1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. ledi-cheterli

ledi-cheterli Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    1
    Da, Dunja, pozitivno si e pozitivno, ne ti se mesham. Vo red e takvo razmisluvanje. Koj saka neka se lechi so pozitivnata misla na Lujza Hej. Jas da recheme taa faza, Lujza Hej i Carnegi, gi pominuvav vo tretata godina so anksov.
    Vo sustina jas sum mnogu realna licnost. I tuka, i vo privaten zhivot. Moite razmisluvanja sekako se onakvi kakov sto mi e i karakterot.
    A bidejki ne se znaeme i licno, nikoj za nikogo ne moze da kaze, kakov e nekoj vo realen zivot-dali negativen ili pozitiven. Toa valjda treba da go kazat nasite prijateli i opsto opkruzuvanjeto. A moeto opkruzuvanje za ovaa godina i pol znacitelno ja primeti promenata. Duri i poznanici, koi voopsto ne ni znaat za ovaa moja sostojba.
    Me interesirashe nesto drugo. Kaj onie kaj koi e dijagnosticirana teska sostojba so napadi i trae so godini, koi vi bile promenite? Bidejki neminovno anksot doveduva do drasticni negativni promeni kako na privaten plan taka i na rabota. So donesuvaat strashno pogresni odluki, nervozata doveduva do prekini na vrski, karanje, i tangira red drugi zivotni prasanja.
    Duri i koga napadite [prestanuvaat, a anksot se namaluva, a samokontrlata se zgolemuva.
    Ne znam dali kazav, no jas sama se prijaviv za da mi prepishe lekarot antidepresivi, vo vreme koga mi bilo najdobro za tie 7 godini. Jas togas nemav napadi i funkcionirav podobro od bilo koga. Se prashuvate mozebi zosto? Pa mozebi zatoa sto togas sfativ kolku se imam promeneto na polosho i deka mi e dosta od se.
    Zatoa i preporacuvam lekovi uste vo pocetna faza.

2. pisatelka

pisatelka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2010
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    22
    Jas pogore dadov i link vo vrska so cokoladoto, sakav samo da go vmetnam vo lekuvanje na prirodna baza, ali eve lady cheteril epten se zakontra so mene pa mora da i napomenam deka + vo mojot post behse da vmetnam i malku PLACEBO efekt kaj nekoi citateli, sme citale niz razni dela, sme slushale niz razni iskustva deka Placebo efektot najmnogu pomaga. Lady cheteril ne znam shto imash tolku mnogu protiv moite postovi, no te molam od se srce deka ako nastojuvash da pomognesh ne ja napnuvaj situacijata, mnogu glavi se zbuneti sega veruvaj... Prethodno napomena deka ti povekje ne stavash se na svoja dusha i toa e neshto prekrasno ali mnogumina od nas gji zemaat rabotite zdravo za gotovo, ne treba da sudish samo zemajkji go tvojot primer, a da gji zapostavuvash drugite.. mislam deka se zalagame za kolektivno mislenje. Kraj na kraj i ne sme niko jod tuka kompetentni da sovetuvame ova napraj, ona napraj ili ova pomaga, ona pomoiga, za sekoj individualno i zatoa poradi nashata nekompetentnost nastojuvame ovde da se relaksirame i da se ohrabrime. Pozdrav

3. bubi26

bubi26 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    23
    Dali koga bevte u takva sostojba ili posle imavte problemi so libidoto zasto imam razbrano deka nekoi so piele kobajgi od apcinjata za smiruvanje im se namalila zelbata za sex???? ajde nesto novo i da ja smenime temava pisete mi da vidam dali na nekogo ova mu se desilo Pozdravce :* :* :*

4. Loly5

Loly5 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    6
    bubi26, да и јас имам слушнато за тоа со либидото, кај мене немаше никакви негативни последици едино само од седативи и АД ми се намали апетитот, не само кај мене туку и кај мои другарки што биле на исти терапии. Инаку за либидото кај некои од нив беше намалено ама само на тие што беа само на седативи а не на АД... барем така ми кажале мене.

5. bubi26

bubi26 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    23
    e da i jas imav mnogu problemi so apetitot ama samo od helexot a so demetrinot nemav nikakov problem so apetitot duri i imav i zgolemen apetit ama mislam dela helexot ne gi podnesuvav pa zatoa nonstop mi se gadese od niv i bev kako zasemetena koga mi zboruvaa kako od tunel gi slusav lugeto a demetrinov funkcionirav normalno do nekade samo so go imav ona custvo kako vo icekuvanje da si koe postepeno iscezna ;)

6. mila23

mila23 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2010
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    31
    citav neso imavte napisano za serotonin....jas pravev EEG na glavata i izleze deka mi e namalen.

7. ledi-cheterli

ledi-cheterli Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    1
    Па всушност сите кои сме анксиозни сме со намален серотонин. Кај некој е на ептен ниско ниво, кај некој можеби е малку намален. Тоа е и разликата што прави секој да е посебен случај. Тоа е исто како кога кај некој ќе констатираат намалено железо. Ама не му викаат јади спанаќ,каде има количини на железо, туку му велат купи „ферум„ за нагло да се покачи нивото. Така е и со серотонинот. Даваат „асентра„ за да се покачи нивото, да дојде за брзо време на нормала. Не може толку брзо како со концентрирано железо во форма на таблета за џвакање, но поентата е таа.

8. PinaCapano

PinaCapano Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2010
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    2
    ..... некаде прочитав дека и биоенергијата помагала за лечење на анксиозна состојба...е сега јас такво искуство не сум имала, а ако имал некој од вас нека пише... :call:

9. majuska1979

majuska1979 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2010
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    4
    анксиозноста е широк спектар од симтоми па затоа и широк е и спектарот од медикаменти и техники за нејзино надминуванје,од човек до човек има голема разлика,кај некои одговара еден лек кај други друг ,се зависи од компатибилноста на хемиската разина во организмот значи сепак зависи од човек до човек,за начинот на лекуванје одредува стручно лице и но тоа се врши најчесто при деталана контрола на единката и лекувањето обично се базира на когнитивно-бихевиорна терапија,психотерапија и медикаментна терапија.некогас е потребна само една од овие терапии некогас комбинирано значи се зависи за сто се работи .во некои случави потебни се само седативи и психотерапија во некои ад седативи и психотерапија,во потеските сличаеви каде сто има засилени физички симтоми покрај седативите се вклучуваат и ад,во тие сличаеви дозата на ад треба да биде двоструко поголема отколку при лечење на депресија и обично посакуваните ефекти на подобруванје се манифестираат покасно отколку кај депресивни луѓе ако кај депресивните подобрување има после 3-4 недела кај анксиозните подобрувањето од ад го забелезуват после 6-8 недела. ад не предизвикуваат зависност како сто тоа го прават седативите но сепак нивната употреба не секогаш потребна во лекување на анксиозните нарушуванја.тука зборувате за асентрата и да таа е ад која помага при анксиозност каде физичките симтоми се нагласени таа е мисла лек на крка и е слична по своето делуванје како и золофтот.но и таа не мозе да делува кај сите еднакво некои одма забелезуваат промена после 1-2 меса некои од неа забелезуваат назадување и вракање на симтомите со појак интензитет ова го писувам затоа сто знам такава особа која од асентрата не виде никакво подобрување туку напротив паничните напади и станаа се почести забелеза опагане на косата подепресивна.за тоа која медикаментна терапија ке ја користите оставете тоа да ви го одреди вашиот психијатар и не ги менувајте вашите терапии затоа што тука или на друго место по форумите од овај тип ке прочитате дека на некој му помогнало.и усте нешто и покрај седативите и ад без психотерапија нисто не сте направиле,и ако тука е еден вид на групна психотерапија и ако тука наогате работи и луге кои ви помагаат нема ништо лошо во тоа и немозе на никаков начин да ве повреди или да одврати од вистнското излекување.

10. emi-love

emi-love Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво на сите, јас сум нова на форумов и се надевав дека еден ден ке дознам што всушност ми се случува, се пронајдов себеси преку искуствата и проблемите на другите девојки. Кај мене претежно се случува да мислам дека никој не ме разбира и дека сите ме критикуваат, имам доживеано некој голем страв но тоа не ме спречува да излезам се борам со него ,а кога ке излезам сакам да си дојдам дома, понекогаш немам стрплење и ме фаќа нервоза ако нешто не биде како сум планирала.Знам дека неможе се да биде како што сакаме но сепак ме фаќа паника. Еве пример вчера кога ми дојде да експлодирам си реков ЗАСТАНИ Емилија не е се така црно. Многу се радувам што знам дека е пролазно и дека се е во мојата глава и дека само јас можам да си помогнам самата. Сега знам дека не сум сама и дека има на кого да кажам што ке ме разбере и ке ме посоветува. Ве молам пишете ми и да се избориме заедно со оваа. Поздрав до сите

11. Loly5

Loly5 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    6
    Здраво emi-love и добредојде на форумот и на темата. :)
    Види сега времињава се се потешки и човек може лесно да се изнервира и да го фаќаат паники од се и сешто. Така да, да те прашам прво дали си била на доктор, психотерапевт и слично... и дали ти дијагностицирале анксиозност или ти претпоставуваш дека тоа ти се случува? Зошто има огромна разлика тука, две различни состојби се, без оглед на тоа што ти може се пронаоѓаш во многу постови и искуства тука...

12. zbuneta

zbuneta Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    здраво на сите јас само да ве поздравам и да ви кажам дека ве цитам, Еве ке кажам јас сум добро освен што ме мачат некои лоши мисли ,мисли од типот дека ке полудам и ке направам нешто што не сакам нешто за што би се каела многу сум тажна не знам како да го пребродам оваа па ме интересира дали има уште некој што се чувствува вака а вие што сте или ке одите на одмор убаво да си поминете поздрав до сите и ве читам иако има некои реаботи што не ми се допагаат

13. majuska1979

majuska1979 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2010
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    4
    нема ваков или онаков начин за надминување на анксиозноста ,го има само соспствениот начин онај сто тебе ти помага ,јас ја избрав психотерапијата и долго време ја практикував,како сто спомнав пиев и таблетки но потоа продолзив само со псохотерапија.и да денес мозам да казам дека сум многу подобра не сум истата што бев пред анксиозноста но мислам дека сум созреала.поздрав

14. italiana

italiana Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2009
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    13
    Сите на оваа тема знаат мислам доволно за состојбата во која се наоѓаат, а и сите сме биле и сеуште одиме на психијатар така да..... се е јасно. Дајте на пример за да бидеме сите поконструктивни напишете што вас најмногу ви помогна за да излезете од анксот и престанете да кажувате е ова е лекот а она другото не е. Кај секого различно делуваат таблетите. Еве јас на пример пиев скоро 3 год. Сероксат ми помогна да сега веке не пијам ама еве повремено сум анксиозна и збунета па никому ништо. За кратко време ми поминува. И сега што треба да речам е ништо од лекот, напротив лекот е добар ама не за постојано. Еве на пример кога пиев таблетки се чувствував по неубаво зошто не можев да сватам и да се помирам со тоа дека не можам на крај да излезам сама, јас која некогаш можев многу нешта. Но со тек на време тоа еве денес можам да се пофалам дека сум сосема Ок понекогаш расеана со намалена самодоверба и зголемена самоконтрола но, продолжувам понатаму некогаш се борам па мислите ги разнесувам, а понекогаш несакам да се борам па оставам тие сами да си поминат. Така да поминав се и сешто во анксиозноста и уште минувам и не верувам дека постои таблетка која ке те излекува зошто мое мислење е: Што кога ке престанам да ги пијам? Затоа кога се осетив постабилна ги тргнав таблетките. Понекогаш кога ми е тешко си велам: Можеби требаше подолго да ги пијам лековите: Но правило нема па си велам: Ги пиев доволно време, доволно ми помогнаа, сега продолжувам сама односно заедно со многу мои драги луѓе кои се позитивни и дел од нив ги најдов овде на форумов, преживеале низ пеколот и кои се секогаш расположени да кажат како тие се справуваат со анксот без да анализираат туѓо мислење или пак да го фаворизираат своето. А секој има право на свое мислење и како што велите во некои од претходните страни или се сложувате или не но никако не омаловажувате туѓи искуства ниту пак смеете да си дозволите и да кажете ЛЕК НЕМА или КЕ БИДЕ ПРЕДОЦНА ПА ВИ НЕМА ПОМОШ. Тоа никако. Јас многу доцна сватив што ми се случува, кога веке сите физички симптоми ми висеа на глава кога мислев дека спас ми нема па ете пак успеав, добра сум одам напред единствено ми е тешко тоа што понекогаш мора да си потврдувам дека сум Ок,да се самопроверувам или некоја мисла од типот шта би било кад би било. Е толку. Ајде сега да прочитам кој е во иста фаза како мојава или кој веќе ја поминал и како????? Не мислам општо на анксот туку на делот од анксот во кој сум јас. Ве поздравувам и ве читам. Дуња поздрав имај убав помин јас бев се вратив убаво си поминав со семејството бев така да се се вртеше околу дечките супер беше. И на сите други кои заминуваат на одмор убаво да си поминете. Чаооооо :hai:

15. pisatelka

pisatelka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2010
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    22
    yeeee aktivna e temava :) kako steeeeeeeeeee? :))))

16. 1505

1505 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2010
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    eve i jas da vi pisam i jas po nekogas imam vakov problem prv pat mi se pojavi koga se zapisav na fakultet dobiv strav da ne padanm vo nesvest nemozev da odam vo guzvi i po kafici begav me fakase panika, mi bese da odam na odmor na podalecni mesta, odev togas na psiholog no jas sepak sama si pomognav so toa sto se trudev da ne mislam na to i da se sprotistavuvam koga me fakase strav.Mi traese toa 2 god i mi pomina no ne skroz.sega sum mazena I ZIVEAM PRV PAT SAMA SO MAZOT MI i ne mi fali nisto od se e pogodeno no mene toj strav pak kako da mi se vrati no sega sum svesna deka nema nisto da mi se sluci no nekogas nemozam da go prebrodam,me faka panika i koga setame jas sum neraspolozena. ednostavno nemozam da se opustam a da znjate samo kolku se skame so ljubovta moja i nekogas ova go krijam samo za da ne go razocarvam nego. V e molam kazete kako da go prebrodam ova za sekogas.D a bidam posilna. pozdrav

17. PinaCapano

PinaCapano Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2010
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    2
    Па вака, јас кога му кажав на маж ми , тој само се изнасмеја и ми кажа да не се плашам дека нема ништо да ми се случи, и дека нема да умрам...јас тогаш бев на работ...па почнав сама да се тешам и полека почнав да се контролирам.. ми беше страв да отидам на лекар, и барајќи по интернет видов за што всушност се работи и на некој начин ми олесна.

Обично тие кои не ја доживеале оваа состојба не можат да не разберат, но сепак ти можеш да му кажеш што ти се случува, но само ти можеш да си помогнеш.....размислувај позитивно и се ке биде во ред....поздрав :)

18. dalida

dalida Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2010
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Здраво на сите,
    Се обидов да ги прочитам сите ваши постови околу анксиозноста.
    Би ве молела за помош. Кој доктор ви ја утврдил дијагнозата Анксиозност и кај кој психотерапевт сте оделе на терапија? Прашувам за ординации во Скопје.
    Доколку сте во можност испратете ми некаква информација на ЛП.
    Инаку и јас имав поблаги варијанти на симптоми на анксиозност и депресија кои сама си ги лечев со читање книги за самопомош, со кажување афирмации и сл. Но да бидам искрена тоа многу малку ми помогна, а и краткотрајно беше. Со некој нареден проблем состојбата ми се влошува. Се одлучив да побарам професионална помош, но по природа сум (недоверлива) :( , не познавам добри професионалци, кои се мегу другото Успешни(по број на позитивно решени случаи) и Дискретни.
    Благодарам, однапред,

19. 1505

1505 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2010
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    I jas isto mu kazav deka me faka nekakov strav i toj mi rece isto da NE mislam taka oti ne e vo red za zdravjeto ama sepak toa treba sama od sebe da go izlecam.jasn sakam da znam tocno kako mozi da iscezni toa custvo od mene i da si bidam kako porano .neka pisat site koi imale takvo custvo i mu isceznalo pozz do site.stranata e zakon i od ko pocnav da citam malku sum porelaksirana so nadez deka isceznuva takviot strav.

20. Jarec22

Jarec22 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    22
    Zdravo na site..Kako ste? Mene me nemase podolgo vreme, ama opravdano bev na odmor i SUPER SI POMINAV NEZABORAVNO..A za novite jas ke vi kazam deka ovaa sostojba mi se sluci pred skoro dve godini i od pocetokot bev na psihijatar i toj ke ti kaze kolkav stepen si ti navlezena vo toa, jas vo pocetokot tolku imav napadi sto se vika na sekoja vtora minuta mene me fakase napad no posle pola godina od koga gi piev apcinjata pocna da se menuva i sostojbata i mojot psihijatar mi kazuvase pokraj apcinjata sto treba da se pijat ti samata treba da se izboris so toa, a toa e najbitno nesto ..Eve da vi kazam posle dve godini jas konecno bev oddelena od doma 10dena i ne mi se sluci nisto, priznavam prvata vecer me fati malku strav ama mojot decko bese do mene i negovata pregratka bese dovolna za da me smiri i potoa narednite denovi ne mislev na nisto i nekogas i da mi dojdese nekoja misla si velev Nema nisto da mi se sluci,jas sum zdrava , pa i na kraj kraevi ako e reseno veke da mi se sluci nesto ke mi se sluci i doma koga ke sedam i taka. Znam kolku e tesko da se bores so nesto sto ne ti dava mir vo dusata, ama samite nie sme tie sto treba da go sprecis toa cuvstvo da ne preovladuva vo nas..Ako nie mu dozvolime sekoj den da e vo nas toa sekoj pat ke ni stvara problemi..Eve uste eden napredok kaj mene vcera bevme na gosti so decko mi kaj eden drugar sto e oddaleceno malku od gradot i tamu snema struja i mene me bese strav tolku mnogu i doma i deka i da sum da sedam bez struja a vcera sedevme so sveka 3 saata i tolku mnogu bev radosna sto izdrzav samo sto kaj mene bese toa sto ne ni pomilsiv na stravot od pocetokot osekav kako mi e tesko vo gradite kako da se zadusam ama epten slaba bolka no ne mu dadov znacenje i po kratko vreme iscezna i nie si sedevme i si razgovaravme ....Pozdrav do site i znam deka sekoj moze da uspee da ja nadmine ovaa sostojba... :* :* :* :inlove: :inlove: