Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. RainGirl

RainGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2010
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    5
    Чекајте сега. Зарем мислите дека една таблета може да ги промени вашите мисли и однесување??? Не постои ниту еден лек кој може да ни помогне во оваа состојба. Не се залажувајте самите. Анксиозноста и паничните напади не се лечат со АД нити пак со хелекс, диазепам или лексилиум. СИТЕ ТАБЛЕТИ СЕ ШТЕТНИ! Тоа е факт и никој неможе да ме убеди во спротивното. Баба ми пиеше долги години лексилиум зошто мислеше дека ако не се напие ќе и се случи нешто. И тоа по 3 пати на ден. И резултат - Како последица од долгото конзумирање на лексилиум и се исуши очниот нерв и ослепе неповратно.
    Е сега што се однесува до психијатрите има и добри има и лоши. Јас на пример лани бев во многу тешка ситуација и решив да побарам помош од психијатар. И знаете што? Ми стана многу полошо одошто ми беше затоа што крајно се разочарав од ,,психијатар - ката,,. Седнав во нејзината ординација каде што во рок од 10 минути 5 пати влезе мед.сестра да и каже дека компјутерот се расипал а ,,психијатар - ката,, почна со -Што ти е ? Па викам според мене патам од анксиозност и панични напади. Ахам, Ахам, (скролајќи на фб) Уф душа колку си емотивна - ми рече. Ај ќе ти препишам нешто и дојди после една недела на контрола. Ми препиша зепира - што секако не ја пиев и секако не се појавив повеќе кај неа. Е сега од кај она процени дека јас треба да примам АД? Стварно ми е многу тешко што мојот обид да пронајдам соодветен психијатар не успеа :( Се извинувам за долгиот пост.
    Поздрав до сите!

На deskarada, natemila и mal.ecka им се допаѓа ова.
  2. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.540
    RainGirl никој тука не рече дека таблетата ке ни ги промени мислите и однесувањето,и неможеш да споредуваш со ситуацијата на бабати ,овде навистина сите се чуствителни не треба се даваат такви сугестии од типот дека ке дојде до слепило од самите таблети и такви некој работи ...на некои му е подобро од лековите зависи од самиот организам ,на некои му е со послаб интензитет анксиозноста на некои со појак .Јас сум против лековите, ама неможам да кажам дека тие можат да доветат до слепило,твојата баба можеби од самата старост ослепела што е честа појава кај старите .

На doki55, kostadinka24 и indijana29 им се допаѓа ова.
  3. indijana29

indijana29 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2012
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    44

4. Oli24

Oli24 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2014
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    3
    Imate li nekoi soznanija za slednive psihijatri

Janis Gajdazis od Zavod za mentalno zdravje vo Skopje

Vladimir Ortakovski od Sistina Skopje

Zvonko Dzokic raboti privatno pozadi grcka ambasada.

Ve molam za mislenje.

5. RainGirl

RainGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2010
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    5
    elisabeta, неможеш да кажеш затоа што не си соодветна па да можеш да процениш дали ситуацијата настанала од конзумирање на таблетите или не. Испитувањата направени го покажаа токму тоа за жал. Секој на овој форум има право да ги сподели своите животни искуства за да помогне на другите. Единствено што сакам да направам е да дадам совет, да споделам мислења а и да побарам. Доколку моите сугестии не ти се допаѓаат, немораш да ги читаш.

Поздрав!

На guzi му/ѝ се допаѓа ова.
  6. alehandro

alehandro Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2011
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    65
    според мене Индијана не беше нити кавга нити јака дискусуја ,јас мислам само разменување иформации.а се насмеав кога пиша ако имашдобар психијатар прашајго или така некако.и навистина не беше иронија.и ок дискусијата затворена.поздрав

7. Matea94

Matea94 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2014
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    452
    Zdravo decki.Vo ista situacija sum i jas patam od anksioznost veke 3 meseci. Odam na psihijatar sekoj mesec i pijam CITRAM od 10mg. leksilium tie sedativi ne gi primenuvam mi rekoa poveke na rastitelna baza da si zemam koga ke imam napadi na panika i da disam dlaboko 10 pati...toa navistina smiruva.Sakam da mi kaze dali nekoj gi ima koristeno ovie apcinja i kako se zadovolni ? :)

8. bubic.k

bubic.k Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    3.783
    Јас Го користам цитрамот во комбинација со хелекс и сум презадоволна .. тешко беше навистина дур го навикнав ама сега верувај декз се исплати све .. поздрав и само храбро

На Matea94 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. galijan

galijan Популарен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2012
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    260
    Rain girl ме испровоцира со твојот пост.Значи тоа што баба ти ослепела од прекумерна употреба на лексилиум не значи дека сите анксиозни кои пијат лексилиум ќе ослепат.Ќе те молам внимавај на зборовите оти на форумов има преосетливи луѓе кои веднаш ќе добијат паничен напад, а тоа не ни е целта нели.Тоа што си налетала на таков психијатар не значи дека сите се исти.Да, ако оцени психијатарот треба да се прима терапија но и заедно да го најдете проблемот кој предизвикува анксиозност.Да, сите ние анксиозни знаеме дека лековите не се најпрепорачливи, но кој зема таблета од што му е убаво.Значи прво терапијата смирува, па потоа го согледуваш проблемот и работиш на него.Во меѓувреме бараш некаква активност или хоби за да си ги средиш мислите.Јас поминав низ ова и знам како е.Најтешка борба е да се бориш самиот со себе.

На kostadinka24, Giovanna, doki55 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. alehandro

alehandro Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2011
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    65
    Prvo se izvinuvam. Za latinicava pisuvam od mob.iako znam mn poveke za sostojbava sepak koga imam poteski denovi kako denes sabe mi e znaenjeto.kako vie gi kontrolirate negativnite misli.kako sami si pomagate.idali ipokraj terapijata imate poteski denovi koga ste poanksiozni i koga ste vo iscekuvanje deka ke vi bide poloso.takvo mi e mene denes.jas kako sto si imam straf od samava anksionost i opsto od site psihicki bolesti,vo vakvite denovi bas na toa mislam sto ako mi se vlosi sostojbata sto ova sto ona.Plus i namaluvam ad i se pomesano.aj sovet od patalci.pozzz

11. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.418
    Допаѓања:
    126.997
    Планирав да почнам да го намалам хелексот од едно на ден од 0.25 на пола еднаш во денот,а деновиве имам отежнато дишење,тегоба во желудникот,психички сум одлично,па незнам колку е паметно тоа.Знам дека за ова најдобро е да се консултирам со психијатар но сакав да слушнам ваше мислење.Пијам чај од кантарион секој ден пред спиење,пивски квасец и магнезиум.

12. galijan

galijan Популарен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2012
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    260
    Алехандро, јас сум без лекарства некое време и добро сум.Не дека немам моменти и јас, ама фала богу ретки се и ги контролирам со тоа што ги игнорирам.Физички сум доста активна а за во случај на напад на паника психијатарот ми ги даде белмиран дан кои се на растителна база.Чувствувам дека сум понапната во ПМС ама на тоа веќе сум навикната.Се ќе се среди.Поздрав

13. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    И јас сум без AД од многу одамна, има денови кога сум ептен лошо, но фала богу се се подобри и подобри. Вчера после долго време имав многу јак паничен напад одејки накај школо да ја зимам малата, ама не се вратив, со страв продолжив да одам и ја земав, кога стигнав дома бев како претепана, па се напив еден Б6 и една чаша чај од маточина и си легнав. Денес сум пак така малце вознемирена ама земав низ дома си работев и заборавив на тахикардијата и по некое време приметив дека срцето ми работи многу смирено. А со црните мисли од кога почнав да ги прифакам како дел од анксиозноста скоро и да ги немам веке. Позз и се најубаво ;)

14. Matea94

Matea94 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2014
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    452
    Mene ne mi e problem poveke go naviknav i jas samo deka nikoj ne pisuvase za nego prasav inace glavata sekojdnevno mi tezi osekam vo zeludnikot bolka, mi minuvaat razni misli niz glava a leksilium zimam epten po potreba.vo sekoj slucaj fala ti mnogu :)

15. 30041990

30041990 Активен член

Се зачлени на:
    17 август 2014
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    0
    Zdravo jas sum pred pms i imam golem strav na momenti i osekam povremeno kako bolki niz celo telo,vo stomakot niz celiot stomak okolu pupakot osekam kako da me zaboluva ama ona blago kako da me pretisne presece gore dole u strana i ssekundarno i pominuva ,i me e mn strav dali i vie na nekoj mi se desava toa i dali e mozno od apcinjata da mi se proemeti pms kako na pr pred edna nedela mi pokaza deka ke mi dojde eden den pa mi odnema ama ona samo pokaze pa posle pred nekolku dena pak kako na kaefno svetlo i mi prekine a ceo vreme gi osekam tie simtomi na pms i kaj i da e okolu 20 ili pred 20 mi e datoto za pms ve molam za odgovor :sweat: pijam helesk od juni mesec non stop nasabajle i navecer piev i deprozel ama go prekinav samo eden mesec a i anagin pijam koga glavata me boli ve molam da mi odgovorite

16. deskarada

deskarada Форумски идол

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.949
    Допаѓања:
    31.464
    Неколку дена со ред сум за никаде, не ме фајќа сон,дознав нешто лошо и сега сум за никаде...една особа драга иако не ја гледав често почина..како гром од ведро небо.....како дојде времето зборуваш со човек и по 2мин се вртиш не е жив повеќе.....така и се случи, мозочен удар :o оф уште не ми се верува, срав ми е и да спијам сега, само ми идат сеќавања и солзи, посебно ми е жал за нејзините најблиски, кои многу ги сакам, како ќе издржат.....какви времина дојдоа да не знај човек дали ќе се разбуди утре..... не можам да спијам, чуствувам како болка во пределот на срцето и одма моите мисли инфаркт ќе ме мавни :x

17. ivka-slivka

ivka-slivka Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    165
    Deskarada, sekogash bilo vakvo vremeto, samo ne se znaelo od shto pochinuvale lugeto. I jas sum kako tebe, se plasham od takvi zbidnuvanja kako tvoeto, ama stavi sh vo glava deka SEKOGASH BILO TAKA, ne se plashi, i jas sum opsednata so srceto, ama infarkt ne daj boze, nemoze tek taka da se dobie. :* glava gore i bidi borec, ke uspeeme site

На deskarada му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Odnapred da se izvinam za lat bidejki od mib pisuvam.Vaka me interesira ako ima nekij da mi pomogne sovet da mi dade nekoj koj bil vo mojava situacija.Majka mi e tesko bolna i ne se znae kolku i ostanuva moze den moze nedela moze godina itn.Sakam da znam kako jas ke go prebrodam toj den.Navecer koga ke tropni vrata vo spalna mislam e tatko mi doajga da kazi losa vest i seta istinuvam krvta mi se zamrznuva.Ve molam ako ima nekoj koj e ili bil anksiozen i imal panicni napadi a izgubil bliska osoba da mi pisi bidejki stvarno neznam kako da se spremam za toj den kako jas ke preziveam se si mislam ke me mavni mozocen udar ili pak infarkt.ve molam pisete

19. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.540
    kostadinka24 многу добро ти ја знам макава,кај мене во фамилија вујкоми е болен од рак и не се знае до кога ќе живее ,значи исто и кај мене преовладуваше тој страв при секој телефонски повик јас очекував лоша вест ,деновиве долго размислував на таа тема вежбам да не се плашам, и да се плашам и да не се плашам ништо не можам да сменам само анксиозноста можам да ја појачам,значи треба да не се потресуваме за она што го гледаме ,навистина нема да ни биде сеедно но треба да бидеме јаки затоа што стравот ке си го направи своето .Ке ти го кажам само ова :Исус спиеше на меката перница додека имаше бура надвор ,а другите се плашеа од таа бура,оваа реченица кажува како Исус не се потресувал ако се случи нешто туку неговата душа останувала мирна.Оваа парабола ко ке е протолкуваш значи дека ако си дозволиме ке не обземе страв, тој свет во мислите и душата е само наш надворешното да не допира многу Значи не смееме да си дозволиме да не плаши каква и да е случка ,ако го разбра ова со Исус и ако го применуваш верувај ке имаш помирен живот .
    И ти можеш да спиш на меката перница додека во твојот живот има бура ,да тоа се постигнува можеби не за брзо но работи на тоа ,поздрав драга :*

На kostadinka24 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    A sto mislite dali so helex i elicea toa mi e terapija bi ostanala prisebna roditel e boli ama imam bebence i moram da se drzam nekako nemam koj so mene mm vika nemozam vo toj moment da trcam i po tebe ufff be lani stravovi okolu porajgaj sega pak uste ova mi trebase :(