Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. PurpleMind

PurpleMind Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    661
    Допаѓања:
    3.606
    Фала Сање, поздрав и до тебе. Ќе ти биде тешко да ги споделиш искуствата на тие луѓе? На кој начин се излечиле?

На milk.honney му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Alondra

Alondra Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    2.358
    Секој ке може да се излечи само треба многу дисциплина и прифаќање на работите. Секако дека сами не можеме да успееме мораме да посетуваме психијатар, да сме отворени со него за да може да ни помогне. И најважно да сакаме да го надминеме ова. Нормално дека ке треба многу, многу работа и истрајност, бидејки долго време сме ставале се во нас.

На dunja му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Angel-G

Angel-G Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2012
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    61
    Пурпл мајнд не знам дали ги имаш прочитано моите претходни постови?И ја оваа проблемче прв пат го почувстував пред 5-6 год и тогаш пробав гешталд-психотерапија, ама не си ја сфатив работата сериозно , изработев неколку сенаси и терав работа народски речено.Ама тоа се вика не сум ја завршила рабоата до крај и еве излезе на виделина. ;) Психијатрите имаат друг пристап -тоа се вика конгитивна терпаија ти даваат совети како да го смениш аголот на гледање на работите -може на некого тоа му помага.ок! Но гешталдот е малку по напорен , значи ти седиш на столче и психотерпавтот те води низ процес -да кажеме една сеанса од 1 час , час и пол и од тогаш од несвениот дел на нашиот мозок се вадат работи за кои ние и не знаеме?На пример ја никогаш немаше да дознаам дека ја сакам зеленета боја , цело време мислев дека сакам само темни бои , виолетова бла, бла, ова е само прост пример.Значи темните бои ги сакала мојата замислена слика -онаква каква треба да бидам , а вистинската Г ја сака зелената-тоа го открив на сенаса.Значи ние низ текот на животот имаме многу голтнато не-сожвакано и тоа е спакувано во несвесното.За да стане свесно треба да се соочиме со него и да видиме што е она што ни фали, кои се нашите виситнски потреби, кои се нашите стравови , како сме ги сознале ,како си предизвикуваме паника?На психотерапијата не добиваш готови совети и препораки , сам доаѓаш до клучот значи терапевтот свесно те става во некоја ситуација , страв , фобија и ти дава на знаење дека си на сигурно, нормално!Зашто заради секој страв , се крие некоја наша потреба или потиснато чувство или отуѓен дел од личноста.Како што кажав оваа е процес , бара многу труд и не може да се работи он-лине , потребно е да си на столче и све да почувстуваш :P и арно и лошо!Не знам колку ме разбра , ама ете кај мене има некои резултати , ама ја баш сум фајтер нникако не се давам , кога ќе си дојдат симптомите им викам аха добро тука сте , знам ,ако де ќе се дружиме ;) хеххехе , се надевам дека малце помогнав!

Бацки за сите вас ми заврши величенствениот не видов што направи онаа лудачата Хурем хехехех :*

4. alehandro

alehandro Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2011
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    65
    здраво,прво нешто што ми кажа психотерапевката беше дека анксиозноста ке се врака ,и дека не треба да се обесхрабрувам и пагам во депресии дека пак од ново се случува сето тоа,работата на психотерапевтот во почетокот е да не спреми за тоа враканје а потоа да научиме да го прифатиме и да се носиме со тоа ,нема цел живот да е така ако работиме на нас и ако бараме начин да го смениме начинот на размислуванје за нас прво и начинот кон нашите стравови.и сами гледате колку не има па секој втор се справува со ова ,потиснатите работи од детството од пубертет треба да излезат на виделина да ја подигниме самодовербата и лубовта кон самите себе на повисоко ниво и нема да има од што да се плашиме.вчера видов дете од 7 год како дозивува паничен напад ,срцето ми се скрши,девојчето ми е комшиче и било сведок на тоа како таткото ја тепа и малтретира мајката ,сега се разведени ама луге си викам ексик све кога тоа мало душиче се носи со тоа ние не треба да кукаме.поздрав

5. Sanje.90

Sanje.90 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2012
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    28
    Za zal decata se svedoci za mnogu postapki na roditelite i tie imaat golem odraz vo nivniot ponatamosen zivot. Roditelite kako da se zavedeni od trkata za egzistencija i zaboravaat na svoite deca, jas barem otsekogas sum sakala roditeli koi barem eden den vo nedelata ke bidat so mene, ke mi ja pokazat seta nivna ljubov i toplina. Ama tie poveke se trudele da mi obezbedat materijalni dobra, bez da znaat kakva praznina se sozdala vo mojata dusa. Decata znaat i cuvstvuvaat se . Razvodot decata go podnesuvaat najtesko bidejki na toj nacin cuvstvuvaat deka se otfrleni od strana na eden od roditelite. Tie vo takvi slucaevi nemaat nikakov primer na koj ke se ogledaat. Roditelite treba da im bidat bezuslovna podrska na svoite deca, kako sto Gospod ne prifaka kako svoi ceda i ni ja dava negovata bezuslovna ljubov, taka i roditelite treba da najdat vreme za svoite deca, da im se posvetat i da im pokazat deka se sakani i znacajni vo nivnite zivoti, namesto da bidat pricina za stradanje i strav kaj svoite deca.

6. slucajna

slucajna Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    84
    Zdravo drustvo kako ste vreme kaj nas katastrofa duva vetar oblacno i jas kako vremeto ama toe e toa da vi pratam podrska da se borime so site sili gospod bog na sekogo od nas daril zivot koj e vreden da go ziveeme posle dozdot ide sonce morame hrabro ...pozdravce do site ..idam jas sto veli G da kuliram malky ...

7. sasha123

sasha123 Активен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    jas imam problem do skoro mi bese strav da spijam sama navecer,maz mi zaminuva na rab u 5 sabajle a posto ziveeme u germanija tamu letno vreme vo 5a.m e temno a zimno vreme se razdenuva duri vo 8a.m na pocetokot koga stanuvase toj i jas stanuvav kako minea denovite ne se izdzuvase sekoja vecer vo 8p.m si legnuvav a stanuvav vo 5a.m ne mozev da prodolzam da spijam od pricina so si zamisluvav deka postojat duhovi mi se pricinuvase tugjo prisustvo... ne se obrativ na psiholog.uste go imam toj problem no so pomal intenzitet, se raduvam koga e vikend posto ne e na rabota.navistina mi e tesko

8. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    Јас познавам луге што се излечиле од ова и што повторно не се вртатило, значи треба да веруваме во себе пред се, и ако понатака се појави некој симптом што сте го имале за време на анксот не значи дека се врака или повторува,
    Запаметете Вие не сте болни. Анксиозноста не е болест туку минлива и менлива непријатна состојба која се надминува со:

1. ваша желба и решеност да се стави крај на таа состојба

2. ваша дозвола да Ви помогне некој што знае, може и сака да Ви помогне и има позитивен став кон решавање на вашиот проблем. Потребна е само вашата волја за да го живеете животот слободно со сите ваши можности, без стравови, напнатости, паники, со позитивен ментален став за себе и за светот во една тотална внатрешна хармонија која сите веднаш ќе ја забележат, а првенствено вие самите. Вие тоа го заслужувате! Од кога почнав да размислувам по позитивно верувајте дека се чуствувам многу подобро а скоро некое време не пијам никакви лекови, многу ретко по пола демитрин ако ептен се чуствувам омалаксано позз до сите

На dunja му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Sanje.90

Sanje.90 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2012
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    28
    probaj da si najdes nekoi aktivnosti koi ke te ispolnuvaat a istovremeno ke ti go popolnuvaat vremeto dodeka mazot ti e na rabota, ne se plasi imaj silna verba i razmisluvaj pozitivno. Ima eden stih od Boblijata koj veli :a sto moze covek da ti napravi, pa taka i ti razmisluvaj za ubavi nesta i deka nisto nema da ti se sluci dodeka si sama. Citaj nekoja ubava literatura , gledaj filmovi koi gi sakas, navecer istusiraj se , napij se caj od kamilica ili casa mleko za da imas miren son. ako stanuvas rano obidi se da legnuvas podocna, pesaci poveke za da go izmoris teloto pa pobrzo i polesno ke zaspivas. se ke nadmines samo bidi hrabra i ne se predavaj pozz

[mod-kirilica:a1iuqh97][/mod-kirilica:a1iuqh97]

10. samanthago

samanthago Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2011
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    9
    Imam prasanje do Angel-G kako pomina na gestalt terapija?? Jas luge sakam da zabremenam ama pustoto toa ne treba apcinja da pijam, i sega sum samo na risperidon od 1 mg i toa edna cetvrtinka, nemam nikakvi fizicki simptomi ama crni misli sekoj den mi idat. Odam kontinuirano i na psihijatar i na psiholog ama na psihologot pravime kognotivno bihejvioralna terapija. e sega vo gradot koj sto ziveam nema gestalt terapevt ama sakam da odam vo skopje barem ednas mesecno tolku mi dozvoluvaat finansiite vo sega i ovde slusnav deka Mimi tamu sto raboti e dosta dobra. Se dogovoriv so nea i kazav deka samo ednas mesecno ke mozam da odam taa mi rece nema problem podobro e nesto da se pravi otkolku nisto da ne se pravi..

11. Angel-G

Angel-G Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2012
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    61
    Здраво драги мои ,

Не сум ви пишала неколку дена но ве следам така од време на време ;) Деновиве сум зафатена учам се спремам за некој тест -за интервју за работа имам две недели време ,не е многу -не е малце , си ја сфатив рабоата серизоно,и на тоа сум посветена нема заебанција, доста беше кулирање.
    Самнтраго ме праша за Гешталдот да ја и погоре напишав дека сега одам редовно и добро оди.Знаеш како што и објаснив тоа ти е еден вид борба со самиот себе , психологот ти помагна така што те води низ процес ,а ти самиот доаѓаш до решенија.Тоа е буквално како да лупиш кромид , лупиш дел по дел додека не дојдеш до средината :PКако што објасни мојот психотерпевт -а таа една скромна обична жена , (и кај неа сеансата не воопшто скапа ) како што ја налетав на разни тегароши по скопје кои земаат по 1500 ден. на час и ми раскажуваат приказни, тоа кај мене не помогна :lol: Оваа си ја знае рабоата и колку што знам има многу малку психолози во Мк кои го работат оваа.
    Сега знаете ја сум во Ку-во , (и мојот психолог работи во мојот град),ако некој сака контакт од жената нека ми пише ЛП ќе му дадам бројче.

Убава вечер и бакнежи за сите вас,
    од вашата Г!! :*

На samanthago му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Sanje.90

Sanje.90 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2012
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    28
    како сте ми ? како ви влијае врнезливово временцеЧ) ајде силни сме и ке се справиме со се

13. Leticija-petrolicka

Leticija-petrolicka Истакнат член

Се зачлени на:
    28 август 2011
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    14
    А може ли некој да ми каже дали имал стегање во левата града некаде под коската јас во последно време цело време осекам некое стегање можеби зошто постојано сум загрижена и цело време мислам на лоши работи незнам кој да знае само што ова мене многу ме плаши незнам што да правам.Поздравче до сите. :)

14. Sanje.90

Sanje.90 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2012
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    28
    pojdi na lekar i ke vidis sto tocno ti e vaka samo ke nagoduvame pozz

15. Ashling

Ashling Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2010
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    2.578
    Еве ви уште еден член што пати од ова чудо.
    Не сум се интересирала за симптоми, се до денес.
    - Проблеми со дишењето ✔
    - Градна болка или страв дека ќе доживеете срцев удар✔
    - Зголемување на крвниот притисок или фреквенцијата на пулсот✔
    - Рекурентни главоболки✔
    - Потење и бледа кожа✘
    - Дилатација на зениците✔
    - Болка во грбот или вратот✔
    - Болки во стомакот или дигестивни проблеми✔
    - Црвенило на кожата кое не е резултат на алергиска реакција✔
    - Грцкање на ноктите✔
    - Исцрпеност која не е резултат на физичка активност✔

Кои се причините?

Многу малку луѓе се спремни да го прифатат фактот дека страдаат од анксиозност. Многу од нив анксиозноста ја кријат позади чувството на физичка непријатност, како што е срцебиење и замор; некои ја кријат позади бројните стравови кои им изгледаат реални и оправдани; кај некои луѓе анксиозноста може да биде скриен импулс кој ги гони да се препуштат на заборавот во алкохолот и други зависности. ✔

Исто така да напоменам дека имам и огромни проблеми со спиењето. Не поминува ноќ, а да не почнам да врескам и најчесто воопшто не се ни сеќавам дека сум спиела лошо, но другите околу мене си знаат како им е.
    Промени во животов одамна немам внесено,а не си се обидувам на никаков можен начин,затоа што просто немам никаква желба за тоа. Како изморена да сум од се и не само што се отуѓувам од луѓето, туку како да се отуѓувам и од самата себе. Од ништо не сум задоволна и освен механички работи, за друго како што кажав немам желба.
    Ниту да бидам среќна.
    Понатаму си имам проблеми со темнина. И да е осветлена улицата и да е 9-10 вечер, а јас одам сама постојано се плашам дека некој ме следи, некогаш добивам некои напади што почнувам да трчам и адреналинот ми се крева веднаш. Во влез влегувам, постојано мислам на нечија неодамнешна смрт.
    Значи се ова ми се случува еден подолг временски период,проследен и со други пропатни работи за кои не би сакала воопшто ни да ги споменам.

Сега ќе посветам некое време читајќи низ темава, во обид да си најдам некое решение,а исто така ако некој има каков било совет добредојден е.

На Leticija-petrolicka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. pozaren

pozaren Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2012
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    9
    zdravo
    mnogu simptomi sum gi stavil na ignor i uspesho se nosam do sega ,megutoa edno postojano me maci i nikako da pomini toa e treperenje vo predelot na zeludnikot koe za moment me ostava bez zdiv i posle toa osejkam senzacii preku celo telo od napliv na adrenalin i normalno zabrzana rabota na srceto, ako sam ne ispanicam brgu pominuva ama ostanuva stravot od povtorno pojavuvanje na istoto i taka i taka povtorno i povtorno neznam do koga se nadevam deka ke pomini ako nekoj ima nekoj sovet ili mislenje neka pishi pozz :)

17. Angel-G

Angel-G Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2012
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    61
    На taci1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. slucajna

slucajna Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    84
    Zdravo drustvo kako ste mi dragi moi ve citav redovno ama ne vi pisav skoncentrirana sum, da si pomognam sama sebe odam na psihijatar i so trapija i seansi da si pomognam da ja nadminam sostojbava ama veruvajte e tesko ama moram nie sme borci i morame da se borime, malku sum matna sto od terapijata sto od vremeto toa e sakav samo da ve podrzam da se borite i vie pozdravce :*

На Sanje.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Pozitiven

Pozitiven Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    80
  20. Angel-G

Angel-G Истакнат член

Се зачлени на: