1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. vesnaplazma

vesnaplazma Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    110
    Od site zivi sustestva,prirodata samo nas ne nadarila so mok da mozeme da ja menuvame nasata idnina,a toa se postignuva samo so promena na mislite.treba samo negativnite da gi zamenime so pozit.Samo postavuvame nova programa vo nasiot"kompjuter"i na "monitorot"go gledame posakuvaniot rezultat.kolku ednostavno,?

На elisabeta и slimy им се допаѓа ова.
  2. doki55

doki55 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2012
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    226
    Vesnaplazma многу едноставно и реално кажано но многу многу тешко за спроведување Да можам да се програмирам по желба ,да можам да се исклучам понекогаш од реалноста,да станам имуна на проблемите и глупостите околу мена а најповеке да успеам да се сакам повеке самата себе и да се чувствувам срекна (зошто човек и малите нешта може да го прават срекни зошто големите нешта можеби и никогаш нема да можеме да ги доживееме) Сето тоа да успееме да го програмираме и да се вклучиме на канал каде насмевката и ведрината царува супер ке биде Но јас сум многу далеку од сето тоа и затоа сум до ова дереџе до кое сум денес Секој ден теретот ми е потежок да го носам а свесна сум дека треба нешто да менувам Но не сум сама понекогаш се не зависи од нас зад себе имаш нешто што те кочи и подлабоко те влече а деновите минуваат ли минуваат а квалитетот на животот мизерен (барем јас така го замислувам можеби поради депресијата во која често се наогам) Поздрав

3. vesnaplazma

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    110
    Doki,znam deka si vo pravo no od glavata treba da gi otfrlime site neg.misli sto se proizvod na zloto,zavista,,ljubomorata,stravot.ova ednostavno se pravi so prostuvanje na site koi ni zgresile.tajnata e vo promena na nacinot na razmis.da go potikneme mozokot na pozitivno razmisluv.mozime da probame

4. doki55

doki55 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2012
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    226
    Vesnaplazma во право си но што кога во себе се чувствуваш празна, истоштена, изморена, без енергија и голема воља да опстанеш да живееш квалитетен живот Чувствувам дека животот мене ме живее не јас него единствено ме одржува работата во која се пронаогам себе,тука сум посмирена амбициозна и исполнета Но тоа е можеби потсвеста што ме држи на работа и ми дава едергија иако понекогаш и тука ја осекам појата потиштеност и малаксаност Временски многу анксот ме уништи Ми ја украде насмевката и желбите И кога некој ке ме праша стави желба на филџан им одговарам дека јас немам желба Реална сум не сонувам и не фантазирам Само сум премногу уморне во борбата и крајот ми се чини е бесконечен и недопирлив Сакам да имам позитивни мисли а стравот да го заборавам но тоа е посилно од мене и тешко се контролира Но сепак пробувам но тешко успевам барем во повекето случаеви Поздрав

5. nina55

nina55 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2013
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    8

Со кој физички симптоми се соочуваш Доки и што пиеш? поздрав

6. vesnaplazma

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    110
    Znam doki kako se osekas,sum pominala odavna.koga ke mi bese taka mislev deka dosol krajot,go vikav masmi od rabota,no ete pomina,bev mazena vo semejstvo sto za niv takvite kako mene bea za bardovci.se kriev od niv,glumev pred niv,navistina imav 23 g.bev dete,samo maz.znaese.ostanav bremena,pa se pomina mislev na bebeto,potoa pak se vrati,izleguvav so deteto mi bese kako sigurnost,pa dojde vtoro dete se pominav bez apce,samo b6.sega nemam od toa niso,samo 4 g nekao dlaboko vozdivnuvam,i ova ke pomine.ovde vidov deka ima i dr.kako mene.

7. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.381
    Допаѓања:
    10.404
    :hai: Здраво, од постарите членови сум јас
    Нека не ве чуди сега ако ви се зголемува анксизноста, сега поради промените на времето малце ќе дрма. Јас бев, уште сум или па :?: :lol: анксиозна :D , едноставно таква сум си само што прв пат кога ми се јави беше од голем стрес, и дотогаш јас незнаев што е паника ни на испит немав добиено како тогаш. Е сега како се справувам .. знам дека ништо не ми е, и знам кога имам некој стрес... знам дека после тоа ќе имам бурен ден. Паника ако добијам едно б комплекс и ќе ме среде, состојбата верувале или не си ја надминував(м) со б комплекс. Е сега јас се прифатив таква каква што сум, ме плашат болести, лоши работи како и секој нели, ама јас на таа тема сум ептен чуствителна од оправдани причини и знам од што ми е проблемот. Она што ве плаши, што ви ствара немир, не бегајте од него, соочете се, јас се ве сфаќам знам дека е тешко и без апчиња, мада ја никогаш не сум ни пробала, ни не сакам затоа што јас додека не се смирам сама и мојата психа џабе ми е и едно кутивче да испијам. Еднаш се напив персен на природна база кога за прв пат ми се појави и освен срцето како побавно ми чука ништо не осетив. И немојте да велите дека не знаете од што ви се појавила, може во тој момент сте биле силни ама после следува ударот. Затоа ако не можете сами со помош на психолог најубаво разговарајте, трудете се ВИЕ СЕ ТРУДЕТЕ, не чекајте на апчињата. Моментално и јас додека пишам еве баш сега, сум напната ама знам од што ми е, оваа недела само лоши работи слушам и покрај тоа за личности што лично не ги познавам. Мораме да признаеме дека сме почуствителни, е тоа и мене баш ме нервира, зошто не можам да сум силна :envy: , уствари предолго бев силна па затоа оп удар. Некој вели има ли крај на ова.... епа има јас сум ви сведок затоа што јас паники имав кога немав причина за паника и немир, е сега ако добијам блага паника или нервоза ми се јавува кога сум под стрес ама проџиче. И ќе помине само ако ние се трудиме.Паника не осетив ни последниот и најтежок испит кога го полагав пред некој ден, што значи полека ми доага паметот :rock: . Гарант пола ако не и повеќе од членовите на оваа тема се без обврски, мислам во постојан работен однос, во кои се вбројувам и јас. За да ги пренасочите мислите правете нешто , чистете, перете, иии најважно книгата, читањето и те како помага, секако и шетањето во природа. Искрено мене не ми смета и во 1 ноќта да земам да си пеглам ако имам некој оправдан немир (па таман и ефтина струја :rofl: , може на цело маало да запеглам) мала шала, него озбилно трудете се, ако се разбудете во сред ноќ со паника немојте уште толку да паничите па не ви е прв пат, знаете дека ќе помине. Само си речите како и претходниот пат и ова ќе помине, и опуштете се, ако толку пати не добив срцев удар нема ни сега, што нема шанси да добиеме ама ајде, знам што ви е на мисла. Е јас од корен тешко и дека ќе се променам во врска со ова можеби некад кој знае, затоа што сум перфекционист, сакам се да е како што треба, се грижам за се и без потреба, и затоа и не се опуштам арно ми вели мајка ми пушти тоа срце :lol: , можеби еден ден :emo: . И така со тек на времето ќе сфатите дека паниките сте заборавиле кога последен пат сте ги имале. Како за почеток тргнете ги мислите од оваа тема, прошарајте наоколу по форумот, прочитајте некој виц, доста барање на симтоми, или пак споделувајте нешто убаво што ви се случило, мора сами да се трудиме, ви посакувам се нај најубаво, поздрав до сите :)

На taci1, bile-v, mal.ecka и 4 други им се допаѓа ова.
  8. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.539
    anggell убаво си кажа , ама на форумов има личности со повисок степен на анксиозност ,кои немаат воља да се помрднат од место а какомоли да се занимаваат со нешто ,за тие што не се толку опфатени на висок степен анксиозност и депресија да ,тие може да се извлечат со занимација со прошетки со музика и тн.но тие што се премногу опфатени тука мора да се поработи со психата повеќе отколку физичката активност ,разговор со психолог сеанси и секако ако е потребно и АД кај мене на пример не делувааа ама воопшто Б6 исто како ништо да не се имав напиено ,толку страшни напади имав што осеќав како струја да ме мава со висок напон во рацете и во нозете ,ама јас го истрпив,не сум уште свесна колку колку можам да претрпам ,колку госпот сила ми даде за да претрпам тешки напади,затоа ке кажам не на секој му помага Б6 и прошетки .

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  9. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.381
    Допаѓања:
    10.404
    Знам Елисабета дека кај секој е различно ама пред се мора да се трудиме, мене кога ми се појави јас мислев готово е ама матичната ме советува ништо да не пијам, јас пак ќе кажам да го правиме во она што веруваме, ако некој мисли дека АД помага нека пие, ама кај мене тоа немаше да функционира оти јас си имам фобија од апчиња де :D , и ќе помине и кај тебе :!: , мора да помине како нема, инати сме ние ако сме чуствителни де :envy: :D

На elisabeta му/ѝ се допаѓа ова.
  10. genijalci

genijalci Активен член

Се зачлени на:
    11 март 2013
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    5
    Zdravo na site! Eve i jas konecno resiv da napisam nesto na ovoj forum vo vrska so taa uzasna anksioznost i panicni stravovi. Mislam deka dolgo vreme gi citam iskazite na site "patalci". A, od vcera i se registrirav na forumov. Mojata prikazna i ne e porazlicna od site onie koi gi procitav. Fakt e deka e lesno da se kazuva kako treba, a mnoooogu potesko seto toa da se primeni. Nakratko ke vi ja raskazam mojata "prikazna". Moite tegobi pocnaa posle smrtta na mojot tatko pred okolu desetina godini. I od togas nemozam da se spravam so stravot od smrtta! Najjakiot napad na panika mi bese koga pocina Tose. Ottogas, od noemvri 2007g.sleduvase UZASEN period za mene. I vednas otidov kaj poznanicka na majka mi- nevropsihijatar koja raboti so psihoanaliza( prv pat otidov kaj nea koga pocina tatko mi, no kratko vreme). Okolu 2-3 godini odev kaj nea ednas nedelno. Odam do den denes(dva pati mesecno). Taa e protiv pienje na antidepresivi i slicno, dokolku toa ne e neophodno. Nejziniot metod na rabota se analiza na sonovi kako del od potsvesta. Jas sum PREZADOVOLNA od nea. Prvite dve godini mi bea najteski i mnogu mi bese tesko da poveruvam vo seto ona sto go rabotime, bidejki postojano bev pod stres, panicni stravovi i anksioznost. Vo meguvreme se omaziv, rodiv kerkicka, no sepak simptomite ne mi se izgubija. Ne bea jaki po intenzitet, no sepak postoeja.(jas sakav:e: voopsto da gi nema). Pred 6 meseci pocina i majka mi, NOV SOK za mene. Bev preterano povrzana so nea!!!! Sega navecer tesko zaspivam. se budam od son, nozete gi cuvstvuvam nervozni, vo tekot na denot imam srcebienje....no apcinja ne pijam! Junacki si ja prezivuvam sekoja tegoba i si vikam....ke pomine...I pominuva i pak doaga, pa pak pominuva pa pak doaga....i veke stvarno mi dojde preku glava!!!! Mi ide veke da go oteram u p.m!!!! p.s. Da ne zaboravam da vi kazam da probate da pravite tehniki na relaksacija!!!!! Posle tri pati na den po 5 min. za tri nedeli NEMA da imate tegobi. :)

11. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.539
    :)

Прикачени фајлови:

На gagic, vesnaplazma и genijalci им се допаѓа ова.
  12. vesnaplazma

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    110
    Vistina e deka mozebi nekakov stres e pricina za ank.no jas iskreno nemav nisto otsem sto se plasev za zdravjeto na majkmi .a i taa imase visok pritisok a se bese ok.jas togas bev 14g.anek mise pojavi na 21 g.pa slednata se maziv.za ostanatoto vi pisuvav.e pred7 g tatko mis razble od rak.toa bese sok.no toj hrabro se borese,vo nitu eden mig ne pokaza strav ili panika.A nie se zalime od "izmisleni" bolesti.ako sme svesni za toa,negat.misli ne ke mozat da ni zemat energijata i vremeto.

На doki55 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Lale3

Lale3 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2011
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    17
    da mi olesnuva ama jas i kako da imam problem i so zevanjeto ili pak samo toa ni se slucuva od strav pozdraff vesnic :::::))))

На candygirl и vesnaplazma им се допаѓа ова.
  14. doki55

doki55 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2012
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    226
    Nina веке незнам и што чувствувам Премногу сум депресивна и преокупирана сама со себе Последниот месец добив и нов симптом или проблем срцевиот пулс секогаш (скоро) ми е 90-118 а и притисокот знае од време на време да ми се покачи до 160 кој ми беше нормален Но од сето најповеке ми е тешка депресијата зошто тогаш запагам во лоши мисли и тргне низ брдо Пред секоја домашна обврска се испаничам леле како ке биде што ке биде и замислете си паничам во последно време и пред да почнам да правам ручек,се мислам нема добро да го направам или нема да стасам на време и ред ред други глупост Сега решив да баталам се што пиев и сега сум само на демитрин се и сешто пиев и пак ништо затоа сама така одлучив Поздрав

15. vesnaplazma

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    110
    Doki 55 ne preteruvaj,zarem eden rucek ja zasluzuva tvojata poz.energija.normalno e deka sakas se navreme da stokmis,ama zakoci ,nema potreba da si pravis panika i za toa,ako ima rucek ok,ako nema ,ke ima vecera.postedi se sama.na nikomu nema da mu e gajle ako si bolna.

На nina55 и doki55 им се допаѓа ова.
  16. candygirl

candygirl Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2010
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    99
    исто и јас така леле не сум сама имало како мене

17. doki55

doki55 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2012
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    226
    Уф да е се така лесно и едноставно Сакам да закочам за многу работи Понекогаш успевам но ситници глупави ме прават нервозна Сите паметно советувате и дискутирате но додека ве читам мислам дека еве собрав сила ке правам вака и никако поинаку Ке си посветам себично време само на себе ,но тоа трае додека сум на форумот од кој навистина црпам сила од сите вас позитивни личности полни со надеж и енергија и затоа редовно ве следам иако сум на работа но секогаш наогам време да прочитам се што ке напишете а кога имам луфт во работата и успеам да си олеснам некој проблем со вас Ви благодарам, знам дека сте во право и црпам енергија од вас Голем поздрав

18. vesnaplazma

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    110
    Site sme taka,i jas kolku pati ke si recev e ako sega pokazit rezultatot deka sum zdrava,od utre vrtam nov list.taa euforija ke me podrzese nekoe vreme i pak po staro.JAS od koga pocina tatko mi,nekako kako da se otreznav.mi bese strav da spijam kaj majka mi.dva veceri mozam da recam i pokraj diazepam od 2 ostanav cela nok budna.no go pobediv stravot sega eve 2 ned.skoro sekoja vecer spiam tamu.so stravot ne treba da se vojuva ,no ponekogas treba da mu poglednes vo oci.Mislis bogatite i politicarite i red dr. ne se na vrvot zatoa sto se najpametni,tuku zatoa sto naucile kako da gi fokusiraat svoite misli i taka da dobijat se sto sakaat.Mnogu od niv mozebi ne se ni svesni kako go pravat toa,a i neznaat da go objasnat.Zatoa sekogas da sme gospodari na svoite misli,no nikogas slugi na zborovite.Duri i vo Biblijata se veli;Gospode,dajmi sila da gi cuvam ovcite vo mojot dvor(mislite vo glavata)i da bidam nivni gospodar,da ne begaat vo dvorot na komsijata.Doki so tebe sme ,tuka sme da razmenuvame misli i iskustva.Iskrenite i pozitivni misli se bumerang koj neminovno ni se vraka i ke vrodi so plod.

На doki55 и bile-v им се допаѓа ова.
  19. vesnaplazma

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    110
    i jas imam problem so zevanjeto,nemozam da se prozevnam koga sakam.zarem mozime da odime protiv prirodata :P .Edno malecko bebence mislis deka svesno se prozeva,sigurno ne.toa e pojava koja nemoze da se kontrolira,a
    nie "pametni"sakame da sme inovatori i da ja patentirame nasava glupost :lol:
    '

20. nina55

nina55 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2013
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    8
    дали одите на работа и како се справувате таму со глупите и досадни симптоми од анаксот?поздрав

На gagic му/ѝ се допаѓа ова.