1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    Ма секакви имам, прееска отидов до маркет да купам нешто за јадење, и одам ама не сигурно како да се љуљам, после застанав со една другарка се сретнав, и една кола си стој мене како да ми се движи колата. Видот и мене како да ми е замаглен и се чудно ми се гледа. Има денови сум супер, ама има и ептен тешки денови.

2. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.418
    Допаѓања:
    126.997
    Тоа е она што постојано го зборувам и досадна станав.Физичка активност,јога,кој што сака битно да најдеме нешто кое ја намалува анксиозноста.Мене ме додржа позитивното расположение,и на работа супер си поминав,многу луѓе,комуникација,и сама ја исседав пола смена,порано ме фаќаше паника кога бев сама на смена,да не паднам,да не ми се слоши,ама работев на себе и сега веќе само ми поминува за секунда таа мисла и исчезнува.

3. kleopatra11

kleopatra11 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    34
    Здраво,сакам да ве прашам дали има некој кој бил кај добар психијатар или психотерапевт и да имало резултат т.е. да му помогнал? Поздрав

4. zoran1979

zoran1979 Нов член

Се зачлени на:
    18 октомври 2014
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
  5. zoran1979

zoran1979 Нов член

Се зачлени на:
    18 октомври 2014
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    znam so e bolka zatoa pojdi i spasi se http://konstantin.com.mk/index.php/mk/

6. UnordinaryOne

UnordinaryOne Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2013
    Пораки:
    657
    Допаѓања:
    2.631
    Каква поврзаност има Кајшаров со анксиозноста? Мислам дека сме на форумов за да си помогнеме, а не некој да заработува на туѓа мака. Не и препорачувам да оди кај Кајшаров, има други начини да се излекува анксиозноста. Првенствено, само ние самите сме способни да се излекуваме. Никој друг не може да го направи тоа за нас. Што ќе постигне ако оди на часови кај него? Ќе ја убеди дека тој ја излекувал и ќе стане зависна од него? Најлесно е да се заработува на туѓа мака, како што кажав. Девојче, способна си сама да се излекуваш. Ова ти го кажува личост која во минатото пребродела ужасен проблем со анксиозноста, буквално мислев дека сум во безизлезна ситуација. Се додека не сфатив дека сум доволно силна да го пребродам тоа. Тука сум за совети и лп, но те молам немој да дозволуваш некој да манипулира со твоите мисли и чувства и да го користи твојот очај. И тоа се за финансии. Срамота.

На doki55, dzuls, deskarada и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. UnordinaryOne

Се зачлени на:
    29 април 2013
    Пораки:
    657
    Допаѓања:
    2.631
    Повели :)

psihologija/preporaka-za-dobar-psiholog-t4220/

На kleopatra11 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. bile69

bile69 Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2014
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    20
    Dobro utro kako ste deneska jas otepano sinoka koga me mavna edna jaka glavobolka mislev glavata ke mi pukne takvo cukanje mislam vratot mi se ukoci odma analgin i heleks zaedno ama jas mnogu se isplasiv pocna cela da se tresam nemozav da se smiram imal li nekoj takvo custvo pisete pozd

9. bubic.k

bubic.k Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    3.783
    Сите сме имале такви Моменти.. да,страшни се , но поминуваат..а тоа е најважно .. и јас не сум нешто посебно , но се трудам.. најбитно ми е да станам од кревет зошто ако се залежам почнува депресијата.. излегувам,се движам.. сеој ден скоро сум на кафе дали со другари или со дечко ми битно ми е да не седам дома.. колегите дополнително ме исполнуваат,некако си сме така погодени што не можиме да се домуабетиме .. се трудам да го живеам животот максимално , не сум супер но се трудам.. еве сега ќе земам ќе цртам нешто,па ќе излезам на кафе со мама и вечер ќе одиме со дечко ми на пивце .. хаха све е испланирано , се надевам дека се ќе.биде во ред. Ве поздравувам

На natemila, be.positive и mal.ecka им се допаѓа ова.
  10. be.positive

be.positive Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2014
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    146
    Здраво,

и јас имам некои слични симптоми како вас деновиве. Имам главоболки, на моменти како да ми се врти, да не сум стабилна и сл. Се си мислам дека имам нешто во главата и дека сум болна од некоја болест и дека ќе умрам... А и утрово прочитав за позната пејачка дека е болна од карцином :( и уште повеќе се испаничив и си викам морам на лекар да проверам се, а и се плашам многу! :( Шо мислите вие, мисли се само или треба да се оди на лекар? Ах брее, таман мислам сум се оправила и пак нешто ќе проба да ми се вплетка во умот.

Инаку, за психијатар што прочитав погоре, да кажам мое мислење: Кога јас почнав да се соочувам со анксиознота, отидов на разговор кај еден семеен пријател и тој ми рече дека не ми се случува ништо. Всушност, оваа состојба се должи на акумулиран стрес и страв што во еден момент мора да се одрази. Ми рече да не се плашам, да не паничам, да знам дека тоа се само мисли, на кои што ако не им посветувам доволно внимание ќе мора да си заминат. Ми рече вака во момент на паника да испуштам нешто што држам во рака, дали паричка, пенкало и сл и да клекнам да го земам, кога ќе станам ќе се чувствувам подобро, мене ми функционира. :) Исто, ми рече што ќе видам, што ќе слушнам да не резонирам. Ќе си кажеш дека тоа тебе не те засега, Господ да не чува. И нема да мислиш на ништо што те вознемирува, едноставно ќе си имаш на ум само работи кои те прават среќна. Исто ми рече, дека без оглед на симптомите кои ги чувствувам, да продолжам со обврските. Да излегувам, да се забавувам, да учам, да работам и така натаму..." Ми рече да пијам дневно по еден хелекс од 0,25. Пиев така околу две години и ги оставив, денес пијам ретко, по потреба, повеќе пијам б6.
    Луѓе, ќе биде се што треба да биде, дотогаш да живееме и уживаме. Верувајте дека Бог ќе ни помогне и имајте ги овие зборови на ум. Јас мислам дека само ние самите можеме да си помогнеме најдобро. Знам колку е тешко, бидејќи од кревет не сакав да станам... Можам јас, можете вие, можеме сите!

Се надевам ви беше од корист моето мислење. Ве гушкам!
    П.С извинете за долгиот пост. :)

На doki55, dzuls, bubic.k и 3 други им се допаѓа ова.
  11. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.418
    Допаѓања:
    126.997
    Незнам за другите ама јас после твојов пост прекрано се чувствивам.Хелексот од денес почнав да го намалувам па кога можеш ти да ги прекинеш можам и јас :D Фала ти за убавиот пост.

На be.positive му/ѝ се допаѓа ова.
  12. be.positive

Се зачлени на:
    27 јули 2014
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    146
    Па така де, не сме болни за да пиеме апчиња. Кога ќе дојде паника, продолжи си со тоа што го правиш и ќе си оди колку и да е силна, со тоа што нема да обрнуваш внимание ќе нема друго на избор. :lol:

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.418
    Допаѓања:
    126.997
    Позната сум по тоа дека сум голем инат :D Тоа ми помага и во борба против анксиозноста,па со Господ напред имам верба во себе.Дали во период кога ги намалувата лекарствата,во мојот случај од еднен хелекс 0.25 на пола во ден,пиете и нешто друго,нешто на природна база или???

14. kleopatra11

kleopatra11 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    34
    Ти благодарам многу,ќе разгледам и се надевам ќе најдам некој.Знам дека сама најмногу ќе си помогнам,ова е состојба од која само сами може да излеземе,но периодов немам сили,веќе 6 години се борам и затоа мислам дека ми треба некој да ми помогне да си ја вратам вербата во себе и да си ја спознаам сопствната сила.Не верувам дека некој може со лек или некој магичен трик да не "излекува" но може да ни помогне да си помогнеме себе си.Имај убав ден :)

На UnordinaryOne му/ѝ се допаѓа ова.
  15. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    Супер фала тии :inlove:

16. be.positive

Се зачлени на:
    27 јули 2014
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    146
    Па пиев хелекс од 0,25, па после еден период почнав и асентра, но ја откажав после некое време бидејќи имав многу несакани дејства. Веќе неколку месеци пијам само б6 и тоа не секојдневно, а многу ретко хелекс. Исто е се и без апчиња, само треба да сфатиме и да не се малтретираме самите себе.
    Луѓе, одам да се спремам, ќе излегувам. Имајте сите убава вечер! Биче све у реду! :inlove:

На mal.ecka и natemila им се допаѓа ова.
  17. UnordinaryOne

Се зачлени на:
    29 април 2013
    Пораки:
    657
    Допаѓања:
    2.631
    Те разбирам потполно :) Ти посакувам да најдеш добар психолог, разговорот со стручно лице е секогаш добредојден :)

На kleopatra11 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.418
    Допаѓања:
    126.997
    Го поминав цел ден со пола хелекс,на работа активна 8часа со пауза два пати по 15 мин.Не ни е ограничено кога и колку,ама толку имав желба за работа што не застанав.Искрено исто ми беше како со цело хелекс :^) може да се каже дури и подобро.Навечер пијам чај од кантарион,преку ден пивски квасец.Фала ти,никој не влијаел вака позитвно како ти,ми даде сила да се борам и да се откажам и од хелексот.Позз

На be.positive, ivka-slivka и natemila им се допаѓа ова.
  19. dzuls

dzuls Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2014
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    44
    Denes primetiv nesto sto ocigledno me vodi kon poloso so ogled na toa deka nemav problem da sum nadvor mi se desi sprotivno dodeka sedev kaj bratucetkami odednas sakav doma osetiv kako duseven nemir i blaga panika ja naterav majkami da si odime i ete mene po pat veke me fati tresenjeto ne bev sigurna dali mi e ladno ili imam napad ama i koga stignav doma istomi bese i celi dva saata edvaj se smiriv kako da si pomognam? strav mi e deka i na rabota moze da mi se desi istoto a ne smeam da si go dozvolam toa rabotam so deca :(

20. timi-86

timi-86 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2014
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    Здраво ...мене ме интересира дали ви се случува некад да ви се покачи значително крвниот притисок...и колку ви бил покачен? Мене ми се покачи некаде 150 со 90 и ме исплаши, дали и тоа може да има врска со анксиозност? :/