1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. nina55

nina55 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2013
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    8
    blagodaram milena. Za dve nedeli mnogu oslabev.Nemam kojznae kakov apetit ama apnuvam po nesto a sepak mnogu brgu slabeam.Se plasam.Dali e toa od akioznosta ? Koga veke ke pocne da deluva seoksatot,gubam nada.

2. Kim87

Kim87 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2012
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    8
    НИНА затоа е малку контрадикторно ова со антидепресививе, од една стрна се лечи еден страв а друга страна се појавува друг, страв да не се повтори пак истото кога ке престанеш да ги пиеш. И чаре ? човек не е паметен што да прави . А за тежината и јас ослабев и тоа мн.без диети без ништо , само јас си мислам дека со детето по цел ден натаму- наваму па од тоа е :) За проливот да ти кажам еден народен лек пробај па види дали ке ти помине. 1-2 кафени лажички густин измешај ги или со сок или со вода и испи го наеднаш (вода или сок стави колку да можеш да го раствориш), би требало да запре , дома кај нас ова си го практикуваме :hai:

3. nina55

nina55 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2013
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    8
    blagodaram kim.Vednas ke se napijam.pozdrav

da ve prasam dali se slabee od aksioznosta?

4. crvec

crvec Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2013
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    13
    здраво Нина55.Да ти одговорам дека јас ослабев 5-6 кг за месец ипол.Апетит немам,а и јас често имам пролив,нагон за повракање и омалаксаност.Мислам дека тоа се едни од симпомите на аксиозноста.Иначе и јас пијам сероксат од 20мг и сеуште не сум почуствувала подобрување.Секој ден нешто ново,ако не ме боли глава ке ми се треси телото,ако не е тоа ке биде пролив,повракање.......

5. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Нина55 колку време го пиеш сероксатот?тој би требало после еден месец 2 да почни да делува барем кај мене беше така и дали пиеш нешто во комбинација со сероксатот?

6. doki55

doki55 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2012
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    226
    Здраво Феминки одамна не сум се јавила но редовно ве следам а и немам којзнае какви новости во врска со аксот за да се пофалам дека се е ок но еве денес се јавувам да ви кажам дека мислам ниеден лек неможе да ми помогне зошто навлегол страв во мене кој ми ги создава сите проблеми Пиев и сераксат во комбинација со демитрин но ништо не е полошо или подобро Ме фати грип и тогаш како да заборавив на анксот и се усмерив кон грипот Едно ме пушти друго ме фати Но најмногу ми е тешко што неможам да се опуштам да се чувствувам срекна и задоволна По цел ден ми е преокупација што ке ме фати Јас мислам се додека сум хипохондрична никогаш нема да излезам од овој круг Но како е тоа незнам Лугето околу мене зборуваат ги гледам во очи а не ги следам во зборувањето и очекувам нешто да ми се случи Се додека сум оптоварена со тие мисли ни еден антидепресив не ми помага Но незнам мкако да се ослободам од глупавите мисли кој сигурно се и причината за анксот Ве поздравувам сите

7. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.539
    doki за ова да помине треба трпение,време и голема подршка од блиските ,верувај дека не може за кратко време да помине ,затоа што многу време треба за да се дојде до оваа состојба ,исто така и време треба за да си заминат стравовите од нас ,и трудисе излегвај повејке во двор ако неможеш на подолги релации ,јас барем така правев од првин во двор ке си излезев ке свртев два три круга иако цела испаничена се потев ,срцето ми лупаше ама излегов за инает од анксиозноста ,па сега почнав и на кафе да одам во кафич,ако не се решев самата да почнам да излегвам уште дома ке седев во четири ѕида.

На doki55 и anabel-a им се допаѓа ова.
  8. milena-76

milena-76 Активен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2012
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    8
    nina55 да знаеш колку се слабее од анксиозноста .Немаш апетит, повраќаш и пролив (помеки столици и до 4-5 пати на ден) а тоа е поврзано со желудникот.При стрес, страв дека нешто лошо ке се случи најмногу е оптеретен баш тој орган и има неправилно варење на храната ,губење на апетит.Ова ти го кажувам од искуство и како мед.лице.Затоа многу не придавај значење дека ти е нешто страшно тоа е од анкс.цело време си згрчена, нешто лошо ке се случи ,болна си и други лоши мисли, а со тоа го слабееш имунитетот и запамти кога ке се тргнат тие негативни мисли се ке дојде на свое место.

На Lale3 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. persula

persula Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2013
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    9
    Dali nekoj se bori bez terapija i kako i kolku dolgo?zosto jas eden den sum super i vikam nisto ne mi terba ,a sleden den sum jako vozbudena i taka sekoj den,pa si vikam da odam po terapija a nesakam.pisete

10. mihaela.barbi

mihaela.barbi Нов член

Се зачлени на:
    23 јануари 2012
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    139
    Па вака анксиозноста не е грип па да знае некој да ти каже колку време ќе трае. Анксиозноста или депресијата има повеке под вида со различни симптоми и со различна тежина. а колку ќе трае тоа зависи само од вас бидејки ако легнете дома во кревет, и ништо не правите таа може да трае и доживотно. Значи се зависи од тоа кога ќе собереш храброст да си речеш е доста ми е сега од ова вегетирање сакам да живеам. Значи несакам да ве убедувам дека нетрба да земате терапија но само терапијата нема многу да ви помогне барам во делот на панични напади, страв од затворен простор или воопшто страв од излегување од дома, страв од возење во автобус, чекање во редови во банки итн. За овој тип на депресија потребно е соочување со стравот т.е намерно одење на такви места се разбира секој ден по малку за да мозокот свати дека нема да се случи ништо страшно и да не крева тревога кога ќе се најдеме во таква ситуација. Но најбитно е кога ќе решиш дека треба да ставиш крај на тоа нетреба да правиш паузи на пример 3 дена си активна а потоа месец седиш дома и пак се враќаш на почеток. Значи не ги број денвите за колку условно речено ќе оздравиш целосно можеби никогаш нема да се вратиш во нормала но потрудисе да се доведеш до ситуација да можеш да си ги извршуваш секојдневните обврски и да имаш колку толку нормален социјален живот.

На Anouk му/ѝ се допаѓа ова.
  11. bilence0

bilence0 Активен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2013
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    ke ve molam kakvo iskustvo imate so lekovite Ansilan,dokolku nekoj gi koristel?pozdravce do site :)

[mod-kirilica:1216fjpb][/mod-kirilica:1216fjpb]

12. persula

persula Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2013
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    9
    Дали ве боли главата во разни делови,напред па назад во тилот,па во слеппоочници и што правите?јас неколку недели имам јаки главоболки ,пијам кетонал ама тешко ми врви.поздрав

13. Viki693

Viki693 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    584
    Persula neznam zosto se macish i ne si otidesh na psihijatar, kolku sto gledam kaj tebe ne e izrazena tolku mnogu ank. pa mozebi ke si pominesh i so psihoterapija samo, a plus vidi si i tie glavobolki mozebi ne se od anks. proveri pritisok, krvna slika moze imash padnat hemoglobin..vo sekoj slucaj morash da si napravish ispituvanje a i ako ti prepisat nekoe lekce nisto strashno podobro navreme otkolku koga ke stane poseriozna rabotata...
    Plus simptomite sto gi prasuvash ovde na forumot kaj sekoj se razlicni i nemozesh da gi sporeduvash, sekoj si ima svoj problem, zatoa treba licno da si otidesh na lekar pa toj ke proceni za kakva terapija si...samo nemoj da se izmacuvash sama i da zapadnesh vo pogolema kriza...

14. nina55

nina55 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2013
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    8
    да ве прашам дали некој од АД чувствувал главоболка?

15. littleflower

littleflower Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2012
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.483
    Посакувам да можев да се дружам со вас и во реалниот живот. Моите „другарки“ воопшто не ме разбираат, мислат дека измислувам, дека сум размазена, викаат дека се преправам и слично, а бидејќи никогаш немале паничен напад ниту нешто слично како нашите симптоми немаат ни најмала идеа колку е тешко.... зарем некој намерно би сакал да му е вака??? би дала се што имам за да ми е подобро...но не оди тоа така, мора сам, мора чекор по чекор и тоа трае.....

Дали вие имате другарки/другари кои ве разбираат и сфаќаат?

На gagic му/ѝ се допаѓа ова.
  16. nina55

nina55 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2013
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    8
    Секој кој не поминал низ ова дериџе,поима нема колку е мизерно.Затоа не очекувај некој да те сфати.
    Пиеш ли ти некоја терапија и како ти оди?

17. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.539
    persula да можно е од анксиозноста да имаш болки ,а почесто тие болки се како во еден дел да те боли, потоа во друг дел во главата ,а од АД не боли глава да знаете ,и да кажам за тоа дали другарките ме рабираат, уствари дали ја разбираат мојава сосотојба,па не ја разбираат како ке ме разберат кога немаат доживеано ваков пекол ,тие разбираат до некаде ама целосно никој неможе да те свати додека не го доживее тој пекол.

18. nina55

nina55 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2013
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    8
    дали ти имаше главоболки Елисабета?

19. candygirl

candygirl Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2010
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    99
    исто и моите не ме разбираат мислат размазена сум од глупости првам така ама неможат да свтат дека ја мака си имам...дали некој се чуствува расеано и заборава?

20. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.539
    Да имав на моменти ке ме стегнеше главата и на различни страни ги чуствував болките,како да ми шеташе болката