Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. napoleon

napoleon Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2013
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    7
    Zdravo nov sum na forumot i imam pisano denas gledam deka 90%na forumot se od ponezniot pol :D !Vaka ova e od eden srpski forum kade se navedeni site simptomi na anksioznosta mozebi ke mu posluzi nekomu!

Tjelesni simptomi (općeniti simptomi koji se odnose na tijelo općenito):
    - Alergijski problemi, pojačanje alergija (povećan broj, osjetljivost, reakcije, produženje reakcije)
    - Bolovi u leđima, ukočenost, tenzija, pritisak, grćevi, zategnutost u leđima ili leđnim mišićima
    - Blijedoća (blijed izgled, gubitak boje u licu ili koži)
    - Crvenilo lica, crvenilo na tijelu, naglo crvenilo
    - Bolovi u tijelu, kada cijelo tijelo djeluje bolno ili natečeno, osjećaj kao da je cijelo tijelo pod modricama
    - Sijevanje kroz tijelo
    - Treskavica cijelog tijela
    - Povećavanje i snižavanje tjelesne temperature, ili podignuta/snižena temperatura tijela
    - Osjećaj da koža „gori“, svrbež kože, osjecaj da se koža gužva, osjetljivost kože, gubitak osjećaja u koži
    - Osjecaj da „gori“ koža u području lica, vrata, ušiju, tjemena ili ramena
    - „Peckanje“ u stopalima, tabanima, rukama, prstima, rukama i nogama
    - Bol u prsima, osjećaj da se prsa sužena
    - Osjećaj gušenja
    - Kronična iscrpljenost, pretjeran umor, „potrošenost“
    - Nespretnost, osjećaj nespretnosti, poremećena koordinacija udova ili tijela
    - Hladni trnci, osjećaj hladnoće
    - Nedostatak slatkoga, slatkiša, čokolade, obično jaka potreba za slatkim
    - Teškoće pr govoru, pomicanju usta, poteškoće pri koordinaciji usta i jezika
    - Vrtoglavica, osjećaj praznine u glavi
    - Ošamućenost
    - Osjećaj električnih šokova u tijelu
    - Pretjeran višak energije, osjećaj da se ne možete opustiti
    - „Senzacije propadanja“, osjećaj da propadate ili padate iako stojite mirno
    - Osjećaj da ćete pasti ili se onesvijestiti
    - Osjećaj da je sve nekako krivo, drugačije, strano, čudno ili neobično
    - Simptomi slični gripi, malaksalost, osjećaj da si bolestan, kao da se razbolijevaš od gripe
    - Često mokrenje
    - Gubitak kose, prorijeđivanje kose, ili zapetljaji kose otpadaju
    - Plapitacije (kada osjećate otkucaje srca), ubrzan rad srca
    - Hiperaktivnost, višak energije, energija koju uzrokuje nervozu
    - Povećan ili smanjen libido
    - Infekcije, povećane ili stalne infekcije
    - Zvukovi iz grla ili iz usta kada pomičete čeljust ili usta
    - Mišići koji se „trzaju“, vibriraju ili se tresu pri pokretima
    - Mučnina i povraćanje
    - Bolovi u vratu, leđima i ramenima, osjećaj ukočenosti, tvrdoće
    - Znojenje u snu, buđenje u znoju, konstantno znojenje u snu
    - Nedostatak energije, osjećaj letargije, umor
    - Osjećaj „tupila“
    - Konstantna napetost mišića, ukočeost mišića
    - Srce koej „juri“, osječaj da srce lupa prejako
    - Osjećaj pritiska u rebrima, osjećaj da je nekakav obruč oko rebara i da se steže
    - Seksualna disfunkcija, seksualna nezainteresiranost
    - Probadajući blovi, ili čudan pristisak u vratu, glavi ili licu
    - Preskakanje srca
    - Nekontrolirano znojenje
    - Osjećaj da se pod podiže/spušta bez razloga
    - Osjećaj škakljanja po cijelom tijelu
    - Gubitak kilograma, debljanje
    Simptomi tjeskobe u prsima:
    - Grčevi u prsima, „treperenje“ u prsima, osjećaj da prsa vibriraju
    - Bolovi u prsima ili osjećaj nelagode
    - Zabrinutost za srce
    - Osjećaj da se morate natjerati da dišete
    - Osjećaj da teško dišete, kratkoća daha
    - Često „hvatanje“ zraka
    - Prebrz i prejak rad srca, ubrzani otkucaji
    - Neravnomjeran rad srca, preskakivanje ili propušteni otkucaji, škakljanje u prsima koje vas tjera da kašljete
    - Prejaki otkucaji, osjećaj da srce želi iskočiti vani

Osjećaji u tjeskobi:
    Strahovi:
    - Povećan strah što ljudi misle o vama
    - Strah da ćete biti zaglavljeni u prostoriji bez izlaza
    - Konstantan osjećaj o preplavljenosti strahom
    - Strah od javnih prostora
    - Strah od umiranja (smrti)
    - Strah od gubitka kontrole („ludila“)
    - Strah od nečeg neizbježnog što dolazi
    - Strah da činite greške ili ispadnete glupi pred drugima
    - Strah od padanja u nesvijest
    - Strah da gubite razum
    - Iracionalni strahovi od stvari, objekata, situacija ili okolnosti
    - Strah od normalnih stvari, neobičnih osjećaja i emocija, zastrašujući osjećaji i misli
    - Povećana svjesnost sebe, ili samosvijest
    - Strah od pronalaska WC-a da bi se osjećali dobro zbog samoće
    - Strah da se mora sjediti blizu izlaza iz prostorije, automobila i sl
    - Strah od toga da vise nikada necemo biti kao prije

Glava - simptomi tjeskobe koji se odnose na glavu:
    - Magla u glavi
    - Peckanje, svrbež, ili „tijedno“ tjeme
    - Zbunjenost
    - Česte glavobolje, migrene
    - Osjećaj da je obruč koji steže oko glave i stvara pritisak
    - „zapovi“ – strujni udari u glavi
    - Bezosjećajnost
    - Bolovi u licu
    - Osjećaj kada zatvoriš oči da počinješ ili ćeš krenuti naprije (plutanje)
    - Otečena vilica koja podsjeća na zubobolju
    - Škripanje ili stiskanje zubiju zbog napeti mišiće u čeljusti

Sluh:
    - osjećaj da je nešto zapelo u uhu, da je ušni kanal začepljen ili blokiran, i ne može se očistiti
    - oslabljen sluh, često ili povremeno oslabljen sluh ili gluhoća na oba uha
    - zvonjava u uhu, čudni zvukovi u uhu, zvukovi u glavi
    - pulsiranje u ušima, odjekivanje u uhu
    - škakljanje ili svrbeš u uhu do kojega se ne može doprijeti
    Um:
    - strah od svega
    - promijenjena stvarnost, svijest ili osjeca iskljucenosti od svijeta
    - deja vu, osjećaj da se događa već proživljeno
    - Depersonalizacija (osjecaj nestvarnosti sebe)
    - Derelaizacija (nestvarnost svijeta, drugih ljudi, predmeta)
    - Nemogućnost koncentracije, kratkoročni gubitak pamćenja
    - Poteškoće u razmišljanju, govoru, formiranju misli, praćenju razgovora
    - Dezorjentacija
    - Osjećaj nestvarosti svega
    - Osjećaj stalne preplavljenosti, ili da se previše toga treba napraviti
    - Noćne more, noćni strahovi, ružni snovi
    - Stalno ponavljajuće misli, il irazgovor „sa sobom“
    - Problem pamćenja novih informacija
    - Problem prisjećanja što se dogodilo prije par sata, dana, tjedana
    - Misli koej su „zaglavljene“ u glavi, mentalne slike, koncepti, pjesme, melodije koje su „zaglavljene“ i ponavljaju se iznova i iznova
    - Osjećaj „zaglavljenosti“ u vlastitom umu
    - Zarobljena anksioznost, strah ili očekivanje
    - Osjećaj da je cijeli svijet na tvojim ramenima
    - Osjećaj naglog propadanja u podlogu na kojoj se stoji

Raspoloženje:
    - Osjećaj ljutnje i nedostatak strpljenja
    - Depresija
    - Drmatične promjene raspoloženja
    - Emocionalna zatuljenost, ravnodušnost, ili zaravnanje emocija
    - Osjećaj da su sve emocije krive
    - Sve je zastrašujuće, strašno
    - Osjećaj da su stvari nestvarne ili kao u snu
    - Konstantan osjećaj da ste na rubu ili „žugljivi“
    - Potreba za plakanjem bez ikakvog povoda
    - Nedostatak emocija prema stvarima prema kojima si priej imao
    - Ne osjećate se kao da ste svoji (osjećaj da nisi ti), nedostatak emocija prema bližnjima, emocijonlna tupost
    - Osjećaj da sete pod ogromnim pritiskom cijelo vrijeme

Usta/trbuh:
    - Čudan miris iz usta
    - Peckanje u ustima, osjeća da vam u ustima gori, škaklje, da vas bocka iglicama, ili sve zajedno
    - Peckanje na jeziku
    - Zatvor
    - Proljev
    - Suha usta
    - Nemogućnost gutanja, strah da će nešto zapeti u grlu
    - Osjećaj da je jezik netečen
    - Nedostatak okusa i apetita
    - „Knedla u grlu“, usko grlo, nešto zaglavljeno u grlu
    - Trzanej mišića usta
    - „Klikanje“ kostiju prilikom pomicanja usta/grla
    - Nervoza želuca, nadutost
    - Povraćanje

San:
    - Poteškoće pri usnivanju ili zadržavanju sna
    - Konstantni bizarni, strašni ili lucidni snovi
    - Zvukovi koji vas bude iz sna
    - Nesanica ili buđenje u sred noći
    - Buđenje uz panični napad
    - Poslije buđenja se osjećaš gore

Vid:
    - Čudan, zamućen ili maglovit vid
    - Suhe, prevlažne ili oči koje konstantno peckaju ili svrbe
    - Tikovi očima
    - Vidite stvari koje nisu tu, na rubu vidnog polja
    - Bljeskanje, zvjezdice pred ocima
    - Osjetljivost na svjetlo
    - Bljeskovi kada su oci zatvorene
    - Gubitak vida za „prostornost“

Od ostalih simptoma važno je naglasiti: hipohondriju, konstantna zabrinutost, problemi sa srcem (neorganski), trnci u rukama i nogama i mnogi drugi.

Uz tjeskobu moguće je da ste zabrinuti i o:
    - Srčanom udaru
    - Strah da imate neizlječivu bolest
    - Umiranje prerano
    - Osjećaj da „ludite“ ili ćete izgubiti razum
    - Strah od iznenadne smrti
    - Gubitak kontrole nad mislima i djelima
    - Nesvjesno ozljedivanje sebe ili svojih bliznjih
    - Nesvjestice u javnosti
    - Nepravilno disanje
    - Gubitak dodira sa stvarnošću
    - Da ćete se ugušiti
    - Strah od samoće

Ovo nije konačna lista simptoma, postoji ih još mnogo, ukoliko imate neki koji nije naveden na popisu slobodno ga nadopišite.
    Ovu listu sam napravio da vidite da sve što proživljavate nije ništa novo, i netko je to već prošao, da uvidite da je ovo sve posljedica vašeg poremećaja i da je ovo sve moguće ili izliječiti ili svesti na minimalnu moguću razinu.
    MOLIM VAS ne pišite koje simptome iz ovih tablica Vi imate jer će nastati nered, a cilj je da se tablica ažurira kako za postojeće tako i za nove članove.

На Mafar и elisabeta им се допаѓа ова.
  2. napoleon

napoleon Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2013
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    7
    Eve ja i stranata na forumot

http://www.depresija.org/forum/index.php?act=idx

Imam probano nekolku pati de se registriram no ne uspeav!
    mozebi nekomu ke pomogne ima dosta interesni slucaevi Pozzz! I samo napred ne davajte slabos i jas se macam so ovaa glupost godina dena ne koristam AD osven nekogas po potreba helex no mnogu retko koga me fati nekoja panika a inaku pretezno pijam caevi ili kapki na prirodna baza Pozz!!!!!

3. srcekrsacka

srcekrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    2.952
    Допаѓања:
    1.752
    одамна не сум била кај психијатарот на разговор-не сум јас виновна што се преселија а никој не знае каде
    антидепресиви примав нели од 5 мг Елицеа, па ај на 2.5 ги намаливме и престанав да ги пијам
    ептен кога сум нервозна пијам дијазепам од 2 мг-тоа ретко се случува и почесто половина чаша или чаша црвено вино(малку опушта, малку смирува) и со сите сили се обидувам да прекријам што ми се случува ама колку успевам во тоа е друга приказна
    и уште ми се излачува плунка повеке од доволно во грлото, рацете ми се тресат-тоа е од нервоза, стресови јасно ми е дека анксиозноста не се лечи преку нок

4. napoleon

napoleon Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2013
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    7
    losite misli ne mozes da gi otstranis vednas ti treba vreme za toa a spored mene lekot e prosetki barem po 45 min.na den pocesto izleguvanje od doma i jas koga sum doma non stop e isto zatoa skoro po cel den sum izlezen najdi si nekoja preokupacija sto ke ti go skrene vnimanieto ne i obrnuvaj mnogu vnimanie na mislite kako dosle taka i ke zaminat ako ne gi maris brzo zaminuvaat a imas na YOU TUBE vezbi za pravilno disenje i tie pomagaat ja praktikuvam pred spienj bidejki malku te izmorat Poz...i glavata gore

5. LAVICA13

LAVICA13 Активен член

Се зачлени на:
    4 декември 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    таман вчера пишав дека почнува да имам енергија,и ете ти денес пак чувството на гадење,немир аман....утрините ми се хорор....ама битно навечер спијам мирно ...поздравчиња и подршки до сите а за жал не има премногу...се борам максимум ама ова исцрпува :( два дена окпа три катастрофа...оффф

6. napoleon

napoleon Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2013
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    7
    Tocno e deka ne ima premnogu a loso e sto tolku maladi ne zafaka so vakvi gluposti namesto da ziveema nie potonuvame na nekoj nacin namesto da se borime za podobar zivot nie se borime so anksioznosta ali zivot sto doslo mora da go pomineme !

7. black-angel

black-angel Praefectus Vigilum Член на тимот

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.669
    Допаѓања:
    4.624
    Јас сум анксиозна веќе скоро 2 год , и пола од горе наполеон што ги напишал симптоми ги имам, и ми се чини ќе побудалам некој ден ! Лекови не сакам да земам , само ептен кога не можам да се приберам земам нешто за смирување , ама нема ефект повремено земање , сакам да посетам и психијатар ако ништо друго за терапија барем , ако некој може да ми посочи некој добар лекар што работи со плави картончиња би била многу благодарна

8. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    здраво на сите јас еве две недели сум супер, уф везбам, чистам низ дома со гласно музика, се трудам да непребарувам за оваа состојба по нетов, сега се занимавам со барање новогодишни пораки, денеска после толку време и сама излегов, кога тргнав ми се вракаа нозете ама реков со сака нека биде денска одам и точка бидејки сум голем инат, хаха отидов и топ си поминав, случајно и пред некој ден кај една пријателка дојде една нејзина пријателка која била психијатар и ми рече, ниеден лек нема да ти помогне колку ти самаата, соочисе со стравот и ке биде се во ред и сега така и правам, А и ради друго највеке писаш незнам дали некој ја гледа Билките на баба рада - имаше емисија во која што збореше баш за оваа состојба и ги препорачува чаевите од мајчина дусича во комбиначција со матоцина, но не во филтер кесичка него од билна аптека како билка, а исто така и камилица и кантарион, но секојдневно пиење, јас овие денови планирам да ги земам ке пробам да пијам позз до сите :D

На AnichkaLeo, mal.ecka и elisabeta им се допаѓа ова.
  9. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.418
    Допаѓања:
    126.997
    Само напред,јас мислам дека инаетот пред се ми помогна да се борам со анксов и љубовта се разбира...и јас од кога се мислам да си пијам кантарион барем зимава редовно,зошто читав дека ако пиеш не смееш да се изложуваш на сонце се добивале изгореници.Но пред се треба сами да сватиме дека ние сне се довеле до оваа состојба и само ние можеме да се извлечеме.

На natemila му/ѝ се допаѓа ова.
  10. atopic

atopic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2013
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    32
    Епа здраво и од мене добродојдов во клубот.Вчера бев на првиот разговор со психијатар и да ви казам многу добро делуваше на мене ,се опуштив максимално,зборев за се ,а тоа немозам да го правам со секој друг,од што ми беше тешко уз раговорот плачев но докторот ми рече слободно плачи си ке ти олесни тоа е дел од твојата состојба.Ми препишаа и терапија елицеа таблети една недела 5мг а потоа по 10 мг и хелекс од 0.5 мг немозам одма да казам какви резултати има но јас се осекам подборо.Доколку некој има потреба и сака да оди на некаков разговор топло го преорачувам доктор Јанис Гаидазис работи со завод МЛАДОСТ одма до салонот за мебел Симпо на партизанска и што е многу бинто работи со картонце.

11. anuska.6

anuska.6 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2012
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    3
    Еве сум јас пак. За 2 месеци имам подобрување :D Почнав да излегувам,почнав да шетам. Сфатив дека морам да одам против се што ми се случува, зашто тоа не сум јас. Не верував дека е толку лесно. Тие што поминуваат низ тоа што поминував, пробајте,отидете негде, безразлика дали вашиот ум тоа го сака, немора да поминете некаде 3-4 саати, колку можете, ќе видите колку е прекрасно чувството кога знаете дека сте успеале да отиде против тоа што толку долго ве враќа назад. Слободно, за некое советче ова она,ако некој сака може да ми пише лп :*

12. atopic

atopic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2013
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    32
    Анушка многу ми е мило за тебе :D дај бозе така да ти продолзи и да ти биде се како порано.Само ме интересира дали пиесе некакви лекарства или сама по себе реши да продолзиш напред ?

13. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    вака јас пред две години пиев лекови но искрено незнам дали од нив или сама до некаде се изборив, сега брзо од голем стрес пак ми се врати дел од симптомите но со силна желба се борам сама бес лекови, почнав да си вежбам дома, намерно одам на места што сум се плашела да одам баш да видам дали нешто ке се случи и ништо живи здрави сме сите, биди силна и ке успееш :)

14. LAVICA13

LAVICA13 Активен член

Се зачлени на:
    4 декември 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    здраво на сите,како сте ми ?тие што се на АД за колку време почуствувавте подобрување јас еве 5 недели пијам зепира од 10мг ама уште не сум баш ок :^) имам најголем проблем со чувството на гадење од сабајле :envy: инаку апетитет ми се врати инау имав ослабено 10 кг,во сета мака една позитивна работа добра фигура ;) убав ден на сите и помалку анксиозни чувства,,,,

15. nina55

nina55 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2013
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    8
    оди бавно но ќе бидеее.Првото подобрување е токму подобрувањето на апетитот.Среќно.

16. lolwow

lolwow Нов член

Се зачлени на:
    9 декември 2013
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Здраво феминки! Да го споделам и јас мојов проблем, па очекувам ваши совети. Анаксиозноста како поим никогаш не сум можела убаво да ја сватам, не знам дали и јас сум анаксиозна. Имам многу стравови во мене . ПОчнувајќи од болести, смрт, темница, од тоа што другите мислат или ке кажат за мене , страв ми е да се движам по места кај што нема луѓе, абе свашта. Од телесните симптоми одвреме навреме ме фаќаат некои чудни болки, де града ќе ме боли многу некој период , де глава , де нешто друго... Па ќе читам по интернетот , можеби ваква болест имам, може тоа ми е, може нешто сосем трето, бла бла . И што е најужасно, од тие болести од кои што сум се плашела ги добивав истите симптоми сврзани со нив. :o Откако ке направам испитувања болката више никад не ми се појавува. Друго, страв од темница. Спијам само со запалено светло, навечер од искачање нема шанси сама да си дојдам до дома ако околу мене нема луѓе цело време , а исто и денски. Некој ќе ме нападне, ова, она ќе ми направи. Друго- со луѓето, што ако кажав или направив нешто погрешно, можеби требаше поинаку да постапам, па што ќе мислат за мене и..т..н.. Многу лесно се повредувам , одма станувам тажна , депресивна ако нешто не ми е како што треба. Поради тоа, неретко утеха знам да побарам и во храната кога сум нешто многу нервозна јадам многу и колку само се имам здебелено во последно време. Не знам , искрено, не се осеќам ко да сум јас, не бев таква порано. Буквално се и свашта анализирам до детали, секакви мисли и стравови имам во главата.Не е еднаш, двапати, тоа е секој ден. Едноставно, не можам да живеам слободно :worried:

На Cleonika му/ѝ се допаѓа ова.
  17. rozzare

rozzare Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2013
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    11
    Здраво девојки,
    јас само сакав да ви препорачам да не си ја стегате душичката и да одите на психијатар,ќе ви препише соодветна терапија и ќе се чувствувате многу подобро,јас барем се чувствувам подобро.Излегувајте,смејте се и не мислете на лоши работи никој не умрел од анксиозност ниту пак од паничен напад.
    Поздрав :D

На candygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. mecence1

mecence1 Активен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    1
    Според ова што го кажуваш мое мислење е дека си анксиозна,и колку што сфатив на почеток си,така да додека е рано оди на психијатар,и за мнг кратко време ќе ти помине,не чекај и не губи време,колку порано толку подобро,голем поздрав до тебе :)

19. acebitola

acebitola Активен член

Се зачлени на:
    15 декември 2012
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    2
    казете ми дали мози да ги тргнам овие лоси мисли од глава со ме напајгаат не мозам да ги поднесам све несто дека лосо ке ми се слуце многу се пласам или ли лек за ова ??????? :rock: :rock: :rock: :rock:

20. acebitola

acebitola Активен член

Се зачлени на:
    15 декември 2012
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    2
    истијот сум и ајс ете една година и појке се мацам со истите мисли никакода надминам не знам со ке правам ми се цине ке полудам ке ми застани срцето и триста глупости блабла :worried: