Панина баш би сакала да ти помогнам и да ти кажам за добар психијатар но не сум од скопје :/ Те сваќам во секоја ситуација истото и мене ми се случува јас и пред да одам некаде кревам температура од страв дека нешто ке ми се случи ...но само си помислувам добро ми е ке ми помини ова е само анкс. јас сум добра јас можам да работам ..вдишувам и исдишувам неколку пати преку носот длабоко и тргнувам кон зацртаната цел.. пробај и ти исто така се надевам ќе ти помогни а исто и на другите што се соочуваат со оваа анкс.
Dali pienjeto na helex po potreba sozdava zavisnost,jas go pijam nekogas ednas nedelno,nekogas dva,tri pati koga sum epten napnata,i dali ima nekoj steganje i kako peckanje vo levata grada ,jas vo posledno cesto go imam i nikako ne mozam da se opustam i odma zemam helex,a naredniot den ako ne zemam mislam kako da mi se tresat racete i toa mi e sugestivno neznam? Zatoa sakav da prasam da ne ima helexot takvo dejstvo?
-хелексот создава зависност но ако го пиеш секој ден, а доклку е привремено нема зависност ...Но колку е по ретко толку поубаво . позз
а во моментот кога ке станеш свесен за својата сила што ја поседуваш, верувај ќе ја снема и анксиозноста, копајте сите подлабоко во вас, верувајте си во себе, верувајте во својата сила и моќ, така ќе си ја зголемите својата самодоверба а анкс.ќе го уништите.... Ве сакам сите и верувам во вас <3
а заборавив да прашам дали на некојстомакот му е како напнат и осеќас глад а не можиѓш да јадес и од што стомакот ти играе како внатре да имаш пеперутки и да се потиш а и да ти студи иако е топло пишете i da nemo\i[ da spiiш
Јас пак сакам да ве прашам дали некому му се случува од чиста мира да ти се сврти во глава,да се препотиш и тресеш целиот колку 3-4 минути,нозете да не те држат и да помине....поздрав
а и мене ми е така со вртенјето изгледа е и тоа дело на анксот а лошите мисли дали н и тиа се дело на анксот дека ке си наштетис самиот или некој друг ке повредиш пишете ми за оваа
I mene mi se slucuva da mi se stresi teloto i da omalaksam nekako i nekogas i vrtoglavci,najverovatno e od amksot ili mozebi pagja sekerot,pa jas vo takvi momenti odma zemam blago, dali ve pecka ili stega vo levata grada ili kako napnatost vo toj del da cuvstvuvate,mene vo posledno cesto mi e taka ,nekogas o srceto kako da mi preskoka i preripnuva ,mi e strav i ekg da aravam.pzz
а и мене ми е така со вртенјето изгледа е и тоа дело на анксот а лошите мисли дали н и тиа се дело на анксот дека ке си наштетис самиот или некој друг ке повредиш пишете ми за оваа odgovor ve molamm
isto i mene mi beshe strav ama super beshe, a i mene me shtrecka leva grada od koga dobiv paniki taka da od anksot e : ) ne se plashi idi proveri si za svak sluchaj : )
И мене ми прескокнуваше срцето дури тоа го чувствував ме фати паника мораше да појдам да проверам но докторот ми рече дека сето тоа е од психата дека срцето ми е се како што треба во нормала.... и од тогаш ми е мн подобро ..има некои денови како да ме пецка левата града како од назад на грбот да ме боли на местото каде што е срцето ...но си викам докторот ме виде рече дека е се како што треба ...дури и слика ми даде да си го гледам срцето хехе... Затоа миличка без страв провери си и тоа ке ти внеси поголема самодоверба за да го излечиш анкс не целосно но мал дел
Јас го надминав овај проблем пред 4 месеци Само почесто ја посетувам темата оти знам како е и сакам да се потсетам дека сите работи во животот без разлика колку се тешки ќе поминат... Така да ако треба помош кажвајте
i jas sum za nikade ne sum izlegla sama od doma poveke od 6 meseci...so majka mi sekade odam uste cucla pampers i edna kolicka mi trebaat
Ivana, cudna e taa sostojba kolku poveke ja prifakash tolku poveke te vlece nadolu vo vrtologot, zatoa ne mozesh so nagli cekori, no postepeno so namaluvanje na prifakanjeto, odenje sama do nekade prvo poblisku, pa podaleku,prvo pokratko pa podolgo i najvazno od se toa da go pravish nezavisna od nikogo, morash samata da si dokazesh deka mozesh ti i sama...taka ke si ja zgolemish samodoverbata...ponekogash i nie roditelite ne gi ostavame decata da porasnat, da stanat samostojni, pocvrsti...mislejki im najdobro, ne sme ni svesni kolku im nastetuvame so nasata prekumerna griza... pozdravce
Здраво на сите, еве после речиси 1 година пак ви пишувам, но овој пат ,фала му на Бога , со подобри новости.Имав многу проблеми здравствени и како последица на тоа и психички,кога ке ви казат дека после некое време можете да бидете инвалид , а се испостави дека ми дале и погрешна дијагноза(наследна болест),кога осекате како мускулите секој ден ви отказуваат и не размислувате на иднината,затоа што не знаете денот нов што ке ви донесе и дали следното утро ке имате проблем да станете од кревет.Но,благодарение на една другарка која ми кажа една жена што помага ,во Куманово живее,денес сум 80% подобра,како на физички така и на психички план.Сите дома,пријателите и јас,самата ги забележав промените на подобро, движењето,рамнотежата, еве ги и мускулите ми се подобри ,дури мислам и од претходно кога немав проблеми воопшто,незнаете и колку сум сега срекна,мислам дека можам светот да го освојам чуство ко да сум се родила одново,нова јас , да сте ми тука сеа пред мене мислам дека ке ви ги срушам сите стравови ,ве молам не потклекнувајте ,тоа е само затоа што вие сте му дозволиле на стравот да ве совлада,седни ,размисли ,вдиши длабоко и речи си сама на себе ЈАС МОЖАМ и излетај надвор со брзина на ветрот,осети го животот ,еден е,имам многу преживеано за овие мои веќе 27 години и никогаш не сум верувала дека мојата душа може толку да поднесе , но еве ме со помош на Бог се совладува се,кога ми било најлошо многу често одев во црква или пак дома сама на моето скришно место за молитва, и еве моите молитви беа слушнати,ВЕРУВАЈТЕ И КЕ БИДЕТЕ ИЗЛЕЧЕНИ поздрав
Да, си ги имам паниките стравовите. Во град не сум излезена 2 месеци. Едноставно неможам, посилно е од мене. Нонстоп сум под стрес, неможам да одам никаде сама, до продавница ми треба некој, среќа школото ми е блиску. Бев на психијатар, било нормално ако се деси на моја возраст, сум била без самодоверба бла бла. Цело време сум тажна, се ме повредува за се плачам. Едноставно, си го сакам животот назад. Кога и да ми се случи наредната паника, се чувствувам уште потешко. Бев дома сама, без никој. Паниките и стравот беа преголеми, што стигнав до степен да повратам. Многу малце знаат што ми се случува, доста луѓе ме прашаа што ми се случува. Сакам мотивација, сакам да знам дека се ќе биде како порано. Сакам пак да можам да патувам, да шетам, да се дружам. Не сакам средношколските денови да ми поминат во депресија и затварање дома. Се случи настан на кој не сакам да се присетам, почина другар, што мислам дека чувствував нешто повеќе за него. Тоа ме повреди. Кажете ми дека за брзо ќе помине, кажете ми како против се ова, зошто ова не го сметам за живот
Anushka, si doziveala pregolem stres, si go vklucila alarmot na zastita....ona sto si go doziveela so drugarot mora da pomine malku vreme da se odboluva..ovaa stresna situacija covek teshko moze sam da ja nadmine...mu treba nekoj dobar psiholog za da go nasoci kako da se spravuva so novonastanatata situacija, po ona sto go citam ti ne si za psihijatar bidejki tie voobicaeno i koga treba i koga ne treba vednash ke ti prepisat terapija, tebe ti treba dobar psiholog ili dobar psihijatar koj znae da razgovara...so eden ili dva razgovora ke te opusti...nemoj da ostanuvash doma...vo vakvi situacii kolku pobrzo deluvash tolku pobrzo kese izblecesh od kanxite na anks... Morash dase naucish kako sto gi dozivuvame ubavite raboti vo zivotot da sme spremni da prifatime i loshite raboti, tie ne pravat pocvrsti i ne ucat deka koga ni se slucuvaat ubavi raboti treba so poln zdivda uzivame vo niv...pozdravce p.s. mozesh na svoja raka da se napiesh b6 ili b-kompleks toa se vitamini a dobro deluvaat na nervniot sistem