1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. Lara059

Lara059 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2011
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Zenski celo vreme ve citam i jas imam isti problem, da ve prasam dali se budite nautro umorni?? Navecer kako da mi pominuva se ama nautro mi e tesko. nekogas nemam trpenie ni film da izgledam, ne pijam tableti se trudam sama da se spravam, studiram vo skopje i sekoe odenje tamu mi predizvikuva teskotii zaradi toa sto se pocna tamu. A do sega nemav nikogas vakov problem.Neznam kako da prestanam da mislam na ovie gluposti, me faka strav. Ajde da se izbavime od ova veke ednas mi go poremetuva i zivotot i ubavite slucki i se. pozzz

На Skorpija12 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. maca99

maca99 Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    1.818
    Допаѓања:
    1.691
    синоќа скокнав од креветот без воздух...си велев готово сум ;( не се сеќавам дали сум сонувала нешто,но многу се испаничив....неможев воздух да земам,ми се случи два пати...
    и да,скоро секогаш сум уморна сабајле,дури и да сум отспана како што треба :( често се будам снемувајќи воздух едвај најдам сила да се свестам и да земам воздух,ова ми се случува и пред заспивање :( без апчиња 2 дена,и веднаш почна ;(

3. Lara059

Lara059 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2011
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Luge dajte kazuvajte ubavi raboti spodelete nekoe hobi nekoja zanimacija nesto interesno da se pravi. Ke pomine, mora da pomine morame da veruvame vo toa. Najtesko mi paga kako da mislam na nesto drugo na nesto ubavo. Sega sum doma i od sega mislam kako ke bide ponatamu kako ke odam skopje vamu tamu kako ke go napravam ova ona i uste poveke se izmacuvam. znam deka se ke napravam ama prethodno ke se premacam duri go mislam seto toa. I mnogu cesto 'zaboravam da disam'. znam deka toa e od stravot. Dunja te molam kazi nesto kako uspea ovie meseci da ti bide poubavo.

4. mila23

mila23 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2010
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    31
    malce nadvor od temata anksioznost,sakav da ve prasam dali mozebi slucajno nekoja od vas imala problem so bartolijevata zlezda?

5. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    16.927
    Допаѓања:
    111.410
    Сакам да ви напишам нешто како совет на сите оние кои патат од оваа проклета сосотојба на анкисозност како мене, а ете се срамат да кажат. Поттикната сум од другарка која исто така се наоѓа во нашата ситуација и не знае како да му каже на еден дечко дека пати од оваа состојба бидејки се плаши да не ја исмее. Ми се има и мене случено, дечко да ме омаловажи за тоа што имам анксиозност (во стил ти не си нормална како ли јас ќе бидам со тебе и истата да ја наведе за причина при раскинување) и затоа сакам да дадам еден совет. Девојки, не се срамете од вашата состојба. Знам дека има многу кои ја читаат темата, имаат ваква ситуација, и само сакам да им кажам. Бидете отворени. Не се правите нешто што не сте. Вие полошо си правите. Дечко, маж, другарка, мајка , сестра татко кој и да е, мора да не свати. Затоа што анкисозноста е нешто од кој никој не е вакциниран, секој може да го мавне кога најмалку очекува. Ете, толку од мене. И да ви кажам, дека кога преминува од зима кон пролет и од лето кон есен најмногу се манифестира анксиозноста. Само самоконтрола, позитивна мисла, редовно земање на терапија и избегнување на стрес и стресни ситуации колку се може. Глава горе и се ќе биде подобро.

На maleckamk и dunja им се допаѓа ова.
  6. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    16.927
    Допаѓања:
    111.410
    Маца, дали нагло ги прекина апчињата?? не смееш да намалуваш нагло. Мора полека. пример ако си пиела по едно апче на ден, следниот испи пола и така некое време, па намали на четвртина и така полека. Немој да ги откажуваш наеднаш. Затоа си имала напад на паника.

7. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    16.927
    Допаѓања:
    111.410
    Лара, што те опушта најмногу?? Кај мене беше иста ситуација. Кога си во Скопје дали има нешто што те оптеретува? Нешто поради кое си стегната, под стрес. Прво тоа елиминирај го. Понатаму кога ќе патуваш, слушалките на уши и музика слушај што те опушта. ( мене музиката ми е лек) Кога ми е тешко јас пеам. Пеам додека не се осетам олеснато. И само позитивни мисли. И повторувај си ја мантрата од навечер Со секој ден, во секој поглед јас сум се подобра и подобра, а наутро Ова ќе биде убав ден, ова ќе биде мој ден. Со среќа. :*

На dunja и Azzura им се допаѓа ова.
  8. Lara059

Lara059 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2011
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Me opteretuva pomislata deka nema da mozam da dosedam skopje deka ke me fati panika pak i taka se vrtam vo krug. A koja e taa bartolieva zlezda??Ke bide podobro mora da bide podobro.

[mod-kirilica:2hewcz45][/mod-kirilica:2hewcz45]

9. raffa

raffa Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2011
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    19
    Сево ова што го напишавте досега ми се случува и на мене моментално. И јас исто се плашам дали ќе доседам на некое место каде што сум отидена, да не зборувам за дискотеки и сл. Ама секогаш кога ке помине си викам, ете ништо не се случи зошто тогаш толкава напнатост ?! И јас наутро се осеќам најлошо, и цел ден како да го поминувам во исчекување, и веќе кога ќе го заморам и мозокот и телото со истите мисли, ке се случи да излезе на површина тој страв и се по ред од поново. Оваа анкс. толку се заљубила во мене што не сака да си оди :) а понекогаш па и си се тешам добро јас сум добар човек (не сум нарцис) така викаат сите околу мене па има и зошто да се задржува во мене, НАС.
    А да.. и јас вчера скокнав од спиење, не сте сами ;)

10. nadez31

nadez31 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2011
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    24
    и јас сум пак напната како без енергија,ама излегов денес сама песаЧев малку пола саат колку да ги отргнам малку мислте и ако се они со мене секогас(барем ги просетав денес лосите мисли :) )си го Читам форумов и се надевам дека ке помине дека сите ке се избориме поздрав до сите.

На dunja му/ѝ се допаѓа ова.
  11. maca99

maca99 Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    1.818
    Допаѓања:
    1.691
    Пиев хелекс ,последните месеци ми ја намали дозата на 0,25 во комбинација со стрес б комплекс...пиев 2пати на ден,па потоа само навечер,бидејќи се осеќав убаво,расположено,последните 2 вечера само стрес комплексот го пијам...незнам катастрофа е,една недела сум ок,2 не сум,никогаш константно да ми е,нон стоп ли со апчиња неможам веќе а и докторката виде дека сум спремна да се откажам од апчиња и да останам на стрес комплексот или б6,хелексот или деметринот само по потреба да ги пијам....ама на лошо тргнало изгледа...многу се трудам многу,дури последниов месец два не размислувам на лошо,среќна сум ,имаме убави моменти со дечко ми,и одеднаш ќе ми стане лошо....е ајде де-се било во нашата глава,а и кога не мислам на тоа пак доаѓа само од себе.....аххх ;(

12. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    16.927
    Допаѓања:
    111.410
    маца хелексот нема врска со б6 или стрес манаџментот. хелексот е за подигање на сератонинот а б комплексот или стрес менаџментот се витамини кои го хранат организмот и го олабавуваат. Јас пијам хелекс и б6 секој ден и тоа пијам наутро половина депрозал со половина хелекс а навечер пред легнување половина хелекс од 0,25 со б кмплекс. Хелексот исто така се остава постепено. Јас не знам кај кој се лечиш и дали е таа докторка психијатар или општа пракса, меѓутоа мене ми рекоа НИКАКО Да не ги оставам нало. Во тоа се мисли ако ти си пиела 2 пати на ден, треба постепено да намалуваш со по еден на ден па да тераш 1-2 недели , па половина и така натака додека да го навикнеш организмот. Не знам зашто ти дале деметрин, ама ајде. така да јас би ти препорачала да си побараш второ мислење, зашто очигледно нешто има проблем со апчињата. Може треба некоја друга комбинација.

13. maca99

maca99 Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    1.818
    Допаѓања:
    1.691
    Ми кажа таа(психијатар е инаку) дека хелексот ствараат и зависност,и дека не треба нагло да се остават...затоа полека ја симнивавме дозата и дојдовме до 0,25...деметринот ги пиев кога ептен ми беше лошо-кога почина татко ми,знам пиев и асентра и едни на в не ми текнува името----кога пиев асентра или деметрин-не заедно во комбинација секако,туку ми ги сменија,целата бев поспана по цел ден спиев само и не бев способна за ништо,дома дури се исплашија :( потоа појдов кај оваја и така почнав со хелексот .....ама таа така ми рече да пијам 2пати насабајле ,и ми рече пиј и б6,а пото ми кажа и за овие стрес б комплекс па ми рече да ги земам тие со хелексот,инаку сега кога ги оставив ми рече да имам со мене и деметрин чисто онака ако доживеам некоја стресна ситуација или ако неможам да заспијам ако се осетам така,а деметрин не пијам две години пиев дали само месец,после асентрата ама лошо ми влијаеше......незнам може и до тоа е,но навистина ми е приступачна и фина само таа ме разбра претходно сменив двајца,од едниот добив уште поголеми трауми-не е место да пишувам...ти благодарам на помошта :* ;(

14. tetito

tetito Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2011
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    0
    Малце ме немаше на оваа страна, ... дај кажете од Весна Вајтс мислам дека така се викаше, телефон, адреса, и кажете ми колку пари зима ... дали сте задоволни, кој бил кај нејзе да ми каже ова, фала однапред. )

15. Azzura

Azzura Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2011
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    150
    Весна Вајс е добар доктор, јас одев кај неа и задоволна сум. Секогаш е достапна ако не ви ОК. Наплаќа 400 денари со плаво картонче, но може и приватно, мислам дека е 1.000 ден. Бројот е 02 3 22 66 67

16. tetito

tetito Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2011
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    0
    Azzura фала на одговорот , велиш си идела кај нејзе а сега кај истата идеш или кај друга ?

17. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.832
    Допаѓања:
    15.713
    Здраво,како сте?? Би сакала да ве пзодравам..и да ви кажам дека сум подоббро,но сум во фаза на конфузија и немам воопшто концентрација,па се нервирам бидејќи едвај ги поминав првите колоквиуми од 4 вртиот семестар им за полагање :( ;( Инаку сосем исчезна оваа болест...сега еве спијам на раат 2 мееци со помош на Заласта и Сероксат
    ПОззз до сите :*

На julie77 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. majuska1979

majuska1979 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2010
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    4
    добро утро на сите ранобудници како мене :) имам едно прашање за сите оние кои се од битола или блиску од околината,вака бев на гениколог и од страна на бременоста фала богу се е во ред е казав на мојата докторка за мојата психолошка состоја и ми рече дека не е ретка појава дека скоро секоја трета трудница и се имала пожалано на тоа,и ми предложе напоредно со гениколошките прегледи да имам и психолошка поткрепа да најдам добар психотерапевт ,и самата таја ми предложее да не е од болница туку некој со приватана ординација,па ве молам ако има во битола некој добар психотерапев да ми го предложите или во охрид каде било да не е во скопје зато а што не сум во состојба да патувам до таму,ако не мозете тука пишејтеми на ЛП,ве молам.инаку овие неколку денови многу малку спијам си легнувам кај 10 и кај 2 веке сум разбудена и немозам да заспијам повторно абе ужас ,а мазотми е цел ден на пат таква е работата и јас сама и дење и ноке не сакам да го будам ми е жал ,навистина ми е потребно да разговарам со некој (стручно лице)па ве молам предложејте

19. Azzura

Azzura Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2011
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    150
    Мајуска, јас успеав само ова да го најдам на интернет

Г-Г Медика
    адреса: Васко Карангелевски б.б.
    место: Битола
    MK
    телефон: (047) 255 007

Не знам зошто не ти текна да ја прашаш докторката за некој нејзин колега, можеби ќе ти препорача, со оглед на тоа дека секоја трета жена има такви проблеми... Ајде, пробај да се опуштиш :*

20. majuska1979

majuska1979 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2010
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    4
    Фала аззура за тоа што си се потрудила да најдеш,адреса и број ке се распрашам,а за докторката ја прашав но ми рече дека не може таа да ми препорача незнам зошто заради некоја си предпазливост или имала некој проблем со тоа препорачуванје ми рече само подобро е ти сама да си избереш и распрашајсе ми рече не мозам јас да ти препорачам никој.фала уште еднаш