1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. Feelings

Feelings Активен член

Се зачлени на:
    2 април 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    a be znam Viki ama ete ne mozam da se oslobodam od moite izmisleni stravovi.a shetam ne deka ne sshetam.samo vo odredeni momenti od denot pocnuvaat panicnite misli i tahikardijata i pocnuvam da setam vo krugovi i mi se vrti ne znam so da napravam da sprecam.a se si mislam deka bebencoto oseka del od mojata panika i posle placam i se obvinuvam sebesei so ne mozam da si pomognam...ne sakam da citam ama mislam deka mi e potrebna mala pomos ili razgovor nekoj. tnx mnogu mi pomoga i ova malku da se smiram

2. Viki693

Viki693 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    584
    Feelings, za pocetok mozam da te sovetuvam da ne setash vo krug zosto taka si go zgolemuvash stravot, tuku smiri se dishi dlaboko, pusti si ubava muzika...tocno e deka bebceto oseka..no nemoj da se obvinuvash sebesi toa ti doaga taka bez da go predizvikuvah ti..no mozesh da napravish da bidesh porelaksirana ako razgovarash so strucno lice veruvaj mi mnogu pomaga samo da si odberesh dobar dr. i pij caevi od kamilica, majcina dusica tie ne se stetni vo bremenosta..odi pocesto po prodavnici i gledaj bebeshki raboti ke ti go odvlecat vnimanieto..

Sto mislish koga ja odbrav ovaa slika na profilot...koga mi beshe najteshko..ednostavno postapiv sprotivno od ona sto go imav vo dushata..

На vesnaplazma и Feelings им се допаѓа ова.
  3. Feelings

Feelings Активен член

Се зачлени на:
    2 април 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    stvarno e optimisticka slikava ...:) eve bas sega varev caj od kamilica.sega mi e podobro Viki ama sabajle koga stanav bese strashno.bi sakala da porazgovaram so strucno lice nemam takvo iskustvo ne veruvav deka ovie paniki ke mi se pojavat vo najubaviot period od zivotot ama ete...idev i na vezbi za dishenje samo koga ke pocne da me fakja panika zaboravam na se :D a toa da go ignoriras stravot i da postapuvas sprotivno od nego e najdobriot lek i sekogas funkcionira. Koga znaes deka ne ti moze nisto osven da ti gi pobrka mislite...koi treba da se ubavi i pozitivni...

4. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    6.954
    Да си свариш чај од кантарион...Многу ќе те опушти...И знам дека сега си ја чекаш паниката и стравот пак кога ќе ти се повтори ама немој...Убаво те советуваат спремај си се за бебчето и дефинитивно лежи и одмарај кога ке имаш панични напади,воопшто не ти помага шетањето во круг...

5. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    842
    Допаѓања:
    1.895
    Самата промена на времето си го прави своето. Јас до вчера си бев многу расположена, организирана, задоволна, денеска абе ме убива некоја депресија. Еве иако сум фармацевт и јас и никој не може да се бори против природата. Во вакви ситуации ми помага чај од жолт кантарион (природен антидепресив), чоколатце, море во последно време сум навлечена на какао со многу шеќер :), отварам прозори да влезе воздух, облакам некои бесни чорапи и шарени пижами...ние самите на себеси сме најголеми пријатели но и непријатели. Ајде живнете малце, без грди филмчиња во главите. Мислете на убавото околу вас а не на лошото. Живели (со чајче) :)

На gagic му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Feelings

Feelings Активен член

Се зачлени на:
    2 април 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1

ok sum Beyonce :angel: ispiv eden caj od kamilica..od kantarion nemam.dali go ima vo apteka?ili od trevki e?
    nov napad... se plasham od samata pomisla, no nauciv deka ako go izbegnam i ne dejstvuvam nekoe vreme ke si zamine sam MOzebi ?! :?: :*

7. estela123

estela123 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    Дечки да ве прашам дали смее да се пие чај од камилица навечер ако во текот на денот се пие АД???Имав проблеми со спиењето па сношти се напив и ми делуваше само ми е страв да не не смее затоа што во упатството на ад пишува дека не смее да се пие кантарион камилица не е спомената. Знае ли некој??????поз

8. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    6.954
    Нема гајле,пиј си!

9. estela123

estela123 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    Нешто најдов на нет па ме збуни малку еве прочитајте..... Chamomile is popular as a home remedy for many conditions. Teas and liquid extracts are used as a sleep aid and for anxiety. Ointments and baths are sometimes used to treat rashes, eczema and skin irritation. However, there is not enough scientific evidence to recommend chamomile for any health problem. Even though most people think of chamomile as being a mild plant, there are many reports of allergic reactions in those taking chamomile by mouth or using it on their skin. People taking drugs or herbs should be careful when taking chamomile because there may be a greater chance of bleeding. Chamomile may increase the amount of drowsiness caused by other drugs or herbs. Consult your health care provider immediately if you experience side effects.....

10. Viki693

Viki693 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    584
    Za kamilica nema problem da piesh no za kantarionot prasaj si vo apteka ne sum sigurna bidejki toj e eden vid priroden antidepresant a so ogled deka si bremena nemoj na svoja raka..

11. Feelings

Feelings Активен член

Се зачлени на:
    2 април 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    ajde utre ke idam na ginekolog zdravje pa ke ja prasham za caevive da vidam so ke kazhe.i ke pisham ...ve guskam site :*

На Lale3 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    6.954
    Да да сепак прашај си...Сепак не се игра играчка,бремена си...А инаку тоа што рече дека ке си помини паниката сама од себе си поминува,само не си ја чекај и не си ја викај :D

13. vesnaplazma

vesnaplazma Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    110
    Zelbata da bideme dobri majki,soprugi,domaakinki,dobri snai ,za pomladite dobri studenti,so eden zbor uspesni.taa zelba ima cena.kolku poveke obvrski,tolku pomali sansi da gi drzime koncite v raka i se da e pod nasa kontrola.Duri ponekogas i koga ke uspeeme naogame pricini da berime gajle za nesto sto mozelo da se sluci.toj alarm za bespricinska griza kaj nas lesno se aktivira ponekogas duri i nepotrebno i vo pogresno vreme.devojki da zakocime malku i da ja najdeme granicata pomegu normalnata i bespotrebnata zagrizenost za nas i za tie okolu nas.

На BeLLaDona23 и l-a-d-y-di им се допаѓа ова.
  14. Viki693

Viki693 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    584
    Обидете се...да бидете причина за нечија насмевка...дури и кога вашата е изгубена.

На BeLLaDona23, Torte19 и vesnaplazma им се допаѓа ова.
  15. vesnaplazma

vesnaplazma Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    110
    Viki 693,od srce mozam da ti recam deka Golem psihoterapeut si.Ti blagodaram. :*

На Viki693 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.686
    Се надевам барем малку ќе ви помогне :)

Што е тоа паничен напад?

Вашето срце наеднаш почнува да чука толку силно што си мислите дека ќе ви излезе од гради. Се потите интензивно иако надвор е ладно. Ви се затресуваат нозете и губите рамнотежа, ви се врти се наоколу и не можете да се справите со тоа. Дланките и стопалата ви се вкочанети и неподвижни. Се борите за здив и помислувате дека ќе умрете. Ова доаѓа ненајавено, без никаков провоцирачки фактор. Дома, на работа, во продавница, буквално секаде. Трае од 5 – 30 мин, кои ви изгледаат како вечност, а може да трае и повеќе од еден час. Најчесто се јавува во текот на денот. Стравот од повторно јавување ве тера да ги избегнувате местата на кои сте ги добиле овие симптоми.

Ако ги имате доживеано некои од овие знаци, вие најверојатно имате добиено паничен напад. Оваа застрашувачка состојба ги зафаќа жените двојно повеќе од мажите, а научниците не се доволно сигурни зошто е тоа така. Најверојатно поради генетските предиспозиции или улогата на жената во општеството како понежна, а со тоа и повеќе склона кон стрес, депресија или анксиозност (загриженост). Механизмот е најдобро објаснет преку адреналинот, кој неправилно се излачува и предизвикува зголемена срцева работа со потење и периферна вазоконстрикција. Адреналинот е хормон кој го спрема организмот за животозагрозувачки моменти, но при паничен напад тие моменти ги нема, a вие се спремате за критична ситуација која не постои.

Што да правите?

Пaничниот напад може да има размери од чисто емотивен карактер преку комплицирање на состојбата кај хронично болните (дијабетес, штитна жлезда, астма) до смрт кај срцево болните. Многу е важно да се постапува секогаш сериозно врз овие симптоми, а доколку имате некоја од горенаведените состојби и да се побара помош од лекар што е можно побрзо. Лекарите се единствени кои можат да ја дијагностицираат оваа состојба и да препишат соодветна терапија. Се дијагностицира по пат на исклучување, кога сите други можни причинители излегуваат од игра. Антидепресивите се лек од избор, заедно со неколку сесии когнитивна/бихејвиорална/групна терапија од психијатар/психолог.

Што понатаму?

Доколку сте здрави и немате никакви пропратни нарушувања врз вашето здравје ќе помине некое време додека да се прилагодите. Информираноста најмногу помага, што повеќе знаете за паничниот напад толку подобро ке се справите ако има нов. Избегнување на “провоцирачките фактори” е погрешна метода, бидејќи такви не постојат, а нападот се јавува ненадејно. Ако при летање со авион некој добил паничен напад, тој ќе избегнува повторно летање не поради страв од летање, туку поради страв од нов напад. Разбирањето дека локацијата на нападот и самиот напад не се поврзани ќе ви помогне многу во справувањето со оваа состојба. Најлесно е некој да ви каже “Дај не паничи”, но тоа не помага секогаш.

Еве неколку совети како да ставите крај на паничниот напад:

■ Релаксирајте се дишејќи бавно, но длабоко, наполнете ги градите со чист воздух. Фокусирајте се на фактот дека имате паничен напад и дека ништо сериозно не ви се случува. Длабокото дишење го смирува организмот и ги адаптира органите од дејството на адреналинот.

■ Прекинете со негативните мисли со извикување на зборот “ПРЕКИНИ” во себе. Со тоа се прекинува итноста на случајот и вашиот организам ќе почне да се прилагодува. Најчесто луѓето при паничен напад се обземени од лошите мисли во еден затворен круг и секоја нова мисла доведува до лачење на додатни количини адреналин. Применувањето на оваа техника доведува до затворање на кругот и почеток на поблагите фази од прилагодувањето.

■ Почнете со позитивни размислувања. Ако најлошата мисла ви е “Леле, ќе умрам” или “Можеби ќе добијам срцев удар” фокусирајте се со позитивните изјави од типот “Па сто пати имам поминато од таа улица и не сум добил паничен напад” или “Читав на doktori.mk дека паничниот напад не е толку страшен”. Други позитивни изјави се “Сум бил во слична ситуација па ништо не ми било”, “Секое чудо за 3 дена (овде 3мин)”. Кога се шетате по улица, движете се како воин, не како жртва. Бидете ловецот, а не пленот. Ако и покрај ова се чувствувате слаби и ако чувствувате дека паничниот напад ве совладал, тогаш побарајте помош од психијатар/психолог.

■ Прифатете го тоа што го чувствувате. Обидете се да разберете како емоциите ви делуваат. Препознајте што е вистински страв, а што паника. Нормално е да се заплашите доцна во ноќта ако се шетате сами и наеднаш чуете некој звук, но не е нормално да се плашите сред ден во присуство на многу народ. Едното е страв, другото е паника. Ако летате со авион и наидете на безвоздушен простор, турбуленциите ќе ви предизвикат страв, но ако се плашите да се качите во авион при нормално летање, тогаш паничите.

Совет за крај

Применувајте ги овие техники на релаксација, вежбајте редовно и намалете ги алкохолот и кафето, не дека тие се причинители, но можат да го влошат самиот напад. Редовно правете биохемиски прегледи, како и прегледи на срце од интернист, неколку последователни прегледи со нормални резултати ќе ви дадат голема самодоверба со справувањето.

Дали луѓето со панични напади можат да водат нормален живот? - ДА

На s.r.n.a, Kim87, SparkyAngel и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. sencence

sencence Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2012
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    14
    Се најдов во написот ептен и тоа поради тоа што во последно време ми е поизразено.Би ве замолила да ми објасните не го разбрав делот кај хроничните болни,бидејки и јас имам проблем со штитната жлезда(хипотиреоза) ,примам терапија 7 год.,мегутоа последниве 2 год чуствувам напади . кои досега не сум ги имала и ме плашат а да напоменам дека нивото на хормони ми е доведено во ред со секојдневна терапија.Благодарам позз!

18. Viki693

Viki693 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    584
    Vesne jas sum presrekna ako mozam nekomu da pomognam gushki i cunki i do tebe i site napateni dushi.. :* :* :*

На vesnaplazma и Be-yO-nCe им се допаѓа ова.
  19. Andrina

Andrina Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    55
    Sencence, а да го игнорираш тој дел од текстот?Штом си примаш терапија за штитната и се консултираш со доктор за таа состојба, нема што да му ја мислиш. И самата викаш дека хормоните ти се во ред.
    Моментот е она што го спомнуваш дека имаш напади на паника кои те плашат, епа тоа е причината зошто ги имаш. Зошто ако видиш ете на темата за тироидна жлезда, ќе видиш дека не си само ти со проблем таков и други девојки пишуваат таму, ама они немаат напади на паника, бар не ги гледам сите од таму и тука да пишуваат. Значи, штом ти е под контрола тироидната, нема што да се плашиш. Проблемот е стравот од следниот напад на паника, тоа исчекување, па кога ќе се деси, па што ако сум сама, па што ако сум надвор...... и така милион "што ако" ситуации си филмаме, и се живее нон стоп во страв од тоа кога следен пат ќе осетиш паника. И тој период измеѓу, период на постојана загриженост и тензија, е тоа е анксиозноста.
    Треба сите ние да работиме на тоа да постепено го губиме стравот од самиот напад на паника, да не ни изгледа како нешто толку страшно, туку се повеќе да го гледаме како минлива, безопасна ситуација, нешто со што можеме да се справиме. Мене лично тоа ми е целта, да скроз го изгубам стравот, само сфатив дека е тоа постепен процес, бар кај мене, дека не е одеднаш као еј супер не се плашам веќе, туку е постепено некако. Прво во една ситуација во која би се нашла немам веќе страв, па после некоја друга ситуација, пример кога си сама дома, па во друга после ќе треба да работиш на тоа да го изгубиш стравот, пример кога си надвор ама некој е со тебе, и така по фази. Бар јас вака гледам на проблемов.

На vesnaplazma му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    6.954
    Девојки,како ми сте денес?!Јас си се ориентирам по времето,па денес сум цел ден во ред...Ми влијае само што ќе видам еден зрак сонценце :D

На genijalci му/ѝ се допаѓа ова.