Se na se, mnogu lyge se anksiozni vo drzavava. Ne znam dali gi srekavate vo vashata okolina, vo zhivo i dali razgovarate so niv. Jas na primer da. Otvoreno, bez predrasudi. Toa e mnogu vazhno, taka pobrzo se razmenuvaat iskustva i informacii. Nekoi od vas gledam se pomali, mozebi toa vi e problem za razgovarate so vashata generacija. Smetate deka ke bidete nerazbrani. Ne znam, se zavisi od intelektualniot kapacitet na okolinata i od bliskite. Onie koi se povozvisheni, taka da kazam, i poupateni vo vakvo nesto, ke vi dadat dosta dobri soveti. Mozam da kazam deka vo poslednive pet godini samo jas znam za 20-tina dushi i im gi dadov moite preporaki. I se cuvstvuvaat dobro. Ne znam za site bash, nemam sekojdneven kontakt. No, vo sekoj slucaj, ima razlika od slucaj do slucaj. Bez razlika sto site na primer gi imame istite sipmtomi,mnogu zavisi i od opkruzuvanjeto, rabotata, ljubovta, kako sekoj od nas znae da se nosi so problemite...Zatoa i lekarstvata imaat dozi. Primer "asentrata" znam se pie od 50 mg pa se do 500 mg, vo zavisnost kolku e tezhok slucajot. Jas sum na 100 mg, a i lugeto koi gi poznavam, taa doza im e dovolna za da se dovedat vo normala posle 2-3 meseca. I najvazno-ne se pie na svoja raka. Mora da vi go prepishe specijalist-psshijatar. Se zema so recept i mora da se odi redovno na kontrola , primer ednas i dva pati mesecno, za doktorot da ima uvid kako deluva, dali da ja namali ili zgolemi dozata. Otprvo se pie po malku, primer cetvrtina cetiri dena, potoa se preoga na 50 mg nedela dena, i taka natamu. Da se navikne organizmot. Potoa se pie podoglo vreme, najmalku 6 meseca do 2 godini. A potoa se odi na namaluvanje na dozata, no za onie kako nas, so napadi i so stresovi, bez razlika sto prestanale simptomite, preporaclivo e da se pie cel zhivot vo pomali dozi. Inace "seroxatot" i "asentrata" se AD, no se bazirani na sosema razlicni sostojki. Mozebi zatoa i "asentrata" se pokaza podobra kaj golem procent na naselenieto. Jas veke ne znam koj ne ja pie kaj nas, da ne zboruvam za zapadniov svet. Lekot deluva dosta smiruvacki za teloto posle 2-3 meseca, koga ja postignuva svojata koncentracija. Organizmot se stalozuva, nervniot sistem isto, i bukvalno ne moze nisto da ve iznervira od ona sto prethodno ve vadelo od takt. Vsusnost toa e rezultat na balansot koj se postignuva vo nervniot sistem, blagodarenie na t.n. hormon na sreka, koj go sodrzi lekot.
Zdravo, ve citam redovno iako poretko pisuvam. Okolu lekovite spored mene bez lek ne se moze vo teskite periodi. Eve jas piev dve godini seroxat i mi deluvase odlicno. Najnapred bev skeptik imav milion prasanja i mnogu mi bese tesko sto piev lekarstva od ovoj tip no posle nekoe vreme svativ deka lekot si e lek bez razlika dali e za glavobolka, za pritisok, za seker ili pak za nervi(anksioznost). Znaci sekoj lek razlicno deluva kaj razlicen organizam. Odredeno vreme piev i Zalasta za opsesivnite misli koi mi ja odzemaa celata sila,Heleks piev mnogu malku samo na pocetokot i ne mi pomogna. Ama eve sega ne pijam nisto ponekogas koga se cuvstvuvam mnogu napnata i rastrevozena zemam po eden heleks od 0.25 i mi pomaga. Znaci se e promenlivo zavisi vo koja faza od anksot se naogas jas gi pominav site fazi ama bas site i eve uste se boram i si mislam deka spored karakterot sto go imam ke treba mozebi i cel zivot da se boram. No, sepak otkoga znaes so sto si imas rabota malku e polesno i kako vremeto minuva mnogu raboti ti stanuvaat pojasni i taka borbata e polesna. Se soglasuvam so Lady deka site imame isti simptomi no zavisi koj kako gi dozivuva nastanite, mislite, i seto ona sto mu se slucuva. Moeto iskustvo okolu anksot e dovolno bogato jas doznav deka sum anksiozna mnogu docna koga veke nemase kaj da odam pa otidov na psihijatar i koga osven strasnite misli imav i kup fizicki maki, koi se razbira brgu pominaa otkoga pocnav da go tretiram anksot. Porano si mislev deka sum preplasena sto i navistina bev poradi nekolkute slucki koi gi doziveav i deka ke pomine ama toa samo od sebe ne pominuva. Borbata mora sam da se vodi no sekako so pomos na strucno lice i sekako lekovi koi toj ke vi gi preporaca. Pozdrav do site, prodolzuvame so borbata , kako bese ZAEDNO SME POSILNI i sekako moeto moto BORI SE, NE DAVAJ SE KE USPEES. CAOOOOOOO
Ma kakva asentra kakvi gluposti mene mi kaza doktorot deka se pie 6 meseci najmalku i deka ako se prekine terapijata deka napadite se vrakaat so pojak intenzitet i plus toa kako sekoj lek ima odreden period na deluvanje od eden prijatel majkamu dolgi godini ima anksioznost i gi pie mnogu odamna pa ne i deluvaat pak ima napadi ama ona ne se bori so znaci vrti suci pak se od nas zavisi.Ako nemas volja za zivot i te nadvladee depresijata odma se javuvaat napadite!!!! i da vi se pofalam pocnav pak da vozam kola i uopste ne mi e strav i plus koga porano me fakase napad koga pesacev bev trgnata nekade jas namerno go usporuvav odot i ne pocnuvav da brzam zasto taka primetiv deka samo poveke go predizvikuvav stravot i panikata eve probajte nekogas sega sum pred pms i se so mi se slucuva ignoriram ustvari veke nisto ne mi se slucuva vremevo se menuva jas nemam gajle ama znaete zasto ????ZASTO PREKINAV DA RAZMISLUVAM ZA MOJATA SOSTOJBA abe uopste ne mislam ke mi prefli srcevo jas go ignoriram mi e maka u stomak ignor (moze sum jadela nesto tesko hahahaha)a porano lele maka mi e i ja unasvest potenje strav tahikardija i na kraj bolnica ama sega nema nisto Ajde malku vnesete RADOST vo vasiot zivot najdete nesto so ke ve preokupira nesto za sto ke ziveete eden e zivotov nema REPRIZA ne dozvoluvajte nisto da ispustite zaradi ovaa momentalna SOSTOJBA i ne dozvoluvajte NIKOJ da vi kaze poinaku AJDE DA IM DOKAZEME!!!! Pozdrav do site
Zdravo kako ste...Jas sum pred odluka dali da odam na odmor za Ohrid a jas sum od Istocna Makedonija i sega decko mi me tera da odam i toj mi veli deka nisto nema da mi se sluci i deka veruva vo mene, a jas sum malku nesigurna vo sebe mislam deka ke mi se slose i deka ke me fati panika i neznam sto ke pravam, a sakam da odam oti veke preku glava mi e toa sto me faka strav od se...Lele ve molam za sovet sto ke mi kazete sto da pravam...Pozdrav do site
Здраво на сите јас прв пат пишувам на темава и сакам да кажам дека и јас како и некои други тука бев анксиозна еден период од мојот живот (2 години) и ја надминав доста успешно мојата состојба. Моите симптоми беа скоро исти како кај повеќето тука, веднаш забележав негативни промени во мојот живот кога ми се случи тоа. Ledi-cheterli, коментирам прв пат на темава баш поради твоите постови претходно и сакам да ти кажам дека целосно се согласувам со тебе - антидепресивите (во мојот случај баш асентрата) беа клучниот фактор поради кој јас ја надминав мојата состојба. Исто и јас претходно пиев многу таблети за смирување но тие ми делуваа инстантно и после пак иста приказна. Но, кога почнав со асентра во мојот живот со таква состојба се случи тотален пресврт, ЗА ДВА ДЕНА ГИ ПОЧУСТВУВАВ РАЗЛИКИТЕ! За целосно да ми помине состојбата ги пиев 2 месеци и сега немам никаков проблем. Bubi26, зошто мислиш дека асентрата е глупост ??? И зошто толку слепо му веруваш на твојот доктор што наводно ти кажал дека 6 месеци мораат да се пијат??? Па земете бе луѓе декларација т.е. упатство што и на интернет може да го најдете и видете дека таа таблета има ефект за 15 - 30 мин а не за недели месеци и години. И кој рече дека МОРАЛО да се пијат 3 месеци, 6 месеци, 5 години??? Секој човек е различен така да на секој, се подразбира - различна терапија. Асентрата како лек делува според дозата и тоа 3-4 часа откако ќе се прими таблетата. После тоа остава благо дејство на оптимизам и позитивност до крајот на 24 часа. Е за тоа колкав период требало да се пие... треба да се пие се додека не се отстрани и најситниот проблем од таа состојба. Исто така не се согласувам дека нападите се враќаат со појак интензитет, барем од мое искуство и од мои луѓе што ги знам. Кога прекинав со терапијата кај мене немаше ниту чувство на зависност од тој лек нити чувство дека е нешто сменето - јас продолжив од таму каде што застанав изминатите 2 години со анксиозност. Сега се чувствувам прекрасно, без проблеми и навистина сум среќна и искрено се надевам дека сите вие што имате ваков проблем дека наскоро ќе го надминете успешно, а за тоа време ние кои сме ја поминале оваа состојба сме тука да ви даваме поддршка, утеха и помош. Поздрав
Jas kazav kako so mi kaza doktorot i plus isto taka mu kaza deka da ne ocekuvam rezultati vednas tuku deka ke mi bide podobro za edno dve nedeli ke osetam razlika zatoa sto mi rece deka ne se kako apcinjata za smiruvanje so deluvaat vednas tuku ova si imalo svoj proces na deluvanje i ako SLEPO mu veruvav ke pocnev da gi piev a jas nikogas ne pocnav da gi pijam tuku sama bez nisto se izboriv od ova mi traea samo dva meseci napadite ,samo da napomenam deka ova bese vtoriot pat koga mi pocnaa napadite isto taka predizvikani od stres zasto od prviot pat do sega pominaa 4 godini so znaci celi 4 god nemav nitu eden napad i ziveev najnormalno kako nisto da ne bilo a pocnuvam i sega taka da se zavisi od zivotnite situacii i denot koga treba da svatime deka se e ured so nas i nema potreba od strav ili panika jas razmisluvam vaka i sum polna so pozitivna energija i radost so mi POMAGA MNOGU a nekoj drug ako misli deka mu e spasot vo apceto neka poveli jas nemam nisto protiv zasto ne sum doktor da davam dijagnozi jas samo go spodeluvam moeto iskustvo so vas i sum ziv primer deka mozeme i bez apcinja Pozdrav
Ajde zaminuvaj Jarec22 nisto nema da se sluci. I juventus bese na svadba (bese zagrizen pred odenje)pa si pomina super. i ako naide nekoj napad na anksot. samo ignorrrrr i izdrzi kako bubi 26 i toj ke splasne,ke pomine ati ke prodolzis da uzivas vo ubavinite na odmorot.Pozdrav i pakuj se!!!!! Mozno e so asentrata da se stabiliziraat napadite, neznam???? Nemam pieno, no imam pieno mnogu dr. tipovi na AD i dodeka ne razbrav so sto imam rabota i kako trba adse odnesuvam kon ovaa sostojba ..nisto od AD. Veruvam deka asentrata pomaga mozebi e nesto novo, no znam deka odviknuvanjeto od bilo koj lek AD e tesko.jas sepak ke ostavam toa da vi go resavaat psihijatrite a na vas ke vi kazam adprodolzite so pozitivni misli, so oignoriranje na napadite i so resavanje na problemite sto gi imate. neznam dali postoi tabletka kojake te napravi srecen, bi sakala dae toa asentrata sitekeja pievme i siteke stanevme srecni.Nemoj da mi zamerite ovaa e samo moe mislenje jas dolgo se borev so anksot i znam kako e da izlezes nakraj so nego. Jas uspeav ke uspeete i vie
Jas samo mozam da preporacam do site koi sakaat da im bide podobro, da zemat 2-3 mislenja , pred da donesyvaat zaklucok sto e dobro, a sto ne. Ako ne sakaat da zemat AD, neka ne gi obeshrabruvaat ostanatite, na neprobano. Na krajot na kraistata, se raboti za lekovi za ovoj tip na dijagnoza, koi nekoj sednal i gi izmisluval. Zosto postojat lekovi voppsto inace!? Dodusa spektarot na AD e poshirok, ne e samo za aknsioznost i panika, tuku i za depresija, samoubistveni misli...Zatoa i mozebi na sekogo razlicno mu deluva. Sekoj e razlicen slucaj. Nekoj polesen, nekoj potezhok. Nekoj ne moze da izleguva od doma, drug ima klaustrofobija, tret agorafobija, cetvrt ne mozel da vleze vo kola...Ova ne se simptomi, tuku posledici od anskioznosta. Vo vrska so "seroxatot" toj e na baza na paroxetine, a se prodava i pod imeto "Paxil". Ne se pokazha dobar, barem spored praktikata. Dodeka "asentrata" e na baza na serotonin, vo Amerika poznata kako "Zoloft". Go procitav mislenjeto pogore na edna devojka koja kaza deka mnogu docna otisla na lekar, bidejki ne znaele sto i e, a veke bilo docna, bidejki dijagnozata si zela zamav.Toa i mene mi se sluci, a toa e generalniot problem so nashite lekari, pa i specijalisti, sto ne se zapoznaeni so anksioznosta dokraj. Ima psihijatri koi voopsto ne se potpiraat na medicinata, naprotiv gi ubeduvaat pacientite sami da se borat. Sto za mene malce e nesfatlivo, bidejki ne sme sreden vek. I edna moja preporaka do site. Kako ke znaete deka ste dobro?Ama navistina dobro, a ne da se zalazuvate deka ste vo odlicna sostojba. Koga ke prestanete da broite kolku dena pominale od posledniot simpom ili napad, koga celosno ke ZABORAVITE deka nekogas ste patele od napadi i od slicni stvari so godini-e togas da znaete deka ste stvarno dobro. Jas na primer nemam cuvstvo deka nekogas sum bila istata osoba. Mi se cini deka mu se slucuvalo na nekoj drug.
Jarec22 напиша: Zdravo kako ste...Jas sum pred odluka dali da odam na odmor za Ohrid a jas sum od Istocna Makedonija i sega decko mi me tera da odam i toj mi veli deka nisto nema da mi se sluci i deka veruva vo mene, a jas sum malku nesigurna vo sebe mislam deka ke mi se slose i deka ke me fati panika i neznam sto ke pravam, a sakam da odam oti veke preku glava mi e toa sto me faka strav od se...Lele ve molam za sovet sto ke mi kazete sto da pravam...Pozdrav do site Voopsto ne se grizi,i jas isto taka treba da zaminam narednata nedela za ohrid,i porano velev nema sansi da otidam,no sega malku sostojbata mi se podobri i resiv da odam,pa sto bide neka bide,no ne razmisluvaj za toa dali ke ti se sluci nesto tuku misli na pozitivni raboti,kako ubavo ke si pomines i sl.pozdravce ubavo da si pomines
Se soglasuvam potpolno so BUBI26 i DUNJA, odnosno so nivnite razmisluvanja za pozitivno gledanje na rabotite.(t.e. za izleguvanje od ovaa momentalno bezizlezna situacija)..I da toa e klucot za pokvaliteten zivot. Treba da si najdeme nesto sto ke ne ispolnuva, sto ke ne pravi srekjni..... I NE E NI CUDO STO USPEALE DA SE VRATAT VO NORMALA POSLE TAKOV PAD... OD NIVNITE POSTOVI ZRACI OPTIMIZAM ...BRAVOOO P.S. e sega nikoj nemoze nisto da ni garantira utre sto kako ali jb .takov e zivotot ...nie denes da sme srekjni a za utre ..ke razmisluvame Utre....pozzz
Поздрав до сите вас Еве едно мое денешно искуство, мислам дека ќе вреди да се сподели со вас. кога бев на одмор, излегов точно напладне да се прошетам покрај плажата, а сонцето беше доста јако.Но и покрај тоа , како и секогаш, не ми пречела жештината, но овој пат ми се јавија симптомите на Анксиозност, односно гумени нозе, забрзано работење на срцето, збунет поглед и покачен крвен притисок.Веднаш побрзав да се вратам во апартманот, легнав и зедов дијазепам од 2 мг, и еден енап да го смирам крвниот притисок, иако беше само во границите на нормалата 130-90 ( благо покачен).Врз основа на ова што ми се случи, откако се вратив од одмор, пред 18,00 часот не излегував од дома поради жештините и поради стравот дека повторно ќе ми се случи истото. Еве два дена го читам форумов, и како ваше искуство, денес пробав да експериментирам, односно во период од 12,00 до 15,30 часот, излегов во дворот и косев трева во најголемата жештина.На моменти ќе ми се јавеше некој благ страв од случката на одмор , но решив да се борам против таа мисла, па затоа зедов слушалки на уви и си пуштив омилена музика се додека работев, нормално пиев и доста вода. Кога завршив со работата бев среќен што ете успеав да с справам со стравот што го стекнав на одмор.Ве поздравувам сите и се надевам дека с о споделување на вакви искуства можеме да си помогнеме во борбата со оваа појава во нашите глави.
Pretpostavuvam deka poveketo od vas sto gi citam denovive so nivnite zivitni situacii procitale nesto od nesto, ako ne i se zhivo na internet. A od ona sto go procitav, imam samo eden zaklucok. Deka celo vreme simptomite vi ja predizvikuvaat onaa dobropoznata recenica od site mozni stranski strani za ankssizonost-"FIGHT OR RUN from a situation where neither option is appropriate". Poentata mi bese, se dodeka se "borite ili begate", toa znaci deka ne cuvstvuvate dobro i ne vodite kvaliteten zivot. Kako i da e, zavisno od teskotiite, eden den ke dojdete do tocka da veke nema da mozete da izdrzite. Bidejki simptomite vecno ne moze a gi kontrolirate. Kako i da e, so tek na vreme doveduvaat do fizicki simptomi, koi go slabeat nervniot sistem, doveduvaat do agresija i se pogolema nervoza kako doma, taka i na rabotnoto mesto. No, jas ova na site im go kazuvam najdobronamerno. Bidejki jas so "fight and run" ziveev 7 godini. I toa ne e zivot. I mozebi ne zracam so optimizam kako nekoi drugi, no toa e zatoa sto vo poveketo postovi gledam samozalazhuvanje. Se toa pominav. Site mozni fazi, site mozni simptomi, site 100 oficijalno registrirani, od samoubeduvanje deka takov e zivotot, do iljada razgovori, pa do kosenje treva so slushalki, pentarenje po planini, jogi, sportovi.
Devojce i site drugi fala za poddrskata, sakam mnogu da odam oti veke mi e preku glava od toj nerealen strav i znam deka site mozeme da go nadmineme toa ama ni treba nekoj do nas sto veruva vo nas i ke ni veli deka nema nisto da ni bide,fala bogu sto mojot decko e sekogas do mene i sekogas mi dava poddrska i jas koga mu velam deka najmnogu me e strav da ne me fati panika i toj sekogas mi veli pa sto i da te fati panika jas ke sum do tebe nema da si sama i jas ke te smiram i toa mi dava najmnogu sila da prodolzam ponatamu , i znam i svesna sum deka mojot strav mislam na site stravot ni e nerealen mojot psihijatar mi velese tvojot strav ne e realen i ti sekogas treba da si veles deka se plases od nesto nerealno..pozz do site i zaedno mislam deka mozeme i ke uspeeme da se izborime od anks..
offf ne sum bila sama jas vsusnost neznam ni sto mi s eslucuva ako ne se napijam diazepam od 2mg nz....celo vreme me faka panika nervoza mi se place gubam volja za zivot a nekogas se tesam deka toa e se zaradi nekoj drug sto dozvoluvam da me iznervira ama nemozam protiv toa nemozam da spijam s ebudam rano nautro povrakam me boli zeludnikot a sum se ispitala nemam nisto na nervna baza ama se unistuvam sebesi ni sama neznam zosto zosto nemozam dda se izboram protiv ova ne mi pomagaat ni pozitivnite misli...anekogas bev tolku vesela srekna spremna da go raspolozam sekoj vo sekoe vreme........
izvini ledi cheterli ama jas konkretno eve ne se boram veke so toa go koristam kako termin za da se razbereme tuka nie u stvari i nemame so sto da se borime .so nesto nerealno so ne postoi ?toa e samo momentna sostojba so nie i davame se poveke na znacenje jas otkako mi pomina se abe u opste ne razmisluvam na taa tema i kaj i da trgam i so da pravam ne razmisluvam deka moze da mi se slosi ili da dobijam napad zasto i bi razmisluvala.Samo sakav da kazam se trudam da si najdam preokupacija da si go ispolnam denot i plus toa pozitivno mi deluva raspolozena i opustena a za toa so ne se slozuvas A DELUVA opustanje jogu planini sto sakas da kazes deka treba da se zatvorime doma da pieme apcinja i samo izleguvanje do psihijatar a svetov i zivotov so pominuvaat pokraj nas nie da sedime i da posmatrame kako mnogu nesta im se slucuvaat na site oklu nas samo ne nas??? izvini ama ne se slozuvam tie raboti so sme gi probale nekoj od nas i ni pomognale zatoa gi spodeluvame tuka se samo eden cekor do uspehot kako ovaa situacica nekoj da ja prebrodi a od nekade mora da pocne A moze i tie so pijat asentra se u momentalna zabluda deka im pomognale ajde da cekame nekolku godini koj im garantira i na niv deka nema nikad da imaat napad????ajde cekam replika pozdrav
Vidi Bubi, nesto pogresno si razbrala. Jas koga go pisuvam moeto iskustvo im se obrakam na site. Bidejki, gledam deka poveketo se neinformirani, da ne zboruvam za nasive doktori koi aber nemaat od svetskava medicina i uste nasite pacienti gi lechat so srednovekovni metodi od tipot "dobro si, shetni, uste podobro ke bide, ama dojdi pak slednata nedela". A konkretno za tebe, ne znam, ne sum tvojot psihijatar za da znam do koe nivo ti bila anksioznosta. Ima slucai sto se lesni, im pominuva so proshetka, i taka si teraat so godini, a drugi poteski, kako na primer jas, na koi ni "helex" ni butur ne im pomagase. Ili na primer nekoj sto ne moze da izleze od doma, da odi na odmor, da raboti normalno, da se sheta na toplo, se trese, se prepotuva, ne moze da razgovara so luge, ne moze da sedne asalno bez da dobie napad, se gushi, mu se povraka... Jas koga go pisuvam moesto iskustvo(nekolku stranici podole) sakam da im pomognam na tie na koi navistina im bilo losho da se dovele do stepen da ne mozat normalno da funkcioniraat. I im stanuvalo se poloso i poloso. I zatoa velam polesnite slucai neka ne gi obeshrabruvaat poteskite so mislenja od tipot "aj sega da pieme apcinja, nemame druga rabota...a koj ni vetuva deka apcinja se spas...daj ke si se prosetame...ke si djuskame vo disko...". Vidi, jas ne se obiduvam nikogo da ubedam, samo kazuvam deka mene mi pomognale, veke 2 godini. A toa dali ke se vratat ili ne, jas sum sigurna deka ponekogas ke se vratat. Tie sto iskusile napadi, znaci se predodredeni za takvo nesto. Visoko emocionalni so nezhen nerven sistem. Ako malku se razbiras od medicina, ke sfatis deka medicinata , vo slucajov za anksioznosta, postoi za toa, da im go olesni kosmarniot zivot na onie koi sakaat. A toa se 30 milioni luge, koi dosega se lecele so "asentra" odnosno drugoto ime vo Amerika-"Zoloft". A ako me pratese, doktorite za teskite slucai velat da se pijat apcinjava do kraj na zivot, no vo pomali dozi. Na primer kako sto toa e normalno za nekoj so visok pritisok, stitna zlezda, srcevi problemi. Tie pijat do kraj na zivot. I jas ne se zatvarav po doma, no, sakav da kazam, deka simptomite poleka te zatvaraat. I ne moze covek, tezok slucaj, so panicni napadi, kako jas, da se bori protiv toa, kolku i da saka. Da, vsusnost se borev, 7 godini. Gi namaliv napadite na minimum i prestanav da pijam apcinja. I prodolziv da se boram se dodeka samokontrolata pocna do tolku da me istoshtuva da nemav izlez.
Bubi26 Читам дека овде станува збор за сериозна тема, ова се озбилни проблеми..Имам слушнато за лекот Асентра дека многу помага при вакви состојби, т.е. нарушувања ПОздрав
Vo red e Vi go pocituvam mislenjeto deka treba da se pijat tabletki i deka ,,nikoj ne sednal da gi izmisluva,,,ili neznam taka bese eden komentar , da tie se za pienje i smiruvanje, pomagaat ama ne veli nikoj NE. Kakov batal gi napravivme lekarite stanavme poumni od niv(procitav nekade deka se za nikade i ne znaat nisto) jas ne se slozuvam mojot bese navistina perfekten.(ima i takvi , no ima i umni i nasetani ludje koi si ja znaat rabotata) Jas na ovoj forum baram podrska, pozitivni iskustva i ne sakam komentari od tipot ,,eden den ke dojdete do tocka da veke nema da mozete da izdrzite.,, lele neznaes kolku me isplasi mene sto sum vece sosema dobro a kamo li onie koi se uste se borat.Nemojte ve molam vakvi negativni izjavi kolku i da bile vistiniti uste povece voznemiruvaat.Znam ke kazete deka treba da se kaze vistinata??????Da ama ne vaka zaplasuvacki...pa site tie-nie sme dosle do denot koga ne moze da izdrzime i barame izlez. Licno mislam deka i iskustvoto so asentra e sosema OK,toa e edniot del od borbata, no drugiot del morate sami da go odrabotite i toa kako.Sega sakam eden odgovor od Ledy ..dali dodeka piese asentra odese na psihoterapija ili samo piese tabletki ? pozdravce ve sakam site ne sakam nikoj da mi se naluti, otsega ke molcam
Dunja, во однос на тоа што ти тука бараш поддршка и позитивни искуства е ок, но сепак оваа тема како што видов се вика Анксиозност - што значи секој остава коментар за анксиозност. Не се вика Позитивни мисли за анксиозност или сл. Исто така и за таа реченица што ја потенцира претходно, што те исплашила и тебе и некои други тука на форумот, па ако ве плашат вакви обични изјави и коментари (што може, а и не мора да се точни) па како се снаоѓате во вистинскиот живот??? Еве јас знам како е точно оваа состојба бидејќи и мене ми се случила ама јас знаејќи го мојот страв, напад и што ти не таму уште, бегав како од ѓавол од работи што можат да ми ја влошат состојбата, а камо ли да си врзувам се за срце во период кога најмалку ми треба. Бидејќи тука има секакви коментари (па нормално форум е) ако ве плаши или не ви одговара не е баш корисно за вашето здравје и состојба да ги читате коментарите на останатите. Но сепак и тие си имаат права на свое мислење, нели? Па нели кога паѓаме треба да станеме така? Кога ни е тешко треба баш тогаш да сме најсилни и да издржиме за да успееме. Колку повеќе се бега од вистината и решенијата(зошто може и да се повеќе) толку поголем станува проблемот. Треба да се спротивставиме БАШ ВО ОВАА СОСТОЈБА зошто СЕГА ТРЕБА СЕГА МОРА за да биде што поскоро крајот на оваа состојба и почетокот на еден нов период исполнет со среќа и добро здравје. Поздрав