Zumbul ne ti vlijae samo tebe vremeto, i mene mi e taka...ic ne se sekiraj ke bide dobro, a za decko ti ic ne go misli kaj i da e, pak mora da se vrati ja ne go ni pustiv mojot da ide sam, ma ke ide so mene pa so saka neka bide se salam.....pozdrav i pij poise voda, mnogu voda
haha abe morav nemav izbor !!! bolje vikam sega neka seta nego posle da mi rece, baska ke doojde vreme i jas da sakam da prosetam sama ... uste iam 20 godini tazno e hahah ama za vremevo kjuti ... katastrofa e !!! ne sme naviknati na vakvo nesto... mene pulsot mi e mn brz nekade od 90 do 105 moze deka nemam nikakva fiz.aktivnost i deka naglo se popraiv ... kaj vas kako ide toa ? ili pak so mi e ? off majko aj ke bide
Zdravo na site, posebno na nasiot nov clen Lady cheterli Nikoj od forumov ne se obiduva sam da ja nadmine anksioznosta.Nikoj od forumov i ne slusnav da rece,,batali lekarite i psihijatrite i obidi se sam,,Site bile ili odat na psihijatar.Da, jas pominav niz ovaa i sega sum dobra ako ne i sosema dobra. Mislis li na mene koga velis deka sum prambiciozna.?????? Mislam deka na forumov ima uste koi pominale niz anks. i go ostavile zad sebe.Pr.Leydi sara, liksi.Italiana ..i uste nekolku. Dali da pieme sedativi ili antidepresivi toa lekarite znaat zatoa ucele skolo nie ovde si razmenuvame iskustva i gledame sto pobrzo i pobezbolno da se izvleceme od BEZDNAVA kako sto ja narekuvas. Bi te zamolila Ledi Cheterli da ni raskazes del od tvojata borba, nacinot na koj si se spravuvala so anksot i kako dojde do uzivanjeto vo sekoj moment od tvojot zivot.bi ti bile blagodarni. Pozdrav i blagodaram sto ne druzis na forumot.
Pozdarav Mila drago mi e sto ti bilo ubavo.Taka sekojdnevno pravejci nesto drugo, mislejci na nesto drugo...ke se ,,reprogramiras,, i tvote misli ke stanuvaat se povedri i povedri , a tvoite denovi se poispolneti so vedrina. Eden den ke stanes kako porano . ne mu popustaj na anksot.toj ne ka ti popusti tebe.
i jas sum za toa tuka na forumov da ne se davat ni dijagnozi ni tabletki toa se znae kade,jas celo vreme se drzam nastrana od toa zatoa sto sekoj e razlicen i mislam deka na site isto ne mu odgovara na nekoj mu se potrebni sedativi na nekoj AD ,sepak ne sme nie tuka za toa ,tuka sme da se podrzuvame i razmenuvame iskustva.jas licno mislam deka i sedativite i AD ne se resenieto za problemov,tie se tuka da pomognat no ne i trajno resenie.site sto pijate terapija prepisana od doktor prodolzete se dodeka ne zavrsite so taa faza i nemojte da menuvate tabletki zatoa sto tuka nekoj vi predlozil.pozdrav
Dunjaaaa e greska si jas napisav ednas deka ne gi sakam lekarite i deka resiv sama da izlezam od ova gi bataliv i apcinja i se i sega sum super se boram so seta sila i za inat mi uspeva prviot pat koga me fati 4 godini nisto ne mi bese SAMA go POBEDIV sega me potkaci malku vo sporedba so prviot pat ama ne se davam gledam site pisuvate deka ne vie e dobro od vremevo mene nisto ne mie tu tu tu znaci napreduvam sega si idam u avtobus sama sekade ke mi pomine misla a sto ako mi se slosi i si vikam ajde dosta pomina zaboravi go toa i tolku Mislam deka nauciv DA POSAKUVAM na primer da ziveam da ne propustam nisto veke sto sum propustila i da mu se raduvam na sekoj den i da mi e dosaden jas si se raduvam na nego i sum zadovolna zasto sum ZDRAVA i nikoj nemoze da mi kaze poinaku Ponekogas mislam deka nas treba da ne dadat nekade argati da pukneme od rabota PA POSLE DA VE VIDAM dali ke imate vreme da mislite na anks.ova mi ona mi e more ako zemam eden stap 5 pati udri ednas broi (so bi rekal majka mi )pa ke vidis dali si bolna taka i jas ako ve fatam ke vidite vie AJDE site mislete kaj ke odite na odmor so kogo ova ona da nemate vreme za losi misli
Moze li da mi preporacate nekoj dobar psihijatar,psiholog zatoa sto jas kaj taa so odev otide u penzija....
Pozdrav Bubi 26. Bravo za tebe ..da navistina bese taka,ti sama resi da gi frlis tabletkite i sama da se boris, no ti si golemo devojce si znaes ubavo kako ti e, dali mozes sama da se boris i gledam uspevas . bravo prodoli so pozitivnite misli i ke uspees.Voglavnom dragi moi i site psihijatri vaka velat ,NELI, aza tabletkite Vie si znaete (ili pak lekarot) jas nema da forsiram nitu da zemate , nitu da ne zemate.Jas zemav pod kontrola na mojot lekar, gi piev edno vreme potoa gi namaliv pak pod kontrola na lekar i nakraj gi isfrliv.Sega (ednas rekov) zemam ponekogas demetrin polovinka koga ke imam stresen den ili koga sum vo PMS. No ovaa e mojata prikazna, VIE ste golemi i znam deka ste umni pa zatoa sami resete si. Pozdrav Bubi mnogu me raduva tvojata sostojba i tvojot optimizam. Pozdravce
-Не реков преамбициозно, туку преентузијастички. А само прошарав по овие 52 страни, и налетав на разни совети од луѓе, од типот прошетај се по улици, низ паркови, планини, со дечко, со ова со она, ќе помине. И тоа можеби е на некој начин во ред, за оние што се во почетна блага фаза на анксиозност, без панични напади. Не до толку пропаднати длабоко, да не можат да функционираат, да работат, да излегуваат. И како што некој кажа, има разлика, од случај од случај. За тоа постојат докторите. Мојот совет всушност е до оние кои со години се во тешка состојба, со физички симптоми: на гушење, немање воздух, вртоглавици, стомачни болки, гадење, потење, нефункциналност на скоро ниедно поле, секој ден, саат, со години. Хелексот можеби помага,исто како и деметринот, но тоа е средство за смирување. Делува краткорочно, неколку саата, а тоа не е доволно нервниот систем да смири на долг рок. Така што, следниот „пораз„ дали на приватно или службено поле, може да ве врати назад, на старо, дури и бетер. А под „пораз„ може да се смета и најбезазлена работа. А за мене можам да кажам дека првиот пат беше проследен само со вртоглавици и внатрешен страв кој го парализира телото при разни ситуации, но помина после неколку недели, не знаејќи за што всушност се работи. Ми дадоа деметрин. После неколку години истото се врати, само во полоша верзија. И тоа нешто траеше со месеци, без лекарите да знаат каде да ме пратат за да ми биде подобро. Деметрин дефитивно не помагаше. Потоа, по консултација со пријатели кои ги препознаа симптомите, завршив на психијатар и ми препиша хелекс. Во тоа време не сакав антидепресиви. И хелексот делуваше, но само неколку саата. Три пати на ден, можеби ме смируваше, но во никој случај не беше нешто за пофалба. Организмот слабее, а исто и психата. Самодовербата опаѓа. После неговото долго земање, пет години, дозата ја намалив на најминималната, па некако ја надминав зависноста. А и паничните напади научив да ги контролирам. Но, тоа повторно не беше решение. Сфатив дека нервниот систем до толку попуштил со текот на годините, што и најмали ситници ми предизвикуваа таква голема нервоза, која знаеше да трае цел ден, со болки во рамењата, срцето, и ме истоштуваше ем физички, ем психички. Да не зборувам за клаутрофобијата. И по 7 години, во буквална смисла себемалтретирање, отидов и прифатив да земам АД, асентра, и можам да кажам дека жалам што тоа не го направив од сам почеток. Ако на некој му требаат детали, слободно може да ме праша.
Da, blagodaram Ledy cheterli .Pozdrav do tebe. Dali pokraj asentrata odese i na psihoterapija, dali tvojata anksioznost bese predizvikana od nekoj stres i kolku vreme ja pies asentrata?? Kako sega se cuvstvuvas?.Nemas klaustrofobija? fobii? Pissi ni povece!!!!Blagodaram. Pozdrav
Pozdravce Dunja mnogu dobri prasanja postavi i mene me iteresira zasto i mene mi prepisaa asentra no maticniot doktor nikako ne se slozuvase da mi gi prepise i da gi pijam i mi rece deka sum mnogu malda da gi pijam i se mnogu jaki za mene i normalno deka ne gi piev a da vi kazam iskreno i jas gi imav istite tie simptomi fizicki mislam no mi pominaa da imav i fobii no i tie postepeno primetuvam isceznuvaat ponekogas imam mnogu nervozi no ne mi se slosuva ili pak ne dobivam napad se nerviram pominuva i gotovo so znac deka nesto tuka ne e ured so znaci se zavisi od psihata na covekot eheheeeee i jas koga bev padnata 6 meseci so razbuduvav cela zdrvena maka nonstop bez apetit vrtoglavici i se po red mislev deka nikogas nema da mi pomine deka e kraj na svet pa nisto pak sum normalna barem taka mislam i postepeno se isceznuva jas mislam deka e ova eden proces na vistinsko sozrevanje i soocuvanje so svetot i deka ne e se taka rozovo i deka svetot e surov a nie emotivcite loso go primame toa ama ete ke ni pomine MORA da ni pomine se ima pocetok i kraj taka i ova a nisto ne e posilno od nas
-------------------------------------------- Да, всушност затоа и се регистрирав. За да пишам на оние кои можеби лутаат, немаат јасна слика, а имаат илјада прашања, па во ред е да добијат одговори од некој кој долго време минувал низ тоа, и на крај се чувствува стварно ок. Моето е најлошиот стадиум на анксиозност, а тоа се паничните напади. Иначе на психијатар одев од сам почеток, тоа е некаде значи осум години. Но, со прекини. А асентра пијам веќе една година, бидејќи претходно не сакав по моја волја. Првите подобрувања ги почуствував после еден месец пиење. Не верував, но малку по малку, почнав да се менувам. И сеуште одам, два пати годишно, бидејќи докторот-психијатар, мора да има контрола врз пациентот. Нели како се осеќа, дали да ја намали или зголеми дозата. Првиот пат ми беше предизвикана од нервози на работа, веројатно и од други насобрани проблеми. Додека вториот, кој дојде после 2 години, беше од стрес, поточно од непријатна случка. И нападот дојде после неколку месеци од таа случка. Ненадејно, изгубив воздух, и паднав на земја, мислејќи дека умирам. Всушност паниката ги стега вратните мускули и навистина снемува воздух, но не онака како што мислиме. Сепак доведува до состојба да во психата се прави еден, а после тоа уште илјада трауматски резови од таа една случка. Зависно колку години трае. Односно, имав напади 3-4 пати дневно, 7 години по ред. Пиев хелекс, но тоа, како што кажав, ме смируваше за момент. Но, не до таа мера да можам да кажам дека ете се осеќам среќно. Всушност внатрешно се чувствував мизерно, без разлика, дали седативот делува. Сеуште имав вртоглавици, нагони за повраќање, се потев без причина, ми се замаглуваше видот. По 3-4 години сето тоа го исконтролирав, кога-како, ама се појавија болки во желудник, главоболки, намалена работна способност, губење на меморијата, нагли нервози, агресивност... Со асентрата сите овие симптоми исчезнаа. Мислам дека после два месеца. А потоа, како што кажав, полека, со секој нов ден, почнав да се менувам и јас. Што би рекле психијатрите, се враќаш на старо. Ми се врати енергијата, се осеќам среќно, заљубено, како да имам 18 години. Клаустрофобија немам повеќе, а ни други фобии. Немам ни лоши сеќавања од тој ден, а ги надминав и ред други кои ме мачеа годиниве. Одамна не се осеќам ни нервозно. Не знам....но матичните лекари не ми се веродостојни за оваа дијагноза. Немаат искуство со АД. Можеби да беа, на почетокот ќе знаеја што ми е, па ќе ме испратеа на вистинското место.
,,Да, всушност затоа и се регистрирав. За да пишам на оние кои можеби лутаат, немаат јасна слика, а имаат илјада прашања, па во ред е да добијат одговори од некој кој долго време минувал низ тоа, и на крај се чувствува стварно ok,, Ti balagodaram lady-cheterli za odgovorot.Pozdrav do tebe i druzi ni se i ponatamu jas sakam vaka iskreni ludje.
kako ste ??? kaj ste ? da ne ste na odmori jas denes bev na lekar mi proveruvaa krv mi ispadna super !!! znaci nema grzi deka preku krv se se otkriva... napraviv nekolku ispituvanja, za visokiot puls, za tahikardijata... i se ispadna super !!! inace mi kazaa deka sum meteopat... ve ima li takvi ? kako se spravuvate ? pozdrav prijatelcinjaaa
Zdravo na site...Pred nekoja nedela ve otkriv i toa slucajno i mnogu se izraduvav,bidejki mislev deka samo mene mi se slucuvaat takvi grozni raboti,pa sega se resiv da vi pisam Inaku i jas ja poseduvam aneksioznosta veke poveke od edna godina i bas istite raboti mi se slucuvaat i mene,znaci premnogu se grizam za drugite,se plasam od samata pomisla deka ke im bide nesto,postojano mi e vo mislite deka i mene ke mi sluci nesto,imam premnugu strav vo mene i da ne objasnuva vie site znaete ...Znaci ima denovi koga sum super,no ima denovi i koga mi e loso,znam deka seto toa poteknuva od samite nas od nasata glava..mnogu se plasev koga ke pocnese da me stega glavata mislev ke dobijam udar Ovaa nedela sum podobro,izleguvam navecer na kafe so drugarkite,mnogu podobro se custvuvam koga ve citam vas,samo sto veke sekoj den imam problem so levata raka,kako da mi e otrpnata,kako da ne ja custvuvam,znaci samo levata ne i desnata,i postojano si mislam da ne dobijam srcev udar,dali na nekoj od vas toa mu se slucuva,lekarot mi veli deka e od stravot ama ne z mnogu se plasam...pozdrav
Voopshto da ne se plashish, isto taka i mene najmnogu mi se koci levata raka eve veke 2 dena kako ne mozam daja vratam vo normala, no seto toa mi e poradi napnatosta vo posledno vreme. Shto i da ima slobodno iskazi se ovde, tuka sme da ti pomogneme so pozitivni misli i da podelime iskustvo ) izgleda sme na ista vozrazs i jas sum 20 i se boram so anks. veke 3ta godina pozz
Zdavo Devojce20, e sega koga ne najde druzi ni se, citaj ne i ke ti bide polesno oti nie sme si podrska edni na drugi.Dokolku si bila na lekar i si proverila SE, ati rekle deka si anksiozna ne i se plasi na rakata oti Pisatelkata ima pravo toa e od napnatosta, mora da naucis da se opustas i da pravis nesto povece za sebe mislam da se opustas na razlicni nacini. citaj gi postovite nanazad i ke najdes mnogu nasi trikcinja kako sme uspevale da se oslobodime od stravot, barem na momenti da go otrgneme i da uzivame vo zivotot. Pozdrav i citaj ne. Nie imame edno moto ZAEDNO SME POSILNI i da znaes deka ni uspeva bodrenjeto. Mnogu od forumov e vece dlaboko navlezen vo borbata protiv ovaa ,,cudo,, anekoi od nas se (sme ) i dobro, sosema dobro. Itebe ke ti recam kako i na drugite da si posetuvas nekoj dobar psihijatar i da se druzis so nas i SE KE POMINE so ogled na tvoite godini. Mozes i da ni se pridruzis na FB ANKSIOZNOST, TAMU IMAME NASI PROFILI. pozdravce Ah zboraviv ako srceto ti evo red(ako si bila na lekar)NE nema da dobies srcev udar iako toa zane da lupa i da te voznemiruva mojot psih. velese pa i koga trcas neli posle toa srceto silno bie pa nikogas ne umirame nitu srceto izdava. Tahikardiite se predizvikanie od napnatost i steganje na nervniot sistem pa zatoa ti trpne rakata, glavata e stegnata kako da nosis kapa na nea, kako nekoj obrac da imas a i cesto me proboduvase , bolka koja uzasno me plasese(baremmene taak mi bese) a moze i redica drugi simptomi. Ne im obrnuvaj vnimanie ignoriraj gi i za kratko ke se izgubi i trpnenejeto na rakata i steganjeto na glavata. Jas se oslobodiv od site tie simptomi ke pomine i kaj tebe. Pocni so borbata protiv anksot.sega i vednas. :y:
Само да ви кажам за трнењето на левата рака..Нема врска со срцето туку со желудникот. При вакви анксиозности нормално се се чувствува преку желудникот и при криза тогаш или јака киселина или иритација може да дојде и до трнење на раката.Расчистете дека срцето не ви е проблем..Нервниот систем само.
Zdravo na site, kako sme ...Jas se cuvstvuvam podobro ima nekoi momenti koga se nerviram ama sega glavna preokupacija mi e koga pomislam deka od septemvri treba da ziveam vo drug grad bidejki sum student i malku se plasam, a sakam mnogu da go pominam toa ama se obiduvam sto e mozno poveke da ne mislam na toa....A inace ke im kazam na site novi sto se na forumot deka i jas sum go cuvstvuvala toa steganje na glavata i trnenje na rakata ne samo jas mislam i poveketo tuka a mene toa mi se slucuvase najmnogu od zeludnikot, mislam od koga ja dobiv taa bakterija vo zeludnikot kaj mene se se smeni ama pomina vreme i pocnav da sfakam deka ne sum samo jas takva na svetot i deka so ova cudo treba samata da se izboram, ako nekogas potkleknuvam na stravot, mene me faka strav od samata pomisla deka ke izgubam nekoj blizok koga ke idam vo drug grad da ziveam neznam zosto ama i zatoa sum svesna deka treba da se izboram da go otrgnam od mene, bidejki mojot tatko sekogas mi veli sto mislis deka ako si doma ili so toj blizok covek sto nesakas da go izgubis deka ke mozes da sprecis da ne mu se sluci nesto ne i koga si pomislam navistina e taka...Zatoa treba da se trudeme poveke i znam deka e nogu tesko bidejki samata se spravuvam so toa, ama zaedno vaka na forumot mislam deka mnogu nabrzina mozeme da go pomineme toa cuvstvo ...i mislam deka sega od septemvri koga ke trgnam na fak. ke si stavam net. vo stanot i sekogas ke se uklucuvam da pisam so vas bidejki vie mi ja davate silata...pozdrav do site.... ve sakam najmnoguuu
Vi blagodaram na sovetite,inaku i jas samata sum si kriva bidejki posetuvav eden psihijatar,megutoa koga ke pocnev so terapija piev deprozel i uste gi pijam,po nekoe vreme ke mi stanese podobro i prestanuvav da gi pijam samata ja otkazuvav terapijata no sega se resiv da otidam pak i da isteram do kraj.Mnogu mi pomaga i mojot tatko,mi dava mnogu ubavi soveti i zatoa samo so nego se custvuvam najsigurno.Ve citav od pocetokot i tokmu istite raboti mi se slucuvaat i mene...Premnogu sum radosna sto mozeme tuka zaedno da diskutirame,da se sovetuvame bidejki nie samo najdobro znaeme kako se custvuvame i mozeme da se svatime i da si pomagame eden na drug.Inace mnogu mi se dopadna idejata za aneksioznoto kafe Da vi kazam deka najmnogu se plasam ako na nekoj od najbliskite im se sluci nesto,kakva ke bide mojata reakcija,znam oti jas ne mozam nisto da storam,no mislam deka nema da mozam da izdrzam premnogu sum custvitelna i polna so strah,ne sum podgotvena za takva situacija,bidejki stanav aneksiozna po smrta na mojot dedo..Se citkame,pozdravce do site vas..