Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.007
    Кај мене се насаде депресијата,се борам,пијам чај од кантарион.Разговарав со матичната ми вели нормално е тоа што ти се случува,после преселбата од дома,нов дом,нови луѓе,на сите им е така.Мораш вели да се бориш да мислиш позитивно,нема потреба од лекови.Се трудам да си најдам занимација,исполнет ми е цел ден,но во душата ја чувствувам депресијата.Не помага ни одењето кај моите,кога знам дека треба да се вратам назад и да се разделам од домот пак ми е тешко.

На bubic.k му/ѝ се допаѓа ова.
  2. iva78

iva78 Активен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2015
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    54
    Ljuge pomos....planiram bremenost kako da se otkazam od lekovite poleka.mojata doktorka vika moras sama poleka.a jas mislam deka sum zavisnadali ima nekoj sto piel I sega se otkazuva :smirk:

На lejlla му/ѝ се допаѓа ова.
  3. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    Јас пиев лекови пред 5 години, пиев цела година ги откажав постепено, од тогаш навака не пијам ништо. Некогаш знам да се напијам пола демитрин и тоа е се. Искрено јас и со лекови и без лекови имав напади и анксиозност, и си реков кога веке ми е исто со леекови и без лекови избирам да живеам без лекови.Значи без лекови се можее, ке пиеш витамини многу, многу овошје, зеленчук и ке бидеш добро.А во бременоста ке немаш панични напади

На deskarada, lavanda 07, mistrivce и 2 други им се допаѓа ова.
  4. altea

altea Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2010
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    15
    zdravo jas sum nova i dobro e sto ja najdov temava osekam deka polesno ke mi bide ako kazam na nekoj ne znam od kade da pocnam.... custvuvam nekoi tegobi i cudni simtomi navecer ne mozam da spijam me faka nekoj strav nekoja panika deka nesto ke se sluci se plasam od se od dozd od veter od muzika glasna nekogas me faka panika i koga nekoj glasno se smee se osekam depresivna kako da se gubam vo prostorot kako vo eden moment da ne znam kade sum proveruvav krv tiroidna srce sve e ok a jas ne se osekam dobro navecer ne mozam a spijam me bockaat stapalata son nemam voopsto mn malku spijam nekogas me bolat venite kako da nemam cirkulacija osekam bolka kaj srceto a isto i kaj vratot kako nekoj da me davi edvaj doagam do vozduh cesto se slucuva da zavrsam na infuzija i kao nisto ne ti e ne se nerviraj i tukazavrsuva se ve molam dajte mi nekoj sovet kako da se izboram so sve imam 25 godini i imam 3 godisna kerkicka

На Matea94 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Emili12321

Emili12321 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2014
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    288
    ako ja najde na net moze li link ?

6. Emili12321

Emili12321 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2014
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    288
    Istoto i mene mi se sluchuvashe i seushte mi se sluchuva no da ne se podrecham poretko ... Mora da svatish deka se e do psihata i ne e deka ti e neshto,dzabe se site tie kontroli so si gi pravela... Mnogu e teska anksioznosta :worried: no ako sama ne odlucish da si pomognesh nikoj ne moze... ni psihijatar,ni lekovi,ni roditeli ... nishto
    samo ubavi misli,gledaj da ti bide ispolnet denot !! da nemash vreme da razmisluesh na ovaa tema
    pa i kerkichka imash a toa e najgolemiot dar so mozesh da go imash !! probaj da mu se pushtish na zivotot,da uzivash ... eden den site ke sfatime deka nema potreba od ova,deka sme si go archele zivotot za dzabe noo kasno ke bide ... so znachi stegni se i znaj deka mnogu lugje go pominale ovaa pa mozeme i niee :)) <3 pozz

На lavanda 07 и bubic.k им се допаѓа ова.
  7. bubic.k

bubic.k Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    3.783
    Јас да ве поздравам .. заради обврски поретко се уклучувам и ве читам сите со ред. И јас не сум ништо посебно,тешко дишење,стегање во градите,губење тло под нозе хахахаха и ред други симптоми но излегувам,постојано сум во движење не е ова посилно од мене .. ајде храбри сме ние .. дечки и девојки здравица за нас :d:

На deskarada, lavanda 07, iva78 и 4 други им се допаѓа ова.
  8. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    Незнам колку врееме си со ова, но верувај сам со игнорирање на симптомите можеш да бидеш добро и ке бидеш, тешко е најтешко на свет ама еве кога сакаш ке пишеш тука сме семејство да дадеме подршка и сила едни на други, пиј б6 и магнезиум директ кецички, занимавај се со керкичката и ке бидеш добро и ти и јас и сите ние

На Cleonika, doki55 и bubic.k им се допаѓа ова.
  9. doki55

doki55 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2012
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    226
    altea, se dodeka si premnogu preokupirana so sebe i so simtomite tie se poveke ke se manifestiraat i zgolemuvaat a ovde nastapuva i stravot koj uste poveke ja vlosuva situacijata Zatoa prestani da mislis tolku kako ti e sto ke ti bide dali imas nekoja bolest i dr.izmisleni raboti Zafati go mozokot so drugi misli i obvrski iako se nebitni i nevazni Samo koga se odalecis od samata sebe vo eden moment ke pocuvstvuvas deka ne ti e nisto Zatoa ne sedi i ne razmisluvaj za sebe Pa ti imas najuvabo nesto vo tvoja blizina toa e kerkickata koja moze da ti deluva kako leksilium Igraj si so nea crtaj boite Kazuvajte gatanki Pravete kukli i mnogu mnogu raboti koi ke ti go odvlecat vnimanieto Mene iskreno najgolema pomos mi dadoa decata so toa sto me guskaa i celo vreme me drzea za raka i mi velea MAMO TI NE SI BOLNA TI SI MNOGU ZDRAVA samo si premnogu cuvstvitelna i te drmat nervite NO TOA KE POMINE I navistina pominuva GO imas najdobriot lek doma pokusaj da promenis nesto vo odnesuvanjeto i razmisluvanjeto Ti si ZDRAVA no si MOMENTALNO depresivna Ke pomine Site nie sme tuka za da si dademe podrska koga ni epotrebna zosto site ponekogas zapagame vo takov period vo koj si sega i ti Pozdrav

На natemila му/ѝ се допаѓа ова.
  10. doki55

doki55 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2012
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    226
    Natemila vo pravo si za lekovite I jas ama bas nikakva promena ne pocuvstvuvav od AD apcinjata Gi piev samo ednas vo zivotot i nikogas ne povtoriv zosto situacijata koga gi piev i ne gi piev mi bese ista Me fakase anksot i so niv i bez niv I zatoa so mnogu napor sega pijam samo po pola dimitrin no ja smeniv mnogu i ishranata Dosta upotrebuvam Indiski orevi po 2 brazilski orevcinja dnevno i redovno sekoj den pomarandzi ili kivi jabolko ili sto bilo od ovosje a navecer nikako ne veceram osven len so susam i brusnica vo casa jogurt Leb mnogu malku koristam Mi se cini deka i ishranata mnogu mi pomaga barem taka se cuvstvuvam Sekako i magnezium direkt no sega pravam momentalno pauza pozdrav do tebe i kerkickata i so zakasnuvanje NEKA I E SREKEN RODENDENOT Pozdrav

На mistrivce и natemila им се допаѓа ова.
  11. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    Ти благодарам најмногу на свет, јас ради анксов и чигарите ги откажав, и почнав по здраво да се хранам. Осекам дека сум на добар пат да се изборам со ова па како ке биде со господ напрет ке видиме.

На doki55 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Cleonika

Cleonika Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2010
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    465
    На iva78 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    730
    Допаѓања:
    290
    Ne e povrzano bas so temava ama i e.Vaka otkako pocina majka mi so koja se iznamaciv bidejki imase skleroza,sega imam problem so tatko mi.So sin mi i maz mi spieme vo dnevna soba radi na sinceto da mu bide toplo nojke.Denski koga ke stanime tatko mi doajga vo soba i leguva na dvosed i bukvalno cel den go prespiva tuka i da mi dojdat gosti ne reagira si lezi kako da nema nikoj tuka.I koga se stemnuva e smrt za mene koga treba da pojdi vo negovata soba da si legni ne saka da odi sakal tuka da spie a maz mi da si odel da spiel vo druga soba i pocnuvame so kavgi ke se ispokarame i na krajot pak ke pojdi vsoba ke si legni.Vejke zabelezuvam steganje vo gradite losenje neubavo cuvstvo strav mi e da ne me mavni nekoj mozocen ili srcev ne mozam ova da go trpam.Ve molam nekoj sovet vo lp da ne ja optovaruvam temava so ne bas nesto sto mu e mestoto tuka.Nemam so koj da razgovaram i ako se pozalam na familijava pa ostavete go neka spie tuka.brrrrrr ne mozam ke puknam.

14. rozzare

rozzare Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2013
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    11
    Здраво другарчиња. Мене ме нема подолг период. Сакам да ви кажам дека имав смртен случај на блиска личност и сега чекам да ми се случи истото и мене. Анксиозноста прв пат ми се појави пред две години, преку ноќ. Сакам само да ви кажам дека е стварно многу тешко да се избориш сам. Јас побарав помош од психијатар и бев 1 година на АД. Иначе имам 22 години. Анксиозноста не прашува за возраст, време и место. Доколку ви е тешко посетете психијатар ќе ви помогне. Сите симптоми и се изчезна преку ноќ. Бев 2 години низ Америка низ Европа без никаков страв. Сега повторно се врати, но овој пат сум само на валеријана капки и пропраналол за такихардија. Поздрав и храбро само!

На deskarada, mistrivce, natemila и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. altea

altea Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2010
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    15
    ви благодарам многу навистина ми значеа вашите зборови еве да ви кажам денеска си ја земав малечката и малку шетавме се осекам подобро од вчера сега имам сила за се поздрав :*

На mistrivce, doki55, ivka-slivka и 3 други им се допаѓа ова.
  16. ArmaniCode

ArmaniCode Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2015
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    1.163
    Ako mozes, ne koristi lekovi i probaj da go smenis nacinot na razmisluvanje I pravi raboti koi te pravat srekna I nema da imas vreme za losi misli. Probaj meditacija, fizicka aktivnost, gledaj komedii, slusaj muzika, druzi se so pozitivni luge I citaj kniga. Razgovor so nekoj sto ti ja razbira situacijata e najdobriot lek. Ako nemas so koj da razgovaras idi na psihijatar. Nema sram vo toa. Ako ti se place, placi, ke ti olesni. Znam deka e mnogu lesno da se kaze, no pomaga. Jas ja nadminav mojata ankcioznost na ovoj nacin me macese skoro tri godini no ne zemav nikakvo lekarstvo.
    Pocnav da citam mnogu duhovni knigi koi objasnuvaat ako ni raboti umot. Mislite I glasovite vo nasata glava ne se Nas. Znaci toa e naseto Ego. Nie sme tie sto sme svesni I gi slusame I pratime mislite. Procitaj nekoja takva kniga I se ke ti stane jasno kako den I ke imas pogolema kontrola na napadite. Eve ti nekolku sugestii za takvi knigi, no ne ziveam vo mk taka da ke ti gi pisam na angliski zatoa sto ne znam Kako se tocno prevedeni naslovite kaj nas.
    Za pocetok probaj da ja najdes ovaa pozitivna kniga. Jas ovaa ja prcitav prva koga minuvav niz toj period. Ja ima I kako dokumentaren film koj mozebi ke mozes da go najdes na internet I mnogu e pozitiven.
    Se vika "The Secret"-Rhonda Byrne
    "The Power of Now"-Eckart Tolle
    "The power of your subconscious mind"- Joseph Murphy
    "The untethered soul"- Michael A. Singer
    "The seat of the Soul"- Gary Zukav

I za kraj, znaj deka ne si sama, mnogu drugi se borat so istoto no najvazno e sto ke pomine. Ako imas nekoi prasanja slobodno prasaj.

На Cleonika, natemila, elisabeta и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    2.384
    Феминки можно е од низок притисок (90/70) да ми се темни пред очи кога ќе станам?

18. Rozana

Rozana Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    61
    Moze Lejla istoto i mene mi se slucuva.I jas imam nizok pritisok i bas ja prasuvav maticnata za ovoj problem.Najnormalno e osobeno naglo ko ke stanes po dolgo sedenje.

На lejlla му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Irina LMV

Irina LMV Активен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2015
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    12
    Здраво дечки, еве конечно се решив да пишам. Значи вака. Се почна пред некои два месеци кога прв пат добив вртоглавица, срцебиење, напад на паника, следните некулку дена стравував да не ми де случи пак истото и ете се случи. По три недели такви напади и стравувања тоа премина во константна вртоглавица, чувство на лебдење, зуење во ушите, главоболки, раздразливост, немоќ, несоница, срцебиења, чувство дека ке се онесвестам. Бев на сите можни испитувања, прво ја проверив крвта па потоа на кардиолог, двапати екг, ехо на срце, офтамолог, оториноларинголог, невролог, одев на физиотерапија, рентген на вратен рбет и сето тоа беше во ред, сите ми кажаа дека ми е од преголема напнатост, веројатно од факултетот. Веќе месец и нешто ме мачи анксиозноста. Пијам Б6 и Персен од време на време, а пиев и Пропранолол за тахикардија. Моментално сеуште го чувствувам лебдењето, особено кога ке излезам надвор, вртоглавици, главоболки, зуење, малаксалост, нереалност, немам сила, несоница, напади, се чувствувам беспомошно и очајно... Неможам да функционирам нормално како претходно. Инаку имам 22 години.
    Извинете за долгиот пост ама само сакав да ја опишам целосната ситуација..
    Како се справувате со сето тоа? Дали некој ја има прочитано книгата Hope and help for your nerves, прочитав дека многу можела да помогне?
    Фала дечки

На Cleonika и Matea94 им се допаѓа ова.
  20. ArmaniCode

ArmaniCode Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2015
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    1.163

Site simptomi sto gi opisuvas se od ankcioznosta, nemas potreba od lekovi. Se e na psihicka baza. Edinstven nacin da si pomognes e da ne gi mislis I tumacis simptomite, toa ti e eden magicen krug koj nema kraj. Znaci denes imas zabrzeno srcebienje, ispanicis I si mislis deka nesto ne ti e vo red so srceto, celo vreme go mislis I utre pocne nekoj drug simptom....taka ke poludis. Ne I'm pridavaj znacenje na fizickite manifestiranja na ankcioznosta, zatoa sto celo vreme nesto ke te boli I mislite ke ti odat vo krajnosti mislejki deka ke umres.
    Ne sum ja citala taa kniga, no bi ti preporacala da procitas bilo koga I kakva kniga, ke ti gi drze mislite zafateni vo nea nema da mislis da gluposti. Vo predhoden komentar pogore dadov predlozi za edni drugi knigi koi mene mi pomognaa. Najbitno od se e da sfatis sto vsusnost ti se slucuva I da go prifatis. Koga ne znaes sto ti go predizvikuva ova, ke odis od doktor na doktor I samo ke panicis.

На natemila, doki55 и Irina LMV им се допаѓа ова.