Анксиозност

Discussion in 'Психологија' started by dunja, Jan 12, 2010.

1. slimy

slimy Популарен член

И тоа како.Исто и јас го чуствувам желудникот стегнат затворен и како да сум јадела било што а јас ништо не сум јадел.И болка исто така нагон за повраќање све мила тоа е на нервна база од стресот и од анксот е интернистот ми го потврди.

2. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Фала слими :* а инаку не си требала да ги откажиш по своја воља пошто ова нашево не можи туку така да замини и фактички ти не само шо ти се врати чувството туку имаш и еден облик на апстиненција исто како кај дрогата...Барем мене како шо ми кажваше докторот..И зато треба полека полека по полојна апче на неколку месеци да намалуваш...Цела среќа ти ја посакувам шо побрзо да станиш мама :*

Плазма,да...И тоа е еден знак кој заборајв да го спомнам јас нонстоп мислев дека имам проблем со желудникот ама на крајот испадна од ова... Секое добро :hai:

3. Viki693

Viki693 Популарен член

Кажи ми дали може некогаш целосно да се отстрани ова грозно чуство. ;( ;([/quote]

Сигурно може..луге имале и поголеми психички проблеми па ги надминале, најважно е да се свати дека мора да се смени начинот на размилсување, начинот на живеење, и многу многу позитивни мисли и дружења, не верувам дека има човек кој не поминал низ некоја криза, но некои биле свесни и едуцирани да побарат помош од стручно лице , некои не, па го препишуваат тоа на уроци, стравови од нешто па по бајачки, и им помине, значи заклучок: тоа е минлива состојба :) само треба оптимизам повеке и ведри мисли.. :)

elisabeta and slimy like this.
  4. doki55

doki55 Истакнат член

Плазма јас во таква слична ситуација секогаш земам еглонил.Значи не го земам редовно туку по потреба зошто при стрес или напад прв сигнализира желудникот и за да се смири пијам еглонил и досега секогаш ми успевало и ми се смирува а ако имам нагон за повракање земам во исто време и ранитал Мене ова ми помага Можеби се е индивидуално Поздрав

5. slimy

slimy Популарен член

Јас Доки не можам никако да го напијам ми го забрани докторот заѓто го покачува пролактинот исто така ми го пореметуваше циклусот немав менструација понекогаш по 3 месеци.Дали и кај тебе влијае така?зборувам за еглонилот.

6. nina55

nina55 Истакнат член

пред менструален синдром-тмурно време-анксиозност..има ли поголем ужас од ова ????

7. doki55

doki55 Истакнат член

Во тој случај штом докторот препорачал не го употребувал прешај само за раниталот дали може Кај мене еглонилот не ми правеше никакви проблеми и навистина ми помага и го пијам само по потреба кога ке почувствувам текоби не би се нарекле болки во желудникот и ми го смирува а на тој начин ми се смируваше организмот за да не дојде до колминација на стресот Сепак ти придржувај се на советите на лекарот Затоа реков дека се е индивидуално Поздрав

8. candygirl

candygirl Истакнат член

мене ми замина и пак ми се врти после 5 години пак на почеток само сега поискуна да речам..мене ми дадоа 4 врсти лекови хелкес номрмлано од 0.25 олиговит ерисперидон и уште едно нензма како се вика е ме интресира дали некој од вас има пиено од ерисперидон зош како што прочитав во упатството не пишува убаво и се подуплашив

9. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

То не би требало да е една врста како асентрата? А за опасно не се секирај во овие јас шо ги пијам пиши дека би можело во некој ситуации да дојди и до нагон за самоубиство и јас многу се исплашив ама ете жива сум 2 год. Уживај и примај ја терапијата сигурно ти ја дале бидеќи има шанси за подобрување а не за да ти биди полошо ;)

10. candygirl

candygirl Истакнат член

фала ти за убавиве зборови охрабрувачки звучи

11. acebitola

acebitola Активен член

дали знае некој да ми кази зс не ми ја варе зелудецо џраната како сто треба сема некој тегови ми дава и за здриганје само ко ке јадам дали је мозно од џелико бактер или енсто друго је ве молам казете ми ако знае некој :^)

12. persula

persula Активен член

Dali ima nekoja so zabremenila so a]nksioznost,dali ne bi bila precka anksioznosta?ili ako imate nekoe drugo iskustvo daj kazete da spodelime.pozdrav

13. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Само напред...Тука си сме сите да си се поддржиме со истиот проблем :*

nenuska likes this.
  14. plazma

plazma Истакнат член

Фала на одговорите, Реглан знае да помогне ама не секогаш.Тоа си трае неколку дена и посла само од себе поминува, па пак се појавува и така до бесконечност. Аманнн.....

15. slimy

slimy Популарен член

И мене тоа ме интересира еве веќе 2 години јас не можам никако и не пијам антидепресиви само диазепам ама немам успех.
    Нека кажува некоја ако успеал да забремени и како, зашто мене гинекологот ми вели дека само стресот е пречка, а терапија за стимулација на овулација не можам да ја поднесам станувам катастрофа од хормоналната терапија.

16. bile-v

bile-v Активен член

Ова мислење го имав напишано пред некое време кога пребарував за анксиозност и бременост,можеби ќе помогне,но сепак консултација со псифијатар и гинеколог е ОБАВЕЗНА. На нашите форуми нема вакви слични искуства повеќе има на србски,хрватски,бугарски форуми каде што јас читав.
    За nenuska и doki55- факт е дека во анксиозна состојба и емотивната напрегнатост е мноооогу изразена, па манифестира симптоми добро познати-плачење,немир,страв,не допираат сите случки околу нас....и тоа за чукањето на срцето доста пати е говорено на сите овие страници,чиста реакција на организмот на напрегнатоста. Нормално е во секојдневието на човекот да се зголемува и да се намалува пулсот-отчукувањето на срцето,тоа телото само го регулира,колку што имам јас читано до 100 отчукувања во мин.се смета за нормално т.е.не е ништо опасно по живот и ретко кој размислува за тоа А СЕГА КОЛКУ МИ ЧУКА СРЦЕТО ВО МИНУТА?Но ние почувствителните и анксиозни луѓе си придаваме на тоа поголемо значење,затоа и паничиме кога ќе осетиме побрза работа на срцето. Е ако има отчукувања константни над 110 или 120 и тоа се повторува со денови тогаш добро е да се посети лекар-кардиолог,но луѓе за се има лек и решение ништо неможе да остане така како што е и готово.
    Доки55 примаш ли ти терапија за анксот,посетуваш ли психијатар,бидејќи велиш дека ти е лошо овој период?

elisabeta likes this.
  17. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Знајш како...На АД не ни помислувај диазепамот мислам дека не е штетен за плодот толку многу ако е неопходен за мајката...Иди пролет маче земи си го мажот ти под рака и одете си на пикник шеткајте си во природа ко ке сте слободни и наместо нонстоп да се замараш дали овај пат ке останам трудна тргни го то од мозочето и забавувај се...Изненадувај го мажот ти биди му секси,неодолива посвети се само на вас двајцата пошто сепак и тој е под стрес поради целава ситуација.Вратете ја жарта и бебчето пријатно ке ве изненади баш ко ке најмалку очекувате... :inlove:
    Друго,обавезно ако имаш време барем 3-4 пати во неделата посвети се на себе...Оди на вежбање то го зголемва ендорфинот во мозокот,хормонот на среќа,оди на масажа,кога ке си сама дома немој да те напаѓаат црни мисли туку баш тогаш посвети си го цело време на себе дозволи си да се разгалиш дали со добар филм или книга со омиленото благо или било шо нема врска,доколку те прави среќна тебе...

Колку поќе форсираш толку поќе само ти телото си го ставаш на стрес...Ти мислиш дека си спремна а одвнатре ти е хаос...Пробај мир и благосостојба да ти завладеј со телото и душата...Незнам дали си религиозна ама доколку си оди почесто вцрква,молиму се на бога,низ Македонијата има преубави манастири шо можиш да ги посетиш и да преспиеш во нив...Само вервај,чудата се остваруваат :*

18. slimy

slimy Популарен член

Ти благодарам за советите,

Има некој перод што сум толку добро што заборавам дека некогаш сум имал анксиоза.
    Но еве веќе една недела не сум никако катастрофа сум, многу ми е лошо не можам да јадам ич ми се повраќа ми се гади ме боли желудникот и све тоа како последица на анксот.
    Не знам веќе како да функционирам многу ми е тешко, немам волја за ништо, ниту сила.
    не знам веќе како ќе излеззам од ова темнина што ме снајде.
    Ми се плаче нон стоп :sweat:

19. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Вервај ме те сваќам прееемногу...И времето многу ни влијај на нашата анксиозност...
    Знам дека се осеќаш како да си се разочарала себе,знам дека си тажна...Никој то поубо нема то да го знај од нас со то нарушување,се осеќаш дека си скроз сама дека не можиш да ги прајш истите работи ко сите нормални луѓе ама СЕ ке помини и искористи го периодот кога ке си добро за да си зачните малечко душиче со мажот ти :angel:

slimy likes this.
  20. slimy

slimy Популарен член

Hvala ti za podrskata,
    Navistina vo ovoj period mi treba da zboruva covek kako moeto iskustvo.nekoj sto go ima pominato toa sto jas go dozivuvam sega.Nemam sila veruvaj mi vekje so godini se boram so ova i ne e lesna borba.Samo toj sto go doziveal znae kako e.Sepak mnogu ti blagodaram.

pozdrav ;)

nenuska and nina55 like this.