Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. srcekrsacka

srcekrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    2.952
    Допаѓања:
    1.752
    откако престанав да ги пијам Елицеа анти депресивите чуствувам дека и рацете ми се тресат и ко на боцки сум-причината беше Виноскоп нели антидепресивите не одат со алкохол :!:
    и пред некој ден бев до ординацијата на психијатарот ама беше заклучено :doh:

2. zoceeee

zoceeee Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    70
    е не одат и јас пред три недели си се поднапив црно винце малце повеке и мислам дека од тогаш ми се вратиа сите симптоми на анксот

3. nesi.vanesa

nesi.vanesa Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2013
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    23
    jas eliceata ja ostaviv naglo na svoja raka : ) i imam bocki okolu srceto i shtrecki pred da zaspijam i odzemanje naglo odednash, ali toa e od lekovi idi napravi si muabetche so psihijatarot i ke vidish deka e od toa, zemi si chajche za smiruvanje sega b6, i samo vreme da pomine i se ke ti pomine!

4. zoceeee

zoceeee Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    70
    nesi.vanesa
    ти пишав лична порака

5. rozzare

rozzare Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2013
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    11
    Здраво на сите од мене. :)
    Јас сум нова на форумот и сакав да ве прашам неколку прашања.Пред неколку месеци требаше да заминам за Америка воедно се случија и др. работи и бев под така да речам "добар стрес" и се појави нашата "сакана" непријателка анксиозноста.Малце потешко ми беше да се убедам дека е анксиозност,а морам да признам дека сеуште ми е тешко.Има месеци кај што не сум ни помислувала,но во последно време се чувствувам не баш "сјајно".Посебно ПМС имам така лошички симптоми ама од пред некое време чувствувам како да ми се здрвува десната страна од главата.Прво помислив дека е можеби од тоа потоа ми расти умникот ама не од сега па мислев дека можеби е и тоа ,но искрено трае веќе неколку дена.Би сакала да знам дали има некој со слични работи или било што.Секаков совет би бил од помош.
    Поздрав!:)

6. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    сигурно е само уште еден симптом на анкс, нешто слично е и кај мене, има период кога воопшто немислам на ништо и мислам дека анксот скрос исчезнал, но на секој нов презивеан стрес се врака и знае да си потрае повеке и симптомите да се со појак интензитет, не главата не тахикардија па и вртоглавици и усте многу но се ке помине така да не се секирај позз

7. alehandro

alehandro Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2011
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    65
    Здраво девоји!пред неколку дена прашав тука на форумов дали некој знае добар психијатар приватен во Охрид,никој не одговори,па пак да прашам заради работата од Скопје ме префрлија во Охрид инаку сум од Битола,ради терапијава ми треба Психијатар,па ако знае некој нека пише во ЛП.ке му бидам благодарен.во Ск имав добар психијатар баш од помладата генерација на психијатри со нови методи ,па ако можам тука во Охрид да најдам некој таков супер ке биде,некој освен таблети да препишува што знае и некој совет муабет да направи.пишете ми поздрав

8. persula

persula Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2013
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    9
    Dali nekogas vi se slucilo kako da omalaksate,i kako racete otseceni od lakti nadulu i kako cuvstvo da vi se tresat i odma nekoi stravovi mene me fakaat ,ova nekogas cesto mi se slucuva eve denes na sred rucek i po nekoe vreme mi pominuva pa mozi po nekoe vreme pak istoto cuvstvo ,i toa mislam koga sum opustena onaka psihicki,dajte nekoj sovet?pozdrav

9. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    и мене често ми се случуваа овие симптоми на почетокот, но сега омалаксаноста мозе и да е од времето поззз :)

10. White1

White1 Нов член

Се зачлени на:
    11 ноември 2013
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    здр јас сум нов,јас немам проблеми со страв,не осеќам дека се плашам,али сепак имам лошо чуство нозете како да ми се тресат ми се омалаксани,немам желба,немам позитивна енергија,барам помош нека ми пишат во порака поззз

11. Sanje.90

Sanje.90 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2012
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    28
    zdravo na site
    da go spodelam jas mojot problem i se nadevam deka ke mi pomognete. Piev zanfeksa 75 skoro godina ipol ama postepeno gi prekinav, nekolku meseci mi bese ok ama sega mi se vrakaat pak nekoi simtomi , do dusa malce mi bese stresen periodov ama ovoa e period koga planiram bremenost i se plasam pak da zapocnam so terapija da ne se odrazi negativno nesto . Ne znam sto da pravam treba da odam da se konsultiram so doktorot ama dodeka da se sluci toa ako nekoj imal takvo iskustvo ve molam za sovet

12. deskarada

deskarada Форумски идол

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.950
    Допаѓања:
    31.477
    Dolgo vreme se macam so anksioznosta poveke godini i nikako da pomini...a i odamna me nemashe da pisham ovdeka...... me poluduva ima takvi momenti koga me napaga stravot i panikata shto odvaj prezivuvam.
    Vo posledno vreme pocna da mi se javuvaat i vrtoglavici i koga sedam. Na primer sedam nekade v kafic i naednash kako dami se vrit i mislam deka ke se onesvestam dali i toa e rezultat na prokletava anksioznost ?
    Bidejki koga sum vo guzva i koga stojam imam fobija deka ke se onesvestam i celata se propotuvam, a sega ova shto pocna dami se pojavuva vaka i koga sedam ne znam..

13. nesi.vanesa

nesi.vanesa Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2013
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    23
    da da toa e anksioznost, i toprv ke ti se javuvaat loshi filmovi i ti ke mislish navistina e taka ama nema veze! odi proveri si krv ako nemash provereno podolgo vreme.. i zemi nekoja mala terapija ako ne mozesh da go sovladash ako mozesh teraj si taka : )

На deskarada му/ѝ се допаѓа ова.
  14. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.540
    Исто и мене во кафич ми се има повеке пати случено вртоглавица да ме вати и како несвесница тоа е од анскиозноста

На deskarada му/ѝ се допаѓа ова.
  15. alehandro

alehandro Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2011
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    65
    никој не ми пиша за добар психијатар во охрид,па да прашам за во Битола дали тами знаете некој добар од искуство да ми пишете.сеуште важи за во охрид истото прашање,но ако веке нема никој од Охрид тогаш ај кажете некој од Битола,но со приватна ординација.пишете во ЛП,

16. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    леле периодов и мене со вртоглавицити ми е за никаде и кога седам и кога стојам и кога лежам, бев на лекар проверив крв и ми е дури прејака, но вртоглавиците се тука, вцера бев со керкичката на лекар нешто е настината, но како за беља имаше многу гужва останавме да чекаме ред и секој момент мислев дека ке паднам и дека ке се онесвестам ми доагаса да избегам но си реков сто биде нека биде, останавме чекавме ред и ништо не ми се сличи но сепак паниките се големи.

17. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    заборавив сакав да прашам дали овој период имате зголемено боцкање во делот околу срцето и грбот, и тахикардија :)

18. rozzare

rozzare Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2013
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    11
    Здраво на сите
    Дали ќе може некој да ми каже терапија за подлабока фаза анксиозност.Какви лекови сте примале?

19. mecence1

mecence1 Активен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    1
    natemila најверојатно до времево е....Мене ужасно ме боли левата рака и левата нога,дали на вас ви се случило ова? Ве молам за одговор?

20. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.540
    Имате чести напади на паника? Како сами да си помогнете?

Како одговор на стресот, телото се брани, а срцето работи брзо, дланките се потат, а видот на очите се намалува. Иако не постои реален ризик за здравјето, овие напади на паника се многу непријатни .

Напади на паника има секој десети човек, а според последните истражувања, дури и секој трет човек. Жените се двапати повеќе склони кон таквото однесување отколку мажите, иако сеуште не е јасно која е причината за тоа. Нападот на паника се јавува одеднаш, силно чувство на непријатност проследено со мешавина од физички и психички симптоми, а го предизвикува ненадејна навала на хормонот адреналин кој го забрзува отчукувањето на срцето .

Оваа реакција се јавува како резултат на инстинктивното чувство на загрозеност кога телото, според принципот “нападни или бегај”, сака да се спротивстави или да побегне од она што го загрозува. Иако луѓето во текот на нападот имаат чувство дека ќе добијат срцев удар или ќе умрат, лекарите истакнуваат дека нападите на паника не се опасни за здравјето .

Тие се составен дел од телесната одбрана, предизвикувајќи зголемено отчукување на срцето кое пумпа поголеми количини на кислород во рацете и нозете, за да можеме да избегаме од опасноста или да се спротивставиме на она што не загрозува.

Во целиот организам буквално владее паника

Човек во напад на паника не може да дојде до здив, послабо гледа, дланките му се потат, телото му е растреперено, потоа се појавува гадење, вртоглавица и зголемен проток на крв до образите. Луѓето имаат чувство дека ќе се онесвестат, но медицински гледано, тоа не е можно. За да дојде до несвестица, крвниот притисок би требало да биде значително намален, а во напад на паника ситуацијата е обратна – се покачува крвниот притисок .

Што навистина се случува со телото

Сигналите не траат долго се смируваат после неколку минути, но за кратко можат да се повторат и по неколку пати, па човек ќе помисли дека тоа е напад.

Менување на мислењето од нешто лошо на нешто убаво ги прекинува нападите

За време на напад на паника можете сами на себе да си помогнете. Јога вежбите и медитацијата ги намалуваат ефектите од стресот врз телото. Исто така корисни се и вежбите на визуелизација, кои подразбираат создавање на пријатни слики во умот, со што се одвлекува вниманието од мрачните мисли, кои делуваат вознемирувачки и може да го предизвикаат нападот.

Менувањето на рутината нема да донесе резултати

Пред сè обидете се да не ја менувате секојдневната рутина. Ритамот на живот да не го подредите на стравот и размислувањето како може да ги избегнете ситуациите за кои мислите дека потенцијално би можеле да предизвикаат напад на паника.

Смирете го дишењето и ќе ги ублажите симптомите на напад

Вежбите за правилно дишење можат значително да помогнат во ублажување на симптомите од напад на паника. За совладување на техниката на дишење ставете ги вашите раце на стомакот, веднаш над папокот, и концентрирајте се на дишењето следејќи го подигањето и спуштањето на раката. Дишете бавно. При вдишувањето бројте до три, а при издишувањето до четири.

Кафето, гладот и алкохолот предизвикуваат стрес

Избегнувајте пијалоци кои содржат кофеин – кафе, чај и сите видови на пијалоци како Кока – Кола бидејќи ја зголемуваат возбудата и затоа поттикнуваат и тенденција на стрес. Гладта, исто така, значително го зголемува чувството на напнатост, па јадете редовно.

На mal.ecka, natemila и kika.dragan им се допаѓа ова.