Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. vesnaplazma

vesnaplazma Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    110
    Eroll vistina e deka treba da ima pricina za da se aktivira anksioznosta i deka pocesto gi zafaka custvitelnite licnosti,sto jas bi rekla onie na koi sovesta ne im spie.,no mora nekade da postoi vo nas "dugme"kade ova sevo ova se isklucuva.

2. eroll

eroll Активен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    Vesna jas si imam definirano edna licna teorija deka ustvari site nie sme strasno mnooogu blisku do toa da go nareceme dugme ili bi rekol edno najvisoko skalilo do koe sme dosle site,koj pobrzo koj poleka...a toa skalilo e najtesko i mislam deka ke go iskacime SAMODOVERBATA i mnogu rabota na istata za da dojdeme do stadium da sme posilni od ovaa sostojba.jas za mene mislam deka mozam licno romani da napisam vo detali ama eve sepak i mene mi se slucuva:) apsurd ali jebiga pak ke recam toa skalilo e resenieto
    Jas sum,arhitekt,velosipedist strasno pozitivna licnost vo drustvo ama ni kompjuter imam fateno da crtam (osven forumi hahah) ni velosiped imam fateno zs odma pocvam da mislam na sekoja naredna krivina sto ke mi e apsurdi sto sam si gi znam ama gi pravam...i ni so drustvo sum izlezen na raat,megutoa sepam mislam deka e i potrebno malce i vreme da vaka sami so sebe so soocuvame doma da dozvolime na odredeni simptomi neka si pominat da izdrzime no da ne preterane i so sedenje doma... i pak ke recam da veruvame vo toj sto ne sozdal

На mal.ecka и vesnaplazma им се допаѓа ова.
  3. Malecko12

Malecko12 Активен член

Се зачлени на:
    3 август 2013
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0

Da Sentisot e nesto najubavo sto mi se iima sluceno vo posledno vreme :P
    Mnogu bev zadovolna bidejki se i na prirodna baza i ne stvaraat zavisnost, no radi sostojbata v koja bev doktorite mi prepisaa diezapam a posle nego heleks, i se naviknav a pojaka terapija i sega mi se slabi....No vo globala se super gi hranat nervite i mn opustaat... ima i caj na baza na Valerijan ( bidejki sentisot e na baza na valerijan) mozes da probas prvo so nego pa potoa sentis...

:) pozz

4. Malecko12

Malecko12 Активен член

Се зачлени на:
    3 август 2013
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0

A kako mislis deka s sedenje doma ke pminat tie siptomi ??? :( jas naprotiv mislam deka od toa sto sedev doma dojdov do ovaa situacija..... i jas sum sportist, no samo tamu bev opustena na nisto ne mislev, no eve vcera na sredina na vezbanje me fati panika mislev deka ke umram... no denes od inat pak vebav i super pominav... zoso e taka??? zosto sekoj den e rzlicen ???? ne razbiram :(((( no vo sekoj slucaj sedenjeto doma i razmisluvanjeto ne go podrzuvam

5. vesnaplazma

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    110
    Jas gi imam kupeno mozebi mesec dena,no nesum napiena,obicno ponekogas ke se napijam pola heleks,ama citam pozitivni mislenja,a ti vo isto vreme so nekakov sedativ gi piese

6. eroll

eroll Активен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    Ajde da ve nasmeam malku :)
    Zenami nema mir od mene ,sekoja vecer na raat nemoze da si legne zatoa sto sto ja znaese sto ja ceka :P e sega odkako sum na Asentra i samata taa mi vika ,imalo lek i za mene da pospijam na raaat...poentata site ja znaeme deka dodeka pieme asentra libido-Nuuuula :))
    Vi rekov,morame da sme pozitivni...

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. eroll

eroll Активен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    Daleku od toa deka tipicno sedenje doma go resava problemot...mislev na podetalno razmisluvanje kade i so sto gresime,a deka e sekoj den razlicen toa e fakt ...primer eve vozev maraton mavrovo si pominav super...posle edna nedela vozev maraton okolu ezero i nesakas da znaes sto mi se slucuvase....zaebano e mn ama samo trpenie so malku analiza psihicka bez navleguvanje vo detali ....posebno del od nas sportistite se takvi hipohondrici i za najmali sitnici se mislime sto ni e a pak uste ako sme pod dejstvo na ankss!!!! E togas pocvit filmot :)

8. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.112
    Допаѓања:
    11.883
    Најдобро решение е повеќе излегување и спортување, јас пред 6 год го добив од стрес а сега почна да ми се враќа од немање обврска секојдневна т. е работа бидејќи го завршив факултетот и не сум научена вака. Едноставно бев окупирана со книгите и грижата за факултетот, и сега читам не дека не, ама друго е човек кога има секојдневна обврска. Вака секојдневно без работа, се нервирам што не одам на работа па и триста мисли ми се мотат во глава на што веќе не помислам, се молам секој ден да најдам работа оти ја не сум за безделничење, незнам да функционирам вака, не за друго ќе шизнам од толку мислење :lol: :D.
    Инаку прашавте за Сентис јас ги пијам по потреба во ПМС оти имам страшен ПМС со можност за некоја глава да литне :sweat: :$ :lol: , на природна база се и не ствараат зависност исто и чајот валеријана е добар. Се поминува, ви кажувам од искуство, како еднаш поминал ваков период ќе помине и сега. А за мачно, мачно е, многу е зафркнато посебно кога здрма паника или немир погрозно чувство здравје. Исто така и магнезиум е добро да се пие за анкс, и тако имајте убава ноќ :hai:

9. Malecko12

Malecko12 Активен член

Се зачлени на:
    3 август 2013
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0

ne ne samo niv.... nisto drugo... tie deluvaat kako sedativ nemas potreba od drug ;)

10. Malecko12

Malecko12 Активен член

Се зачлени на:
    3 август 2013
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0

A dali koga prv pat se sooci so anksot odese na psihijatar ??? Jas sega pocnav so heleks navecer samo bidejki ne mozam da spijam i se macam, od nego zaspivam za dve min :) no ne znam dali da odam na psihijatar idejki sepak mislam deka samiot mozes najmnogu da si pomognes...
    A za magneziumot jas slucajno pocnav da go pijam radi grcenje na muskulite....pomaga za anksot?????

11. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.112
    Допаѓања:
    11.883
    ^Кога прв пат ми се појави анкс јас незнав што ми се случува, незнаев ни да опишам само знаев дека ми е лошо и во една вечер ме носеа по 2 пати на брза помош :$ , секој ден одев на болница со тахикардии, ги терав притисок да ми мерат, крв ми земаа на една недела да ме уверат дека сум океј, се додека самата не сватив дека се е во мојата глава. На психијатар немам одено, но ако имаш потреба зошто не одиш, и јас сум за тоа дека џабе е ако јас не се потрудам со инка во главата никој не може да ми става, но некогаш и без терапија не се може. Магнезиумот е многу важен за опуштање на нервите и напнатоста во мускулите, исто така и б витамините, б комплекс барем мене вo кризи ми е неизоставен дел :D
    Потруди се хелексот да го замениш со некој б витамин, Сентис или Персен на природна база се, ако се навикнеме на појаки после овие што се на природна база ќе ни бидат бонбони. Чај камилица, нане или валеријана пред спиење пробај и тоа помага, ти посакувам се најдобро :)

12. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    И јас мислам дека самите ние можеме да си помогнеме, ни лекови, ни ништо... Јас примав терапија, ми беше добро-лошо, секако, еве сега не примам терапија па ми е исто како кога ги земав лековите... Се е во нас, во нашите глави. Јас сеуште не можам да разберам од каде доаѓаат овие мисли. Она си седиш, си гледаш тв или си работиш нешто и те напаѓаат, како да те бомбардира некој :^) :^) :^) И јас ги бркам, ги побивам, и тогаш ете ти го моментот ШТО АКО НАВИСТИНА Е ТАКА????? И тука продолжува се. Па се појавуваат тегобите... мачнини, печење во устата и јазикот, болки во вилицата и непријатно чувство како чешање или нешто слично, па напнатост, па главоболка, па уште што не!!!!
    И сакам да ви кажам на сите дека ЕРОЛЛ е во право, ова им се случува на интелигентните луѓе, оние кои постојано размислуваат, и да при најмала криза, анксиозноста се враќа.
    Ве поздравувам пријателчиња и полека но сигурно нека ни се намалува бројот во дружината !!!!

13. fifila90

fifila90 Активен член

Се зачлени на:
    26 април 2013
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Здраво феминки. Не знам дали ова што ќе ви го пишам спаѓа во оваа тема. Пред 2-3 недели почнав да доживувам соништа додека сум будна . Кога ми се дешава ова ме облива врела вода , рацете ми се тресат мислам дека срцето ќе ми излезе и наеднаш ми излегуваат слики од соништа што сум ги сонила многу оддамна. Ова чувство обично ми трае околу 10-15 секунди . Дали некој има нешто вакво слично доживеано?

14. vesnaplazma

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    110
    cel den normalno funkcioniras,i samo edna negativna misla i se potonuva vo voda.se vrakas na pocetokot.zosto im davame znacenje na mislite,i zosto kaj nas pocesti se negativnite.?

15. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.417
    Допаѓања:
    126.991
    Малку да ја развеселам темава :) бев на одмор после 8 години,после појавата на анкс оваа година прв пат цврсто решив дека ќе одам ќе си поминам преубаво.Така и се случи,го поминав одморот без анкс и депресија без црни мисли.Пресреќна сум,и многу ми е криво што чекав толку долго да го направам овој чекор.Анксиозноста бара соочување со она од што се плашиме,само така можеме да го победиме.Јас сум најчуствителното суштество на земјата,штом јас успеав секој од вас можи.Ве поздравувам и ве охрабрувам да одете само напред,цврсто и одлучно :*

На elisabeta, ivana.0909, kostadinka24 и 2 други им се допаѓа ова.
  16. eroll

eroll Активен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    ...Ne e frkata vo toa sto site gi osekame fizickite glupi,selski,zaebani i dosadni simptomi da ne gi nabrojuvam si gi znajme....ama jas najmnogu se zamaram sto zaradi tie nemozeme na raat da si gi izvrsuvame sekojdnevnite raboti pa imame drugi i spored mene polosi simptomi ,bi se zel za primer eve denes stanav od sabajle ko pree...an ustvari nemozev ni da stanam od so bev umoren a uste nestanat,pa ne ti dava nesto kako porano da si se izmies gel da si stavis :) ,pa da si izlezis nadvor ...zosto? Gorestina bilo ke mi se svrtelo, golemi jajca...pa na raat so maliot navecer da nemozes da setnis niz grad ...e za ova se nerviram najmnogu za ovie sporedno no mnogu polosi simptomi.....a onie drugite ..kako sto e receno taka i ke bide gospod e golem...
    Se nadevam bar nekoi od vas se soglasuvate ...golemo pozdravce

17. vesnaplazma

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    110
    Kolku samo bi bilo se poubavo da nebese ova borenje za vozduh,gusenje,

18. manja666

manja666 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    17.999
    За сите овие години низ кои се дружам со анксот сфатив само едно нешто. Бумеранг е.
    Ќе го отфрлиш од себе но секогаш ќе се врати, секогаш, без разлика колку и да се трудиш, без разлика на се. Доволно е само една мала, минимална стресна ситуација и се враќаме на почетокот.
    Иначе деновиве ми се катастрофални, одамна изгубив надеж дека нешто ќе се подобри. Можеби само привремено и ништо повеќе.
    Извинете за овој демотивирачки пост, морав да се испукам некаде.

19. eroll

eroll Активен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    Ispukaj se i toa maksimalno...ova e izduven ventil za site nas :))) jas pred dve nedeli odkako osetiv deka ide vtoro poluvreme na anksot si rekov ajde ovajpat sum pojak...ok mozebi i sum ama ova adaptacijava na Setaloft odnosno toj period koj mora da pomini e stvarno e gaden

20. bile-v

bile-v Активен член

Се зачлени на:
    2 август 2012
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    13
    И јас овие два-три дена сум за никаде ;( леле луѓе какви стравови ме напаѓаат,се укочив целата сите мускули ми се напрегнати,срцето лупа,недостаток на воздух,се тресам,се препотувам,погадно од ова нема. Само лоши мисли ми се вртат низ главата,ми е страв од толку стрес и плашење да не ми се случи нешто, ова е премногу за телото,се си мислам дека некаде ќе избие овај постојан страв и стрес ;( Земам само хелекс од 0,25 и понекогаш за срцебиењето пропранолол 1/4 (ова кардиологот ми го препорача кога бев на преглед). Вчера бев на работа попладне и кога ме нападнаа тие стравови,нереални мисли кои се полоши од кошмар,па кога ми се појавија сите симптоми,помислив едно време да побегнам од таму и право во болница да одам,си реков готово е ова е крај :( Инаку работам во продавница колонијал и се си правам филм во главата дека некој ќе не нападни ќе не ограби и такви глупости,стојам таму како скочанета и преплашена ова повеќе не се издржува. А правев детална анализа на крвта буквално се ми испитаа и се беше супер со резултатите,крвта одлична,а јас за никаде,се от таа пуста психа и стравови :( Ме плаши и тоа да не почнам да халуцинирам од толку плашење и нереални мисли....се на се доста лошо чувство.