И јас би ве советувала да пробате со магнезиум и омега 3. Можеби чудно звучи, но кај мене многу помогна. Нема да загубите ништо, обидете се, пробајте со магнезиум бар 300мг дневно. Јас зачудувачки, цела бременост ја поминав без лекови благодарение на магнезиумот и омега-та. Првите месеци пиев по некој диазепам кога имав напади, пиев и жолт кантарион, но подоцна изгубив потреба. Магнезиумот го пијам од почеток на бременоста заради самата бременост, а Омегата по препорака од др за анксиозноста. Но на крај памет не бев дека толку ќе ми помогнат, анксиозноста речиси магично исчезна. Се надевам само дека нема да се врати по породувањето...
Здраво луѓе и јас ја имам оваа состојба и не се чувствувам пријатно кога сум надвор од дома , опкружена со луѓе и едноставно избегнувам такви ситуации.. Глупав,смрден круг во кој од ден во ден се вртам и вртам и бегам и се плашам и се изолирам и се повеќе ја губам и таа самодоверба што ја имав , некада давно. не дека се сеќавам како ли изгледаше тоа..?? Никогаш во животот не мислев дека ќе имам психичка болест и дека ќе се претворам во растение, без малку. Јас кога сум дома немам панични напади(мада што првиот го имав дома и како некој да ми стисна некое копче и да ме стави во друга димензија каде почнав да се обземам од толку луди мисли и сценарија што во тој момент мислев дека не дај боже ќе си голтнам јазик или ќе му направам на некој нешто,ќе престанам да дишам,едноставно мислев дека полудувам,ДЕКА ГУБАМ ТОТАЛНА КОНТРОЛА НАД САМА СЕБЕ!) али само што излезам надвор,почнуваат симптомите на несигурност, нестабилност,страв,треперење,страв од тоа што ќе помислат луѓето кога ке го приметат моето однесување!!!тоа ми е најголема мака! не сакам да покажам слабост и затоа и ги избегнувам. По малце почнав да станувам и параноична, мислејќи дека ме приметуваат и сега еве ме заглавена на интернет за параноидна шизофренија гуглам ли гуглам!што знаеш може и тоа да го имам hipohondrik od uvek jebiga!, во се почнав да се сомневам и верувајте не можам да поверувам дека мојов живот се претвори во ова што е сега.. Не можам слободно да направам чекор напред и да ги пуштам стравовите да си ги спакуваат куферите..едноставно не можам. На психијатар не одам а и не ни верувам дека нешто ќе се смени..може само да ми препорача апчиња а такво нешто ни сум пиела ни ќе пијам.. Помага само бихевиорална когнитивна терапија, само што кај нас толку добар стручњак со добар пристап сеуште не постои.. Али тоа е тоа, малце подолг ми е постов ама морав да се испразнам и а да ме запознаете пошто прв пат пишувам.. Keep the faith !
^ Тоа е тоа, низ скроз истото проаѓам. А излезам од дома, секој секунд мислам на моментот дал ќе се деси паника, што да се праи во таква ситуација, како ќе се справам......А, ми се десило надвор да се осеќам така, и знам дека толку е, тоа што веќе си го осетил, токлу му е интензитетот максимум, ама не, пак си филмам што ако, што ако, што ако ова она, цело време дур сум надвор во тоа ми е вниманието. А, лекот му е едноставно да се заборави на тоа, да не се мисли, да се игнорира, просто да не се плаши човек. И во голем дел јас и немам веќе страв од паника, ама надвор очигледно уште има останато некој страв, кој и да е макар 1% е доволно да прави несигурност. Лекот е 100% губење на стравот од паниката и симптомите, кај и да сме, дома, надвор негде, на работа, било каде. А тоа бара само доволно информираност за целиот тој механизам на страв, малку поише храброст и самодоверба, сигурност во себе дека може да се справиме со тој момент. И на тоа мислам дека треба да се работи, на враќање на самодовербата, пошто кога толку пати ќе те задеси паника, и после тоа остануваш тотално збунет и исплашен, со мисла што беше ова, јасно е дека човек лесно ќе ја изгуби самодовербата и сигурноста во себе. Ја читам моментално книгата Hope and help for your nerves од Claire Weekes ( на Scribd ја има ако сака некој да ја прочита) малку има термини што не се користат веќе, пошто е одамна пишувана, ама содржината е добра. Принципот е тој: Facing Accepting Floating Letting time pass Стварно е тој патот до freedom. Но, теоретски све е јасно, ама за да се направи практично треба поише од само знаење, треба храброст, и одлучност, и сигурност, и самодоверба и... се она што ни е разнишано баш ради оваа состојба, треба да си го вратиме, тоа е работата.
Јас почнав од вчера да си водам и дневник,пошто и најискрено упте од мала си пишувам и се обидувам да решавам ситуации,како се однесувам,како мислам за време на одредена ситуација....рефлеските ми се КАТАСТРОФА,дур д ами кажа нешто-дур да се сетам..ехеееее....фијуиуу...Боже Господе..ко некое заостанато се осеќам.Но,магнезиумот,силната желба ДА СЕ ВРАТАМ ВО НОРМАЛА,ДА БИДАМ ОНАА ИСТАТА ПОЗИТИВНА И НАСМЕАНА,и една личност која ја сретнав( поточно Господ ми ја испрати да ме чува-ТОЈ..немам зборови значи,нема да дозволам тој да се откажи од мене,тој мора на него да има насмевка.. замислете скоро цела година ме следи,како сум што сум,ме “предизвикува“а најинтересно е тој што поим нема што ми се случува БУКВАЛНО.Ова се моите прични ЗОШТО МОРАМ ДА ОДАМ НАПРЕД.ГОСПОД Е СО НАС!Верувам во него и неговата моќ да ни го покажи патот,додека ние лутаме. Исто така планирам и да одам,поточно да се вратам онаму каде што припаѓам-помеѓу луѓето кои ги сакам и им требам,аеробикот,дружењето со позитивните луѓе кои ме опкружуваат,случувањата во градов,можно е и во некоја младинска ПАК да одам и да читнам некоја книга за самопомош..оваа ја најдов случајно на нет,па ќе ја барам да ја спуштам од нет или во библиотека. http://sakamknigi.mk/index.php?option=c ... &Itemid=54 Позз до сите и се најдобро.
душо не читај по интернет мој совет ти е дека се нешто ке најдеш и ке си умислиш дека тоа го имаш (јас така си пронајдов 300 болести и паниката е тука) читај нешто релаксирачко музика пушти си .Поздрав
Dobar den na site . ve citam nekoe vreme pa resiv da vi se pridruzam da si gi kazam mojte maki so se vikat da se pozalam malce .Znacit prv pat pred 7 meseci osetiv silna zesstina vo stomak i zeludnik pa bese tolku mnogu neizdrzlva so pocna da mi ja poremetvit psihava panika i strav nervozi i deka mojt da se desit nesto mnogu loso posebno panikive epten me sovladaja . ojdov kaj maticen mu kazav so mi se desavat mi dade da napram krvna slika pa ok bese se .simptomite si prodolzija sekoj Bozji den a mene se poke i poke me macaat istite simptomi . skoro sekoj den bev kaj maticniov i mi dade da napram uste nekoja krvna slika pa mi rece na kraj zdrav si i zivej go zivotov a jas voopsto ne se osekav normalno a so e najbitno psihicki ne bev ok. izgubiv doverba vo maticen pa resiv da odam kaj internista mu kazav so mu se desavat so mene i so osekam i mi kaza da ispitam bakterija na zeludnik , ispitav pa bese pozitivno zemav terapija skoro mesec dena se osetiv malce podobro ama psihicki ne beev ko so trebit .ok posle 1 mesec dena se vrativ skors vo normala i prodolziv taka , pa posle pocnaja pak istite problemi zestina vo stomak nervoza , panika, strav, nekoj cuden pritisok vo glava pa osekav deka mozam da skrenam .eden den me fati tolku mn panika i strav so osetiv nekakov struen udar vo slepoocnica i od togas pocnaja naglo problemive paniki strav i nervozi pa pocnav od nova da pram nekoj analizi , bakterija na zeludnik negativno znacit vo miruvajne e vo red, od prilika 10 krvni sliki site vo red stitna zlezda hormoni vo red , bev na ocno bris od oci vo red na infektivno nekoj raboti vo red , kompjuterski tomograf:Na napravenite skenovi na mozocno tkivo ne se pratat KT znaci za fokalni lezzi. Komoren sistem i subarahnoidalni prostorii KT uredni ova e slikata od KTM znacit vo red e i taja , EEG i to vo red. me pustija na psihijatar isto i tamu kaazav so mi se desavat mi prepisaja helex 1mg i escitilopram 10 mg pa gi piev nekoe vreme se osetiv nekolku dena podobro pa pak isto isto i i isto ne mozam da se odtarasam od panikive nervozive i stravov i deka mislam deka sum od nesto bolen pa se mislam da napram mgnetna rezonanca na glava a i ne znam so dr da ispitam na mene za da mozam da se vrastam vo normala ko so bev porano . pozdravce i mislejne vase mi treibt
Izgrizan дефинитивно си голем хипохондрик и нема потреба да се секираш, крајно е смешно да правиш резонанци магнетни и слични други анализи, ама од друга страна ако тоа ти помогне да се осетиш сигурно направи ги. Се додека немаш проблем да излегуваш од дома и да си ги извршуваш дневните обврски поради преголем страв во душата , тогаш си океј Анксиозноста е многу повеќе од хипохондрија.. Не ти е ништо и престани да си ги припишуваш сите болести на светов како свои , остави нешто и за другите. Шала на страна, не дека сум поарна ама од прилика знам низ што поминуваш и морам сега да те искарам те молам оправдај го фактот што си од посилниот пол! Верувај дека не ти е ништо..Ти посакувам многу здравје и тука сме за совет.
zdravo elisabeta jas sum pak tebe te zdosadiv veke sakav date prasam dali ti imase slucano i tebe ne dati stega pozadi glava ama ni te boli ama nete ostava na mira pa se treses se plasam da ne bidam pak loso kako togas sto pa posle pocnuva i zeludnik pa mise povraka i taka pa posle se tresam pozdrav
istite simptomi gio imam i jas cela godina se boram so toa piev egloniol lexilium b6 i na kraj se ostaviv eve cel mesec nemam pieno niisto , se trudam da se kontroliram koga ke mi dojdat tie paniki i misli ama ne biva mora nesto pak da prevzemam ,jas koga sum doma ne mi e nisto ako treba nekade da odam i gotovo me faka panika nemozam sama da trgnam nekade me faka nekoj strav deka ke padnam mi se vrti i nisto ke se vratam odma doma nekoj pat i vo dvorot koga sum mi e strav da ne padnam ..... se gluposti mi se vrtat vo glavata neznam so da se pravi nikade nemozam da se odlucam da odam trgnuvam do nekade vo blizina na kukata i podaleku nikako odma me faka panika lele ako se odalecam od doma lele kako ke se vratam da ne mi se sloso nozete mi se tresat ....pred nekoj den otidov da go prosetam deteto i naednas kako se odalecuvame od doma i mene me faka strav ama si vikam so bide neka bide ova ne mi e prv pat taka i otidovme eden krug prosetavme i dobro pominav ama toa ne e taka sekoj pat stom stanuvam i gotovo odma mislite me napagaat kako sto ke bide neznam dajte sovet kako da go nadminam ovoj strav kako da izlezam da pesacam me faka strav od luge guzvi i sl...
Да ми се има случено ,не реба да креваш паника ке мине ,анксиозноста има различни симтоми дури и некои од нив се многу застрашувачки кои ке те натераат се повеке да паничиш ,затоа смирено ништо не ни мозат паничните напади како што доаѓаат така ке си одат поздрав драга и не се плаши
elisabeta taka gi imav prvpat se plasam da ne mise sluci pak ama pijam magnezium i b6 ama nekako kako da mie u grcena vilicata ne znam kako da ti objasnam mozda me razbra pozdrav
Прво не треба да се плашиш и да си викаш оти повторно ке ти се случи,зашто ако мислиш дека повторно ке ти се случи и ке се случи,престастани да си мислиш така,а за вилицата и мене еднаш ми се здрви и два часа ми беше здрвена и тоа ноќе ми се случи тоа и така седев во кревет со вилицата здравена сега кога ке се сетам смеа ме фаќа
luge pomognete mi nekako go gledav doktor oz zboruvase za najlosata bolest da ne vi spomenuvam koga stigna do belite drobovi kaza nekakvi simpt za bolno disenje i za sustenje vo gradite jas mnogu se gusam a koga mrdam t e levo desno kako koga vezbi se pravat unatre kako da mi susti gradnata koska toa mi trae podoolg period ve molam dali ima nekoj vakov slucaj mislam na najlosoto pomogneye mi .................................................................
znam elisabeta ali ovvaa sto mie podzadi glava me voznemiriuva a ne znam zoto kako dami smeta nekako kako dati kazam mozda me razbiras
i jas go gledav dr oz vcera imase za napad na panika i jas pocnav da si mislam da ne mi e ova panika kako rezultat na nekoja bolest ,ama gledas taa 8 godini gi imala tie simptomi i na kraj koga otkrile od sto e e se izlecila treba sega pregled na ocite na bubrezite i na belite drobovi , ako se e vo red togas e samo nasata psiha vo prasanje
zdravo procitav nesto za ocite dali moze i od toa da e galva sto me boli odzad mi rekoa koga bev za vozacka da si proveram vidot so levoto ako a jas ne otidov...
Може, да. Глава боли од повеќе причини, на нервна база најмногу, ама и од очи боли. И јас сум иста како тебе, со левото око многу послабо гледам и баш таму ме боли главата, позади, како во коренот на окото. Кога ќе го корегираш видот со наочари ќе ти помине и болката.А доколку и тогаш не поминува ќе следиш да видиш што ти е. Забележувај кога почнува да те боли, дали после подолго читање, гледање телевизија, замор, или пак од неспиење, од нервоза, итн.По тоа одприлика ќе заклучиш од каде потекнуваат болките. Поздрав