1 не се паничи зашто ништо лошо нема да ти се случи 2 ке потрае неколку минути и ке помине не трае вечно од прилика трае 3 до 15 во најлош случај 20 минути 3 не се плашите од нападот , со стравот само го повикувате назад кон вас и го храните 4 игнорирајте го НЕМА ДА ДОБИЕТЕ УДАР НИТУ ПОЛУДУВАТЕ !!!!!!!!!!!! 5 не читајте се и сешто на нет за паника напад и за брзо срцебиење пошто ке се пронајдете во сите симптоми подсвесно иако ги немате а тоа е храна на паниката 6 спортувајте хранете се здраво бидете со вистински пријатели и партнери смејте се читајте книги поминувајте време во природа пешачете и со тек на време ако ги користите сите овие совети ке помине ЈАС ГО ПОМИНАВ И ВИЕ КЕ ГО ПОМИНЕТЕ !
Ти благодарам... од кога почнав да ја читам книгата и јад евр истово мото го следев и добро ми одеше еве до сеа.. нешто ме фати страв паника анксиозно де чувствувам... иако немам некој голем напад на паника, еве се смирив веќе, сепак се уплашив од ова стегање.... ама многу сакам да го надминам сакам да сум среќна и спокојна како што и сум деновите коа ги нема лошите мисли.. фала уште еднаш
Јас имам социјална анксисиозност, што значи во опуштени ситуации немам никаков симптом, а ми се јавува само кога сум во гужва, да речам кога вниманието на одреден начин е насочено во мене (на предавања на факултет, на долги релации во автобус). Ми се манифестира со вртоглавици и вкочанување на прстите на рацете. Навистина не знам што би ти кажала, освен да "кренам" два прста дека и јас имам. Мислам дека ми се случува токму поради тоа што мислам дека ќе ми се случи.
АНКСИОЗНОСТ е всушност страв од страв а што е страв ???? страв не постои лазно нешто е стравот! обичен збор кои те плаши има разлика од страв и опасност само што ние лугето ги ставаме на исто место, опасност е да не одиш близу огин бидејки ако си премногу близу мозе да се изгориш така ? а страв е да не видиш некаде огин бидејки мозе да отидиш до него и би мозело да се изгориш па да те видат други па што ако се изгорам ке треба да одам во болница па таму инекција и доктори ке ме гледаат и тоа сето води до едно збркување и големо непријатно чуство во нас , и посакуваш да се скриеш од цел свет.МОРА И КЕ ГО НАДМИНЕТЕ ОВА не е појако од вас еве пример прост давам сите кои имаат паника напади и анксиозност со месеци со години се борат со ова и не зивеат како што треба а сепак не умреле , не полуделе не добиле удар туку само ги пропуштате узивањата на зивотот и убавите моменти ! свакате се е во главите наши едноставно е
Нема што не би напраила да ми речат, само да мине оваа состојба. Не знам од кај го набив овој страв, и стрес, ама баш периодов некако ко да излегов од црни мисли мн убаво се осеќав, и сеа не знам што ме фатии вечерва. -.- се нервирам што е така , сакам да сум ок , да се смирам ама секакви мислии, оди па смири ги ... првиот пат кога ми се случи паниката, и мислев инфарт ќе имам, беше кога мислев дека партнерот ме изневерува а не беше во моментот тука да се соочам зборам , мислев сешто почнав да паничам да се препотувам и ме фати вртоглавица, не бев јадена ништо рано беше, и почнав да се плашам дека ќе паднам ќе умрам или не знам што..од тогаш ми влезе страв, и еден период од коа се смири таа ситуација мислев ок сум готово, ама влезе стравот, и после неколку месеци од обично отровање од храна се осеќав лошо, и помислив дека истото ми се случува како тој ден и одма се разви паника, тие првите мисам најтешки и најлоши беа пошто ништо не знаев..... е сега, секоја ситуација слична што ке ми се случи, или помислувам нешто такво, или слично, одма ме фаќа паника и страв... леле пак истото, леле пак ќе се случи тоа, што ке правам... и секаквимисли.. со тек на време читав многу, ама сфатив дека на гугл со гуглање симптоми само си одмагав. ПОмагаа само мотивирацки статии на луѓе што го искусиле ова и објаснуваа детално точно истите симптоми што ги имав и се пронаоѓав... и тие ме смируваа сфатив дека не е до мене, дека е состојба со скоро исти симптоми што и на други им се случила, и дека нема да умрам.. ама тој страв од смрт и инфакрт, што доаѓа со секој напад и стегање гради, малку е тешко да се оттргне.. ама верувамм дека може..мора да може... и книгата ми помогна многу и ми се допадна, буквално ме извади од пола кал.. знам дека уште треба да се трудам и да се соочам со паниката, а не да бегам, ама треба време..... сакам сите да веруваме дека ќе успееме, дека сме здрави всушност дека е само состојба, и навика бихејвиорална, како што прочитав, и дека има начин да се смени, и избрише. . поздрав.
И мене денес ме бочка во градите, поготово кога ке треба да земам воздух ама тоа е. Имајте добра нок само напрет не е ова посилно од нас f:
разговарајте со најблиските отворете се за проблемот бидејки е проблем не е болест, многу е добро кога не го криете проблемот од најблиските околу вас и кога ви даваат подршка не е срамно ништо , дури и да разговварате со психијатар или психолог , невропсихијатар е позелно доколку самите имате зелба за тоа нема срамно ништо овде милиони патат од ова не сте сами биете искрени со себе и со другите за решавање на проблемот и без срам и наведнaти глави само напред и ке помине со тек на време само треба самодоверба јака и зелба и ке помине , овде е добро да комуницирате едни со други и да разменувате искуства и мислења и тоа многу влијае позитивно за да се победи кога учите едни од други , што и да треба не се срамите за разговор и прашање. поздрав ај добра нок треба да се работи утре поздрав на сите
Vi kazav deka mojata ankcioznost traese 3 godini. Ja nadminav I povtorno stanav pozitivna, srekna, ispolneta licnost. No eve ke vi kazam deka pominaa 5 godini odkako za prv pat mu se pojavi, I mnogu retko pak ke me fati, no sega ne Mi trae poveke od nekolku minuti na den, a vo najlosi slucai cel den. No sega znam sto e I kako da go kontroliram. Ne se obezhrabruvajte ako vi e dobro nekoe vreme I pak se pojavi. Normalno e. Pa site ziveeme stresni zivoti, kako stareeme se soocuvame so pogolemi odgovornosti i problemi. Znaci sosema normalno e ziv covek da se oseti voznemireno, nesrekno, neraspolozeno vo period koga se slucuvaat nekoi losi nastani vo zivotot. Jas pak ke vi kazam, procitajte mnogu knigi koi ke vi ja objasnat svesta I podsvesta, rabotata na umot, duhovni knigi koi ke ve razbudat od ovoj son vo koj ziveeme, od ovoj nas mehanicki zivot koj minuva bez da zabelezime nisto zatoa sto sme zatvoreni vo nasiot um, koj samo moze da ni go iskomplicira zivotot. Pronajdete se sebesi, I ke vidite deka vo idnina koga pak ke se pojavi nekoja panika kolku brzo ke se solobodite od nea, kolku ke ste pozreli I svesni.
Јас и денеска си се борам со стресот и паниките, и тахикардии.... значи се изнервирав нешто од сабајле, и забележувам дека кога ќе се изнервирам исто така ми се развива напад на паника....дали му се случува некому истово, и дали и ова е дел од анксиозноста, или пак од нервоза може да ми се случи нешто..? се секирам од прееска се тресам од паниката , на работа сум... тешко е -.-
не мозе ништо да ти се случи , сите кога сме изнервирани срцето чука побрго што е нормално , смири се и реши си го проблемот за да не те нервира понатаму, не паничи ништо нема да ти се случи
Прочитав многу работи во врска со ова, позитивно се изнедадив бидејќи не знаев како се нарекува тоа што го чуствувам еве повеке од 2 години. Имам приметено доколку нешто работиш или се занимаваш тоа исчезнува бидејќи не ти е во главата не размислуваш за тоа, но понекогаш трае со денови кажете дали помагаат апчиња или треба да се оде на психијатар, психолог. Чуството дека не си вреден во општеството, дека другите се многу по добри, омраза кон себеси, забрзано чукање на срцето, неможноста да спиеш мирно, чуството дали можеш сето ова да го издржиш и секоја секунда сакаш што побрзо да исчезне но тоа напротив е тука итн има ли помош или ќе трае цел живот. Поздрав
читај погоре и на претходните неколку страни имаш повеке совети и мислења од повеке луге се надевам ке ти помогне , поздрав
Se zavisi kolku ti e teska sostojbata. Ako si vo mnogu dlaboka depresija kade sto ne daj boze pomisluvas da si naneses bolka ili vo kraen slucaj smrt, jas bi ti rekla vednas da ides na psihijatar da ti prepise terapija. Ako mozes da se kontroliras I cuvstvuvas samo paniki koi doagaat I pominuvaat bez pritoa da pomislis na krajnosti, togas ke ti kazam deka ti e potreben samo razgovor, dali so blizok nekoj ili pak so psihilog. Ova minuva, ne trae cel zivot, no se e vo tvoi race. Treba ti da ne dozvolis da trae cel zivot, I ti da ne dozvolis ankcioznosta da go kontrolira tvojot zivot. Se e vo psihata, ako naucis da gi ignoriras mislite, da ne dozvolis da ti predizvikuvaat strav, zatoa sto sepak toa se samo misli, togas ke bides vo red. Misli pozitivno, pravi raboti koi te ispolnuvaat, te smeat, ne ti dozvoluvaat da mislis na crnini. So tekna vreme, so "trening" ke se izgubi. So plasenjeto I mislenjeto samo si gi hranis stravovite I se gubis vo magicniot krug. Eve jas Kako ziv primer ti kazuvam deka pominuva, kaj mene bese 3 godini, no treba da rabotis na sebesi. Ako ti ne si spremen da si pomognes, nitu eden psihijatar nema da te spasi. Ke uspees, samo pozitivno.
Da, toa e normalno. Koga veke si pominala faza na ankcioznost, stanuvas precuvstvitelna. Znaci I sitnica moze da ti go krene pritisokot. Eve jas posle pet godini, pa imam dve godisno dete, pa ne jadelo, pa se razbolelo, pa padnalo, I seto toa mi gi vraka panikite, no mnogu lesno sega gi kontroliram I ne I'm pridavam znacenje. Znam deka se toa samo misli, ne si go hranam stravot, go pocuvstvuvam stravot, znam od sto mi e predizvikan, go ostavam da pomine I prodolzuvam ponatamu. Ke izlezam, ili ke si pustam muzika....ke si go napravam denot prekrasen. Ne I'm dozvoluvam na mislite da me prevzemat I da mi go unistat denot.
И мене,почесто знаеше да ми се појави анксиозност кога ќе бев под стрес на работа,кога се нервирав поради тоа дека плата не стига за ништо и сл...Али веќе отрпнав и како што кажа Армани се е тренинг,или јас би рекла лекција што мораме да ја научиме посебно ние жените,зашто мажите ретко се жалат на вакви работи...И од таа анксиозност што си напраив?Пред 3месеца морав да се оперирам од миомче на матката...се од нервна база,стресови..Се ке си дојде на свое место...Трпение-спасение!
nee ne daleku sum od toa da si nastetam sebe si ili da si go odemes zivotot toa se paniki kako sto kaza fala mnogu na ovoj odgovor i da taka e mora da se potrudime samite mozebi ce bide mnogu tesko no veruvav deka postojat 1 000 000 raboti koi be ni go napravile zivotot prekrasen a nie se soocuvame samo so prokletiot strav. pozz
читав неколку страни наназад на темава пошто сум нов на форумот да видам што секој мисли и си казува за паника напад и анксиозността - страв од страв која се случува од како ке заврши паниката. и прочитав многу работи и искуства и јас сум поминал скоро низ се од ова што го читав ама го победив и вие мозете !!! 1 што ако се загушам- НЕ МОЗЕТЕ ДА СЕ ЗАГУШИТЕ,СТЕГАЊЕТО НА ВРАТНИТЕ МУСКУЛИ Е РЕЗУЛТАТ НА ЛАЧЕЊЕТО НА АДРЕНАЛИН ВО ТОЈ МОМЕНТ А АДРЕНАЛИНОТ ВОДИ ДО ЈАКО И БРЗО СРЦЕБИЕЊЕ И СИГНАЛОТ ШТО СЕ ПРАКА ДО НАШАТА СВЕСТ Т.Е ОРГАНИЗМОТ СЕ ПОДГОТВУВА ЗА АКЦИЈА ДА РЕАГИРА НА БИЛО КАКВА ДРУГА ОКОЛНОСТ ИЛИ ПОЕДНОСТАВНО КАЗАНО ТЕЛОТО НИ Е НА ШТРЕК ОДРЕДЕН ПЕРИОД ПРИМЕР ПРЕД ИЛИ ДОДЕКА ИМАТЕ СЕКС, ГЛЕДАТЕ ТЕПАЧКА ИЛИ УЧЕСТВУВАТЕ ВО НЕА, ОДИТЕ НА ИСПИТ , ОДИТЕ НА ПРВ СОСТАНОК СО НОВ ПАРТНЕР И ТАКА НАТАМУ И ТАКА НАТАМУ 2што ако се онесвестам -НЕ МОЗЕТЕ ДА СЕ ОНЕСВЕСТИТЕ ЗАРАДИ ТОА ШТО КОГА ИМАТЕ НАПАД ЦЕЛИОТ ОРГАНИЗАМ НИ РАБОТИ ЗАБРЗАНО А СО САМОТО ЗАБРАЗУВАЊЕ КРВТА НИ ЦИРКУЛИРА МНОГУ ПОЛЕСНО И ПОБРЗО, ЗА ДА СЕ ОНЕСВЕСТИТЕ ТРЕБА СЛАБ ДОТУР НА КРВ И КИСЛОРОД ДО НАШИТЕ ГЛАВИ ИЛИ ТИКВИ 3 што ако полудам -НЕ ПОЛУДУВАТЕ ,АКО ПОЛУДУВАТЕ ВИЕ НЕМА ДА ГО ЗНАЕТЕ И ОСЕТИТЕ ТОА ТУКУ ДРУГИТЕ ОКОЛУ ВАС КЕ ГО ЗНААТ И ПРИМЕТАТ 4 имам чуство дека ке посегнам по својот зивот -ЛУГЕТО КОИ СТРАДААТ ОД ПАНИКА НАПАДИ ИМААТ НЕГАТВНИ МИСЛИ ДА АМА НИКОГАШ НЕ Е РЕГИСТРИРАН НИ ЕДЕН СЛУЧАЈ НА САМОУБИСТВО КАЈ ЧОВЕК КОЈ ШТО СТРАДАЛ ОД АНСКИОЗНОСТ КНИГИ КОИ ГИ ПРЕПОРАЧУВАМ ЗА БОРБА СО ПАНИКАТА Е КНИГАТА PANIC AWAY КНИГА КОЈА ПОВЕКЕ МОЗЕТЕ ДА ЈА НАЈДЕТЕ НА НЕТ, КНИГА ЗА НЕГАТИВНОСТА И АНКСИОЗНОСТА Е МОКТА НА ПОТСВЕСТА , КОЈА МОЗЕТЕ ДА ЈА НАЈДЕТЕ ВО ПОДОБРО СНАБДЕНИ БИБЛИОТЕКИ ИЛИ КНИЗАРИ САМО МИРНО И БЕЗ ПАНИКА ПЕТОК Е ЗАБАВУВАЈТЕ СЕ ОПУШТЕТЕ СЕ!!! СО ЈАКА ЗЕЛБА, ТРПЕНИЕ И САМОДОВЕРБА И МАЛКУ ПОДРШКА ОД НАЈБЛИСКИТЕ ЈАС ВИ ГАРНТИРАМ 103% ДЕКА КЕ ЈА ПОБЕДИТЕ ОВАА ВОШКА КОЈА НЕ ЧЕША НА ГЛАВАТА И НИ ПРЕЧИ ДА УЗИВАМЕ ВО СЕ !!!!
Јас последно кога бев анксиозна почнав физички поактивна,ама онака ептен физички и тогаш усвари почнав да се враќам у нормала,и да не урочам од летово навака добро е...
Ако Бог нас не ослободи од сите пречки, тој би не осакатил. Никогаш не би станале онолку силни колку што можеме да бидеме.Ние никогаш не би можеле да летаме..." Барав Сила......и Бог ми даде Потешкотии кои ме зајакнаа... Барав Мудрост......и Бог ми даде Проблеми кои требаше да ги решам... Барав Богатство......и Бог ми даде Мозок и Тело да можам да работам... Барав Храброст......и Бог ми даде Препреки кои морав да ги совладам... Барав Љубов......и Бог ми даде Луѓе на кои требаше да им помогнам... Барав Услуги......и Бог ми даде Шанси... „Не добив ништо од она што барав,но добив се што ми требаше.„ „Живеј живот без страв и соочи се со препреките и знај дека можеш да ги надминеш сите.„