Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.540
    Све што те интересира повели во порака прашај поздрав :*

2. bojananana

bojananana Активен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2013
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    0
    Mногу е тешко да се посветиш на некој со анксиозна состојба, а уште потешко е да го убедиш дека се што му се случува е само неговата анксиозност. Колку и да изгледа досадно, не престанувај му повторуваш дека ете, има испитано се и не се покажала никаква болест. Верувај ми, него нема да му биде досадно да го слуша тоа и по 100 пати, него му треба таа поддршка, некој да го потсетува дека се е океј со него. Нормално е да му е страв да не те замара зошто на сите луѓе од страна не би им изгледало нормално тоа што него му се случува, па се плаши и ти да не го гледаш поинаку. Дај ми малку пауза ако веќе толку сака, па побарај го пак и кажи му дека ќе бидеш покрај него како и да се чувствува.

3. sim0na

sim0na Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    10
    Феминки ... Неколку дена со ред како чувствувам болка во левата града и тоа на горниот дел одма до цепот. Оваа болка е на моменти и во тие моменти како да ме боцка и тоа силно но само неколку секунди ...ми е страв да не е нешто во врска со срцето или нешто со градата. Пред 2-3 недели го снимав срцето ми рекоја дека е е во ред... а пред една година ги прегледував градите и немав ништо ....незнам што ми се случува ...ве молам помогнетеми стварно ми е страв :'(

4. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.540
    Не грижисе тоа е на нерна база од стрес на секој нормален човек тоа му се случува

На sim0na му/ѝ се допаѓа ова.
  5. persula

persula Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2013
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    9
    Da prasam uste ednas dali nekoj znae dali ima nekoj sto raboti psihoterapija vo bitola ili dobar psiholog,,psihijatar?pozz

6. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.540
    da ima mojot psihijatar e eden od podobite vo bitola ke ti pisam vo LP

7. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Elisabeta mila aj i na mene prati mi .

На elisabeta му/ѝ се допаѓа ова.
  8. s1a1n1d1r1a1

s1a1n1d1r1a1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2010
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    14.362
    Јас си патам од ова... Веќе неколку месеци... Одам на психолог редовно ама последните 2 недели на одмор ми е и така малце си запаничив... Многу ми помага стварно и онака се чувствувам сама ко ќе не одам кај неа...

Пред 2 месеци (веќе бев во ова состојба) си фатив дечко. Поголем е и многу го засакав. Никогаш никој немам сакано во животот не сум таква личност многу тешко сакам, ама ете него го засакав.
    И дознав пред некое време дека љубовта моја поминва низ точно ова јас шо поминвам.
    Денес така зборавме за то... И ете сум во немири седам неможам да спијам, 100 капки валеријан се напив... Лудило.
    Незнам шо да прајме... Од една страна онака ми е полесно оти знај како ми е оти јас знам како му е оти сме до негде заедно во ова и оти еден тој мене ме расположва еден ден јас него...
    А од друга страна се плашам и за мене и за него. Ми беше страв шо ќе мисли за мене а и тој кутриот истото си го живеел. Само шо тој подолго време баѓи. Сакам да му помогнам ептен, а сакам и сама да си помогнам.... Оффффффффффффффф.... ПУСТИ МАЧЕН ЖИВОТ. Ама шубав е понекогаш... Никако не е :D

Сакав да кажам битно неколку техники кои помагаат во ова срањето (извинете на изразот :@ )

1. Презафатеност. Не со обврски туку со работи шо ве исполнуваат. Во денојте ко ке сум налошо не сум дома прибрана. Излегвам се дружам викам другарки кафиња одиме возиме со точаци онака цел ден ТИП ТОП испланиран. Да нема место мисла да прелета :D
    2. Дефокурирање. Ова прај чуда. Многу имаме разговарано со психологот мој на ова тема и стварно помага. Гледајте го светот како да е прв пат. Онака во детаљи загледвате се мириснете ... Прошетајте. Оној фокус шо го имаме на нас внатре нека излези надвор на околината. ПОмага.
    3.Алкохол. Знам знам не треба не чини бла бла. Ама идат деној ко ќе ми е преку гла од мачење од контролирање на мислите на телото на овај да не види онај да не сфати... Тешко е времето .... Тежок ни е животот, па еднаш соберете се и начукајте се. Утре знам дека пак исто ќе биди ама малце одмор на мозочето за пасење :D

To e луѓе. Ако треба помош, совет, прашање повелете тука сме :D

9. taci1

taci1 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2011
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    65
  10. avtomobil

avtomobil Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2013
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    60
    Decki jas neli vi kazav deka peta nedela piham zapira i ne mi e dobro i doktorkata rece da nepijam 4 dena nisto pa ke mi dade asentra i sega treba da pocnam se od pocetok pak ke mi se losi ili ne imal li nekoj ikustvo

11. zoceeee

zoceeee Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    70
    zdravo kako ste mi jas ovie tri dena katastrofa disenjeto me plsase ne mozam vozdux ubavo da si zemam tesko disam

12. avtomobil

avtomobil Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2013
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    60
    Decki zdravo da vi kazam dokltorkata mi ja smeni terapijaa sega prv den pjam asentra a piev 6 nedeli zapira se pocnuva od pocetok li si prodolzuvam zna e nekoj da mi kaze

13. Viki693

Viki693 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    584

prodolzuvash...

14. nenuska

nenuska Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2010
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    462
    здраво дружино еве ме мене пак незнам како да се наречам анксиозна паничарка или нај голема глупача на светов :envy:
    Ме знаете да не се повторувам со проблемите еве пак ми се вратија пак имам 24/7 црни мисли во белест која недај боже да ја имам се нешто ке ме заболи и одма се губам еве завчера фатив стомачен вирус и ми помина ама еве сега стомакот ме боли и се си мислам дека е гинеколошки од што и највеке се плашам и се одам на лекар а никако да соберам храброст не сум била веке 2 год и не само тоа на се си мислам дека имам страшна болест на која ми е страв и името да и го пишам значи свесна сум дека треба да одам на лекар ама премногу сум испалашена од дијагнози :sweat: и така си дремам ко неарна знам и дека не треба да мислам и се ама ете ах само кога би собрала храброст.а знам и дека до кога му е судено на човек до тогаш ке биде и свесна сум какви се проблеми и болести имаат луѓето а се полни со живот и позитивни а јас ми доага да пукнам не ми се верува во што се претворив а бев најпозитивна особа во друштво додуше и сега сум ама затоа кога ке сум сама со себе ни миг не оставам а да не забегам во боест и страв а сакам бре да живеам имам за кого.Него сакав да ве прашам дали вие одите на доктор или се плашите ко мене поз

15. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Еве ме и мене ненушка, и јас истото го мозгам сега. Се погледнав во огледало и готово дијагноза - ми отекол вратот, се фаќам под вилицата и осеќам некакви топчиња, и одма пингвин паника, го прашувам маж ми, свекрва ми и ми викаат а бе дете оток боли, се подува ти немаш ништо. Сега се нервирам како само јас ги осеќам топчињата, маж ми ми вика дека се е тоа нормално и да се олабавам, ама ете не бива. :devil: :devil: :devil: :@

16. nenuska

nenuska Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2010
    Пораки:
    623
    Допаѓања:
    462
    аве да си пукнеш од мака е работава бог да чува им се дивам на луѓето што се оптимисти и што во најлоша ситуација гледаат спас а не ние ко да молиме да бидеме болни

17. doki55

doki55 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2012
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    226
    Nenuska ако е за утеха да ти кажам дека не си единствената која се чувствува така Долго не сум се јавила на форумов но не дека ми е супер туку си здосадив да се повторувам.Свесни сме сите дека треба нешто да промениме во себе дали во навики,размислување и сл. но тоа тешко се спроведува на дело Кога ми дојдат негативните мисли никој со ништо неможе да ми помогне.Има луге на кој животот им дал десетпати помалку од сите нас се борат со немаѓтија и многу поголеми проблеми но не се чувствуваат така празно и изгубено како нас Ги имам скоро сите предиспозиции за да бидам срекна но во душата се чувствувам празна,изгубена и секој сигнал на болка ме плаши и паничи Како да се живее срекно не научив Се плашам од се и сешто и за секој Се паничам без причина и за најмала ситница Ме нервира дури и прекрасното кученце пудлица што син ми го има а сите велат дека милениците треба да зрачат позитивна енергија но со мене не е така И колку да пишувам и колку да раскажувам не е доволно за да кажам колку ми е глупав животот

18. Andrina

Andrina Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    55
    Треба на секоја тема што вознемирува да се најде некој став, информација, мисла што ќе направи да се смирите.
    Прво, тргајте се се од негативност што повеќе, избегавајте вести, весници, разни иннформации по интернетов за негативни ствари. И, свртете го интересот кон позитивни информации, нешто што може да ви е од корист или нешто што би направило да се осетите смирено.
    Пример, во однос на здравјето, наместо да си го полните умот со негативни информации и општо да се тргнете од негативни мисли во однос на таа тема, почнете да читате и барате позитивни ствари.
    Колку само има сајтови, видеа, фејсбук страни и слично каде се збори за здрав начин на живот, каде има информации за тоа како да се спречат болести или како да се реши некој здравствен проблем, за здрава исхрана, за тоа како да се подобри психичката состојба, да сте пооптимистични.....итн. Ете и да не знае некој англиски, има на македонски, српски, хрватски еден куп супер позитивни сајтови, едукативни видеа и на фејсбук има доста дискусии, па ќе прочитате информација за тоа како некој си решил некој здравствен проблем, па ќе почнете да размислувате дека ете има решение за се нешто, па така и ќе почнете да станувате посмирени во однос на здравјето. Па има тон информации за исхраната и колку таа помага за подобро здравје и за лекување, па може и од тоа да се применува, ама важно тие информации ќе ве смируваат.
    Мора да ги свртите мислите на позитивно, ете еден начин, верувајте има премногу позитивни информации, совети, сајтови за здрав живот, кога ќе помислите на некој здравствен момент, наместо страв и грижење во празно, свртете го на тоа да најдете некоја позитивна информација во однос на тоа што го мислите, некое решение, а има премногу информации низ интернетов, па посебно за здравје.
    Поентата е, кога и да ви дојде некоја таква мисла која ве плаши, тргнете го негативниот пристап, и свртете на позитивно, барајте позитивни информации, тоа ќе ве смири.

На nenuska, Viki693 и doki55 им се допаѓа ова.
  19. dimco11

dimco11 Активен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2012
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    0
    zdravo pijam zepira i imam nekkakvi bolki vo glavata dali nekoj ima isto....glavbolki

20. avtomobil

avtomobil Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2013
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    60
    Da ti azam jas piev zapira i ic ne mi pomogna neznam na tebe mozebi ti godi