1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. ledi-cheterli

ledi-cheterli Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    1
    Deka celo vreme simptomite vi ja predizvikuvaat onaa dobropoznata recenica od site mozni stranski strani za ankssizonost-"FIGHT OR RUN from a situation where neither option is appropriate".
    Poentata mi bese, se dodeka se "borite ili begate", toa znaci deka ne cuvstvuvate dobro i ne vodite kvaliteten zivot. Kako i da e, zavisno od teskotiite, eden den ke dojdete do tocka da veke nema da mozete da izdrzite. Bidejki simptomite vecno ne moze a gi kontrolirate. Kako i da e, so tek na vreme doveduvaat do fizicki simptomi, koi go slabeat nervniot sistem, doveduvaat do agresija i se pogolema nervoza kako doma, taka i na rabotnoto mesto.

Прво ке морам да го постирам целиот цитат, за другите да ме сфатат што сум сакала да кажам со „ќе дојдете до точка да не можете да издржите„. Во смисла, дека има амплитуда кај потешките случаи, како кај мене-периоди на лошо...многу лошо, па полека полека со самоконтрола пак добро, па следувал одличен период, па ќе се случеше некоја животна ситуација која повторно ме враќаше не на почетен стадиум, но прилично истите симптоми кои претходно сум ги надминала, и така во круг. Муабетот ми беше дека така живеев со години. И таа состојба општо е позната во светот на анксиозноста како „бегај или бори се„. Што е еднакво на тоа дека не ви е добро. Тоа можете и на интернет да го прочитате, на поверодостојни сајтови, не мора да ви го каже психијатар.
    Иначе за неупатените, анксиозноста не се лечи, бидејќи лек за неа нема. Не е тоа грип, па да го лечиме со антибиотици. Но, има лекови, како седативи или АД кои ви го подобруваат квалитетот на животот на секое поле и помагаат да симптомите да исчезнат, а со тоа да функционирате нормално. Да престанете да БЕГАТЕ И ДА СЕ БОРИТЕ. Тука се тоа завршува. Воедно да бидете посталожени, помирни, да ви се подобри сексуалнит живот, воопшто да се чувствувате весели и радосни, а не депресивни. Бидејќи, исто општо е познато, анксиозноста доведува до депресија. Кај некој полесна, кај некој потешка. Работата е што седативите, во многу случаи, не се апчиња кои би можеле на долг рок да го смират нервниот систем. Напротив со тек на време, доколку се земаат со години, ќе почнат да делуваат контраефективно. Како на пример кај мене хелексот, после 5 години земање ми предизвикуваше повеќе нервоза, отколку што ме смируваше. Но, тоа го пишува и во секое упатство за седативи.

2. ledi-cheterli

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    1
    Ne te razbrav so poslednata recenica, dali toa znaci deka nema izlez?[/quote]

Не, 629, јас само објаснував како светски доктори ја опишуваат состојбата на анксиозност. Се додека пацинетите ги имаат симптомите, тие живеат со „бегај или бори се„.
    А излез има, да. Да престанеш да бегаш и да се бориш. Но, како што кажав има разлика од случај до случај. За тоа служат докторите. Да кажат дали некој може тоа да го преброди тоа со физичка активност или пак со лекарства. Доволно за да сфатите колку сте заглибиле ќе ви биде само да изброите колку години ЖИВЕЕТЕ со ова.
    Читав, претходно некој спомна психолошки тестови, и не разбираше зошто служат тие и ги користат психијатрите. Па тие служат за да се одреди кај кого колку состојбава земала замав-дали е депресивен, маникајално депресивен, со суицидални мисли, дали е нервозен, до колку, агресивен...

3. pisatelka

pisatelka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2010
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    22
    Ha... lugje be ne e ova natprevaruvacko pole, jasno vi e! Lady-Cheteril piev asentra i pomaga mnooogu, ne mozam da recam ne, ali ne treba jas da ziveam i da se opushtam kako covek so alkohol i sl??? Ivelish deka anks. e bolest?? da be bila dutri najmoderna, a velish deka ne se lekuva? epa sorry ali kako jas ne cuvstvuvam nikakva napnatost i nervoza poslednive 2 meseci i pokraj nagloto prekinuvanje na lekovi??? Mi doagjaat sam ocrni misli koi potoa mi se manifestiraat so fizicka bolka... Uspevam sekoja misla d aja sredam za 2 minuti i seto toa blagodarenie na prenasocuvanjeto na msilite, koe e najglavnoto neshto za da se prebrodi anks. Nemoj da kazuvash deka ova odi nadolu i nadolu koga ne e taka ako se ima poddrska! Ova go kazuvam od licno iskustvo! Nitu eden dobar psihijatar nema ova da go kaze kako vie shto imate navedeno... Demek ovde se zalazuvame i kao demek ti sega ne ispravash na prav pat.. ova e za smeshki, mislish ne gi zneme tie raboti? Posleden pat vi kazuvam deka ovdeka gji potiskame negativnite msili i stravot, a so tek na vreme samiot nerven sistem steknuva imunitet i anksioznosta isbleduva. Nemojte povekje so soveti VE MOLAM, ima koj da ni dava, kako na pr. nashite psihijatri.

На afroditaa му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ledi-cheterli

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    1
    Уште од сам почеток кажав дека асентрата се закон за анксиозност. После 7 години кошмар, почнав да ги пијам. И ги пијам веќе година и пол и неспоредливо е. Јас не сум повеќе истата личност.
    Иначе за вакви тешки случаи со панични напади како мене, ми беше кажано дека во помали дози, најдобро е да се пијат цел живот. Можеб со паузи, но во секој случај, да се научам да живеам со нив, како што живеат со апчиња бубрезно болни цел живот, со висок притисок, со штитна жлезда, со срцеви проблеми.

5. Loly5

Loly5 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    6
    На почеток кога бев на доктор ми ги кажаа истите симптоми како што скоро 90% од тука ги имаат да не се повторувам сега... Ми дадоа таблети и за смирување и АД и сега еве што се дешаваше со мене: Првиот месец појма немав шо ми се дешава и зошто сум така напната си поставував купови прашања и на малку им најдов одговор. Вториот, третиот и четвртиот месец се почести напади, знаци на гнев револт омраза одмаздољубивост.... од добра девојка станав лоша личност, не можев, а да не се искарам со сите, се ме нервираше не можев да се смислам себе си и ми тежеше премногу тоа прашање "ЗОШТО ЈАС". Бев на психотерапии на што уште не... ова пак не поминуваше. И тогаш се случи една чудна работа во петтиот месец... Моите дома, другари, другарки, роднини ме убедуваа цело време дека сама сум крива што мислам на лоши работи дека само ако не мислам на тоа дека ќе ми помине и слично, ми велеа можеш ти само позитивно, кога ќе ти дојдат лоши мисли биди храбра, ќе успееш ништо повеќе не ти треба...
    Мене признавам ми беше супер откако ги прифатив нивните совети и си реков добро бе зошто отидов јас на доктор воопшто??? Па мене супер ми е ми требала само мала поддршка ми требале оптимистички луѓе, па зошто јас се "трујам" со таблети кога мене уствари не ми е ништо. И поминуваа месеците мене се подобро и подобро ми беше среќна задоволна и се останато... ама ко за беља еден ден доживеав еден напад од нигде никаде пострашен од било кога претходно. Ме лазат морници и сега кога мислам на тоа, а камо ли тогаш. Отидов на доктор и почнав да плачам викам докторе супер бев до сега, штом ова пак ми се дешава нема спас за мене ГОТОВО. И секоја чест на докторот што ми ги кажа овие зборови: -"Девојко, за период од неколку месеци не е возможно на никаков начин да се изгуби и после пак да се врати анксиозната состојба, не за толку брзо време. Ти не си се извлекла од ситуацијата девојко ти си ги потиснувала само чувствата што навистина ги чувствуваш, не си ја ни допримила дозата која јас ти ја одредив. Сфати ја сериозноста на твојот проблем и почни со реалистички мисли а не со песимистички и оптимистички." Е мене овие зборови ме освестија од моето залажување дека ми било подобро и решив да бидам одговорна со дозите, да си го прифаќам секој мој напредок во оваа состојба како позитивен и како нешто многу добро за мене и секако - да си давам заслуга за тоа. На крај единствена поука од ова ми беше дека ако му верував и на мојот доктор и на психотерапевтот јас немаше ни да се мачам толку, ќе го поминев тоа за релативно побрзо време. Ете затоа моето мислење денес е баш такво како во овој и во претходните коментари, имам искуство и на двете полиња. Мене на еден начин вистина дека ми успеало, но не сакам да го критикувам или оспорувам и другиот начин, сигурна сум дека не некој друг сигурно ќе му се најде, исто сигурна сум и дека има и трет, четвтр, петти начин и би ми било мило да слушнам и други мислења, во никој случај нема да се осмелам да кажам дали некој коментар е излишен или не.

6. Liksi

Liksi Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    65
    Devojki,
    so ovoj moj post nejkam nikogo da navredam, nitu nekoj da opravdam, samo nekoi raboti koi gi procitav ovde ne drzat mesto. Odamna me nemase na temava, nekoi moze se sekavaat na mene, imam nekolku postovi na pocetok na ovaa tema. Ladi-Cheterli, jas imav recisi 5 godini anksioznost - veke ne! Ne mi e bitno sto zboruvaat neznam koi poznati svetski psiholozi! BORI SE ILI BEGAJ!? A sto pravis ti koga mislis cel zivot da gi pies tie apcinja!? Ti vo isto vreme i se boris i begas. Sekoj pat koga zemas tabletka ti ja zemas so cel, da ti e podobro, znaci TI SE BORIS so ovaa sostojba, a so odlukata deka ke gi zemas cel zivot ili podolg period so pauza - TI BEGAS od samata sebe ,zasto pokazuvas slabost da se sprotivstavis na stravot. Anksioznosta moze da se pobedi, samo treba golema volja i poddrska, ogromna sila i mok da se prenasoci mislata i energijata koja ti ja odzema napadot da se iskoristi za drugo! I jas imav napadi, i jas piev tableti i dojde monent koga mislev deka nema nikaov izlez i bas togas zemajki tableta, se potrudiv da se zamislam za nekolku godini nanapred..."kakva li licnost ke bidam?" - si rekov! Kako li ke imam deca? Kako ke bidam dobra sopruga i majka?! So tabletki vo koi ke gledam nadez!? Nadesta e vo se drugo okolu nas... vo lugeto okolu nas, vo celite koi si gi imame vo zivotot! Ako nekoj resil deka saka anksioznosta da ja pobedi bez tableti - NEKA PROBA! Sekoj covek e svoj za sebe i si se nosi so posledicite i znae sto e najdobro za nego. Osobeno razmislete devojki koi ste pomladi: sto posledici moze da ima ako uste na dvaeset i nekoja godina pocnete so tableti od takov kalibar!? Kade vi e krajot? Razmislete na vasata idnina, na vasite deca koi ke treba da gi imate. Jas veruvam deka ima luge na koi tie apcinja im pomognale mnogu, ama dali ste svesni deka se e vo vasata psiha? I napadite se rezultat na psihata i podobruvanjata od tabletite se isto taka rezultat na psihata. Znaeme deka anksioznite luge veruvaat vo doktori i medicina, i koga tebe tvojot psihijatar ili psiholog ke ti gi prepise i ke ti kaze deka vo tie apcinja e spasot i deka oni ke ti pomognat sigurno da premines preku site tie napadi, toagas toa e kako "oce nas" za tebe. Tvojata psiha silno veruva vo toa i go ubeduva organizmot deka tie mu koristat. Rezultat: vie veke ste ubedeni deka tie apcinja zavrsile rabota i vo niv e spasot. Da znaete deka istoto ke go pocuvstvuvate i so apcinja B6 da vi gi stavat vo pakovanje od "asentra" .
    Borete se sami, ili dokolku navistina vi se potrebni tableti, koristete gi, no ne se oslonuvajte na niv na podolgo vreme. Ne si dozvoluvajte da imate mnogu slobodno vreme za anksioznosta da ima prostor da ve napadne. A koga vaseto vreme ke bide se poispolneto, ponataka i vasata psiha ke se navikne na toa deka nema vreme za losi misli, zasto sega e preukupirana so nesto sosema drugo i napadite, fizickata bolka i panikata ke isceznat. Ako nekoj ne veruva deka so nasata posvest moze da kontrolirame golem del od nasite slucuvanja, neka ja cita "Mokta na potsvesta" (ako ima nekoj koj ne ja cital).

Pozdrav do site i najiskreno uste ednas ke kazam deka nemav namera da navredam ili da ukoram nekoj.
    Ledi-Cheterli, te zemav tebe kako primer zasto posledno gi citav tvoite postovi i... se nadevam ke me svatis so najdobra namera i ke razmislis za sto ti zboruvam.

7. ledi-cheterli

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    1
    Liksi, ke ti odgovoram kratko, posto treba da si legnam za na rabota.
    Gledam imas 25 god., jas imam 34. A "Mokta na potsvesta" ja citav uste vo sredno. I ima nekolku delovi, ne e samo eden. Se si imam procitano, od Rika Zarai do "Psihologija na ....", kolku bea 6 knigi.

I jas ne negiram deka e vo potsvesta, no vidi, ako bilo tolku lesno da si kazeme "eve ke si bideme od utre ok", da si klikneme nekoe kopche, nemase da kisnat luge na forumi niz cel svet, i naucnicite nemase da izmisluvaat lekovi za ova i za red drugi raboti.
    Baska se zanimavam so isklucitelno mislovna rabota za koja moram da imam nevidena koncentracija. Izgubiv 7 godini so nevideni machnini, nemav namera da gubam uste tolku.
    A so ova mislete na vashite deca, ke ti kazam deka jas vo taa sostojba ne mozev da odam po ulica, kamoli da mislam na deca ili na 20 godini nanapred. Malce e dramatichno takvo razmisluvanje. Ne za drugo, tuku otvori internet sajt i procitaj deka ne se pijat pred, za vreme, i posle bremenost.

8. Liksi

Liksi Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    65

Ledi-Cheterli, gledam deka ne si se ni obidela da mi ja svatis poentata. Nemora da gi gledas rabotite samo ed edna strana, od tvojata. Ne si ti edinstvenata koja ima anksioznost i koja se bori so nea. Sekoj ke si go pronajde svojot nacin i svoeto oruzje. Nema nisto sto e pravilo!
    Poentata za tabletite ne mi bese za vremeto koga se pijat... Tuku kakva licnost ke te napravat? Deka ke ti ja odzemat samodoverbata i silata da prodolzis bez niv.
    Ne e bitno, toj sto saka da razbere - ke razbere, ubavo objasniv se... ne sum nekoja koja gledala od strana...i jas sum pominala nis se toa. Tocno e deka sum daleku pomlada od tebe, no ne znaci deka moite napadi bile daleku poslabi od tvoite...zasto najubavite godini gi pominav doma! Vo strav!
    I ne ni treba kopce... ni treba sila... i mene ne mi bese podobro veke naredniot den! Imav golema borba ama barem mozam denes da kazam deka JA POMINAV ANKSIOZNOSTA I SEGA VEKE NE PIJAM TABLETI, MOZAM SLOBODNO DA ZBORUVAM ZA TOA I NEMA DA SA SVRTAM NAZAD!

pozz

9. pisatelka

pisatelka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2010
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    22
    Tokmu taka ASENTRATA pomaga premnogu vo ovaa sostojba, no so tek na vreme se povekje i povekje potpagjate pod dejstvo na lekot i ja gubite samodoverbata. Pr. dokolku tabletka od bilo koj tip shto vie mislite deka ve smiruva ne se naogja vo vashite canti togash se tresite i pocnuvate da razmisluvate shto moze da vi se sluci, shto ako dobiete napad... Jas bi rekla najubavo e da ni se napravi eden placebo efekt pa da vidite deka sum imala pravo :) . Glaven borec protiv anksioznosta, a voedno i ne ja narushuva samodoverbata tuku naprotiv, ja pottiknuva e prenasocuvanjeto na mislite i soocuvanje so napadot. Sekoj pocetok e tezok, no megjutoa od den na den i toa kje go sovladate i za nekolku meseci anksioznosta kje isparuva. Kako shto znaeme deka se ni e do nashite glavi taka i so pottiskanje na negativnite msili kje uspeeme poleka poleka celosno da gi eliminitrame i edno znacajno pravilo e POTPOLNETE GO VASHETO VREME MAKSIMALNO, da bide toplku mnogu potpolneto duri i da nemate vreme za sebe. Veruvajte deka seto ova shto pogore go kazav vredi i toa najmnogu. Odev kaj najdobriot psihijatar vo MK, sekoja cest na covekot, ali reshiv hemii povekje NE! Sega chekoram kon povrshinata i se osekjam deka sum blisku do vrvot. Vi posakuvam samo da ja zajaknete vashata samodoverba so toa doagja i vasheto oporavuvanje, normalno so vreme...

На guzi му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ledi-cheterli

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    1
    Dobro , mene da receme ne mi se motaat takvi prasanja niz glava "kako do kraj na zivot". I ne mi sozdava ama bas nikakva panika. Mozebi zatoa sto samiot lek e takov, gi blokira tie misli. Go sosredochuva nervniot sistem samo na pozitivnata strana.

Inace znam luge so slab stadium na anksioznost, bez napadi, koi taka ziveet so godini. Veruvanjeto na naucnicite e deka golem del od populacijata iskusila anksioznost, no nekoi se svesni za toa, drugi ne. Nekoi koi stanale svesni, polesno prebroduvaat, mozebi radi postabilen nerven sistem, no i red drugi faktori. Kako na primer mozebi posle stadiumot na anksiozno iskustvo naglo se slucuva nekoja promena, koja licnosta ja pravi napravila isklucitelno srekna(da receme novo rabotno mesto), a so toa i neprimetno isceznale simptomite. Pa i ne se vratile.

На guzi му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Loly5

Loly5 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    6
    Pisatelka па баш затоа и пишувам на темава, за искажување на маките, за поделување позитивност...
    Еве за мене позитивноста ја гледам баш во тоа што јас успешно го поминав и надминав мојот проблем и состојба. И се гордеам со тоа. Е сега за искуствата како што секој си има сопствено искуство така и јас си имам кое и претходно го напишав. Јас си кажав мое мислење и мое искуство , мене преоптимизмот што го вложив во мене и што останатите (мислејќи ми најдобро) го вложија во мене, не само што ме доведе до ситуација на самозалажување туку и многу негативно се манифестираше, но тоа секако не значи дека тука треба да добивам негативни критики само заради тоа што не упеало по "НАЧИНОТ" на некој си таму. И без оглед на моето искуство јас не тврдам дека кај сите останати ќе е така и дека мора да е само по мојот начин, реков дека има сигурно многу начини за победување на овој проблем. Ќе има и некој друг што ќе му се случи или му се случила мојата ситуација и јас знам како безнадежно се чувствував тогаш. Зарем не мислиш дека ако некој го прочита ова моето со сличен проблем на неговиот нема бар малку утеха да најде дека покрај едно разочарување не е се така црно има и друг спас за ова???
    А баш за тие членови за кои викаш "se zapadnati dlaboko vo anksiozna sostojba", баш заради таквите или луѓе со потешки ситуации ме револтира фактот што многу убедени сами во себе членови тука на форумот кажуваат дека има САМО ЕДНО И ЕДИНСТВЕНО РЕШЕНИЕ и дека ако се примени се ќе биде во ред. Па кај е тука свеста, кај е грижата на совест ако на некого му дадете добронамерен совет и тој го примени верувајќи дека баш тоа е вистинското а не успее??? До која ситуација стигнуваат луѓето со потешки проблеми ако гледаат дека само една работа успеала кај мнозинство нормално и тој човек ке сака да ја примени и со направил после.... можно е или да му помогне или НЕ ДАЈ БОЖЕ да му ја влоши уште толку состојбата.
    Тука има луѓе со најразлични искуства и која е поентата на форумот ако секој си држи еден крај и убедува дека баш тоа е вистинското.
    Ако некои тврдат дека една работа е вистинската, други друга, трети трета, па што мислите колку позитивно ќе биде ако се направи комбинација на сите добронамерни совети, тоа сметам дека би било прекрасно и многу полесно за пребродување на оваа состојба. Еве идеја ајде да направиме успешна комбинација која ќе ги задоволува сите критериуми за полесно поминување на овој проблем од секој аспект гледано, нешто што ако не на 100% од луѓето барем на 90% ке може да им помогне, и секој што со ваков проблем ке дојде тука да чита коментари нема да гледа карања препукувања и што ти јас знам таму туку само едно - ке гледа НАДЕЖ во рамките на РЕАЛНОСТА.

12. marinela5

marinela5 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2010
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    28
    .like,like.pozdrav!!! golemo like za se tuka napisano

13. Jarec22

Jarec22 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    22
    Abe luge daj prestanejte so glupavite muabeti I so ubeduvanjata koj sto treba da pravi,pa fala bogu 21vek sme I site sme bile na doktor I ako kako sto vikate deka asentrata e lekot pa na site ke ni go dadele a ne samo eden doktor da znae so da prepise,a mene mojot psihjatar licno mi kaza deka ne mi gi preporacuva tie apcinja a toa najmnogu zavisi I od sostojbata na samata licnost..i zatoa ke ve zamolam dosta so tie gluposti.mojot psihjatar mi kaza deka se zavisi od nas...tuka sme za pozitivni mislenja.pozz

14. pisatelka

pisatelka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2010
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    22
    Isto taka zaboraviv da kazam deka seratoninot koj go sodrzi asentrata go ima mnogu povekje vo crnoto cokolado, probajte po 1-2 kocki chokolado za kuvanje da jadete na den, isto taka i seratoninot se laci so sportuvanje... znaci so 1 mesec crno cokolado i malku sport organimot kje go dobie imunitet t.s. blokatorite kje nastapat vo funkcija . Ova e mnogu pozdravo i sekako ne stvara nikakva zavisnot, tuku organizmot steknuva rutina i imunitet. Pozz
    eve vo prilog vi go ostavam linkot: http://www.time.mk/cluster/2b42da93bf/c ... blemi.html

15. ledi-cheterli

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    1
    I site sme bile na doktor I ako kako sto vikate deka asentrata e lekot pa na site ke ni go dadele a ne samo eden doktor da znae so da prepise,
    Izvini Jarec22 kako toa samo eden doktor vo Skopje gi prepishuva? Od kade takov samovoloen zaklucok дек само е еден? Nekoj ako te procita, a во моментов го зема или saka primer da го zeme, od start go obeshrabruvaat vakvi laichki mislenja i go stavas vo teski zabludi. Inace jas ne rekov nikade deka mora nekoj da go zema, tuku rekov deka mene mi pomognal.
    А на таквите коментарите кој пишува паметно, а кој глупости, ќе ти одбијам на годините, 22. Можеби и јас на тие години вака несмасно ќе пишував и ќе размислував.
    A lekov во светов пуштен е во промет уште во 1991 godina. No, "Крка„ за нашиов пазар почна да го произведува 2007.

Туку „писателка„ што мислиш колку анксиозни луѓе не јадат чоколадо воопшто ?И без да го знаат ова. Чоколадото како чоколадо е нејупотребуваниот производ откако е измислен.
    Велиш серотонинот го има во чоколадото MNOGU POVEќE отколку во лекот!?
    И што да прави на пример една Лоли на која анксот и предизвикал и висок притисок кој пак може да доведе до мозочен удар? Да јаде чоколадо или да пие лекови за притисок? Или да пие лекови за анкс и воедно за притисок, а во исто време да оди на редовни терпаии?

16. pisatelka

pisatelka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2010
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    22
    :) zoshto be lady-cheteril ne gi prifatish i nashite msielnja u sklop so tvoite? zoshto celo vreme se prepucavash? Vrti -suchi celo vreme na tvojot stav obrnuvash vnimanie, imash i dovolno godini i iskustvo, ali definitivno nekoi raboti seushte ti se
    doobjasneti... Odgovor na tvoite rpashanja: kuhinskoto cokolado voopshto ne e kaloricno, sodrzi mnogu poveke kakao shto ima mnogu golemo kolicestvo seratonin, loly slobodno moze po 2 kocki da jade dnevno, crnoto cokolado go namaluva pritisokot, samo e losho dokolku se pretera, kako shto velaat strucnjacite "tajnata e vo umerenosta" . Prestani da se pravish pametna, ova go svati privatno!

17. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.300
    Луѓе извинете што се мешам, само сакав да кажам нешто во врска со серотонинот, што зборувавте погоре. Не знам од каде ви е тоа дека чоколадото содржи серотонин. Серотонинот е невротрансмитер кој го има во човечкото тело, тој не може да се внесе со исхраната. Но има продукти кои се смета дека влијаат на неговото покачување. Такви се протеините како месо, млеко и млечни производи, јатки...но тие мора да бидат комбинирани со јаглехидратите. Друг начин на кој може да се зголеми серотонинот е изложеноста на сонце, а во најголема мера спортувањето.
    Извинете уште еднаш на офтопик, ама морав да ве поправам :*

18. Loly5

Loly5 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    6
    Е јас сум баш зависник од чоколадо и тоа темно и со поголем процент на какао, го обожавам :) . Инаку за ова што ме спомнавте со притистокот, не само што нити чоколадо ми помогнало нити спиење повеќе, нити тоа што со години кафе не пробав од страв и слично... мене дури и лекови не ми помогнаа. Одев од доктор на доктор со се понеуспешна терапија ама барем на крај ми се исплати. Последниот кај што бев ми даде лориста со само една терапија одамна еве се немам напиено и сега ми е се ок а притисокот секогаш нормален(а бе лекот викаат е пет пари само кој да ти го каже ;) ).
    Мене многу ме смирува чоколадото и убаво ми е и затоа и го јадам, ама за моментално да. Ама нити притисокот нити анксот нити било што друго не сум го средила со тоа, не беше пресудно за моево здравје. За состојки знам дека има сератонин ама во трагови а камо ли во дози. Мене ме смирува инстантно ми го подобрува расположението ама не е лек за болест во никој случај, ми делува само инстанстно. Поздрав

19. ledi-cheterli

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    1
    писателка не сакам да останатите кои читаат, помлади, постари, не е важно, и кои можеби уште лутаат и не знаат што им е , да се водат од илузии. Допушти некој што повеќе се разбира да каже дека е preterano da se kazhe deka "vo crnoto cokolado serotoninot go ima vo pogolema MERA od "asentrata". Chisto da razbieme iluzii.
    Мене да речеме првиот пат кога ми се случи вакво нешто ми рекоа да јадам чоколадо. И да, помина, со сугестија дека ете шеќерот паднал , па ништо не ми е. Па после две години кога ме акна паничен напад, од насобран стрес и проблеми, не знаев за себе седум години после тоа. Тогаш не чоколадо, ни деметрин, ни хелекс, ни ништо не ме креваше од кревет.
    Eve edna devojka duri se vkluci i veli deka nemalo такво нешто во чоколадото. Jas ne se razbiram vo toa, taka da ke ostanam rezervirana околу нејзиното тврдење.

20. dunja

dunja Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    870
    Zdravo na site :)
    Se nadevam smajlito e na mesto he he he,
    jas ke prodolzam ponatamu i se nadevam deka ke vi bide prijatno da me citate. :* VE sakam mnogu.
    Ve sakam zatoa sto kaj mnogu od VAS vidov deka t rgnavte napred i toa e fakt ....deka imam sin na vasite godini ....deka minav niz anksot i ve razbiram...mnogu pricini .
    E sega vaka ,,mojata pozitivnost,,,,zelbata za rozov svet,, mislam deka si e namesto i sakam da ja potkrepam so edna vistinska prikazna za toa kako pozitivnoto mislenje moze da izlekuva se pa cak i kancer.(ne velam deka ne treba lekovi toa psihijatrite si go znaat, no ovaa e mojot del na forumov-podrskata vo nadminuvanje na anksot i jas sakam adsi go odrabotam)
    Dodeka bev vo podlaboka anks. kriza mnogu citav bas vakva literatura koja mislev deka ke me izvadi od sostojbava i ne knigite ne me izvadija ama mi pomognaa da gledam optimisticki( asto ima loso vo toa?)Mi padna vo race Lujza Hej nemozam da se setam na naslovite tocno , no otprilika vaka bese,,Kako poboljsati vas zivot,,ne zamerete mi ..ne se secavam tocno.Vo knigata koja e vistinita Lujza si ja raskazuva svojata zivotna pikazna koja ne e vo vrska so anksot......no vo medjuvreme dobiva cancer ...So pravina ishrana i pozitiven stav taa uspeva da go pobedi. Znaci pozitivniot stav e mnogu vazen vo nadminuvanje na site bolesti i sostojbi znaci morada go ima vo osnova.Ako mozete da ja najdete procitajte ja.Potoa go citav DAjl Carnegi... i tamu vidov deka pozitivniot stav vodi kon srecen kraj +rabotata.zatoa zaboravete deka anksot ne se leci.Vratetese nazad na prvata strana i ke ja procitae Liksi, Ledy Sara i uste nekolkute i ke vidite deka itie ja nadminale ne sum sama .
    Nekade procitav(ama ne se zamarav mnogu) deka jas se uste se boram..
    Ne e taka.mozebi ponekogas se cuvstvuvam napnata i duri i vi pisav deka ponekogas pijam po polovina demetrin, no blagodaram na Gospod jas sum sosema poinakva , funkcioniram ludje, rabotam normalno, komuniciram, neznam se e poinaku od porano..znaci ja nadminav sostojbata.Pa i ako mi se vratat napadite jas znam kako da gi nadminam, znam so sto si ima rabota.Znaci razbrav, sfativ sto e anks. si napraviv odbrambeni mehanizmi i mozam ad funkcioniram.
    Pozdrav do site
    PS. mi se dopadna posledniot post na Loly..ajde da prodolzime slozno gledam deka site sme intelektualci :) ne citaat mnogu ludje, za sramota se raspraviite.
    dajte iskustva..dajte resenija...ne e vistina deka se drzime samo do nasite resenija...