1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    Персенот се на растителна база, така да исто ко да не пиеш.Убаво си пиша.

2. AnichkaLeo

AnichkaLeo Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    92
    persenot me smiruva isto kolku i valerijana cajot a paniki imam golemi ....panicarka sum golema panicam na se ako denes sum super a utre me iznervira neshto ili se isplasham ili doziveam nekakov stres utre denta odma me fakja anksot i mi e ubi boze so gubenje apetit gadenje vrtoglavici cudno cuvstvo vo stomakot gubam sila i da ne nabrojuvam znaci site simptomi na anks i odma varam caj od valerijana i me smiruva ili pijam persen ama toa e do koga ke bide vaka ke vidime a se trudam da go kontroliram anksot pozz

3. iSituation

iSituation Активен член

Се зачлени на:
    24 декември 2013
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    5
    ја пиев едни Антидеп на растителна база се многу се добри на база на кантарион пошо чакој не ми делуваше нешо посебно, а јас сакам да зеам валеријана во капки се мислам дали да ја пијам зашто сакам на крај да искочам сам без ништо ама никако не ми иде , сеа сум супер пред неколку месеци од дома не ми се искачаше ништо не ми се правеше и депресивен бев и се , ама се менува се со тек на време учиш да се исконтролираш , ти колку време си анкс. ?
    инаку јас дадов предлог у некои мои постови порано да се организираме да направиме една средба на анксиозни да си споеделиме искуства совети и имаше неколку заинтересирани еве пак ке кажам и очекувам предлози ... поздрав

4. panicarka123

panicarka123 Активен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2014
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    3
    Zdravo na site jas sum nova na forumot no povejce od 1 godina ve sledam i se utesuvam so vas .Moite prvi simptomi se pojavija prd povejce od 1 godina kako vrtoglavica i netrpelivost da se dosedi na edno mesto no se sredi samo od sebi.No pred 4 meseci doziveav golem stres dobid udar na profesionalen plan bev volonter vo edna institucija no od toa seto nisto ne ispadna pa site moi nadezi padnaa vo voda mnogu se razocarav i se pojavi povtorno mojata drugarka anksioznosta.A i prthodno bev pod pritisok i sega e loso.Na pocetokot piev ansilan od 0.5 utro vecer pa smeniv demitrin po polovina .Cuvstvuvam voznemirenost ,napnatost od bez pricina vrtoglavica mi e strav sama da izlezam vcarsija a so najloso cuvstvuvam zamatenost vo vidot .kako nekoja nesvestica i mislam deka ce se onesvestam vo sekoj moment kako da sum odsutna os slucuvajnata dali ima nekoj vakov simptom ve molam pomognete mi!!!!Pozdrav do site vas!!!

5. iSituation

iSituation Активен член

Се зачлени на:
    24 декември 2013
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    5
    Само смирено и пробај да мислиш позитвно , прави било што само да ги тргнеш мислите од анксот, пробај да се контролираш не пиј никакви лекови само ке си ја влошиш ситуацијата , пиј чај од кантарион и Б6 ништо повеке, само најбитно е да ти е пополнето целото време во денот да не седиш сама со своите мисли , поздрав и пиши за некое време

На Mei му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Mei

Mei Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    70
    Здраво. Сите овие симптоми што ги набројуваш сме ги почувствувале и се уште ги чувствуваме т.е ги чувствувам и покрај тоа што се борев подолг временски период но сепак научив како да го контролирам тоа како што кажав во моите претходни постови. Сите ние имаме такви периоди каде што чувствуваме притисок и напнатост во дадени ситуации и многу нормално дека ќе почувствуваме вознемиреност придружена со сите останати симптоми на анксиозност и овие симптоми што ги набројуваш во твојот пост се карактеристични за анксот.
    Поминував низ многу тежок период но еден ден решив дека е доста и дека мора да се изборам самата со оваа состојба,си поставив цел и си дадов неколку причини на самата себе зошто треба да се потрудам,да се изборам и да продолжам понатаму во животот,почнав да размислувам позитивно,да го исполнувам денот со активности,да се хранам поздраво (мене многу ми помогна тој режим на здрава исхрана),постепено ги прекинав АД,почнав постепено да излегувам иако чувствував страв дека ќе изгубам свест,вртоглавица и имав заматен вид но со текот на времето сфатив дека нема ништо да ми се случи и дека треба да се борам,да си помогнам самата на себе.
    Потруди се да размислуваш позитивно,исполни го денот со активности,комуницирај,излегувај на прошетка со самата помисла дека си добро и дека нема ништо да ти се случи и дека ќе помине т.е излези од тој "оклоп" што те покрива и избори се. Поздрав

7. AnichkaLeo

AnichkaLeo Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    92
    Sabajle se osekjav uzasno drugarkava anksi bese do mene pocna da mi se vrti da me gushi nemav apetit ama so sila jadev pocnaa da mi se vrtat crni misli vo glavata i da me tera da placam sega sum dobro samo osekjam glavata po malku me boli nezz dali e od anksi ili od toa sto nemam pieno kapucino poshto tursko ne pijam... Dali glavobolkata e simptom na anksioznosta? Pozz do site

8. Mei

Mei Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    70
    Од самата анксиозност ти е главоболката.

9. AnichkaLeo

AnichkaLeo Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    92
    A da prasham ushte neshto dali potenje pod pazuvite e posledica na anksot poshto jas nikogash ne sum imala pot na majca ili trenerka duri koga bilo toplo zboram za zimno vreme vo soba a sega jas vo soba so normalna temperatura i i primetiv mokra trenerkata pod pazuvi. Sakav samo dami kaze nekoj dali ova se slucuva od ovaa anks. Odnapred blagodaram.

I kazete mi kakvo cudno cuvstvo vo stomakot osekjate vie. vi blagodaram mnogu

10. panicarka123

Се зачлени на:
    17 јануари 2014
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    3
    Vi blagodaram za podrskata!!!Denot mi e ispolnet odam na rabota,imam semejstvo i prekrasen 8 godisen sin ama zaludno ova gadno cuvstvo nikako da pomine.Ne sum bila na doktor osven prthodno za vrtoglavicata i se bese vo red se dokaza deka e na nervna baza.Najmnogu me plasi da ne imam nekoja strasna bolest toa sto mi se slucuva?Na oftalmolog bev dva pati prviot pat mi go smeni diopterot a vtoriot pat mi rece se e vo red.Se prasuvam dali e vozmozno ova cuvsto deka gubis kontakt so realniot svet e od anksot,se prasuvam kako mozev do tamu da ja doteram rabotata da ne mozam da se izraduvam na nisto!!!Znam deka ne e vo red zaradi taja pricina da mi se slucuvaat ovie raboti no ete se cuvstvuvam povreden ,iskoristena i eve go efektot-anksot.Ve molam ako ste imale vakov problem so odsutnost i nesvestica pisete mi koi lekovi ste gi piele i kako ja prebrodivte nemam sila ni pozitivno da mislam toa e posilno od mene ve pozdravuvam i ve ocekuvam!!!

Dali od anksot e mozna zamatenost,zatemnetost vo vidot enostavno mislis deka ce se onesvestis ,izgubis ili nezam kako da go objasnam ili e nekoj drug zdravstven problem ve molam pisete pozzz!!!!
    [mod-kirilica:kmxlspc8][/mod-kirilica:kmxlspc8]

11. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Se izvinuvam odnapred za latinicata od mob pisuvam.Nekou znaat nekoi ne deka patam godini nanazad od anks i panicni napadi.Sega stasav do aamiot kraj nabremenosta 37 nedela poradi stravot i panikite se dogovorivme so maticata da odam na carski rez so opsta anestezija.I sega kako se priblizuva krajot se pogolemi paniki imam i anks.trista filmovi mi se vrtat vo glavata.Dali ima nekoja od vas devojki koja bila kako nene paniki ,bremenost porajgaj da mi dade sovet ili pak dovolno e nekoj utesen zbor.

12. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    и бес анкс пред порагај секој има паники и му се вртат триста мисли во главата, но немај гајле хаха јас пред 6 години родив, толку големи паники направив на порагај што за малце ке ме избркаа се салам секако, а тогаш немав анкс, затоа не ссе секирај се ке биде во ред, ке родиш здраво и убаво бебе поззз

На kostadinka24 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Viki693

Viki693 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    584

14. Viki693

Viki693 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    584
    Костадинче нема место за паника...со царски рез и анестезија нема ништо да осетиш и се ќе биде во ред...:*

15. the-princess..1

the-princess..1 Активен член

Се зачлени на:
    7 јули 2013
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    2
    Сакам да прашам дали тоа се симптоми на анксиозност и сметам дека сум премлада да ја имам:
    -јас не стравувам да не се разболам мојот страв е од осаменост да не бидам сама потополно сама
    -се извинувам по сто пати на ден и постојано прашувам некој да не ми е лут
    -постојано сум во депресија и плачам да се насмеам ми е многу тешко плачам без причина и посакувам да си одам некаде и да се исплачам
    -огромен сум песимист од мува правам слон.. ве молам брзо одговоре ти ми (п.с оваа не е мојот профил на братучетка ми е јас го користам само за да најдам спас и да бидам среќна...) ;( ;( ;( :*
    ве молааам одговорете ми :(

16. panicarka123

Се зачлени на:
    17 јануари 2014
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    3
    Здраво на сите!!Сакам да ве прашам дали има некој пиено zoloft антидепресиви ги прочитав на еден српски форум како многу ефикасни ако имате некое искуство ве молам пишете ве чекам поздравче до сите вас!!!

17. Viki693

Viki693 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    584
    мислам дека тоа тие исто како асентрата...

Zoloft, Asentra, Luxeta, Halea i sl. različiti su nazivi različitih farmaceutskih kuća (tj. generički nazivi) za lijek čiji je hemijski sastav isti: sertralin. Svrstava se u noviju grupu antidepresiva (SSRI) tj. ’selektivne inhibitore ponovne pohrane serotonina’. Daljne informacije o nazivima, hemijskom sastavu i informacijama tog tipa mislim da čitaocu koji nije ljekar uistinu nisu niti potrebne. Važno je da znate da na pakovanju ispod fabričkog generičkog naziva uvijek stoji i univerzalni hemijski sastav lijeka što olakšava precizno lociranje istog u odnosu na hemijski sastav.

На panicarka123 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. IvanovskaM

IvanovskaM Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    245
    Здраво на сите! Јас имам некоја поблага форма на анксиозност, меѓутоа таква сум буквално од кога памтам за себе. Прв пат памтам за анксиозен напад кога имав 8 или 9 години, се разболев беше страшна зима снег до колена, па цела недела ја преседов дома буквално нигде не излегов дури ни на тераса. И откако оздравев ми требаше уште цела недела да се решам да излезам, имав некој ужасен страв дека ќе ми се слоши надвор, а буквално се работеше за излегување до двор. Тука не прекинаа проблемите, нормално. Од петто до осмо одделение учев во школо кое ми беше малку подалеку од дома и почна некаде кон крајот на седмо одделение да ми се јавува страв дека ќе ми се слоши, дека ќе имам стомачни тегоби, дека ќе качам температура итн итн... Во средно симптомите беа 10тина пати поизразени, пазев што јадам преку недела за да не ме боли стомак утредента во школо, скоро секој час ми беше буквално тортура, освен оние часови каде што можевме да се движиме слободно, на пример физичко или часови каде што можев кога сакам да излезам ако имам потреба. И тогаш сфатив дека мене едноставно анксиозност ми претставува кога некој ме ограничува во простор и време. Кога знам дека 45 минути треба да седам баш таму и дека не можам да излезам кога сакам и каде сакам. Истиов проблем го имам и ден денес, имам уште една година од факултетот и едвај чекам да ја истерам и да завршам со тоа. Оваа година имав најизразени напади до сега, од типот на забрзано биење на срце, препотување, ладни екстремитети, вртоглавица, гадење итн... Но знам од што ми е, свесна сум дека во 99% од случаевите кога ќе излезам од амфитеатарот мене ми е добро. Едноставно сум тип кој не трпи буквално никакво ограничување и не можам да опишам колку од секогаш го мразев школото, не поради учењето тоа никогаш не ми било проблем, туку поради фактот што морам да седам толку и толку баш на тоа место. Пробав да пијам Б6 пред предавања, но немаат некој поголем ефект, се мислев да пробам со нешто друго, но не сакам. Нема потреба, се е во мојата глава и апче не ми е буквално решение за ништо. Прво правило за да се справи некој со анксиозност е да го елиминира она што му причинува стрес, а јас во моментов не можам... Можам но нема да завршам факултет така. Инаку дефинитивно имам повеќе добри од лоши периоди, но и тие малку лоши сепак ми се терет кој немам начин како да го тргнам од мене во моментов.

19. panicarka123

Се зачлени на:
    17 јануари 2014
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    3
    Благодарам Viki123 а дали демитринот имаат такаво дејство или тие делуваат на друг начин голем поздрав !!!!

20. AnichkaLeo

AnichkaLeo Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    92
    Здраво... Ве молам кажете ми кои чувства ги осекате во стомакот при анксиозност наброј те ми ги симптомите. Однапред благодарам