Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. alehandro

alehandro Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2011
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    65
    Lejla мојот психијатар знаеш што вика,дека секоја болест до негде е наследна,не болеста него склоноста кон таа болест е сега мозе или пак не да се развие.со психичкиве болести освен со БП и некој вид Схизофренија за који е потврдено дека се наследни повеке се предизвикани или научени.како ти како јас кои сме се стретнале со анксиозноста во детството.но исто така секој мозок е различен не постојат два исти на светов така да не реагираат сите исто на одредена психичка болест.и плус ти и мајкати како и јас со моите роднини немаме исти животни услови нити живееме во исто време.сега медицината е мн по напред и има палета од лекови или псиотерапии и познавање на тоа поле мн повеке колку порано.ова се зборови на мојот психијатар јас ги пренесувам со мои зборови.е сега сме такви какви што сме анксиозни ,а што значи тоа анализираме премногу бараме причини одговори за да ја намалиме анкс во нас а правиме спротивно колку повеке копаме повеке навлегуваме во тој круг на анкс.

На elisabeta му/ѝ се допаѓа ова.
  2. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    За анксиозноста знам дека не е наследна, но депресијата и другите психички болести се генетски наследни. Но некој може и да не ги наследи.

3. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.540
    Истото што го кажува твојот психолог од психолошки аспект јас го изучувам преку верата и словото а таму пишува:Секој ново зоздание е различно и ново нема тука наследно ,нов дух ново раѓање а чим е ново нема ништо старо и минато.Затоа сами си ја градиме психата и различно ги поднесуваме работите.

4. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    2.384
    од кај знаеш дека депресијата е наследна?

5. Viki693

Viki693 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    584
    Ја прашав мајка ми и генерации наназад во фамилијата сме немале роднини со психички проблеми, но анкс. и депресијата последните 5 г. посети дури 3 блиски членови.....мислам дека може како и секоја болест да има нешто во генетиката но последните години многу повеќе сме под стрес и од таму сите проблеми....дури нешто и да е наследно немојте да се оптеретувате секој организам си е посебна приказна....и да ви кажам дека сите 3 се добри сега фала му на господ, затоа помалку оптеретување, следење на советот на психијатарот и ќе биде се во ред....Психијатарот нека е грижливо одберен, тој ја игра најважната улога како ќе ве научи да се справите со новонастанатата состојба...

6. alehandro

alehandro Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2011
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    65
    депресија како болест не се наследува,мозе да наследис да си по емотивен по осетлив по страшлив итн а дали ке добиеш дпресија зависи од начинот на живот од стресовите од трагедиитее и можзда од монотонијата во животот.не се рагаш со ген депресија можда склоност но не и болест и плус нема шанси ако си анксиозен да немаш симтоми на депресија без разлика колку е застапена па така ако анксиозноста не е наследна не е и депресијата(како болест).велам како болест зошто има и луге со карактер анксиозен или со карактер вечни депресивци.

На lejlla и elisabeta им се допаѓа ова.
  7. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    Со тоа дека ако имаш анксиозност, дека не можеш да имаш депресија не е точно. Знае колку има тука на кој што им е дијагностицирано анксиозно-депресивно растројство. Не мора да значи дека кај сите, но кај повекето е така.

8. bubic.k

bubic.k Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    3.783
    Кај Мене е така панично растројство и депресија .. во мојата фамилија тетките и баба ми патат од ова , но ете сите успеваат да функционираат,имаат семејства,убав живот.. фала му на Господ ..

На natemila му/ѝ се допаѓа ова.
  9. dzuls

dzuls Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2014
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    44
    Zenski pred malku Edna bratucetka mi kaza eden zbor od koj si napraviv cell film na fb mi napisa tuka si vikam da kade mozam na dr mesto I ona mi vraka pa vo drug svet lele I koga me mavna panicen napad zasto taka da mi kaze ke mi se desi li nesto strasno odma so smrt si povrzav I ona pocna da mi se smee vika begaj ma ti ne si zdrava :( Dali ova mi se slucuva od pregolem strav ili stvarno veke poluduvam? Bevte li vo vakva situacija bukvalno se da si zemete pri sebe?

10. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    леле не се плаши, и јас ваква бев. Јас така, со бившиот сопруг требаше да ја носиме малата на преглед и бевме завршивме работа, и после тоа он вика ај ке одиме некаде, И јас викам каде ке одиме, а тој онака ладно крвно вика да те носиме во бардовци. Ллеле мене кога ме фати една паника, па јас викам за у бардовци ли сум, да не изгледам така, а тој се гази од смеење. Ама сега веке не си зимам се при срце :D

11. dzuls

dzuls Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2014
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    44

katastorfa, prvo si rekov devojcevo moze IMA predcuvstvo deka nesto ke mi se desi a koga mi rece ne sum zdrava pomisliv deka stvarno ne sum abee cell film u bestraga ne mozam da go kontroliram mozokot da ne misli loso

На natemila му/ѝ се допаѓа ова.
  12. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.540
    Немој да си дозволуваш да те плаши тиѓиот збор и сугестија,стравот е тој што ни ги затвора сите врати ,јас порано бев таква но повеќе не,вежбај позитивно да мислиш само ти можеш да си помогнеш,нека не влијае друг на твојот ум ,па што ако така ти рече тоа е само мисла ништо друго ,мисла што може да те турне во страв ако дозволиш секако,и после сама си направи лош филм кој ке те мачи а воедно ова те потсети на смрта од која сигурно имаш страв ,и јас имав страв од смрта ама и тоа вејке го немам . А таблета за да ги смениш мислите не постои затоа постоиме ние да си ги средиме чекор по чекор .

На dunja и dzuls им се допаѓа ова.
  13. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.008
    Мојот психолог кажа дека анксиозноста и депресијата одат рака под рака.
    Ви посакувам лесно сонче :*
    П.с морав да бришам дел од постот,погрешно бев разбрана!

14. alehandro

alehandro Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2011
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    65
    Natemila незнам како ги разбра ти зборовите дека ако имас анксиознот нема шанси да немаш депресија.па и јас истото го велам дека секој кој има анксиозност мора да има и по некој симтом на депресија,значи точно тие две дијагнози одат рака под рака.е кај некој е по назначена анксиозноста кај некој депресијата.може и да си само анксиозен но ако долго време си во таква анксиозна состојба иде до депресија ,значи тоа јас го пишав.поздрав

На elisabeta и natemila им се допаѓа ова.
  15. ivana.0909

ivana.0909 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    443
    Допаѓања:
    228
    Здρаво дечκи одамна ме нема на темава не деκа бев нешто подобρа мн.саκав малκу да одмоρам зошто нон стоп висев по фоρуми...моментално пијам депρозел,не исκачам од дома без хелеκс и таκа си го теρам животов неκаκо туρκам κаκо со сила :(
    Пρисутни ми се мислите од типот да не полудам да повρедам неκој од моите најблисκи што највеќе ме плаши не знам веќе κаκо да ги оттρгнам...
    Ве поздρавувам и ја имате мојата поддρшκа сеκогаш:*

На srnicka7 и bubic.k им се допаѓа ова.
  16. mite11

mite11 Нов член

Се зачлени на:
    11 септември 2014
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    zdravo da ve prasam dali nekoj ima teskotii vo disenjeto da nemoze celosno da zema vazduh.....

На srnicka7 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. minaninana

minaninana Активен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    5
    Ах Ивана тие мисли и мене ме мачат денес на работа „полудев„ дури два пати не знаеш што хорор филм ми се сврте ама ете ги преживеав веројатно се дел од анксиозноста и тие ,па ако има некој начин како да ги отргнеме нека помагаааа :( :( :(
    Иначе вчера бев на биоенергичар па какви се вашите размислувања помга не помага јас не осетив некоја разлика ама ете нашиов ум така размислува па си викам ај да пробам шо знаеш.

На srnicka7 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. srnicka7

srnicka7 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    9
    Zdravo decki,dolgo vreme me nemase,deneska pak se pridruziv.....Nekade procitav nekoj predlog za zaednicka sredba?Jas sum 28 god.,od Kumanovo...i navistina bi sakala da se vidime...Ajde da se organizirame,sto vikate?! :)

На ivka-slivka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ivka-slivka

ivka-slivka Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    165
    На моја другарка мајка и 5 год се мачи со анкс и појде на биоенергичар и вели дека многу и помага а и ја гледам одлична е сега

На minaninana му/ѝ се допаѓа ова.
  20. loveIan

loveIan Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    61
    И јас имам напади понекогаш, најчесто во ПМС.

Запамтете девојки вие сте во контрола на вашата мисла, вие сте најважни. Не си правете проблеми кои не постојат. Мислете позитивно, знам како е. Но умот и нашето его се многу итри и важни работи. Од психичиот проблем може да настане хаос во организмот.

Кога и да имате напад пешачете, зборувајте со некој отворено. Разговарајте со некој кој ви шири позитивна енергија. А најважно е мислете позитивно. Лековите оставете ги, читајте книги, обрнете време на изгледот, пијте вода.

Ние го можеме тоа, нема откажување. И не заборавајте "A negaive mind will never bring you a positive life". :*

На doki55 и natemila им се допаѓа ова.