Pernica! Za zal tvoite sakajki da ti pomognat mnogu gresat sto te nosat i zemaat na predavanja...taka tie i neznaejki ti pomagaat da navlezesh poveke vo toj zacaran krug...kako ja svakash ti BORBATA...so toa sto se plasish da probash dali ke se sluci nesto ako otidesh sama na fakultet...NEMA DA SE SLUCI...bidi sigurna probaj 1-2-3 i ke vidish deka samo ke ti se zgolemi samodoverbata...I nemoj sama da se borish.....nemoj da imash predrasudi da pobarash strucna pomosh...se gleda po tvoeto pisuvanje deka malku ti treba da ti pomogne stucno lice i seto toa da go nadminesh bez da piesh terapii...zatoa ne odolgovlecuvaj..pobaraj dobar psiholog ili psihijatar...eve feminkite ke ti pomognat...i slobodno pij B6 toe e vitamin..zosto da se izmacuvash...i na organizmot mu treba malku da se smiri..taka go drzish non stop vo napeta sostojba.....pozdravce[/quote] znaci fala sto se potrudi da mi odgovoris, po moeto pisuvanje dva tri reda ti nemozes da doneses zaklucok deka mene mi treba strucno lice ili ne. eve ti kazuvam deka posetuvav psihijatar veke podolgo vreme i vo mojot prethoden post pobarav IME na psiholog, zatoa sto smetam deka ne se ide kaj sekoj i ne sekoj moze vistinski da ti pomogne, a psihijatarot me ubeduva da pijam heleks i asentra. znaci jas si baram strucna pomos zosto e potrebna i nemam nikakvi predrasudi. apcinja ne pijam zatoa sto imam alergii na dosta apcinja i ne sakam da si ja vlosuvam sostojbata, a i plus toa ne gledam nekakov air od pienje apcinja, imam drugarki drugari, poznanici koi sto go doziveale istoto i site kazuvaat deka toa samo ja podobruva momentalnata sostojba i nisto poveke. e sega sekoj si ima svoe mislenje za odredeni raboti i tuka se raboti za individuata kako ke postapi, jas licno ne pijam apcinja i nema da pijam dodeka ne go iskorenam ova od mene. Sto se odnesuva za odenje na fakultet se soglasuvam so tebe, ne mi pomagaat megutoa nemozam da dozvolam da go zabatalam fakultetot i da go doziveam kako nesto loso i odvartno samo poradi tie moi stravovi i donesov odluka dodeka ne izleam povtorno od krizata toa da bide taka, a na sekoe drugo mesto se boram, odam, i koa ke pocne da mi se "slosuva" jas sedam i vikam NE MI E NISTO KE MI POMINE, SE OVA E IZMISLENO i prodolzuavam da sedam i da mu davam komanda na mozkot deka sum dobbra i deka se ova pominuva. i eden den navistina ke pomine i ke se cudime kako sme mozele taka da reagirame
pozitivni misli, druzenje, muzika i sport. jas vi preporacuvam na site ZUMBA. veruvajte deka od se zumbata najveke pomaga.
[ [/quote] Pernica nema potreba da si sarkasticna, mojot sovet beshe najdobronameren, neznam zosto pod "strucno lice" podrazbirash nesto negativno, tocno e deka ne sekoj ja zasluzuva svojata titula, vprocem zatoa i se rasprasuvame pred da se doverime nekomu, neznam koj lekar ti si go izbrala, no navistina jas pod "strucno lice" podrazbiram nekoj sto ke znae da te vodi i nasoci kako da go nadminesh najdobro problemot, psiholozite velat deka koga samiot pacient ke svati deka ima navistina problem i pobara strucna pomosh 50% od rabotata e zavrsena. Ne mi beshe mislata da ne odish na fakultet, naprotiv da odish i toa ako mozesh da se potrudish sama da go pravish toa...veruvaj mi zboram od licno iskustvo... ti posakuvam sekoe dobro te razbiram, i ne ti zameruvam...pozdravce
zdravo! pak jas.prosliot pat pisav na brzina zasto spiunski bev uklucena od rabota a strasno mi se vrtese i neznaev dali e od sto propustiv doza deprozel ili od nastinka go imam anksot od 18 godini.sega imam 35 i pak se zdruzivme lani.i prviot i vtoriot pat anksot se pojavi kako rezultat na stres.prviot pat znaci na 18 godini dobiv posle prviot seksualen kontakt kandida neznaev sto e(togas nemase net) i kako sto sum hipohondrik odma si pomisliv deka imam rak e posle toa sledese anksot.jasno mi stana posle odenjeto na ginekolog sto imam ama anksot mi ostana naredni 3 godini ddodeka ne go fativ deckoto so druga i zaboraviv na anksot.pocnav za inaet da izleguvam i se mi pomina.se zaljubiv pak se omaziv imam dve deca a anksot ne postoese celi 9 godini.ama decata porasnaa,si najdov slobodno vreme i mi tekna deka koga se poragav so vtorata po greska mi stavija tuga infuzija.pa taka pocnav da mislam dali mozda sum zakacila sida.nemav hrabrost da se pregledam i od stravot deka sega moze imam sida pak si dobiv anks.koga vidov deka kacuvam pritisok od misli stegnav srce i otidov na hiv test.i nemav sidaaa.ama eve sega vtora godina imam anks i pijam deprozel i heleks i sega mi e podobro ama mislam deka veke sum navlecena .se zdebeliv dosta,sega imam i pokaceni trigliceridi i holesterol i sega mislam deka ke dobijam infarkt abe Bog da cuva.se vrtam vo krug i nemozam da izlezam.ni psihijatar znam deka nema da mi pomogne samo treba da prodolzam vaka da ziveam.znaci site,barem jas taka mislam,dobivaat anks kako rezultat ne prethoden stav.i kako sto mi kaza pred 10 godini sega veke pokoen DR Levenski: DZABE MOZES DA ZIVEES I STO GODINI KOGA UMIRAS SEKOJ DEN! i da taka e.e sega samo nekoj da mi kaze dali i kako prestanal da zema deprozel zasto za dzabe da im objasnuvam na psihijatrite koga oni ne go pijat
a da... izaboraviv da kazam kako im se voshituvam na lugeto sto sedat po kafici i se smeat i zivieat.i na penzionerite od 70-80 godini sto se turkaat po avtobusi i galje nemaat.i stalno si mislam na ovie sigurno ne im se vrti,ne merat pritisok ne gi bolat gradite,ne se tresat kkoga treba da izlezat od doma i iskreno da vi kazam im zaviduvam
Нормално дека ќе бидете анксиозни кога не сте ја откриле кирилицата. Да читаш и пишуеш на латиница на македонски форуми фрла у тешка депресија бре, не да те напраи анксиозен.
Stupidsky, i jas ne znaev za anks. dodeka ne ne poseti u familija, voznemirenost otsekogash sum imala i mnogu brzo sum ja nadminuvala...nikogash ne sum go smetala toa za nekoj problem...no za zal doznav deka moze da bide i mnogu polosh...sega koga se vrakam nazad i koga citam kolku luge se macat so nea...pak nemozam da svatam kako nikoj vo okolinata go nemam primeteno a 2% statisticki od naselenieto go imaat toj problem i bogami ne e mal procent...a toa znaci deka lugeto koj kako znae se nosi so toa i uspesno go prikriva...a stom moze da go prikrie znaci moze i da se kontrolira... Velat deka AD ne stvarat navika, no jas mislam deka sekoe apce moze da stvori...kako da gi namalish?...pocni so namaluvanje na dozata i toa go pravi na podolg period primer...ako piesh 20mg. eden mesec pij 15 pa 2 nedeli pij 10 i se taka namaluvaj do 0 potoa izdrzi nekoj period mozni se glavobolki bidejki si se naviknala pij, nesto na prirodna baza ti podobro gi znaesh, i samata ke si vidish kako ke ti bide...dokolku nemozesh bez niv lesno ke si prodolzish so AD...vo sekoj slucaj razgovaraj so psihijatarot i kazi mu deka sakash da gi isfrlish AD...no morash da probash malku i so fizicka aktivnost...so nesto sto te ispolnuva i te pravi srekna... pozdravce
ај еве пишѕвам кирилица да не се нервираат луѓето јас веќе си ги намалив дозите.така да од 3 мг хелекс дојдов на 0,25 и тоа сама и не ми беше тешко.ама оваа вртоглавицата од пропуштена доза депрозел ме убива.знам дека треба да се опуштам,знам се,не ми е првпат ама неможам.пред некој ден на родителска едвај доседов пола саат.излегов после и ништо не ми беше ама ај контролирај се.
Stupidsky знаеш дека за се си потполно во право За да го добиеш анксот треба еден момент но да го искорениш треба (бар кај мене) вечност Минат години додека сватиш дека си добила анкс од некоја ситација кавга разочараност,а од нешто мора да е инаку тој непоканет не доага И кога сватиш дека веке си другар со анксот те фати таков страв што уште повеке го стегаш и цврсто го држиш анксот до тебе небаре несакаш да го испуштиш И тогаш работите се инскопликуваат А животот не те гали Си доагаат нови ситуации и проблеми со кој мораш да се суочуваш и апчињата веке се дел од твојот живот Некој велат заинает не ги пијам Тоа е во ред но ако можеш да ги издржиш нападите кој знаат добро и жестоко да те растресат Анксот понекогаш не лаже Си заминува кобајаги но пак се врака и тоа во многу потешка форма Кој успеал да се излечи без апчиња им честитам или пак не са ја почувствувале најтешката сила на анксот Јас го носам со себе повеке од 20 години Кога во поблага фгорма а богами знае и добро да ме здрма И најпаметното нешто што ти рекол докторот DZABE MOZES DA ZIVEES I STO GODINI KOGA UMIRAS SEKOJ DEN! Кога и најубавите работи не те прават срекна,кога ти е украдена насмевката на лицето,кога прошетката не ти прави задоволство и многу други работи се сведува само на едно Добро денес прекрцав утре е нов ден А тој ке биде ист како вцерашниот И така години и години Премногу бев депресивна но твојот пост ме потсети на многу изминати години Се вратив во мислите и навистина е така DZABE MOZES DA ZIVEES I STO GODINI KOGA UMIRAS SEKOJ DEN!
"... smatrao je da je život izbor a ne sudbina, jer običan čovek živi kako mora, a pravi čovek živi kako hoće: život na koji se bez otpora pristaje to je bedno tavorenje, a izabrani život je sloboda. Čovek postaje slobodan svojom odlukom, otporom i nepristajanjem. Ako pristane na tuđi sistem mišljenja, on nema svojih razloga, pa ne može doći ni do svoje odluke. Kad odbaci tuđu logiku i nametnuti način mišljenja, svi su mu razlozi dostupni i svaki čin je moguć."
Sto mislite za hipnozata? gledav na tv pred nekoe vreme eden covek kaj nas mu pravese hipnoza na voditelot na emisijata i kao bas bese nameneta za nadmiuvanje na strav i sram od minatoto. imal li nekoj takvo iskustvo?
Јас лично не верувам тоа ми се чини е вештина и добар трик Тоа е како да верувам во баење и магија Но денес се е можно Не тврдам ништо
se e do nervite znajte i sami . daj najdete nekoj lek za zajacvejne na nervite na prirodna baza i pisete jas zemam med ubav e za nervi i dr raboti i pomagat ma da so imat i drugi raboti samo ne znam so poz ve sakam mwa
Здраво. Јас сум нова на форумот и ве следам веќе подолго време и затоа решив и јас да споделам маката со вас. Првпат кога почнав да ѓи добивам симптомите на анкс.(тогаш не знаев дека сум анксиозна) беше пред 4 години. Тогаш навистина не знаев што се случува со мене . Мислев дека сум најболна на целиот свет .. Кога и да излезев сама започнуваа вртоглавиците, срцебиењето и сите др симптоми на анкс. (Можеби ке помислите дека сум луда, но тогаш не сакав да си порачам ни еден производ од AVON каталогот бидејки мислев дека секој момент ќе умрам и нема да мозам да го дочекам) Сето тоа ми траеше неколку месеци, па го немаше две години, па пак доаѓаше и си одеше. Цели 3 години живеев со таа мисла дека сум болна, се додека не ја пронајдов оваа тема на фемина и разбрав дека сум анкс. Сега не сум добивала напади можеби 2- 3 месеци, но кога ги добивав ми траеа обино по пола саат и се смирував единствено така што ке седнев на ком. и играв некои игри и заборавав на се и така по полека и тој си заминуваше. На психијатар не сум била никогаш, ниту пијам некави , Ад и сл. Бидејки секој што е анкс. знае како и на кој начин мозе да се смири самиот. Студирам во др град(не каде што живеам) и на секое предавање ги доживував симптомите на анкс.но веке се навикнав и како осекам дека доагаат не реагирам и се повлекуваат но не целосно. Досега не сум кажала на никој зошто знам дека никој нема да може да ме разбере. Сите што сме анксиозни знаеме дека ние самите си правиме да ни се случуваат тие работи, дека сето тоа ни е во нашите глави.. поздравв и да бидеме повеке опуштени
Баш грешиш со тоа што на никој не кажуваш, верувај не си еднинсвтена а и тука на форумот има доста кои се запознале со анкс. најдобро е да го споделуваш тоа со другите, ќе те разберат а така полесно ќе го поминеш тоа. не се плаши да отидеш на психијатар и тој е за луѓе, ништо страшно. Лично јас бев, пијам некои као демек лекови на приридна база се, персен форте и форвита анти стрес, како и хелекс по потреба, самата сеќавам кога треба да се напијам хелекс, само внимавам тоа да е што поретко. И јас исто студирам во друг град, ова со акнс. ми се случи од кога се вратив дома, летово, па ќе видам како ќе се справам сега од кога ќе заминам. Порано и кај мене беа мн почести нападите, но сега се многу поретки и со послаб интензитет. Повеќе, шетање, друшење, позитивна енергија и се ќе биде во ред. Поздрав!
Многу ми е мило што е така, се надевам дека еден ден ке исчезнат засекогаш, бидејки да живееш со анкс е многу тешко. Сите од оваа тема го знаат тоа. Инаку ќе заборавев да кажам дека доколку не постоеше оваа тема на фемина сеуште немаше да занм што ми е.. Големо БРАВО за таа сто имаше храброст да ја отвори. Со вас е многу полесно.
Баш за ова, ја имам прашано професорката по психологија и рече дека да, ја има. Порано за време на првата светска војна, зошто немало доволно лекови за вршење на операции, ги хипнотизирале пациентите за да не осеќаат болка за време на операциите. Исто така рече дека не е убаво да се користи хипнозата зошто тоа во суштина е манипулирање со душата. И немам јас искуство во врска со хипнозата, но сакам да знам нешто повеќе за неа од овие некоку инфо. од професорката.
Браво Кике, другите треба да учат од тебе... единствена грешка ти е што не разговараш со никој за тоа..не мора да им кажуваш на другарките, но можеш да разговараш со најблиските...така ќе имаш излезен вентил да не трупаш се во себе си...и да точно е дека комјутерските игри смируваат и го одземаат внимението...поздравче и секое добро..
podolgo vreme bev podobra i mislev deka anks. mi iscezna, no ne, uste e tuka pocnav pak da osekam gusenje, kao peperutki vo stomakot, preskoknuvanje na srceto, a pritisokot i pulsot mi se normalni nz veke sto da pravammmmmmmm((((((((((( pomos!!!