Mora da ima jas se tesam so eden kup forumdziki koi pisuvale a veke gi nema sigurno nemaat veke potreba od ovaa tema.
Добро тука сите пишувате како ви било лошо,како се борите со анксиозноста како некој е победил ,ама никој не сака да каже како, некој кажува со помош на бајачки,некој со помош на некој психијатар или психотерапии или со незнам што уште па дај луѓе кажете точно кога кажувате кажете го и бајачот како се вика и психијатарот или психотерапевтот и ние другите што имаме мака да пробаме да излезиме од ова мака и ние би пробале зошто да не, со пиење антидепресиви сите си знаеме како е ,кажете споделете барем вие знаете што мака е ова какво мачење представува а не кога ве прашуваме никаде ве нема човечки е да помогнеш ако веќе си помогнал самиот на себе кажи го лекот и помогни и на друг.
Постојано...............Нон стоп ме гушеше,сега од хелексот не го чувствувам а инаку знае понекогаш и покрај него да се јави тоа чувство.
Lale3 a kolku godini imas i od koga si vo anksiozna sostojba? Izvini sto taka direktno te prasuvam , nemoras da mi odgovoris ako nesakas
да си прашам јас дали и покрај пиењето на антидепресиви во некои денови имате чувство како да сте набљудувач на светот одстрана , некој притисок(чукање) во главата ?
Do nekoe vreme bev katastrofa isplasena lezev i mislev gotovo kraj a posle od kade kako pa kako nisto da ne bilo super mi e sega.Ama moram da se sredamdefinitivno ke si baram ad.
ајде совет девојки,и преходно имав пишано за мојов проблем и мислев ке исчезне но се излажав.Се почна кога бев околу 3та година средно,некако наеднаш почнав чудно да зборувам ,како да не бев јас.грлото незнам како, ми се стегаше и како да зборував со затнат нос.и еве до ден денес,на факултет ми е истото,на моменти можеби подобро но не поминува.неможам да зборувам нормално повеке од 5 мин незнам што ке правам и на усниве испити...
da i toa postojana nervoza napnatost i pokraj pieneje na ad ovaa e cudo so nema kraj da nemozis domasnite obvrski da si gi zavrsis jas i sum so postojan pritisok vo glava i ocite
kikidare јас имам пишано како ја имам победено,не е некоја филозофија=техника на прогресивно опуштање мускули според Јакобсон ,векје со години си ја правам за се и сешто,и намерно впуштање во ситуации кои ми ствараат страв и анксиозност,дури и отидов два пати крв да давам ,вториот пат и се онсесвестив,ми се вртело ненормално и не сум избегала од ситуацијата,и после некоја минута поминува тоа чувство.е сеа дека е тоа преголема напнатост за телото се осеќаш изморен ама се исплати кога знаеш дека ти си победила,а не стравот.со секоја друга ситуација се намалува и еве денес супер сум,се на се страдав само неколку месеци,пола година,ама страшно,најужасен период во живот. Немам заборавено,кога и да сум преморена насабајле од недоволно сон,нејадена и со низок притисок си мислам што би било сега да добиеш напад или да ти падне нагло притисок и да паднеш. Ама не ме бутка таа помисла,јас си го контролирам мозокот,не некој неоснован страв
Еве како функционира,копирам од пораката што ја имам пратено до една членка па затоа на латиница. tehnikata e mnogu lesna za izucuvanje,ne ti treba ni kurs ni kniga,ja so edno cd vezbav,nekolku dena samo kolku da go naucam redot,posle toa bez cd. Principot e svesno zateganje i opustanje na posebna grupa muskuli,za da vidis kako se osekjas koga nekoi delovi od teloto svesno gi opsutas.zategas edna grupa muskuli,drzis 2-3 sekundi,naglo opustas i go osekjas ubavo opustanjeto uste nekolku sekundi,mnogu e prijatno cuvstvoto. Si legnuvas na grb na krevet,da ti bide udobno,ni premnogu toplo ni ladno,da ne bides prejadena,da ti bide ednostavno udobno.izdisuvas dlaboko nekolku pati.pocnuvas so desnata raka-ja stegas dlankata vo tupanica,drzis 2-3 sekundi i naglo ja pustas.go osekjas opustanjeto,si mislis kako sekoj prst posebno si go opustas,dlankata ti stanuva prijatno teska.povtoruvas uste ednas (od pocetokot site muskuli gi zategav dva pati,celiot proces traese 30 min,ama posle samo po ednas,po 15 min mi trae opustanjeto).posle prodolzuvas so istata raka,stegas tupanica,ja priblizuvas do ramoto i go stegas bicepsot,celata raka ti e zategnata,2-3 sekundi i naglo opustas,ja vrakjas rakata na krevetot.i ovde pak go osekjas opustanjeto,dlankata pa nagore po rakata,pa cela raka,pominuvas taka nekolku sekundi.istoto go pravis so levata raka-prvo tupanicata,pa bicepsot itn. sledna grupa na muskuli e na liceto-prvo gi krevas vegjite nagore,kolku sto mozes pogore,drzis 2-3 sekundi i naglo opustas.togas go osekjas celoto kako ti se opusta.posle gi stegas usnite,2-3 sekundi i opustas..za liceto mozes da pravis bilo kakvi grimasi,da gi drzis nekolku sekundi i da gi opustis,so zatvoreni oci da gi vrtis ocite levo desno gore dole,vilicata napred nazad,sto sakas,bitno da drzis malce taka za da go osetis opustanjeto posle toa.posle sleduva vratot-ja priblizuvas bradata do gradite,za da se napravi zateganje na muskuli na tilot.stois taka 2-3 sekundi i ja vrakjas glavata poleka na pernicata(mojata omilena vezba)ova e edinstvenata vezba sto poleka se opusta,ne naglo,bidejki tilot e mnogu nezen.posle sleduvaat ramenicite-gi spustas nadole kon kolkovite,drzis malce taka i opustas.posle sekoja vezba miruvas nekolku sekudni,stanuvas svesna za opustanjeto,vo mislite uste povekje se opustas. posle ide stomakot-si go duvas stomakot kolku sto mozes povekje i naglo opustas.koga se napnuvame i zeludnikot ne boli i ovaa vezba e mnogu dobra za toa.posle na red e grbot-karlicata ja ispaknuvas nanapred,ramenicite cvrsto na podot/krevetot,da napravis so grbot kriva linija (ne znam bas dali dobro ti objasniv),taka stois nekolku sekundi i pustas,si go osekjas opustanjeto. posle ide zadnikot-go zategas kolku sto mozes povekje i naglo pustas i osekjas kako se povekje i povekje se opusta (toj del nesvesno go stegnuvame koga sme napnati,ja ednas duri i vospalenie na muskuli na zadnik dobiv od stres,da ne ti se veruva). na kraj se nozete-ja stegas desnata peta cvrsto vo krevetot,da ti se napne celata noga od kolkovite nadole ,drzis nekolku sekundi i pustas,si osekjas kako ti e.posle toa prstite na desnoto stapalo gi krevas nagore,pravec koleno,da ti se zategne desniot list.pustas,osekjas opustanje.istot go pravis so levata noga. jas osven toa si gi vrtam i stapalata,levo desno,gi rasiruvam prstite kolku sto mozam ,go napnuvam stapaloto i go pustam,mnogu e ubavo posle dolg den na noze. na kraj ,site muskuli sto posebno gi zategnuvase i opustase-gi zategnuvas naednas-desna tupanica pa desen biceps,leva tupanica lev biceps,muskulite na liceto,go krevas vratot,ramenicite nadole,grbot vo kriva linija,zadnikot zategnat,petite zarieni vo krevetot,prstite na nozete nagore i drzis taka nekolku sekundi-celo telo ti e napnato,i posle naglo opustas (osven vratot,nego go legnuvas poleka na pernicata).i taka si lezis uste nekoe vreme,pominuvas vreme vo mislite so poedinecni muskuli,si posmatras kako se opustaat,koga vekje celosno si opustena mozes i da primetis dali ima uste nekoj del,uste nekoj muskul sto bi sakala da go opustis. toa e toa,se nadevam deka dobro ti objasniv,ako ima uste nekoi vezbi za opustanje sto gi pravis mozes da gi vmetnes,mozes da kombiniras.celta e koga imas napad na panika,ili stres,nervoza bilo sto,pobrzo da primetis koi muskuli ti se napnati i svesno da gi opustis.posle nekoe vreme praktikuvanje na vezbive ako ti dojde napad,mozes samo da ja stegnes i opustis desnata tupanica-taka teloto ke dobie signal deka sega e period za opustanje.moze nema skroz da go snema napadot ama znacitelno ke bide polesen.ova e mnogu podobra alternativa od apcinja i slicno,ja ednas samo pri vtoriot napad zemav pola dijazepam i se osetiv kako pijana,od togas si rekov ne zemam nisto,do den denes i koga me boli glava ili nastinka koga imam gledam bez apcinja da pominam,ako e mozno. koga ke gi pravis vezbite pusti si nekoja muzika za opustanje ako sakas,ima na youtube mnogu relaksiracki videa so zvuci od delfini ili vodopadi,i mnogu dr raboti.a mozes i taka vo tivko,iskluci mobilen,zatvori vrata,neka ne te zamara nikoj.vazno e posle sekoja grupa muskuli da opustis i svesno da go dozivees opustanjeto,da posmatras kako se osekjas.delovite sto gi opustas stanuvaat prijatno teski posle opustanjeto,taka treba.ja vekje skoro 4 godini go primenuvam toa i sum stignala do taa faza na opustanje sto ne osekjam nieden del od teloto pri krajot na vezbite.toa trae samo nekolku sekundi na kraj,ama sepak vredi.vo posledno vreme gi pravam navecer pred spienje,toa znaci deka mozam da prodolzam da spijam,a ako gi pravis preku den,togas posle opustanjeto otvaras oci,stanuvas poleka svesna ,se rastegnuvas,si gi tries ocite,poleka stanuvas.mnogu cesto mi se slucuva,taman ke si gi opsutam racete,pa ke me zacesa nosot ke se pocesam pa pak ke si ja napravam vezbata,nema nekoi pravila
Eve i jas i pokraj toa sto polni 4 godini godini sum na AD seuste ne sum se izvlekla ,a ne osekam i deka vo brzo vreme ke se sluci toa ,jas pak imam problem so ocite ,neopisivo e toa neznam kako da opisam koga mi bese najloso koga mislev deka e kraj mi nema spas nespiev so noki se budev na 15 min i togas okolu ocite dobiv onoj crn krug koj porano nikogas go nemav ,mi se pomatuva vidot koga sum nervozna i ocite se mi kako da go narecam toa kako da imam tezina vo niv ..kako tazni oci izgledaat uh ama pojasniv ihhihihi
Јас имам еден предлог...што чисто сумњам дека некој ке сака..Бидејки нели тоа е Македонија ...Ајде кој има храброст да се видиме во живо ,макар и 5 души да бидеме...Па некој има едни синтоми друг трети па да си се напиеме кафенце и да видиме кој успел некој синтом да победи...Бидејки на запад што читав по форумите гледам дека и се срекаваат..JAS SUM ZA...I мислам нема ама баш ништо страшно...
еве јас одма да се јавам бев на психијатар и ми даде елицеа сега ако има некој што ќе прочита да ми кажи искуство дали има нус појави на почеток дали се добри помагаат или не или џабе одев само пак да се колкам со апчиња што не делуваат.Ве молам пишете. p.s знам наназад ако читам ќе најдам за елицеата ама немам баш време со син ми.