1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. ivka-slivka

ivka-slivka Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    165
    На Nightmarish му/ѝ се допаѓа ова.
  2. rita22

rita22 Активен член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    7
    Jas tolku ja imam razraboteno potsvesta sto samo ako procitam ili pomislam na nekoja bolka na nekoj organ vednas pocnuva da me boli i se kako sto sum procitala taka se odviva cela uzbuna i normalno panikata raste raste do ludilo.denes strasno loso se osekam

3. iva78

iva78 Активен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2015
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    54
    Da ili me stega ili mi cuka srceto ili racete mi se tresat ili zesko mi ide niz celo telo I cela sum deziorentirana

4. bubic.k

bubic.k Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    3.783
    Да ! Сама сум крива знам

5. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    10.335
    Епа самото ова што го пиша сега нека те бодри уствари дека се' е дел од твојата имагинација и паника, а не дека стварно не боли органот. Како што и сега си свесна кога не си во паника, така обиди се и тогаш да си ги ставиш овие мисли во глава.

6. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    Сум ви кажала дека а влезам во када добивам нај јак панилен што неможам да го исконтролирам и од када бегам, и никако ко што треба да се избањам. Последниве пати се бањам ама претходно пијам пола демитрин, некогаш останувам некогаш и ако сум се напила апче бегам. Прошлиот пат се бањав ама мајка ми седеше до мене ми правеше муабет, денеска влегов и почна срцебиење, па како да лебдам, па како да се губам да не сум свесна дека сум во када, и таман да искоцам си реков, ОК наташа не ти е ништо, добро сси, се е во ред, ништо лошо неможе да ти се случи безбедна си и некако се смирив и останав во када, стравот беше присутен ама се смирив до некаде и останав.

На mal.ecka и bubic.k им се допаѓа ова.
  7. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    10.335
    Нате имаш ли идеја зошто ти се случува тоа баш кога ќе влезеш да се бањаш? Какви мисли ти поминуваат низ глава?
    Од некоја моја претпоставка ти е страв да не ти се слоши додека се бањаш, а никој да не те примети затоа што си затворена сама во просторијата.
    Ај пробај нареден пат биди храбра како што си била пред некој ден кога си ја чекала ќерка ти од школо и речи си што сака нека биде. Затоа што и сама си свесна дека нема да биде. Гледаш дека кога мајка ти била присутна дека не ти било страв. Во анксиозноста човек мора да се соочи со сопствените стравови, да се убеди дека ништо нема да му биде и да помине преку нив.

Како за почеток можеш да се бањаш со отклучена врата и да замолиш некој од домашните да поминува на 5 минути да тропне и да те праша како си, за да се осигураш дека никој нема да те заборави и да те остави предолго сама. Потоа би те советувала да се бањаш на делови за да го распределиш и намалиш времето кога сама пораш да бидеш во бањата. Измиј ја прво косата навалена над када, а за некој половина час повторно оди во бања и истуширај се. Оди чекор по чекор и прави се што треба се додека не се убедиш дека после толку успешни бањања можеш да влезеш и конечно да се чувствуваш сигурно, затоа што ќе сфатиш преку примери дека не ти е ништо и дека нема ни да ти биде.

Се надевам дека ќе ти помогне барем нешто од ова што ти го предложив.
    И не знам дали одиш на психијатар, ама те гледам дека си доста активна во темава, па ако не посетуваш би ти препорачала да отидеш. Ќе си помогнеш многу, те уверувам :hug:

На ivka-slivka, natemila и bubic.k им се допаѓа ова.
  8. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    Многу ти благодарам за советот, јас сум тотално свесна дека е тоа до мојот ум, затоа денес решив дека што и да е нема да искочам, и со посочување на мислите на позитивно јас останав во када. Иначе ова ме фати од кога еднаш ми падна нагло изгледа притисокот додека се бањав и ми се стемни пред очите толку многу што не можев да искочам, па викав да дојдат да ме изнесат. Се бањав денес баш така сама со отворена врата и успеав колку толку сама да се изборам. На психијатар одев пред некоја година пиев лекови, после ги откажав по препорака на доктор и бев супер, после некое време одев приватно на психотерапија и докторката ми рече дека сум ептен свесна за состојбава и бидејки сум голем инат успевам поселно да се справам и сама. Но сега имав смртен случај на другарка која што ми беше исто како сестра, умре пред мене и од тогаш стравовите се вратени, јас се борам со сите мој сили и сум упорна и знам дека секој може да искочи од ова и дека после ова ке бидеме посилни. Искрено планирам да посетам пак психијатар од причина што ке можам да си ги кажам маките а нема да бидам осудена. Ти благодарам за подршката ми значи :hug::hug::hug::hug::hug:

9. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    10.335
    Тогаш кога ти се слошило сигурно си се бањала со премногу топла вода, затоа и ти паднал притисокот. Тоа не значи дека секогаш ќе ти се случува тоа, било само еднаш и тоа е тоа. Ајде биди храба и обиди се рационално да ги сфаќаш работите.
    Нормално е после толку години мачење да си свесна за твојата состојба, и затоа и се држиш во секојдневието затоа што си свесна дека се е производ на твојот ум, но потребна ти е и стручна помош за да ги наместиш сите коцки на место. Си одела што си одела порано на психијатар, но ете сега ти се случила голема траума што повторно ти ја разнишала сигурноста, па и сама си свесна дека треба да одиш пак. Закажи си деновиве и оди отвори си ја душата. Таму и најдобро ќе ти кажат како да се справуваш со се. Макар и да не пиеш лекарства, муабетот ќе ти помогне да ги пребродуваш овие случки и со тек на време да ги намалуваш. Си знаат тие како треба :) А поддршка имаш, за тоа не се грижи.

На natemila и ivka-slivka им се допаѓа ова.
  10. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    Да обавезно ке закажаммм, одам сега да си легнам сабајле во 7 станувам ја носаам малата во школо, па вечерта сме на роденденн :D :* добра нок на ситеееее :hug:

На Giovanna му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ivka-slivka

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    165
    Знаете зошто ве пρашав за симптомите? Да сфатиме деκа се ни е пρоизвод од начинит на ρазмислување и да си ги пρомениме мислите. Да сфатиме деκа аκо си ρечеме добρа сум, здρава сум, мизоκот полеκа и тоа ќе го изџваκа и ќе почне вистина да ни биде добρо. Животот ни поминува во мρаκ, а сеκој ден ни е подаρоκ и тρеба да го тρетиρаме таκа. Ве гушκам

На mistrivce, deskarada, natemila и 2 други им се допаѓа ова.
  12. elisabeta

elisabeta Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2012
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    7.540
    Мене истото како Натемила ме фати изгледа откако ми пукна нешто во бојлерот додека се бањав и се појави пламен од страв не ни паметам кога излегов од када бзо се случи ,имав страв исто да се бањам многу време сега го пребродив раад си се бањам не ми се излегва [​IMG]

На natemila му/ѝ се допаѓа ова.
  13. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.836
    Допаѓања:
    7.065
    не знам каде да го сместам мојот проблем.мислам дека ова е најсоодветна тема.
    не живеам во мк па поради тоа често патувам со авион и автомобил.
    луѓе,само што ќе седнам паничен напад ме фаќа.срцето почнува силно да ми чука,дланките ми се потат,вртоглавица имам.кога сум со кола ок е.ќе кажам дека ми е лошо и ќе застанат.ама авионот е друга приказна.почнувам да вриштам и пола час не можат да ме смират.паника кревам меѓу луѓето.
    патувам исклучително по потреба.овој проблем одсекогаш го имам.од дете.а не сум имала сообраќајка.
    со тек на време гледам дека се полошо ми станува.

14. iva78

iva78 Активен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2015
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    54
    Vaga I jas vo avion neznam so oram lele prviot pat deteto mi bese 2messci a jas koga poletuvase avionot se Ispaniciv I vika

15. Luna7

Luna7 Активен член

Се зачлени на:
    14 декември 2014
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    30
    Дечки сте чуле за Charles Linden ? Тој е човек што со години пател од нашава состојба и ја има пребродено ! Има книга се вика The Charles Linden method но да се порача е околу 100€..Дајте да најдеме некој што се разбира да ни ја симне бесплатно и да ја споделиме...тој гарантира дека е 100% успешна метода ...да пробаме :)

На bubic.k му/ѝ се допаѓа ова.
  16. lavanda 07

lavanda 07 Активен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2014
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    43
    Немој да се плашиш слободно оставиго хелексот јас така направив малку се помацив ама ми успеа .Сега пијам само антидепресиви а хелекс само по потреба и тоа го избегавам. Поздрав.

На bubic.k му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ivka-slivka

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    165
    Panic away ја имаш читано? Виκаат и таа деκа е супеρ , пишана е исто од човеκ κој пател од анκс. Јас поκρај бебушκа немам вееме да ја читам, ама евве дρугуте неκа κажат κаκва е

18. bubic.k

bubic.k Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    3.783
    Фала Многу .. дали можеш отприлика да ми кажеш какви симптоми имаше кога го остави хелексот и премина само на антидепресиви. Поздрав

19. iva78

iva78 Активен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2015
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    54
    Jas ja imam I sto pati procitano knigata e super ali mene iskreno ne mi pomogna.koga I da dojde panuka jas se plasam i nemozam da gi primenam tehnikite vo toj moment.neznam kaj drugi kako deluva

20. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    52.523
    Секогаш кога ќе ви дојдат лоши мисли, оставете ги. Не пробувајте да мислите на нешто друго, затоа што уште повеќе ќе размислувате за грижите и нерационалните стравови. Јас ова го применувам кога ќе почнам да паничам за некоја глупост. Оставам слободно да ми помине низ глава се, чекам да помине. Се затворам сама и лежам во некоја удобна положба за тоа време.
    Ова го прочитав како тактика за справување со пореметување во исхрана и прејадување ама мене ми помага со анксиозноста.

На IthoughtIwasAnAllien и sheis им се допаѓа ова.