Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Можеш да го пиеш и со антидепресиви слободно :hai:

На dunja му/ѝ се допаѓа ова.
  2. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Stvarno site samo se zalime na forumov.Dajte da pocnime soveti malce koj kako go nadminuva stravot,sto pravite vomomenti koga vi doajgaat crni misli koga mislite ke se onesvestite ,koga ste na ulica i dozivuvate napad na panika koga dte vo prodavnica....kako da si pomogneme kolku tolku da se kontrolira.

3. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Јас еве прва да пишам .... Денес сум сама, а не сум добро од вчера. Што да правам, си седам на фемина и ФБ, и што ми текна си ги исчитав старите мислења (од првото па до денес). Се изнаплакав, колку ми било лошо.
    Ни сега не ми е сјајно!!! Ама терам напред... Сега еве си пиајм чајче од маточина, си гледам турска серија (кога нема што друго) и го чекам маж ми да се врати дома ;)
    Од сите проблеми што ги имав (јас сум од постарите членови), ми остана она стегање на вратот и гушата, ама го носам со себе некако. Друго, незнам, многу плачам, слабо јадам, многу сум слаба. Сега почнав да пијам и пивски квасец, ама тешко дека ќе се поправам.
    Само позитивни мисли и позитивни луѓе околу вас и се ќе биде во ред. Ве поздравувам :hai:

4. Maricheto

Maricheto Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2014
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    8
    Да, мислам дека најдобро е да си споделуваме само техники кои ни успеале да се соземеме за време на нападот... Еве пр. за време на нападот на паника понекогаш ме смирува да мислам на тоа како е да си во полоша ситуација, односно јас сум здрава, ама како им е на оние кои се физички неспособни, се болни од некоја тешка болест, стари се и сл... Ги споредувам со мене, кај нив не е психа, туку имаат вистински проблем, не дека ние немаме, ама нашиов е имагинарен или нз посоодветен термин...

5. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    Јас денес цела куќа генералка ја исчистив хаха со гласно музика до крај, малце ги мрднав комшиите ама нема врска и тие се развеселија, па ке одимме со малата Мила да си купиме маски за маскембал, Иначе kostadinka24 во последно време ако ме фати некаде паника но сега е тоа многу ретко, одма ми доага мисла дека не ми е ништо, дека изминат период ми се случува а ништо опасно не ми се случило. A ако ми дојде некоја црна мисла мада и тие више се ретки, одма си мислам дека имам дете, дека ке ми оди прваче на училиште, па јас вака како млада мајка ке одам на родителска, па дека после треба да си ја омажам, па да бидам баба хаха да си дочекам внучиња и за на карај да сватам колку е убав животот, а ние го трошиме на нешто што ни ја одзима енергијата и ни го закржлавува мозокот. A ако некој ден ми е ептен за никаде си викам па жив човек сум некогаш и лошо ке ми е, ама само со помин да е.

На denizzz и dollorres им се допаѓа ова.
  6. Ane10

Ane10 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    143
    Aјде така само весело така ве сакам бе феминки :D Ќе биде многууу подобро,мене денес малце ми беше така мутаво ко омалаксано и викам е сеа заинает ќе излезам надвор :D И земав во бавчата си садев патлиџани и тиквици и си се развеселив па сеа музика додаска си слушам :D Само игнооор знам дека ќе успееме ситее го знам тоаа :D И сеа викам ќе го оставиме малото со девер ми ние со маж ми да останеме малце сами да ме расположи хахах...И преска кога возев точаак ко да ми се вртеше и ја заинет уште побрзо почнав да возам и ништо не ми бидна си стигнав дома и сега сум ок :D

7. Ane10

Ane10 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    143
    Иначе Маричето алал да ти е на идејава доста кукаме и се жалиме ко стари баби :D Малце весело

8. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.418
    Допаѓања:
    126.997
    Кога навистина ми е лошо и ме ваќа анкс најдобро ми поминува со масажа на вратот и грбот со ладна вода,веднаш ми поминува.Тоа ми е прва помош,потоа си велам ништо не ми е ја земам внуками да си играме да шетаме ако е топло,или пуштам релакс музика и дишам длабоко.Ако сум на работа само дишам и викам ништо не ми е и си продолжувам со работа.Изминативе дена ме болеше главата и бев нервозна дури и пачев од нервоза и зошто да ми е така ама мислам на убави работи и помина...можеби пак ќе дојди ама па што,јас имам начин да го избркам.Сношти излегов во кафич со многу гласна музика и гужва па супер си помиав,вечер со колегите на вечера па размислувам што да облечам,мислам небитно е тоа за вас,ама јас си го окупирам мозокот со такви мисли :D со убави и позитивни.Утре сум сама на работа и си велам ќе ми се слоши сама што ќе правам,па еве 2 години и сама сум останувала по цела смена и се било во ред.Само напред не му се давајте на душманите да се радуваат.....eleni27-можеби нема да се здебелиш од пивскиот квасец,но многу добро делува на нервниот систем,и пијајте магнезиум ги опушта мускулите.

9. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    773
    Допаѓања:
    563
    Здраво на сите...Незнам дали прашањево ќе биде соодветно за оваа тема, но не најдов друга, така да извинете ме :/ Вака...Јас кога треба да работам нешто пред некој друг, чувствувам некоја доза на напнатост, несигурност во себе и рацете ми се тресат...Сега во последно време незнам, го немам приметено, но така беше порано. Се запишав сега на курс по шминка и многу ми е страв пак ова да не се врати ;( Би можеле ли да ми дадете некој совет или да ми препорачате некои таблети на природна база што смируваат, без да успиваат :) Би ви била премногу благодарна :*

10. dollorres

dollorres Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    4
    nova sum na forumov,i temava mi izleze slucajno prebaruvajki nesto na net..ama samo ova mozam da vi go kazam...eden den,posle nekolku godini ke si kazete "na sto li sum si go gubela vremeto?"..najubavite godini od zivotot go pominuvate vo STRAV BEZ PRICINI!!..ova vi go kazuvam od iskustvo...seto ova ke vi bide smesno posle nekolku godini,gledajki na kakvi li problemi ke naidete vo zivotot..so kakvi li realni stravovi ke se soocite..

На ivana.0909, snegce, elisabeta и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. slonce12

slonce12 Активен член

Се зачлени на:
    22 март 2014
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    8
    Драги пријателки еве неколку совети кои можеби ке ви помогнат да се справите со анксиозноста. Анксизозноста е непријатно чувство од нереална, замислена опасност. Кога би биле во иста соба со тигар би ги добиле истите сензации во телото што ги имате кога се чувствувате анксиозни (вртоглавица, забрзано дишење, забрзано чукање на срцето, боцкање во пределот на градите, потешкотии во дишењето, потење, тресење итн). Човечкото тело е програмирано да реагира на ваков начин кога се соочува со опасност. Тоа му дава знак дека треба нешто да превземе за да се спаси од опасноста. Ако сте во иста соба со тигар размислувата како да излезете и побегнете. Кога е во прашање анксиозност го добивате истиот нагон да побегнете, само што во овој случај вие сте во нереална опасност, замислена опасност (на пример добивање на паничен напад, посрамување итн). Оваа реакција се вика бегај или остани и бори се. Ако се соочувате со тигар подобро е да бегате затоа што сте во вистинска опасност. Ако се соочувате со анксиозност подобро е да останете и да се борите со анксиозноста бидејки не сте во вистинска опасност и на тој начин ке ја победите. Тоа е еден од најефективните начини да се победи анксиозноста. Да престанете да се плашите од неа.
    Когнитивно Бихејвиорална терапија е доста ефективна во третирање на анксиозност.
    Едно добра техника е длабоко дишење преку носот со затворена уста. Вдиши и број до 4, задржи го здивод и број до 7, издиши и број до 8.
    Бидејќи анксиозноста настанува како резултат на негативни и ирационални мисли, доста ефективна когнитивна техника е да ги идентификувате мислите што ги имате во моментот кога сте анксиозни и да ги преиспитате тие мисли дали се реални или нереални. Запрашајте се што е тоа за што сум анксиозна сега? Одговорот често може да биде - да не имам пак паничен напад, да не се посрамотам и направам будала од себе итн. Следното прашање е - Што е најлошото што може да се случи ако тоа навистина се случи на пример ако имам паничен напад или ако се посрамотам? Дали тоа ке ме убие? Ако се случи тоа, дали е крај на светот? Рационални одговори се - Светот нема да заврши, анксиознаоста или паничниот напад не може да ме убие, посрамотувањето не може да ме убие итн. Сето тоа е непријатно но не може да ме убие, ке преживеам, можам да ја толерирам анксиозноста, или било која лоша ситуација и покрај тоа што е непријатно, нема да ме убие. Анксиозноста е човечко чувство, чувствата не можат да не убијат, само можат да бидат пријатни или непријатни.
    Се надевам дека ова ке го најдете корисно....

На Cleonika, dunja, vesnaplazma и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Ane10

Ane10 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    143
    Уф оваа состојба е толку лоша што веќе немам ни зборови за неа,многу работи и ми се несфатливи ама тоа е,еднаш го поминав сето ова оздравев и сега повторно сум на дното после 2 години..И пак сега ќе го пребродам пак ќе го поминам сето ова но што понатака?Зарем цел живот ќе ми се враќа оваа состојба,па како ќе живеам јас,имам мало детенце,маж,фамилија прекрасен живот како јас ќе живеам како еден ден ќе го носам детето во школо,имаме куќа за правење како ќе одам на работа како ќе заработувам пари,да ми се слошува ли на работа??Но ајде се надевам дека се ќе помине,си ја сакам старата ана јас што бев толку весела толку полна со живот,толку среќна,сум видела многу маки и лош живот но секогаш бев насмеана со волја и живот сите ми се чудеа на храброста каде е сега таа Ана?Се плашам од глупостии а се борев со толкав тежок живот..Ама ајде секогаш се надевам на подобро,животот ми се средува па покрај тоа и јас ќе бидам среќна и ќе се борам не се предавам ќе одам до крај па што биде нека биде оставам се на господ!!!Сега си имаме само една цел дома и со друго ќе се трудам да не се замарам.ете сега сум супер весела ќе одам да работам,ќе слушам музика и нема да мислам на тоа!!Ете има и сонце малце се надевам ќе е топло па малце со точакот да се изнавозам :) Ве сакам ситее и сакам сите ова да го поминете што побрзо има надеж ќе исчезне засекогаш знам :D ...

13. AnichkaLeo

AnichkaLeo Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    92
    Ista sum i jas od doktori uplav fakam ma se sto nosi bel mantil jas uplav fakam i sto i da me zaboli jas odma bolesti si naogam bog da cuva a ne sum bila takva a sega site bolesti si mislam deka gi imam ako me zaboli glava jas mislam mozocen udar ke dobijam ako me zaboli stomak odma mislam nekoj tumor imam abe trista raboti aman veke

14. AnichkaLeo

AnichkaLeo Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    92
    Ufff nezz jas ne pijam nikakvi antidepresivi samo so caj gi smiruvam panikite

15. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.540
    Јас моментално ништо непијам но ненадејно се поболи блиска личност од тешка болест и од кога дознав некои симтоми ме нападнаа а најповеке боцкање по телото аман вејке

16. lejdi-di

lejdi-di Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2011
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    11
    и мене тоа ми се случи вчера кој ме тераше да читам за рак и до вечер цела снага ми омалакса ме болеше секој зглоб ме заболе и стомак до толку што добив дијареја :( симптомите што ги читав си и закачив

17. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Мене ова ми се случува веќе 3 години интензивно, порано не беше вака јако. Само треба да не читаш, да избегаш од се додека да се смириш... Јас еве некое време не одам нигде, избегнувам да слушам за болести, било меѓу луѓе, било на ТВ. На нет се контролирам некако, читам хороскоп, рецепти поарно отколку за болести. Еве сега после којзнае колку време ќе одам да направам една обична торта (пандишпанче) може малку ќе ме орасположи...

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. NovaBitola

NovaBitola Активен член

Се зачлени на:
    26 септември 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    3
    ви се има случено како некој стегања на глата? ( ако можам така да ги наречам )
    Не ме боли глата,туку онака на 5-10 или 15 минути како да осеќам назад над вратот како некое мало стегање ( дел од секундата ) и после го нема... страшно ме нервира,нон стоп мислам на то,дали сама си го наметнав дека мислам нон стоп или шо појма немам.. ама и многу ми е страв... цел ден бев излезена не ми беше ништо ко си дојдов дома пак осетив

19. lightning123

lightning123 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    391
    Да, и мене ми се случува, дури и сега, во овој момент. Изгледа сами си го наметнуваме. Мене првпат ми се појави еднаш кога ми вадеа крв од вена, а воздух излезе наместо крв. Оттогаш кога и да имам некоја тешка мисла, ја добивам таа болка или стегање кај задниот дел на главата.

20. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.540
    Да ви кажам откако направив две недели пауза со вежбањето витнес ми се врати оваа проклетата анксиозност и депресија кој ке почнувал сега одново па да се вратам во нормала :@