Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    6.954
    ote="elisabeta"]Денес од сабајле вежбав пола саат и после како да ми падна притисокот незнам што ми стана како да немам сила во рацете и многу сум нервозна напната а сега треба да ми дојде ментруалниот циклус си велам затоа повеке да не су напната сепак незнам дали е од анксиозноста ама вријам денес телотот ми врие се надевам ке помине :@иначе не пијам ни АД ни ништо само чај[/quote]

Nemas gajle cim treba da ti dojdi zatoa si takva.
    Napij se bedoksin t.e B6 vitamin e no ke ti pomozi da stabiliziras.Devojkata mislam kako sto procitav pogore bara psihijatar vo Skopje taka da ako znae nekoja od vas neka I pomozi.Ti elisabeta kaj koj odese oti gledam od Bt si.se izv za lat

2. Carpediem7

Carpediem7 Активен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    6
    Од Скопје ако може да кажете кој се добри психијатри тоест кој имал добро искуство кај некој нека препорача

3. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.201
    Допаѓања:
    16.455
    Излегување?Ма кое излегување? Воопшто не ми се излегуваше...и само постојано напнато,напнато се осеќам и туку се секирам за безвезе...отустност осеќав кога излегов вчера в кафич...играм играм ама некако не....џабе...на сила се, и некако не сака бе расположение да се крени леле..и пак истиот филм...ми се лоши ми се врти,нема во гужва да издржам...музика трешти а исто ко да не ја слушам...ее преку глаа ми е...и кога му се обраќам на некој ептен се осеќам катастрофа,како да не знам да се контролирам во зборувањето,глупаво зборувам,доста негативна сум и одбивна..како моментот да не го доживувам и отпосле како да го доживувам....и најтешко ми е ко ќе излезам надвор и одма нерасположена и се ми е поинакво...И најлошо е што мислам дека сум лоша и никој не ме сака.....ми требаат позитивни луѓе и плус без работа,уште полошо...3 години,4 ли се сторија....скоро 2 години не пијам ништо а и неам ни план...Ќе се борам,се знаам себеси,ЗНАМ ДЕКА СУМ СИЛНА И ТРГАЈ НАПРЕД !
    МОЖИМЕ ЗАЕДНО СИТЕ !

http://www.youtube.com/watch?v=XbGs_qK2PQA

I do not believe in a fate that falls on men however they act; but I do believe in a fate that falls on them unless they act.
    Buddha

“Let us rise up and be thankful, for if we didn't learn a lot at least we learned a little, and if we didn't learn a little, at least we didn't get sick, and if we got sick, at least we didn't die; so, let us all be thankful.”
    ― Gautama Buddha

На panicarka123, natemila и elisabeta им се допаѓа ова.
  4. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.201
    Допаѓања:
    16.455
    Јарец,како јарец...типичен аналитичар и ситничар...некоаш си го мразам знакот...денес вака размислувам...
    Илзечена сум од Анкс и депресија (кои ме “маваат“ скоро со години...годинава наполнив 23...)
    Денеска размилсувам како ЈАС ќе му помагам на другите кои “патат“ од истиово
    Денеска размислувам како ЈАС во иднина ќе бидам мајка и ќе треба да ги подучувам моите деца на морлани вредности
    Денеска размислувам како ЈАС (наставничка) ќе ги учам моите ученици,ќе ги мотивирам и инспирирам да одат напред,тие да бидат нашето огледало..да речат Ј него/нејзе му/и беше наставничка
    Денеска размислувам дека ТРЕБА ДА СУМ ДОБАР И ПРИМЕРЕН ПРИМЕР за една млада и перспективна девојка
    Денеска размислувам како сакам другите да ме гледаат мене и се однесувам така
    Денеска размислувам дека сите ме сакаат мене и јас ги сакам сите :)
    Денеска размислувам како сум убава,весела и позитивна...ја ширам мојата позитвна енергија на другите и тие се среќни што ме имаат
    Денеска размислувам како би изгледала и однесувала кога се би било онака како што сакам и да не е така еден ден ЌЕ БИДЕ!
    Денеска СЕ ВОДАМ СЕБЕСИ и ГИ СТАВАМ РОЗОВИТЕ ОЧИЛА НА ЖИВОТОТ!
    ВЕ САКАМ! :*

На ivana.0909, panicarka123, trenchcoat-angel и 2 други им се допаѓа ова.
  5. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.201
    Допаѓања:
    16.455
    Јас одев кај Чадловски во Дијагностичи Центар-Скопје,благо ти го препорачувам :) Ако сакаш контакт ќе ти пишам во ЛП
    Ниско,набиено човече..позитивно...одма ќе сети дали е во ред со тебе или не...А,верувај Е И ТОА КАКО!
    Периоди....се поминува...САМО НАПРЕД!

Позз

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Carpediem7

Carpediem7 Активен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    6
    fala ti :) mozes vo privatna poraka da mi napises :)

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Carpediem7

Carpediem7 Активен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    6
    i ako ima nekoj bilo koj drug sto moze da mi preporaca neka mi pise vo inbox :) fala vi !

8. Anouk

Anouk Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    1.380
    Добро би било доколку сите размислуваат позитивно... анксиозноста ја имаат сите. Доколку тоа е страв од непознато, кажете ми еден човек на планетава што не чувствува страв?

Значи сите сме анксиозни, само во зависност од издржливоста на организмот, кај сите различно се манифестира таа анксиозност. И стравот денес добил современо име? Хм?

Некои се “предаваат“ на состојбата, мислејќи дека кој знае што страшно им се случува и тонат и тонат во истата, не знаејќи дека надвор или околу нив се случуваат убави работи. :)
    Некои се цврсти и не се предаваат...

Најважно од се’ е да не се бориме со таа состојба! Да не се прашуваме “зошто баш мене ова ми се случува“?
    Не треба да се контролира стравот!
    Ќе почувствуваме вртоглавица? Во ред, ќе помине, ќе почувствуваме гушење, и тоа не е страшно, ќе помине!
    Треба да сфатиме дека таа нереалност ја контролираме ние! Доколу и’ обрнуваме внимание, таа ќе царува со нас! Доколку ја игнорираме ќе си замине. Нема да сме и’ интересни, не ја величеме, не и’ даваме место во нашите животи! А доколку некого игнорираме во нашиот живот, полека, полека ќе си замине!

Најдете си некоја работа во животот што ве исполнува!
    Сакате да читате книги? Излезете и опремете се со мнооогу книги! Кога ќе ви се случи да ве “нападне“ анксиозност, отворете си книга, читајте, задлабочете се во содржината на книгата, во приказната.
    Ве исполнува гледање филмови? Ајде веднаш симнете си комедии! Пуштете си, смејте се луѓе!

Не борете се, претрпете вртоглавица опуштено, докажете му на вашето тело и ум дека вие сте силни и дека една вртоглавица, гушење и слично не можат да ве победат, дека смирено сте ја восприемале и сте сфатиле, дека ништо страшно не ви се случило. Дека ништо не е посилно од вас! Особено не некоја нереална глупост!

Јас ја обожавам песнава, со неа се опуштам. И баш е реална! Практикувајте ја!
    Ве гушкам сите!
    http://www.youtube.com/watch?v=LjRO7i2F4io

На vesnaplazma, GirlLove, vitomir и 2 други им се допаѓа ова.
  9. s.sani

s.sani Нов член

Се зачлени на:
    22 февруари 2014
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    испратив пред некој ден мислење некој совет ако може

10. vitomir

vitomir Нов член

Се зачлени на:
    4 ноември 2011
    Пораки:
    2.095
    Допаѓања:
    3.629
    Анксозност не е болест туку состојба на умот,какви мисли таков живот,пробајте да се самоанализирате,што е тоа што ме прави напнат,нервозен,кои се причините?Кога би се свесни за вашата состојба многу полесно би излегле од Анксиозноста,погледај те ги малите дечиња како од ништо не се плашат :D ,ке си играат ке паднат ке плачат за по некое време заборавиле дека паднале и пак тераат со своите игри,значи многу не обврнуваат внимание на тоа што им се случило.
    Можеби сте слушнале за законот на привлечноста ако нешто многу посакувате нема теоретски шанси да не ви се исполни,така вие посакај ти си здравје ,среќа,храброст,успех без да се двоумите и шансите да ја надминете состојбата се многу големи.

На panicarka123, mal.ecka, natemila и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    6.954
    Витомир ме потсети за law of attraction така да,гледајте го документарецов.

http://www.imdb.com/title/tt0846789/

Редактирам,пробав да го отворам линков не може,документарецот се вика The Secret 2006.

На GirlLove и vitomir им се допаѓа ова.
  12. vitomir

vitomir Нов член

Се зачлени на:
    4 ноември 2011
    Пораки:
    2.095
    Допаѓања:
    3.629
  13. Anouk

Anouk Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    1.380
    С.Сани разгледај ја темата, сите пишуваме совети и помош... Верувам дека во некој од напишаните ќе се пронајдеш.

Исто мислам дека не е добро што чуваш во себе, што криеш и не кажуваш на твоите за да не се нервирале. Кажи им, зборувај, ем ќе ти олесни, ем ќе ти помогнат, ќе те упатат.
    Зборувањето, споделувањето е голем лек и многу помага, така се олеснуваме и плус добиваме подршка и помош.

Мислам и дека тоа што си невработена има улога, самото тоа што ако седиш дома, да речам безкорисно, те прави да чувствуваш потиштено.
    Сега зборувам со претпоставки, бидејќи не знам каква ти е ситуацијата, ама дека рече си невработена, па се надоврзувам.

Човек без работа кога е, има повеќе слободно време за размислување и си наоѓа сам проблеми каде што ги нема. :)
    Се размислува, па се продлабочуваат мислите и се ствараат непотребни грижи.
    Друго е кога ќе имаш обврски.

Дај си задача на пример, секој ден, стани сабајле, расчисти дома, отиди до продавница...посети некоја другарка, или излезете прошетајте низ продавници, во кафич... Да ти биде распоредено времето.

Значи разговарај со родители, дечко/сопруг (не знам што имаш), роднина, другарка... било кој, во кому имаш доверба, верувај ќе ти биде подобро кога ќе споделиш, а и ќе ти помогнат многу истите. Посети психолог доколку има потреба.. Нема ништо срамно и страшно во тоа.

Ти посакувам среќа и позитивни мисли. :)
    Па извести не’ како си.

14. Carpediem7

Carpediem7 Активен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    6
    Ej ljudi ! Pozdrav od mene do site :), samo pozitivno , ke ja pobedite anksioznata situacija, nema potreba od panika i losi filmovi, imate golema podrska od mene, ja sum masko, i ako saka nekoj soveti ili druzba na chat slobodno neka mi pise licna poraka ! :)

15. Carpediem7

Carpediem7 Активен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    6
    Eden kratok sovet od mene, nisto specijalno/spektakularno, probuvajte da razmisluvate pozitivno, vezbajte go toa sekojdnevno, ne gledajte vesti i informacii koj ve "zagaduvaat", gledajte samo comedy filmovi i raboti sto ve interesiraat, sozdadete si krug na prijateli koj se pozitivni , druzete se, iskacajte , slusajte muzice koe vi odgovara, najdete si hobi, gledajte da si go ispolnite denot i slobodnoto vreme da nemate prostor za negativno razmisluvanje, samo napred i vie toa mozete i ke go pobedite stravot ! topla preporaka knigata stravot od Kosta Petrov , pozz ;)

На natemila му/ѝ се допаѓа ова.
  16. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    996
    Допаѓања:
    2.384
    Luge pisete, pomagajte....super bev do pred nekoj den I naednas povtorno toa depresivno cuvstvo, rastrevozenost, voznemirenost, nesonica, namalen apetit.....ova e uzas, panicnite napadi se nisto vo sporedba so ova.Neka pise nekoj neka mi pomogne makar so nekoj zbor...

17. nina55

nina55 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2013
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    8
    иста бев и јас...несоница,намален апетит,немоќност во телото и уште што не.Пијам АД и сега се чуствувам подобра.Пиеш ли ти нешто?

18. s.sani

s.sani Нов член

Се зачлени на:
    22 февруари 2014
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    фала ти Аноук за одговоро некако поубаво се чуствувам што си олесни на некој начин со самото тоа што пишав тука за мојо проблем гледам дека има и други како мене надевам се дека на сите ке ни биде подобро некој ден и ке ја надминеме оваа состојба со позитивни мисли :) Поз

На Anouk му/ѝ се допаѓа ова.
  19. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.201
    Допаѓања:
    16.455
    ПАк јас :D Ве советувам и биоенергија да посетите.јас бев кај Филев...ми ја израми енергијата и ми помогна многу..Позз

20. Viki693

Viki693 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    584
    Најдобар лек е психотерапија со добар психотерапевт или психолог, за да мозокот се одблокира и почне да гледа поинаку на случувањата околу тебе, кога нештата ке станат јасни и самиот човек засекогаш ќе ја надмине анкс. И ние бевме кај Филев и добро што тебе ти делувало психолошки и тоа е од голема корист...но лекот е во самиот себе....но кога човек е во криза му треба некој да го подтурне....

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.