Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    Дуња јас имам едно прашање до тебе. Дали доколку не се прима терапија и се обидуваме сами со сопствената воља да си помогнеме, може да се искомплицира нашава состојба и да премине во нешто друго. Знам дека не си стручњак за стручен одговор, но ако можеш да ми одговориш од лично искуство. Позз до тебе.

На emekreme му/ѝ се допаѓа ова.
  2. emekreme

emekreme Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2011
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    209
    ако не си анксиозен/зна зошто коментираш воопшто во овој дел од форумот а не си запознаен со симптомите, оваа состојба е далеку од мозочни и срцеви инфаркти, запушувања на артерии а најдалеку од умирања , ако си др. но за Strangelove не за анксот и ПН нека остане така ;)

На ivka-slivka и natemila им се допаѓа ова.
  3. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    2.384
    Јас мислам дека тоа е индивидуално. Јас лично една година бев анксиозна и бев без терапија и западнав во депресија, одвратно нешто, не се споредува со анксиозноста... Несакам никој да плашам но ова е мое лично искуство!

На natemila му/ѝ се допаѓа ова.
  4. bile69

bile69 Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2014
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    20
    Zdravo kako ste gledam poveketo ne se custvuvaat dobro a i jas sum edna od tie dali vremeto e malku depresivno pa i nie sme i pokrej redovnata terapija pak se custvuva nekoja napnatost nemir pisete poz

На dzuls му/ѝ се допаѓа ова.
  5. bile69

bile69 Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2014
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    20
    LJuge sto ve nema zosto ne pisite izgleda ste dobro bas mi e milo daj nekoj neka dade dobar komentar nekoj sto nema vakvi sipmtomi ili go pominal seto ovaa

6. dunja

dunja Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    870
    :D Јас го победив анксот и вие ќе го победите. Само игноррр на се што е негативно мисла ли е , луѓе ли се ...сакајте се себе и само себе.Поздрав Емекреме Ве сака Дуња:l:

7. dunja

dunja Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    870
    Оваа сега го видов , простете...
    Што е покомплицирано од анксиозните напади????Имали поголема комплицираност од тоа секој ден да те тресе стравот?
    Нема.А да депресијата ДА.За жал така е...
    Значи ако анксот те тресе подолго време, ати ништо не превземаш нормално е дека ќе му се придружи депресијата.Депресијата се придружува на секоја друга вакава ,,болна состојба,,.
    Па и грбот ако подолго време те боли и неможеш дасе справиш со болките ќе станеш депресивен.Значи не мислете однапред ,,што ќе биде,,....ниту што било наназад...мислете СЕГА и ВЕДНАШ...
    Ама мора да се борите ....стравот се победува со соочување, со прифаќање. Игнорирајте ги симптомите и продолжете понатаму.Ништо нема да изгубите само стравот . Се победува само бидете упорни.Е сегатерапија??Да ама не некоја која ќе ти ги земе и тоа малку сили што ги имаме исцрпени од анксот.ЗАтоа најдете добар лекар.
    Оф колку сакам да ви помогнам;( , колку ве разбирам...ама и да ве убедам дека треба да се промените ...да не дозволувате да ве турне...Ајде напред ..од утре само позитивни коментари на ФОРУМОВ сакам да чујам.
    Поздарв Дуња

На lejlla и doki55 им се допаѓа ова.
  8. sanja.sani

sanja.sani Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    2
    луѓе мои како сте? јас сум како времево :) овој период анкс често ме посетува, и цело време сум стегната,под стрес , цело време мислам дека нешто лошо ке се случи ...почнаа многу убави работи да ни се случуваат во семејството , се случуваат наеднаш што искрено се плашам од толку обавини да не следи нешто лошо ... незнам како да си помогнам а и ова времево депресивно уште толку прави човек лошо да се осека :( ве бакнувам сите

9. doki55

doki55 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2012
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    226
    Ivka-slivka ako go najdes lekot na prasanjeto te molam javi Jas sum 10 godini vo takva sostojba Se macam se trudam no nikako da smognam sili da se osamostalam da izleguvam da patuvam Toa e uzas neviden Probuvav no stom pomislam da napravam nesto pr. izlezam ili patuvam uste na vrata na izleguvanje me faka panika srce mi lupa i eve gi site simptomi na anksot i se vrakam nazat Sum probala ne deka ne sum no sekogas neuspesno Javi ako uspees Pozdrav

10. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.009
    Сака инает,тоа му е лекот:DНезнаеш со какви вртоглавици,исцрпеност сум излегувала,сум патувала со автобус сум пешачела,и тоа во полусвесна состојба,јас незнам како постојката сум ја погаѓала:)Значи сериозно,инает инает и мисла дека ќе успееш.Нема да си кажеш еве сега пак така ќе ми биди.Ќе бидиш упорна се додека не се намалат нападите и ќе си кажеш сама на себе дека сега ќе биде поинаку.Од дома не излегував и јас,сега одам секаде,стојам сама на раб по пола смена,успешно се справувам со се.Лекот е во нас,само некогаш ни треба време да собереме храброст.

На tintin, dunja, deskarada и 3 други им се допаѓа ова.
  11. doki55

doki55 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2012
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    226
    Dunja како бе да си помогнеме самите и ние не знаеме но понекогас и зборовите се утесни Еве денес цел ден плацам толку ми е теско сто ниеден збор немозе да го описе Солзите навираат како тека а грлото како затнато од кнедла Ако не не мава анксот не мава депресијата Луге помислувам некогас дали е мозно цовек волку да трпи Осекам дека тезам 100 кила а имам само 60 но кога во градите стега тоа е узасно теско Би сакала да мозе несто да ме утеси Многу е теско но науцив да зивотаркам така а како само јас си знам Котек не боли така како сто знае да боли дуса Поздрав

На natemila му/ѝ се допаѓа ова.
  12. doki55

doki55 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2012
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    226
    mal.ecka мозеби е тоа јас сум премногу ранлива а со храброста како да сум скарана а инаетцика воопсто не сум и затоа е така како сто е но добро се помирив Еднас се умира а не вака секој ден Поздрав

13. bubic.k

bubic.k Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    3.783
    Ахх совршено те сваќам верувај .. јас бев најпозитивната личност во семејството,во друштвото неможеа да дојдат на ред од мене , а сега глас не ми се слуша ... Но тоа е секој си сме со своја судбина .. јас бев многу полошо , но со многу работа и труд стигнав до ова ниво .. и јас си плачам секој ден тоа ми е составен дел по природа си сум плачка хаха и полесно ми е така .. Сакам да ти кажам само едно .. сме имале и многу полоши денови но ете живи сме .. сме се бореле , сме се мачеле но еден ден да знаеш дека сево ова ќе се исплати .. и сега ќе те замолам да застанеш пред огледало и да видиш колку прекрасна личност си, да се сетиш на сите пријатели и блиски личности на кои му си пример во животот и кои се гордеат со тебе и да ни поклониш на нас една насмевка .. Те гушкам силно и да знаеш дека сите сме со тебе во ова

На doki55 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  14. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.009
    Оние кои ме познаваат знаат колку чувствителна личност сум,плачка.Некни плачев цела вечер,не за мене и моите проблеми,ете ме погоди една неправда која му е наносена на братми.Од жал се отепав од плачење,еве и сега ми течат солзи,нека течат ќе ми олесни на душата,олзите никого не убиле.А инает да,јас сум најголем инает на свет,најкревка,најдобра,но кога треба најстрога и инаетчија,а со анксов така треба.Сега си ја спремам собата и ќе вежбам јога.Незнаеш после јога колку е душата помирна и поиздржлива.Пуштиси релакс музика и диши длабоко.Нема да ти помогнам знам,мораш сама да согледаш некои раб.Јас не велам дека не се трудиш,него здосадено ти е од труд,ама животот е постојана борба.Никогаш нема е сега сум раат се е во ред,проблемите постојано наидуваа,ние сме во искушение.Само мора да најдиме начин да излеземе на крај со се,и колку толку да си го олесниме животот.

На dunja и doki55 им се допаѓа ова.
  15. doki55

doki55 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2012
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    226
    bubic.k фала ти многу иако сега повеке плачам додека го читам твојот пост но ми е полесно Денес сум посебно депресивна и бас ми е жал што некого ке го разочарам Знаеш јас во животот научив само да давам Цел живот сакав сите мои блиски и сакани да ги исполнувам задоволам и усрекам но сигурно се изморив и сега ми попушти силата и покушавам само денот да го поминам здраво да не ми се слоши Фала ти многу Знам дека не сум сама барем ве имам сите вас Поздрав

16. Decko27

Decko27 Активен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2014
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    2
    @dunja

Холестеролот е на горна граница, а триглицеридите се 2.8 (до 1.8 треба да се). Пред 12 месеци триглицеридите ми беа 5.7, сега значи се значително намалени.

На ехо тироидната изгледа сосема нормално и е во ред, тоа ми е направено пред 10ина дена.

Бев кај Д-р. Славица во центар за физикална терапија и ми кажа да правам магнетна на рбет. Имав сообраќајка пред 4 години и ми кажа дека пршлените од тогаш може да ми се нагмечени малце (имам и снимка) и ми кажа дека не се сите исти...

Ме прати во Систина или во Мегамед на магнетна на цел рбет. Ми даде да пијам бедоксин 2 пати на ден + Gingko Celasa по едно дневно, плус треба да купам онаква кравата за вратот и да ја носам по дома (на спиење и кога сум пред компјутер, 8 саати дневно :) )

Ми објасни дека ептен школски пример сум бил т.е. со сигурност дека ми е од неправилно седење (+сообраќајката) и дека затоа имам вртоглавици, гадење и се останато...

Јас на се ова си ја додавам и анксиозноста...

Можно е да е во право, не? :)

17. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    Mа и мене докторот последен пат ми рече дека вртоглавиците ми биле од рбетот и гадењето, и ми рече повеке да се движам, да бидам физички активна. А јас сум цел ден прет тв или комп. И вика како сакаш да не ти се врти хаха. И секој ден си викам од утре ке почнам да вежбам, и никако да дојде тоа утре. Ама ке не биде, хаха јаки сме ние не се предаваме така леснооо.:* :* :*

18. dzuls

dzuls Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2014
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    44
    Eve mene pak posle dve nedeli da ve gnjavam :( no veruvajte mnogu polesno mi e koga vi pisuvam i citam cuvstuvam nekakva nadez deka ne e se taka loso deka ova e samo sostojba i nema isto d se sluci od ona losoto sto go mislime. Bi sakala vakvoto mislenje podolgo da mi trae no za zal me drzi do dve nedeli pocnav veke denovite si gi brojam kolku dolgo me drzi dobra volja i posle dve nedeli bez nikakva pricina bez nikakov stresen moment ete me pak so sonistata sekogas slicni sonista od koi znam deka nisto dobro nema da dojde i taka vo krug se vrtat ovoj pat se obiduvam da ne panicamza da ne dobijam nekoj napad od koj nema da stanam celi denovi no nekako tesko mi odi :( vi se desi li na vas vaka od nikakva pricina da vi se vrati losata sostojba? Ve molam ako nekoj bil vo slicna situacija neka spodeli iskustvo

19. stojanova20

stojanova20 Активен член

Се зачлени на:
    31 август 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Здраво женски,како стее? , Оваа чудна , досадна , измачлива болест ,незнам веќе уште како да ја наречам ја имам вече 5 месеца.Првите 3 месеца беше страшно,не се познавав себеси која сум.Бев мн активна , не седнував дома, но како таа настапи на сила , јас скроз се затворив.Тогаш се живо и диво ме болеше, почна прво со гушењето, потоа со главоболка , дојде вртоглавицата, стравот ми беше шлагот на тортата.Ми беше страв да идам да се избањам сама, ми беше страв да идам до продавница, мислев дека секој момент ке се срушам, нема да ме најдат , и разни други црни мисли низ главата.Не кажував на никој што ми беше , само тражев чарка да не испаднам , да не се дружам ....едноставно не сакав со никој да се гледам.Поминаа 2 месеца, и си реков сама на себе..НЕ СИ ПОСИЛНА ОД МЕНЕ! Испаднав една вечер ,поседов како 1 саат и одма почнаа глупите работи да ми се дешааваат, вртоглавица,пиштење на ушите , гушење, и тргнав накај дома, и самата несум свесна ккао стигнав,..Пак истата песна се затворив дома .Но како пред едден месец ,решив сама да се излечам ....некој период ми беше добро ..но симптомите пак се појавуваат, ја читав книгата која беше дадена тука на форумот,не ми текнува сега на насловот....Сакам да бидам таа што бев ,несакам да го имам овој страв веќе..а знам дека ќе го победам, како и сите вие :)

На dzuls му/ѝ се допаѓа ова.
  20. bile69

bile69 Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2014
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    20
    Dobro utro kako ste deneska matni zamateni ili bistri vo glavite jas da recam dobro ovie dva dena pisete poz