1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. Viki693

Viki693 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    584
    Kostadinke aj malku poraboti na sebe vo podiganje na tvojata samodoverba, najdi si psihijatar za psihoterapija vaka so AD se oslonuvash samo na niv i si pasivna...ednash na net procitav mislenje na edna doktorka.."lekovite treba da se shtaki koi se koristat isto koga nogata ti e vo gips dodeka da zazdravi, a potoa morash da gi frlish i da pocnesh sam da odish"....ednash pak citav deka dokolku sekoj den se poglednuvash vo ogledalo i se ubeduvash deka ne ti e nishto posle izvesno vreme i stvarno ke se ubedish i ke pocnesh da se custvuvash ubavo i pozitivno...od se sto citav cela finta e vo prenasocuvanje na mislite vo pozitivni....

На indijana29 и vesnaplazma им се допаѓа ова.
  2. persula

persula Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2013
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    9
    Dali od anksot cuvstvuvate kako aritmii,kako da vi perskaka srceto ponekogas i da ve bocka vo gradata,jas ponekogas taka go osekam .pozdrav

3. vesnaplazma

vesnaplazma Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    110
    Nikogas ne e vazno sto mislat drugite za tebe,najvazno e sto ti mislis za sebe.

На Viki693 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. TRALALA123

TRALALA123 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2013
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Anksioznosta moze da bide mnogu opasna,pogotovo ako ne ste svesni deka ja imate.Na primer mene mi se imase sluceno toa...i poloso sto mnogu kasno svativ za toa.Ja imam vekje nekolku godini a do pred 6 meseci ne ni znaev deka toa e toa.Ne se ni potrudiv da si pomognam prvo ne ni bev svesna deka toa mi e problem..se dodeka ne pocnaa mnogu golemi panicni napadi..mnogu neprospieni nokji..macnini ushte od koa kje stanam i samo mislite mi ide shto i kako kje ja pominam slednata vecer.Ushte na pocetokot si se napraiv sama svoj doktor i pocnav so leksilium 1,5 mg pa 3 za na kraj so 6mg da zavrsam.Na pocetok bese po edno posle po nekolku a stignav do tocka kade shto mavav po dve tabli na den i sekako ne samo leksilium tuku shto kje najdam.Pocnav da konzumiram marihuana,zabegav se smeniv totalno..posle marihuanata pocnaa da se redat i drugi psihoaktivni drogi.Se osvestiv koa vekje stana mnogu kasno..koa svativ deka stanav zavisnik..od apcinja...tabletoman.Priznav deka imam problem bev na psihijatar i mi dijagnosticiraa anksiozno-depresivno narusuvanje i mi sibnaa antidepresivi od po 50 mg i mi gi pokacuvaa dozite..se bese top se trudev no dzabe pak se vrativ na istoto pocnav da gi mesam so alhohol so treva so shto ne.Si go ostetiv mozokot i teloto.Sega lecam zavist kako da sum na heroin.No svativ deka se e do tebe do tvoite misli i deka dzabe i da ti pruzat 100 lugje raka da ti pomognat,ako nekjes ti samiot nikoj nemoze da ti pomogne!Taka da za da ne stignete do ovaa situacija prevzemete neshto na vreme..i ne svakjajte se preseriozno u zivotot i deka se e do vas i toa kako razmisluvate!

На Viki693 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. hannan

hannan Активен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2013
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1

многу е полесно кога знаеш дека има и други како тебе што имаат исти проблеми.. од кога испрочитав се за анксиозноста ке испадне дека вртоглавициве што ме мачат од тоа дека се... у секој случај фала многу..само прашањето е КАКО да си помогнеме да исчезне ова?

6. bile-v

bile-v Активен член

Се зачлени на:
    2 август 2012
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    13
    [/quote]Не испадна негативен ми доцнеше 10дена али сватив дека сето тоа ми е од ад.Значи јас почнав 4-5 месеци да ги пијам кога ќе ми текни и тогаш ми се поремети се почна по 6 дена порано да ми иди.Кога почнав пак редовно да ја земам терапијата значи последниов месец пак се се врати во нормала.Само јас не сум вратена во нормала.Стварно незнам како ќе се останува бремена со паникиве и сум тотално разочарана од животов.[/quote]

Костадинка не се тревожи толку многу,па во краен случај не се форсирајте толку со бременоста,можеш да почекаш малку да се средиш.Дали твојот сопруг е во целост запознаен со тоа што ти се случува? Ако е,тогаш отворено поразговарајте и одлучете заедно што е најдобро за двајцата (во смисла за бременоста) дали да почекате некое време.
    Јас на пример ги прекинав АД-те почетокот на јануари,и засега фала му на Бога добро ми е,но сепак ќе почекам уште месец-два да помине па потоа како ќе биде-ќе биде.Но колку повеќе се оптоваруваш психички со тоа толку повеќе си создаваш притисок самата на себе и нервоза.

7. Andrina

Andrina Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    55
    The million dollar question. :D
    Прво е, нормално, се да се испита што треба и да се расчисти убаво со лекар дека таа нестабилност се осеќа исклучиво ради анксиозноста. После тоа е моментот да се најде начин да се изгуби стравот од тој симптом ( исто ко и за сите други симптоми на анксиозноста). Од се што сум прочитала до сега, од искуства на други луѓе кои го надминале стравот од паники и се што се осеќа ради нив, решението е да не му се праи отпор на тоа што го осеќаш, да не се трпи или додава страв, туку да се прифати како најнормално и да не му се реагира. Е, сега како да се дојде до таа состојба на умот кога ќе сме ОК со било што и да се осети, а сме сигурни дека е ради анксиозноста, и да не му се дава никаква реакција, на страв, вознемиреност и сл., тоа е тоа на што треба да се работи.
    Моментот е секој да процени колку може сам да работи да дојде до оваа состојба, а колку и му треба помош од некој плус за да го надмине стравот.

На elisabeta му/ѝ се допаѓа ова.
  8. vesnaplazma

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    110
    tocno taka.,no sekogas pri nov sintom ili obicna bolka ke se zaprasas ,,e mozebi togas mi bese od anks.a sega sigurno e od nekakva bolest ,,.senkata na stravot e sekogas tuka ,te ceka pri prvata bolka..se slozuvam so Andrina deka ne treba da se pravi otpor na toa sto go osekas zosto siromasniot kolku poveke misli na siromastijata tolku poveke zapaga vo nea.,a toj sto e bolen misli samo na bolesta, i bolniot se razboluva uste poveke.Mislata e tivka i bezzvucna,no taa e najgolemata sila vo univerzumot.ne zaboravajte ,samo iskrena molitva,iskazana os srce i od dusa ,pravi cuda

На Andrina, RainGirl92 и elisabeta им се допаѓа ова.
  9. Torte19

Torte19 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2012
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    86
    здраво..девојки сабајлево ссе разбудив одлично,појадував денот си го минав одлично си реков фала богу после недела дена се чуствувам добро како да се разбудив од некој сон...вечерва повторно исто,зборував на мобилен со дечко ми и се почиствував како да ми зборува оддалеку,и ме стегна немирот во гради..повторно напад..повторно тоа гадно чуство на страв дека полудувам немири и безбројни солзи..правам работи но како да не ги изврсувам јас,како оддсттана да ги гледам родителите чудно се чуствувам дури..за пет дена имам закажано на психијатар едввај чекам да отидам..се плашам дека од оваа проклета анксиозност ќе полудам и ќе го загубам дечко ми кој го сакам најмногу на цел свет нооо многу се плашам од ова чуство кога ги гледам родителите...еве дури гласов на тв ме вознемирува....дали некогаш ќе излеземе од овај круг ....:'(

10. Viki693

Viki693 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    584
    Торте по тоа што си го напишала, немој да ти е страв да го изгубиш дечкото и затоа така се чуствуваш...ајде смири се малку...земи воздух...и размисли...дали постои некоја реална причина...живеј го моментот и не се оптеретувај многу....а кругот и текако ќе се прекине немај гајле...

11. vesnaplazma

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    110
    Torte 19, za da izlezes od toj krug nekade treba da go skines.Ajde vaka ,stavi ja na eden tas od vaga tvojata anksoznost so site nejzini sintomi(strav,srce bienje,gusenje,kako vo son sostojba,..),a na drugiot tas tvojata sreka,deckoto,ubavite momenti,brakot koj treba da dojde,deca,setanja,more,ljubov,zdravje,... Pa odluci se na koja strana sakas vagata da tezi.Vo takvi momenti seti se na ova ,napravi si slika vo ocite ti sama so tvojata anksioznost i. deckoto sto go sakas so druga pokraj nego vesel i raskezen ili ti so nego i seta ubavina so vas.izborot e tvoj.

На elisabeta, indijana29 и Viki693 им се допаѓа ова.
  12. acebitola

acebitola Активен член

Се зачлени на:
    15 декември 2012
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    2
    ке ми каззе некој дали је мозно се усте бактерија на зелудецо мацнини мацнини да дава и се цустувам како омалаксан со знам како а испив една тарапија и се усте некој здриганја киселини имам а ми ја откирија ноември крајот некаде колку време треба да помина за да је ок не знам или несто друго да не мије на зелудецо не се трпи појке ова ке мози некој да ми казииииии :(

13. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.742
    Допаѓања:
    15.597
    Вака вчера проверрив крвна слика и железо и калциум...е сега...претходно пиев мултивитамини и најверојатно ми се покачило мн железото.од 2.42 највисоката граница мене ми е 2.41...а кај Магнезиумот ми е обратно......најниска граница 0.71 а нормалата почнува од 0,70....сега се мислам дал да почнам да пијам магнезиум,мултавитамини да не пијам...јас имам симптоми да...не спијам,сето ми е хаос...и сум мн мн загрижена за СЕ буквално се секирам за безвеза и сум мн депресивна...не му кажувам на моиве а и не планирам пак на АД да се враќам...Дали вака лошо може да ми биде од магнезиумот што ми е низок?еве сега ќе почнам да ја читам и тоа за инает на англиски The miracles of your mind-Joseph Murphy

14. RainGirl92

RainGirl92 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2012
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    53

Па да. Магнезиумот е минерал кој е неопходен за правилно функционирање на нервниот систем и за извршување многу процеси во организмот. Отвори си на google прочитај си за магнезиумот и неговите својства и се ќе ти стане јасно ;)

15. nina55

nina55 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2013
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    8
    Дали некој што пие АД има проблм со дијареа?

16. vesnaplazma

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    110
    Torte19 kako si deneska? :inlove:

17. ribce27

ribce27 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2011
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    54
    kolku bi bilo ubavo samo koga ne bi postoela ovaa gadna anksioznost :( vcera se razbudiv srede nokj ispanicena cela mislev kepocnam da vreskam edvaj se smiriv se napiv eden helex od 0,5mlg se msiriv i zaspav no koga stanav sabajleto za na rabota bev kako zbuneta :( citav pred nekoe vreme edna statija na internet za toa stoe toa zivotna energija i sto se slucuva koga taa se trosi? zivotna energija e taa koja ne drzi vo '"zivot" koga taa se prazni togas nas ni doagjaat crni misli,depresija,anksioznost i sl.samo so ubavi misli mozeme da ja polnime nasata zivotna energija :) da ne bideme nervozni,da ne bideme zavidlivi,da bideme izpolneti so ljubov i da pravime ubavi nesta taka ke ni bide ubavo kakva energija davame takva i primame :)pozdrav

На elisabeta му/ѝ се допаѓа ова.
  18. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.539
    Истото што го пиши овде ми се има случено сигурно од анксиозноста
    ШТО Е ПАРАЛИЗА ВО СПИЕЊЕТО?

Психологот Кристофер Френч од Голдсмитс Колеџот во Лондон ги објаснува: Нападите од демоните, посетата на духови и киднапирањето од страна на вонезмјани: некои луѓе се сигурни дека ги искусиле овие случувања. Тие веројатно се дел од многуте жртви кои веројатно имале епизода на парализа во спиењето.

Парализа во спиењето е моментална неможност на личноста да ги мрда екстремитетите, трупот и главата и ако за сè е свесна, може да се појави кога некој заспие или уште поретко кога ќе се пробуди. За време на парадоксалното спиење (REM фаза, rapid eye movement) мускулите на телото се парализирани, веројатно за да го спречи човекот физички да го доживее сонот. Истражувачите не се сигурно зошто ваквата нормална парализа се јавува и во свесна состојба кај жртвите на парализа во спиењето, но психофизиолошките истражувања потврдуваат дека нападите веројатно се случуваат кога личноста ќе влезе во REM состојба наскоро откако легнала, прескокнувајќи ја фазата на non-REM спиењето која се одвива пред неа.

Останатите фактори кои влијааат врз парализата на спиење е заспивање лежејќи на грб, чувство на стрес или отстапување од вообичаениот ритам на спиење, поради работа, кофеин или алкохол.

Иако парализата во спиењето е симптом на нарколепсијата, често се појавува и кај здравите луѓе. Анкетите од разни земји покажуваат широка распространетост на проценките: помеѓу 20 и 60% од нормалната возрасна популација доживеала парализа во спиењето барем еднаш во животот. Околу 5% од популацијата почувствувала еден или повеќе вознемирувачки симптоми поврзани со пореметувањето. Најчестите ефекти вклучуваат визуелна халуцинација, како што се сенки и светлина или човечки и животински облици во собата, слушаат гласови или звуци. Луѓето исто така често чувствуваат притисок на градите и имаат потешкотии во дишењето.

Причина поради која парализирата во спиењето може да се објасни со духови и вонземјани е тоа силно чувство на присуство, обично безопасно, кое жртвите го искусуваат за време на нападаите. Исто така споменуваат необични кинестетички чувства, како на пример чувството дека некој ги влече од креветот, вибрирање, летање и паѓање. Ваквите епизоди понекогаш може да доведат до чувство дека сте надвор од вашето тело. Парализата во спиењето може да биде застрашувачка, но никогаш не е опасна, и за среќа, епизодите обично траат неколку секунди.

Зошто понекогаш на сред ноќ ме пробудува експлозија во главата?

Рендолф В.Еванс, професор по неврологија на Бејлор колеџот за медицина одговара: „Има повеќе причини зошто чувствувате таква експлозија. Можеби сте заљубени, како што велат зборовите од песната „When Two Are One“, на групата „Аtreyu“.“

Другата (и поверојатна) опција е дека имате невообичаено пореметување во спиењето кое во 1988 година британскиот невролог Џон Пирс го нарекол „синдром на експлодирачка глава“. Во текот на нападите, личноста чувствува силна експлозија која доаѓа од внатрешноста на неговата/нејзината глава, често опишано како експлозија или бранови кои удираат карпи. Експлозијата варира во зачестеноста и најчесто се јавува кај здравите луѓе постари од 50 години. Во 10% од случаите луѓето забележуваат светлина и околу 5% од пациентите имаат чувство како да престанале да дишат и свесно мораат да се потрудат повторно да дишат. Пациентите после нападите може да бидат преплашени.

Иако причината на синдромот е непознат, некои доктори мислат дека до него доаѓа кога ретикуларната формација на мозочното стебло, инаку важен регулатор за спиење и будност, не се исклучува во вистински момент. Ова подрачје кое се приклучува во 'рбетниот мозок, може привремено лошо да функционира и да предизвика халуцинации - но никој не знае зошто симптомите се манифестираат како експлозија. Иако експлозијата не е болна или опасна, обично не е индикатор на некои невролошки пореметувања. Стресот или уморот може да предизвикаат епизода, која обично исчезнува сама и остава уверување дека станува збро за чуден феномен.

19. persula

persula Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2013
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    9
    Dali imate jaki glavobolki vo tilot,temeto i vo cela glava i dali mozebi se povrzani i so vremevo?jas stanav so stasni glavobolki od pozadi na glavata sto retko mi se slucilo vaka i me fati nekoj strav .pozdarv

20. Viki693

Viki693 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    584
    Persula, a zosto da te faka strav?? pa site imame ponekogash glavobolki, napij se edno apce protiv glavobolka i ne misli na toa, ne se opteretuvaj...kolku pomalku mislish tolku pobrzo ke se normalizirash..so pozitivni misli ja unistuvash i anksioznosta....