Ma draga moja viki da bese taka lesno.Ne mozam denes go nosevme maliot na pregled i dodeka cekavme jas mislev ke se srusam tuka vcekalna ke se onesvestam.Vlegovme vnatre i normalno doktoro mi vika aj sedni drzi si go sin ti mm iznervirano mie turna i kao vo panika si ne si sposobna kas ke go drzam.utre sme na vakcina e kako ke odam tamu neznam igli nemozam da gledam.znam pak nekoj ke me iskritikuva vo smisla kako ke go gledas toa bebe itn.potrebno mi e da pojdam na psihijatar ama nesakam mm da znae samo neznam kako koga sami sme doma.
Костадинче, мораш да најдеш некој што ти е блисок да биде покрај тебе, разговарај со мажтти, некако организирајте се да отидеш на психијатар, а сега времето е убаво и почесто шетај во природа со бебчето, така и тебе и нему ке му биде убаво, пиј почесто чај од липа и камилица а ако не го доиш бебчето може и капки валеријана или чај од маточина, (ако не пиеш АД, а мислам дека не пиеш сега)
Ne ne pijam ad samo heleks i se cudam kako mozi cela bremenost so minimalna doza ne mi bese vala loso kako sto mi e sega so doza sto si ja piev pred bremenost.se izvinuvam za latinicata od mobilen pisuvam
Zdravo na site! Nova sum ovde,barajki po internet naletav na ovoj forum i bas se izraduvav deka e aktiven i se nadevam deka mnogu podobro kje se razberam so ludje-"soborci",zasto od bliskite nikoj ne sfakja...Vekje 5 godini sum vo ovaa sostojba,barav psihoterapevti,i edno vreme odev kaj KBT psihoterapevtka vo Skopje,se pomestiv malku od ucmaenosta,mi pomogna prilicno,no morase da zamine od Makedonija...Ottogas pominaa nekolku meseci,a jas si se vrativ na staroto,pa bi ve zamolila ako znaete nekoj dobar psihoterapevt ili psihijatar-psihoterapevt,da mi posocite.Nekoj imase spomnato Dr.Johan,no ne mozev da go najdam na net....Ne znam kade da se obratam,nisto ne pijam,nitu sum piela,samo vo nekoi ekstremni slucai grickam Loram ,no zatoa pak ne ni rabotam,ne smeam ni da pomislam na takvo nesto od pustiov strav Pozdrav!
Душо ти си била силна,си траела,се насобрал стрес и тоа е тоа,и јас истите стравови ги имам уште сега,незнам ни како би ја издржала бременоста,па што и мажти нека го носи детето и тој е еднакво родител,ти треба негова поддржка,и оди на психијатар,заради бебето ако не за друго.
Душата ме боли што сум ваква,не можам да му се радувам на син ми како што сакам сакам да сум опуштена не стегната напната и секогаш кога ќе се разбуди да се стегам како ќе го наранам па ако плачи како ќе го смирам ,па ако се онесвестам додека ми е враце.Мажот ми воопшто не ме поддржува што уште повеќе ме дотепува.
Не дека не сака да ти помогни,само не те разбира,верувај никој неможи да не разбери колку и да ни вели знам како ти е,само тој што поминува низ ова знае како е,на другите му е чудно и смешно,неможиш да стоиш во гужва какви глупости се тоа,ти севрти тие е страв да не падеш е кој паднал од ништо ахахаа најчести разговори со дечко ми.Сега како и да е ке го натерам да одиме каде јас сакам,да избегнуваме работи што ме плашат,но кога ќе дојде време да правам работи кои се неизбежни,како ти,одење на вакцина со малите(здравје Господ)и такви слични работи е тогаш искрено ни јас незнам како би издржала,несакам да те разочарам,сакам да ти кажам дека не си сама и побарај стручна помош.
Здраво дечки. Јас да ве поздравам, да ви кажам дека денов го поминав супер, со ситни анксиозни исклучоци. Бев на скара со друштво, а пред да одам почнав и прочитав 40тина страници од книгата „Тајната“ или The Secret, сигурно сте слушнале, има и филм по неа. Морам да признаам дека многу позитивно ми влијаеше и мислам дека е причина што денов го поминав ок. Ќе продолжам да ја читам, чим само 40 страни вака ми влијаеја, што ќе биде цела (околу 200 стр) коа ќе ја прочитам?! Ви ја препорачувам!
ee ete istio sum isto kako tebe I jas sum neznam sto ni se desava vaka uzasno e ne se trpe elizabeta:///
До душа и јас денес денов се на се го поминав добро, од сабајле си сварив кафе и решив пак со музика да го почнам денеот, затоа што кога пеам хаха нема место во мозоков за некоја мисла, па на забар бев, дури ми беше чудно што не ми се сврте хахха.Полека полека сите ке бидеме добро
Smicka7 јас одам кај др ЈОХАН и сум многу задоволна тој е од Прилеп работи и на приватно и јас сега засега сум задоволна поззз!!!!
Кога сме кај музика... не знам можеби некој слуша, има емисија на Метрополис радио од 9-12:00ч од понеделник-петок, Петар за појадок и пауза се вика... и многу се позитивни, откачени, весели и се зезаат водителите, ме полнат со позитивна енергија! Па ете уште еден предлог од мене за вас
panicarka123,fala na odgovorot,no jas sum od Kumanovo,a mislev deka doktorot raboti vo Skopje Nisto,nekoj belkim kje pise nekoj dobar doktor i od Skopje...ili psihoterapevt...sto i da e...
kostadinka24 Знам како ти е ,јас до тој степен стигнав во 2012 летото, пеколно беше ,исто како тебе ми беше па камоли и дете да гледаш во таква состојба. Многу тешко е, тешко е до продавница да отидеш ке те фатат паники а камоли на вакцина за малото. Јас од сестрами малото неможев да го држам мислев готово ке ми падне ке го пуштам .Многу е тешко кој нема доживеано не знае. Лесно е сега јас да ти речам ајде опуштисе не мисли, како да те тешам со тие зборови кога и самата знам дека не можеш да се опуштиш и не може да немислиш, ајде и да не мислиш бадијала кога паничниот напад иде од нигде никаде .Знаеш што ке ти речам само едно помага а тоа е времето и трпението биди трпелива неможе преку ноќ да си замине анксиозноста затоа што истата не дошла преку ноќ.
Здраво!! Јас сум нова на форумот. Со анксиозноста се дружам веке две ипол години и на почетокот ми беше многу лошо имав силни вртоглавици и постојано дремев на хитна. Одев и на психијатар скоро 2 години пиев асентра и ми беше многу подобро, некое време дури и воопшто не ја чувствував, но во последно време пак се врати до толку што ми е страв да излезам да отидам на гости или сама да шетам во град, мислам дека ке се онесвестам. Инаку пред појавата на анкс. бев многу ведра и дружељубива личност. Кажете на кој начин вие се справувате со ова бидејки на психијатар не сакам да одам повеке поради тоа што од апчињата се здебелив речеси 15 кг. поздрав
Ох мила состојбава наша е многу тешка ама полека полека со време ќе ја надминеме дури ќе се смееме еден ден на ова,треба повеќе музика движење,друштва читање книги за да не мислиш толку,јас сум приметила колку повеќе читам за анкс,колку повеќе лежам толку повеќе ми е лошо,а кога се занимавам со нешто низ дома си чистам со јатрвата кафе муабет и не ми е ништо,вчера кај 8 вечерта ми беше многу лошо и си се качив горе муабет смеење филмови гледавме правевме кифли и заборавив на се и фала богу супер спиев
Аман времево бе катастрофа депресивно дури ми се гади од него осекам гадења од желудникот и грбот ме боли аман на секакви болести помислувам и ми се плаче има ли некој како мене
Jas sum kako tebe samo sto jas i si placam od sabajle mi se gadi nemam apetit nikakov mi krkorat crevata izlegov malce da se prosetam i so trcanje nazad.se isprepotiv
Инаку студент сум и оваа година ја ставив на квадрат па одам и ги полагам заостанатите испити и колоквиуми. Вчера на колоквиумот ме фати анкс. па почна тресење на рацете, вртоглавица, темнење пред очи мислев дека секој момент ќе се срушам на земја па и тоа што го знаев не го напишав како што треба само чекав да излезам, и кога излегнав после се ми беше ок и се дружев со другарките кафе, муабет до вечерта немаше ништо но вака ако продолжам не знам како ќе биде со факултетот зошто не можев писмено да одговарам а камо ли па усно не знам веќе како и што да правам кога ке почне да ми се темне пред очи и мислам дека ке се онесвестам тогаш ми е најлошо.
Gledam mnogu ne ima so ovoj simptom strav od onesvestuvanje.Nie denes trebase da se vakcinirame i sreka imase guzva si zaminavme.I sega eve pak se spremame kako izdrzam neznam Patem simona bori se ne se davaj.Jas poradi toj anks i go napustiv fakultetot bev prva godina ikako sto kazuvas istite simptomi gi imav i ne mozev da izdrzam se otkazav.Ne dozvoluvaj takva rabota kolku mi e samo krivo ama sto e tuka e.