Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. sencence

sencence Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2012
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    16
    Ги читам симптомиве и буквално како сама да се опишувам.Имам хипотиреоза и пијам веке 4 год Еутирокс овие симптоми се повеке ми се влошуваа па морав да се изолирам дома зошто неможам да ги9 контролирам појако е од мене .Самоиницијативно го проверив пролактинот зошто и мене како тебе ми викаа дка не е од тироидната .Направив испитување приватно и резултатот беше страшен ,отидов на Ендокринологија и таму ми дадоа повторно да испитам .Резултатите беа над граница во Ендокринологија ми покачија доза на Еутирокс и сега имам закажано во септември повторно а ја и понатака од дома не излегувам.Немам правено магнетна ама ако е покачен пролактинот и сега ке морам.И јас исто се прашувам од што се симптомиве неможам да функционирам од дома не излегувам/

2. my.name.is-love

my.name.is-love Активен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    20
    И мене ми требаше многу време за да дознаам за што всушност се работи, што ми се случува...
    Прво чувствував хроничен замор, а потоа и гушење. Потоа често имав несоница, а кога спиев имав кошмари... Кога прв пат се обратив кај лекар, бидејки се гушев постојано, ја проверив тироидната жлезда и се беше во ред, белите дробови- во ред, срцето- во ред... кога почнаа и вртоглавиците повторно бев на лекар, крвта ми беше во ред, направив и еег и пак се беше во ред. Лугето околу мене не ме свакаа сериозно мислеа дека претерувам, се додека еден ден не се осмелив да побарам упат за на психијатар и се додека не објаснив детално како се чувствувам.
    Значи кога ке одиш на лекар немој да ги набројуваш само основните симптоми, убаво објасни како ти е, нема потреба да се стегаш и срамиш, па тек тогаш ке ти кажат дали е анксиозност, депресија или нешто друго.

На 41319 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ellekala

ellekala Активен член

Се зачлени на:
    27 август 2012
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    7
    Здраво на сите!!! За почеток да ви се претставам, имам 23 години и првоит напад на паника го добив октомври 2011г. најгрозното чувство, мислев дека умирам, брзо чукање на срцето, треска, итн и завршив на брза помош... и од тој ден па се до денес мојот живот се промени за 360 степени. Од тогаш што ли не поминав, два месеци се мачев не знааеа што ми се случува, навечер ми беше страв да запијам мислев дека умирам, ми се случуваше во една вечер да доживеам до 3-4 напади, срцето ми чукаше многу брзо. бев на интернист, но се во ред. Потоа ми правеа крвна анализа, па седиментацијата ми беше многу покачена па ме пратија на испитување, дали имам некакво воспаленије, но ништо, на крај излезе дека е од сила возбуда или во нашиот случај силен напад. И на крај завршив кај Др.Ортаков(можеби сте слушнале) ми препиша циталон и хелекс, (но пиев само хелекс) па потоа бев на психолог само на разговори, ми беа многу од помош, но сепак не врати поранешната Јас. И еве ме, сеуште ме следи таа анкиозност која ми создава ставови и немири. Незнам како да ја убијам. Се ми е јасно дека тоа се само мисли на кои организмот реагира и ни го создава тоа непријано чувство. Многу се радувам дека ве пронајдов мои драги, бидејќи се пронаоѓам во секој/а од вас, големо олесување дека не сум само еднистевена. :) Сигурана сум дека сите заедно со меѓусебна помош ќе ја победиме и анксиозноста, депресија и паниката! :rock:

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.419
    Допаѓања:
    126.999
    јас 2 год се борев сама со себе и овие симптоми и одење на лекари снимање и само се е во ред ништо не ти е а мене хаос ми беше :( и никој не ми постави дијагноза тоа ти е :( сама си сватив од интернет ехх доктори и си појдов само на психолог ама тогаш веќе беше останат само стравот се друго сама си поминав без никакви лекарства со многу маки :@ ама мораме да се бориме само желба за подобар живот и позитивна енергија и помош од струцно лице :!:

На 41319 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.419
    Допаѓања:
    126.999
    и јас се ова го поминав и мислев дека само јас сум ама еве кога го најдов форумов и прочитав колку не има :^) ама заедно ке се бориме и тешиме ;)

На elisabeta му/ѝ се допаѓа ова.
  6. atma

atma Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2012
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    6
    Јас мислам дека анкциозноста е болест на денешницата. Секојдневно се справуваме со најразлични проблеми за кои мислиме дека не се ништо важно и не предизвикуваат никакви емоции, но потсвесно тие нервози, колку и да се мали со текот на времето само се собираат и таложат.
    Сите овие напади кои ги доживуваме не се физички, туку психички.. Јас имам 18 години, но патам од истите симптоми како и сите вие овде на форумов. Апчињата само помагаат за смирување, но со текот на времето ако премногу се потпирате на нив, ќе станете зависни и таблетоми т.е ќе мислите дека само со апчиња ќе можете да се излечите психички. СЕ ТОА Е ВО ВАШАТА ГЛАВА !!
    Стравот ќе го надминете само АКО САКАТЕ, но со тоа што се плашите и си викате самите на себе дека НЕ МОЖЕТЕ, не успевате да постигнете ништо. Физичка активност и ништо повеќе. Исполнете си го денот, зборувајте со вашите пријатели и смеете се колку што можете повеќе ! Немојте да мислите дека ништо од ова не може да се реши, баш напротив. Не е дека имаме некоја неизлечлива болест, или дека ( не дај боже ) ќе умреме утре..
    Моите вртоглавици се наследни од мојата мајка и ги имам од како памтам за себе .. и видете дека сеуште сум жива и здрава :) не дозволувајте тие напади да ве спречат да го живеете животот. Знам дека во тој момент кога имате напад, си мислите дека се е готово и само црни мисли ви се вртат низ глава, но седнете - смирете се и сетете се дека животот има поента. Опкружени сме со луѓе кои не сакаат и кои ќе ни помогнат да го пребродиме ова :))
    “Life is one big road with lots of signs. So when you riding through the ruts, don't complicate your mind. Flee from hate, mischief and jealousy. Don't bury your thoughts, put your vision to reality. Wake Up and Live!”
    ― Bob Marley :*

На 41319, elisabeta и mal.ecka им се допаѓа ова.
  7. Kakoe159

Kakoe159 Активен член

Се зачлени на:
    27 август 2012
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Imam problemi so disenjeto 15 god. goga se dvizam mora da zastanam da se izdisam pa potoa da prodolzam, sum probal povece psihijatri imam primano povece terapii, odnosno antidepresivni apcinja, amam 29 god, koga legnuvam da se odmoram, samo sto ce legnam ce mora da stanam da se izdisam pa da legnam, custvuvam glad od vozduh, toa e simptom sto go custvuvam preku celata den, koga spijam toa sekako deka ne go pravam megutoa odma ko ce stanam se povtoruva izdisuvanjeto preku celata den istoto se custvuvase i koga gi piev antidepresivnite apcinja, ako moze nekoj da mi odgovori na ovaj problem sto treba da se pravi, isto taka da kazam deka pravev analiza na krvta i mi rekoa deka e se vo red.

8. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.540
    I jas isto taka mi se pravi no sega poretko toa e od anksioznosta i koga odam po ulica nekogas treba da zastanam da zemam vozduh i da prodolzam se gusam i pred da si legnam nekogas isto trebada stamnam da zemam vozduh ,togas treba da gi prenasocime mislite na nesto drugo na nesto ubavo fokusot da ni bide vo nesto drugo i pominva

На pozaren му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Kakoe159

Kakoe159 Активен член

Се зачлени на:
    27 август 2012
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Sum probal i so toa ama ne ja biva, ja razbiram toa da ti se pravi koga ce si nervozen, a ko ce si smiren zosto togas da ti se pravi toa

10. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.540
    Neznam toa mislam samata potsvest go pravi

11. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.419
    Допаѓања:
    126.999
    земи магнезиум (читав еден пост баш поврзано со ова ако го пронајдам ке ти го пратам)

12. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.252
    Допаѓања:
    16.516
    Дали гадењето,смуртеноѕо лице,желбата за не излегување,несоницата,лошите снови,немањето доволна енергија,чувството како да ви кочи мозокот,чувство на повреденост,тага,мислата дека ќе полудите,дека сте луди,се ми е измешано во главава,ова не сум јас леле,збркана сум ова е од анкс или депресија?

13. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.540
    Toa povejke se slucuva od depresija mene toa mi se slucuva mnogu i e tesko sega razmisluvam da odam na psihijatar oti gledam samo od sebe ne pominva

14. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.419
    Допаѓања:
    126.999
    депресијата и анкциозноста одат рака под рака ти препорачувам да бараш помош од стручно лице што порано тоа подобро

15. ellekala

ellekala Активен член

Се зачлени на:
    27 август 2012
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    7
    На SparkyAngel, bile-v и elisabeta им се допаѓа ова.
  16. deskarada

deskarada Форумски идол

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.949
    Допаѓања:
    31.464
    Неделава се чуствувам ужасно :( Цела недела ми се врти по цел ден, одам и цела како омалаксана сум, нозеве надолу ми се сечат, мислам дека ќе се онесвестам, и кога седам така мислам дека се ми се врти и рацеве ми се тресеа и главата ме боли. Почнуваат да ми идат мисли дека сум нешто болна, дека ќе умрам само на тоа почнав да мислам........... А и два пати кога спијав се разбудив мислеќи дека ми се врти, дури почнав и од сон да се разбудувам, не се чуствувам ич добро, а баш овај период сум позитивно настроена ме немаат фатено некој депреси, ах оваа анксиозносва, овие вртоглавици ме излудуваат, утре викенд иди како ќе излезам со овие мисли не знам :/

17. ellekala

ellekala Активен член

Се зачлени на:
    27 август 2012
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    7
    одам и цела како омалаксана сум, нозеве надолу ми се сечат, мислам дека ќе се онесвестам, и кога седам така мислам дека се ми се врти и рацеве ми се тресеа и главата ме боли. Почнуваат да ми идат мисли дека сум нешто болна, дека ќе умрам само на тоа почнав да мислам...........

Isto se cuvstuvav i jas pred edna nedela... Sega sum podobra. No mora da go pifatime toa sto ni se slucuva, kolku i da e posilno od nas, kolku i da ni e loso, bidejki site znaeme deka toa ne se simptomi na ogranski zaboluvanja,tuku toa nie sami go predizvikuvame od nasite misli. A ne smeeme da dozvolime nekoi glupavi misli da ja rusat nasata sreka. A posebno da dozvolime edna mislata da vladee so nasiot zivot.Nikako! Ajde napred deskarada, probuvaj da se fokusiras na nesto drugo, jas na primer pocnav da odam na pilates i super se cuvstuvam... :) pozdrav :D

На doki55, atma и deskarada им се допаѓа ова.
  18. julie77

julie77 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    5.566
    Допаѓања:
    20.074
    Anxiety was born in the very same moment as mankind. And since we will never be able to master it, we will have to learn to live with it – just as we have learned to live with storms.
    (Manuscript found in Accra)

На atma му/ѝ се допаѓа ова.
  19. zelen

zelen Активен член

Се зачлени на:
    2 септември 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    7
    Zdrao na site ... Veke podolgo vreme ve pratam , citam i resiv da se najavam i pisam nesto ... Pred edno 7 god rabotev kako kelner ,bev ispolnet vo sekoj moment od mojot zivot ,sreken ,vesel ,druzeljubiv ... Se ova sto go nabroiv eden den kako da se izgubi go snema ... Za vreme na rabota mi se slosi ,dobiv vrtoglavica i ne znaev kaj se naogam ,bev bled kako krpa nemozev da dojdam do sank za da im kazam na kolegite deka mi e loso ... Mi napravia ceden sok malce se osveziv dojdov pri sebe ,kolega me donese so kola do doma i narednite nekolku dena dodeka bev doma se mi bese ok se custvuvav kako da ne mi bilo nisto .. Posle nekolku dena pak pocnav na rabota ,iskreno odejki natamu cusvuvav nekoj nemir deka pak ke mi se slosi i pak mi se slosi na istoto mesto .... Posle toa dobiv gusenje ,glavobolka ,vrtoglavica ,omalaksanost ,nemav zelba za nisto mi bese strav da izlezam od doma ... Pocnav da pravam ispituvanja ,krvni sliki ,ekg ,eho ,snimanje na glava znaci se sto ke slusnev jas se praev na kraj zavrsiv vo infektivno na ispituvanje za da vidat sto moze da bide .. 8 dena lezev vo bolnica merev sekoj den temperatura i piev edno apce nautro iskreno zaboraviv kako se vika za na kraj da dojdat do nekoj si zakljucok deka sum prelezal zoltica vo dvizenje sto mene ne mi bese mnogu verno site ostanati ispituvanja bea ok ... Koga se vrativ od bolnica vrtoglavicata seuste ja imav ,glavobolkata ,omalaksanost ,nemav sila za nikakvi fizicki aktivnosti i mi bese stav da se dvizam sam zs se mislev deka neso ke mi se desi .. Posle dojdovme do zakljucok deka se mi e na nervna baza i maticnata mi preporaca da posetam psihijatar .. Pocnav da odam na psihijatar mi dade heleks i seroksat po cel den spiev ne znaev kaj se naogam ,mi bese strav da pocnam da odam na rabota no so pomos na psihijatar me ubedi i pocnav pak da rabotam kako kelner ,rabotev i se si mislev deka pak ke mi se slosi taa mislam ne mozev da si ja izvadam od glava ,se bese ok pocnav malce da zivnuvam da se vrakam vo normala ... Posle toa se vrabotiv vo drzavna administrcija imav momenti ponekogas na strav i vrtoglavici ,omalaksanost ama se obiduvav da se spravam i so toa ... Posle izvesen period imav soobrakajka vo koja liceto sto mi vleze vo lenta pocina na samoto mesto ,znaci jas ne bev vinoven ama custvuvav griza na sovest ,znaci za vreme od meseca imav 4 soobrakajki vo koja jas ni vo edna ne bev vinoven , kako se da bese protiv mene .... za kratok period edna budala kaj nadvoznjakot kaj avtokomanda vo 4h sabajle mi ispadna na avtopat za da mi se frli pod kola da ja izgazam i mislam deka toa bese kapakot na se .... Vo momentot nisto ne pocustvuvav no za 30 min teloto pocna da mi se trese kako vibrator ,nemozev da se smiram ,me fati panika da ne mi se slosi edvaj si dojdov do doma ... Od togas pa se do denes jas nemozam da se smiram da dojdam pri sebe ,strav mi da vozam kola sam i preku den i navecer se mislam deka ke mi se slosi ,strav mi e da se dvizam sam ,da pesacam ,trcam ... Imam vrtoglavici ,nemozam da se skoncetriram ,se mislam deka mi se desava kako vo son ,imam tesko disenje ,ne gi osekam racete i nozete ponekogas milam deka obuvkite na nozete mi tezat ,koga ke legnam da odmoram preku den nemozam da se opustam vnatresno kako da imam nekoj nemir ,kako da me trese neso .... Pritisokot znaese da mi se kaci za sekunda na 150 - 100 i za min da se normalizira .... Bev povtorno na psihijatar mi prepisa asenta i dimitrin gi piev izvesen period dobiv zelba za setanje ,dvizenje ,se custvuvav malce od malce ispolneto ama gi prekinav za da probam sam da se izvadam od ovaa situacija .... Sakam da mi dadete mislenje dali ova mi e od stresovite sto gi imam dobieno od site onie raboti sto mi se desia vo kratkok izvesen period ,dali so toa na nekoj nacin pak sum ja vratil anksioznosta ama mislam deka e vo pogolemi doza ... Fala vi na site forumov vi e top .... btw imam 27 god od pred godina dena zenet pa sreka zena mi ima razbiranje i mi pomaga vo sekoja situacija koga mi e tesko :) .... pozz

На doki55 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.833
    Допаѓања:
    95.039
    добредојде на форумов!
    многу јаки случки си дожевеал како на филм!страшно
    после ова што го прочитав логично е да имаш психички нарушувања,анксиозност депресија исл..
    за помош незнам колку ке ти помогнеме ние виртуелно ама колку толку ке се обидеме да те охрабриме..
    сепак едно е јасно-мораш сам да си помогнеш-од тебе зависи се!
    прво почни да гледаш исклучиво на посветлата страна на работите,имаш жена,сконцентриај се на вашата врска,на работата,на лични и деловни успеси,дружи се колку можеш со позитивни и пријатни особи,смени начин на исхрана(многу влијае на психата)избегнувај алкохол и цигари и кафе-само ке ти лупа срцето,спортувај-троши негативна енергија,читај добри книги..тоа е тоа
    е сега она што мене ме загрижи е жолтицата "од нога"...не сакам да те плашам ама тоа е многу сериозна работа,од причина што еден ден може да си го земе данокот..МОРАШ да пазиш на црниот дроб жолчката и панкреасот,а во твојов случај се поврзани стресот и жолчката која директно страда од него..ова ти го зборам од искуство(член во фамилија)..ти посакувам да ти исчезнат сите маки иако не постои магично стапче и ке треба време...ама нека победи твојата силна волја..поздрав

На zelen му/ѝ се допаѓа ова.