1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. alehandro

alehandro Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2011
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    65
    костадинка и јас мислам дека тоа е најпаметно ,закажи па види што ке ти речи.ти знаеш како оди оваа работа од постарите членови си тука како и јас стравот со страв се храни и се повеке кругот те обвиткува и стега па наместо да патиш апатиш сега кога треба да се радуваш оди и побарај помош.позз

2. bubic.k

bubic.k Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    3.783
    драги мои јас започнав со Когнитивно бихејвиорална терапија и топло ви ја препорачувам на сите .. :*

На srnicka7 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. lejdi-di

lejdi-di Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2011
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    11
    bubic.k за каква терапија се работи може ли да ми објасниш стварно незнам :(

4. bubic.k

bubic.k Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    3.783
    KBT e mnogu efektivna za tretiranje na anksioznost. Pozadi sekoe cuvstvo dali e ankisoznost, depresija, ljutina itn. stojat odredeni misli. Spored KBT cuvstvata se voglavno predodredeni od nacinot na koj osobata razmisluva za odredeni situacii. Vo tekot na KBT se idetifikuvaat ovie misli i se raboti na promenuvanje na istite. Ponekogas ovie misli se nesvesni. Mislite koi vodat do anksioznost i fobija se obicno nelogicni i nerealni, nema dokaz vo realnista deka se vistina. Vo tekot na terapijata se doveduva osobata do oformuvanje na logicna alternativa na nelogicnite misli. Koga se tretira fobija obicno se raboti na ucenje na osobata da se sooci so toa od sto ima fobija povtoruvajki gi vo glavata novite logicni misli, pri sto anksioznosta ke pocne postepeno da se namaluva i so tek na vreme ke iscezne, zasto osobata se oslobodila od nelogicnite misli i naucila da razmisluva pologicno. ( се извинувам слонче што го копирам твоето мислење,се надевам дека не ти пречи)

5. bubic.k

bubic.k Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    3.783
    Заборавив да нагласам дека во девеесет посто од случаите за третирање на анксиозноста оваа терапија се покажала како успешна ..

6. AnichkaLeo

AnichkaLeo Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    92
    Zdravo... Jas kako vo poveketo postovi imam napisano deka cel mesec sum ok i naednash me faka anksot a duri sega primetiv deka pred da dobijam mene me faka i otkako ke mi zavrsi jas cel mesec sum ok pa se do narednoto dobivanje. Eve anksot mi se povtori pred 3-4 dena a vcera dobiv i bas mi tekna i minatiot mesec pred da dobijam tie denovi anksiozna bev dali nekoj ima primeteno vakvo neshto isto kako i jas. Pozz

На Skorpija12 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.009
    Мене истото ми се случува, и тогаш заклучувам дека е пмс и дека на сите им се случува и се успокојувам,инаку бев на систематски мислам ке припаднев пред да велзам да ми земат крв од вена,но за среќа лесно поминав,пулсот не ни знам колку ми беше добив тахикардија инаку ми рекоа во ред ти е само од возбуда ти е тоа,му викам се си знам ок е :) Притсокот ми е 60-80 денес 80-130 хаха,и викам ке ми се среди кога ке излезам од овде,и така го поминав и тоа за некој ништо,за нас анкс тешка работа,систематски преглед.Ве позз

8. AnichkaLeo

AnichkaLeo Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    92
    e fala ti mnogu za odgovorot lele i jas treba da odam na sistemacki a uplav fakam si mislam ke pripadnam od zemanje krv. Pozz

9. lejdi-di

lejdi-di Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2011
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    11
    фала многу :* ми се чини добра терапијава а каде има вако нешто пошто не сум од ск ?

На slonce12 и srnicka7 им се допаѓа ова.
  10. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    730
    Допаѓања:
    290
    Me interesira dali dosega nekoj se ima onesvesteno mene od toa mi e najmnogu strav no nikogas se nemam onesvesteno ama mi go paralizira skroz zivotov.se izvinuvam za latinicata od mobilen pisuvam.

11. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Јас се имам онесвестено повеќе пати до сега, ама не од анксиозноста, туку од мојот низок притисок. ДА ТИ НАГЛАСАМ НЕ ОД АНКС!!!!
    Не се плаши, и да се онесвестиш, ќе станеш, нели и да паднеш ќе станеш. Обиди се да се смириш и оди на лекар, навистина. Знам дека сега ќе ме искритикуваш што ти викам да не се плашиш, ама навистина незнам што да ти кажам друго, освен дека ние веќе сме возрасни и дека мора да го прифатиме сето она што ни го носи животот.
    Гушни го синчето и од него црпи ја позитивната енергија, заради него МОРАШ ДА БИДЕШ ДОБРО!
    Поздрав

12. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    730
    Допаѓања:
    290
    Ma ne te kritikuvam taman rabota samo sakam ova ednas zasekogas da prestani neznam zosto ama ete toa mi e najgolemiot strav i neznam kako bez apcinja da go iskorenam.Eleni daleku od kritika e toa sto si go pisala jas na kakvi kritiki naidov koga pisuvav za bremenosta i lekarstvata tolku me pogoduvaa tie negativni komentari ama dokazav deka mozam da go iznosam i da go rodam mojot sin.E sega uste mama da bide pozitivna sama toa sakam.

13. acebitola

acebitola Активен член

Се зачлени на:
    15 декември 2012
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    2
    Ај кажете ми од што може да ми иде некое кашлање од грло ко со ветер во устата дали е несто од срце или од бели дробови или од црни заболени или несто кизнај што ми е? Знае некој да ми каже :-/

14. Ane10

Ane10 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    143
    Далеку и од срце и од бели дробови и од црн дроб..Па живи луѓе сме нормално дека ќе се закашламе ништо не е не се секирај :) Јас вчера си снимав ицрн дроб и бубрези и панкреас и сее и ми олесна дека немам ништо фала богу освен замастен црн дроб тоа е околу црниот дроб и ми е од маснотии :) Ама ич не се засекирав си почнав повеќе со физичка активност внимавам на исхраната и ќе се среди се :) Вие како сте денес?

15. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.540
    И мене тоа исто ми се случува како ветер во устата како празнина од левата страна кај срцето исто и ти се чине како да е поредок воздухот тешко да го описеш не е обично кашлање мислиш како да мораш да се искашлаш ако не се изкашлашке се чуствуваш како затнат од таа страна ,ама не се секирај од анксиозностае не е ни срцето ни ништо и јас порано така си мислев и се плашев да не ми е од срцето

16. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    1.430
    Допаѓања:
    6.954
    И мене ме интересира за терапијата.Дали има некој во Битола што ја практикува?Кажи ми колку пати одиш неделно/месечно па ако треба и до Скопје ќе се оди...

17. faye

faye Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2011
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    701
    http://www.openbible.info/topics/fear_and_anxiety

73 Bible Verses about Fear And Anxiety

Може ќе му се најде на некој :*

Периодов се осеќам баш како некој што опишал неколку страни назад, како да сум во иста просторија со тигар. Чувствувам вкочанетост, тахикардија, загриженост/неизвесност, параноја. Се надевам дека набрзо тигарот ќе се претвори во мало, слатко маче и ќе си остане такво.

18. Viki693

Viki693 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    584
    Костадинче посебно тебе ти го редактирам мојот совет од порано, мораш некако да се опуштиш и да не мислиш дека секој момент ке се срушиш, значи како прво до онесвестување доаѓа обично од многу нисок притисок а не од АНКС, напротив анксот те држи во приправна состојба т.е. постојано на штрек дека еве нешто ќе се случи, а второ јас лично и одговорно ти тврдам дека дури и да дојде до онесвестување нема да ти биде ништо, јас сум жив доказ за тоа :$ , и трето да те прашам дали ги вежбаш вежбите со дишењето, едноставни се но ефективни во смирувањето...и четврто да ми го прегрнеш и цункаш бебчето :* :* :*

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ane10

Ane10 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    143
    Ова е нешто невероватно луѓе значи се будиш супер среќен прекрасен ден се изнашетав сама низ цел град и наеднаш почнува да ми се врти и тоа кога дојдов дома па не знам веќе што ми ееее се ми е во ред и притисок и сите органи и се што се случува зарем можно е да имам вртоглавици од анкс ???

20. Lexus

Lexus Истакнат член

Се зачлени на:
    8 април 2013
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    307
    Да! Ако немаш проблем со притисокот, тогаш дефинитвно ти е ос анкс. Мене ми се случува често кога ќе заборавам да си ја земам терапијата неколу дена, прво што ме фаќа е бучење во ушите, поспаност и втроглавица. Што продолажам со треапијата после неколку дена се се оправа