеме победници,само треба да сконтаме како да си помогнеме и што највеке делува кај нас :inlove:
    Ти си една голема жена од која може многу да се научи.

На dunja му/ѝ се допаѓа ова.
  5. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    Seriozna ne me svakaj pogresno, ne e stres ako se plasis od kafic i da odis tamu, ne e stres eve kako sto jas sum anksiozna vo restorani i svadbi, koga velam za stresovi velam za da se navelguva vo konflikt so nekogo, da se cita samo losi vesti, da se interesiras za drugite problemi, smrtni slucaevi i slicno so toa smo si ja trui covek psihata so crni misli i se poveke se navleguva vo krugot na anksioznosta, mozam da kazam deka i jas sum ja nadminala anksioznosta no koga ke se najdam vo centar na vnimanie ili vo nekoja golema guzva i galama, tamu me faka, i zatoa velam deka ne sum ja nadminala seuste, za mene nadminuvanje e koga ke pomine period i koga voopsto nema da sednam na internet i da citam i pisuvam na ovaa tema, koga ke zaboravam deka sum bila voopsto anksiozna kako koga pred da mi se sluci ova,

6. A.d.e.l.a

A.d.e.l.a Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2011
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    98
    Чупенца мои како ми сте? извинете што не ви пишувам редовно но тоа е затоа што сакам некои работи да ги заборавам . како се справувате со временските промени , дали ве боли нешто? прочитав на интернет на реклама 5 една реклама има за чај против анксиозност и страв од матија пауновски е сега незнам колку се ефикасни тие чаеви . таму пишува дека е сосема природен од тревки . дали некоја од вас пробала ? не се скапи тие чаеви па вие од скопје можете без нарачување да одите да си купите бидејки таму има продажно место . дали некоја од вас воопшто пробала некој од чаевите на матија пауновски ?

7. seriozna

seriozna Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    109
    Како не е стресно одењето во кафич ,ако се плашиш од самиот тој момент и добиваш напад на паника?За мене беше и те како стресно излегувањето од дома,одењето во кафич беше научна фантастика.Се плашев од воздухот што го дишев.Мислев дека е полн со вируси и бактерии.Јас три месеци имав секојдневни страшни панични напади.Не сакам да го заборавам тој период,зато што тие моменти ме направија посина и похрабра.Ги надминав и сега сакам да им помогнам на сите кои се соочуваат со слични проблеми.Кога јас се борев со моите стравови и проблеми немав никој околу мене.Да го имав тогаш овој форум,може ке ми беше полесно.....

emilijamak не те свакам погрешно.Ние тука само разменуваме мислења.А и да се разбереме погрешно во еден пост,во некој нареден ке се дообјасниме :*

8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.154
    Допаѓања:
    258.069
    Веќе долго време ја посетувам темата од причина што и самата почнав да си признавам себеси дека јас имам проблем.
    На почетокот мислев дека само сум хипохондер, но деновиве почнав да добивам и напади на паника.
    Цело време живеам во страв дека ќе ми се случи нешто, дека ќе се разболам од некоја болест, после излегување морам да се туширам бидејќи си замислив дека имам бактерии на себе. Читав овде еден пост каде што се кажани симтомите и да ги имам сите до еден:
    Се соживувам со секоја животна приказна, се разбира тажните, неможам да спијам, а ако заспијам имам страшни сонови.
    Нерасположена сум. Страв ми е да седам сама дома, сама во соба, се тресам.
    Се опседнувам со црни мисли за себе и за најблиските. Се плашам.
    Си признавам себеси и да не е анексиозност, јас сепак имам проблем. Сакам да разговарам и со психолог, се надевам во најбрзо време бидејќи се плашам дека состојбата ептем ќе ми се влоши.

9. Angel-G

Angel-G Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2012
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    61
    Девојчиња , дали некоја од вас ги има пробано капките од Валеријана?ми ги препорачаа во аптека не можам да заспијам ноќеска , не ми помага Б6 , не ми помага чај , сакам да пробам со овие ...Ако некоја има искуство нека пише ,да не се лоши за желудникот или слично ?

Фала ви , кисс , кисс ;)

10. Alondra

Alondra Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    2.358
    Angel-G јас пијам персен кој е на билна основа и има валеријана. Валеријана е билка која воопшто не е штетна за желудникот дури и ако си бремена можеш да ги земаш, воопшто не се штетни. За капките не знам, не сум ги пробала. Но ти препорачувам Персен. Јас пијам два пати на ден, наутро и навечер и помагаат. Понекогаш кога ке ме фатат симптомите пијам и преку ден. Не делуваат веднаш отприлика за пола саат. Некако те опуштаат.

Поздрав :hug:

11. Angel-G

Angel-G Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2012
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    61
    Фала ти Алондра и јас ги имав пробано Персен пиев пред извесно време ,ама последниот пат кога испив не помогнаа :( ...Сега во аптека ми ги препорачаа овие капки , да пробам , зашто вака тешко заспивање :P

Позз до сите вас!

На goldenka-123 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    angel G koga ne mozes da spies ispij 5 solji dnevno caj od kamilica i navecer ke spies kako bebe, jas lani taka se izboriv so nesonicata,kapkite od valerijana jas gi imam pieno za moment ke te smirat ama da te uspijat tesko, barem za mene si kazuvam .... a koga sme veke kaj prirodnite lekovi imam citano dosta za bachovi cvetovi ovde na internet a i vo makedonski spisanija deka se priroden lek za anksioznost, ima nekoj probano od niv????? Imase po oglasite gi prodavaa no nikogas nemam zemeno vo naredna prilika bi mozela da gi probam....

13. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
  14. alehandro

alehandro Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2011
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    65
    здраво друштво :) да ве прашам нешто...вака,панични напади немам и стравот од лудило и тој како да го победив ,но има денови кога чуствувам напнатост (како да очекувам несто да се случи)незнам ни јас што ако порано чекав да полудам сега веке не, незнам зошто се чуствувам вака ,општа напнатост и ја мразам и ми смета ,немам црни мисли како порано стравови исто ама напнатоста остана,пробав со вежби со дишење и тогаш за тогаш попушта и пак се јавува грррррррр ако не едно друго у пм,,,веке ми здосади .поздрав

15. Angel-G

Angel-G Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2012
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    61
    Еве ме и мене !Емилија фала ти на препораката , да точно капките помагаат , но нивното дејство е краткотрајно , всушност и во проспектот пишува дека делуваат благо седативно тоа е!Јас ова ноќ ги пиев , ама испив и многу чаево од липа од нане, од маточина и едвај некако се успав :( ...Проблемот не е само да смири телото , него едноставно кај мене умот не се смирува јбг!И у суштина јас преку ден функциоирам , можам да одам до пријателки , да читам , да пешачам , ок не дека нема да ми дојде некој симптом , ама ок , го поднесувам , ама ноќта ми е -леле мори мајко ;) Кога ќе ја погледнам посетлата и кога ќе знам што ме чека , измачувањето дека почува , не ми се ни легнува...Инаку погледи за таа билката , јас ќе пробам ќе побарам по аптеки , кажи ми само како се вика , дали е во вид на чај, таблетки , капки? Од мака свашта ќе проџвакаме-хехеххехех!

П.С За оваа метода што ја изведува жената , не знам , некако многу „едноставно„ , као со мавтање на раката и ги истера лошите духови -т.е стравовите! Да се организираме да седнеме во круг и да си „измавтаме„ една на друга може ќе помине! Се шегувам , не знам не ми верно, мислам дека со тоа мавтање тешко некој да се ослободи од стравот!Можда кај некоја по-лајт варијанта случај ќе има ефект!

16. Ane10

Ane10 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    143
    Јас пак многу лесно заспивам мене дента ме мачи преку ден сите мисли а невечер кога ќе си легнам нема ни секунда заспивам маж ми се чуди..Камоли навечер да ги имав сите мисли преку ден на ништо да не мислам..

17. Alondra

Alondra Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    2.358
    И у суштина јас преку ден функциоирам , можам да одам до пријателки , да читам , да пешачам , ок не дека нема да ми дојде некој симптом , ама ок , го поднесувам , ама ноќта ми е -леле мори мајко ;) Кога ќе ја погледнам посетлата и кога ќе знам што ме чека , измачувањето дека почува , не ми се ни легнува..

Зашто не пробаш да гледаш тв пред да заспиеш, гледаш на ком некоја комедија или читај некоја лесна книга. Исто така помагаат и неколку лесни вежби.

18. Ane10

Ane10 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    143
    Да или иди вози точак пола саат ќе заспиеш одма како бебе :) Од искуство ти кажувам..

19. Angel-G

Angel-G Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2012
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    61
    Драги мои денеска сум прва штои ви пишувам ,

Цела ноќ не можев да заспијам се борев со црни и лоши мисли , не оди па не оди ...многу сум очајна :( ова е знак дека треба да одам кај лекар и да побарам таблети.Што е тука е , не можам вака се исцрпувам до бесвест .Инаку немам ни апетит да јадам , ниту пак ништо да правам -ослебев 5 кила, ако ослабам уште 5 може да ме бираат за мис Сомалија :P Да се нашалам малце на мој рачун,јбг! Се надевам дека вие сте ок, еве можам да видам низ прозорецот дека убав ден не чека , искористете го паметно, бацки!!! :clap:

20. goldenka-123

goldenka-123 Активен член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    2