Анксиозност

Discussion in 'Психологија' started by dunja, Jan 12, 2010.

1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Најлошо е кога на човек кој поминува низ оваа состојба ќе му речат Не ти е ништо си замислуваш. Особено од оние кои не поминале па се дрзнуваат да ти дадат совет и да ти солат памет. Мене тоа денес ми се случи затоа што денес после подолго време имав силен напад на паника. Кога кажав в моата околина, сите ми рекоа Е ајде де ништо не ти е, си замислуваш. Понекогаш им посакувам и тие барем на еден ден да почнат да си замислуваат онака како што си замислуваме ние. Не, не сум злобна, само повредена и навредена.

busavata, crimson, mal.ecka and 2 others like this.
  2. veren

veren Истакнат член

не треба да бидеш повредена, ВО НИКОЈ СЛУЧАЈ НАВРЕДЕНА, остај ги си зборат што сакаат не се замарај на оваа тема збори со близок круг на луге мислам оние што најмногу те сакаат и им значиш тие сигурно би се потрудиле да те сватат и да ти помогнат

3. nena2010

nena2010 Форумски идол

Моите блиски се супер во тој поглед но денеска не бев со нив, бев на работа. тргнувајки од себе кога некој ќе ми се пожали дека нешто му се сучува јас се трудам да му помогнам и да му верувам, а не го отфрлувам како да е ненормален. Зар во народов не остана ни малку емпатија и сочуство?

doki55, MiloMalo and veren like this.
  4. veren

veren Истакнат член

се во свое време , не се отварај пред тој што не заслузува ! биди силна !

doki55 and nena2010 like this.
  5. ArmaniCode

ArmaniCode Популарен член

Nemoj da se cudis sto ne te razbiraat. Koj ne e pominal niz ova nikogas nema da razbere a I tesko se objasnuva nesto sto fizicki ne mozat da go vidat. Na mene deckoto od 10 godini ne mozese da mi veruva I razbere pa celo vreme mi vikase, lele kolku si smeneta ne mozam da te prepoznaam, zosto stana tolku negativna, zosto Odis po doktori, nisto ne ti e. Razgovaraj samo so bliski luge koi mozat da te razberat.
    A Kako sto kazav, ponekogas e I podobro da ti kazat deka ne ti e nisto, zatoa sto navistina ne ti e nisto. Znaci ke te razbudat I osvestat da go smenis nacinot na mislenje I da ja prekines panikata. Ako pocnat da te sozaluvaat I raspituvaat za simptomite I te sozaluvaat, uste tolku mu pridavas znacenje na seto ova I si go gubis denot okolu paniki I stravovi.

nena2010 likes this.
  6. natemila

natemila Популарен член

Колку и да ги обвинуваш и да бидеш повредена и навредена е џабе. И ти да не си го поминела сето ова реално кога некој цело време вели тоа ми е ова ми е, а ништо не ни е ке речеме еј веке го претера и ништо не ти е, затоа што реално и ништо не ни е. Луге со состојбава сум 6 години, првата годиниа пиев лекови и тогашниот сопруг знаеше да ми рече ти си луда ке те сместиме во бардовци и слично. Јас не му обрнував внимание, но по некое време ја изгубив љубовта кон него, и така решив во цела анксиозна состојба да го оставам и бидам самохрана мајка на едно 7 годишно девојче. Сега имам 26 години и сум си самохрана мајка и ич не ми е мака, ама живеам мирно. Две години чудово го снема ни паники ни ништо, ама ми почина другарка и еве го назад, Има денови кога го допирам дното, но и супер денови, пробувам да ги игнорирам сите симптоми, почнав да вежбам, и психички и физички. Кога ке ме фати тахикардија си викам е ок де 6 години ме фака па не умрев ке помине и сега и поминува, но има моменти и кога знае да ме фати јака паника ама и таа гледам да ја игнорирам. Осекам дека сум се поблиску до целта да се спасам засекогаш. Позз до сите и имајте убав викенд :* И добредојде на @veren и благодарност за советите :*

busavata, doki55, Rozana and 6 others like this.
  7. iva78

iva78 Активен член

Jas citam I citam znaci se boram so ova mnogu vreme simptomi kolku sakas ali jas zemam I lekovi znaci mala doza na ad I lek za smiruvanje.dali od vas nekoj zema? Jas koga imam anks ilu panika odma zemam a toa mi pominuva dodeka apceto reagira hm....ali pak je kazam se stvorila zavisnost kaj mene .pominav tezok period epten tazen sigurno mi se odrazuva sega poveke...go zagubiv bebeto I periodite na taga bol panika se izmesani.pliss hhelp ;(

8. veren

veren Истакнат член

да тагуваш поради загуба е сосема нормално , но ти подсвесно мислиш на паника и кога тагуваш или кога се смееш, откази ги апчињата што побргу (посебно хелексот кој што ствара зависност голема ) не бидете таблетомани, точно е тоа дека кога ни се случи нешто убаво или нешто лошо чуствуваме возбуда и растрепереност ама ТОА НЕ Е НАПАД туку нормлана работа , бидејки сте се бореле со паника затоа подсвесно наогате одговор во неа, извадете го тоа од глава дека за секоја возбуда напнатост или било какво емотивни или душевно случување е крива паниката !

Cleonika and iva78 like this.
  9. Kristofer33

Kristofer33 Нов член

,,Без оглед на тоа дали те отфрлил животот или коњот од седлото - веднаш врати се назад" само тие што го почуствувале тоа знаат како е во вистинска смисла но оваа прекрасна порака ни кажува многу затоа да мислиме на позитивно, и да направиме стравот да се плаши од нас а не ние од него да исчезне да го снема, со верба во бог јас мислам сите имаме капацитет да се справиме со ова...

10. Pelegrina22

Pelegrina22 Активен член

Jas sakav da ve prasham, dali postojano se cuvstvuvate napnato, so tahikardii, kako da ne mozete vozduh da zemete
    I deka ako negde izlezete kje se sluci neshto? Bidejki jas se cuvstvuvam postojano taka 24h.

Cleonika and veren like this.
  11. veren

veren Истакнат член

не се чуствуваш така 24 часа!!!!!!!, туку ти се плашиш да не стане така да се чуствуваш 24 часа :) ( не мозе да стане 24 часовно ) :)

12. Cleonika

Cleonika Истакнат член

Големоо благодарам до Veren и ArmaniCode што со своите приксзни нафеж ни давате и мн убаво објаснувате. Ја ваљда иам потреба некој да ми зборува вака ддка ќе е ок и дека ништо не е, пошто на психијатср не одам, па вака коа читам овде знае цел ден да ми се опраи само од исчитување нешто надежно и фино. И јас имсм денови коа 24 часа се плашам дека ќе се повтори и си ја мачам главата со стравови од типот леле паѓам во депресија леле ќе полудам ова она... што ми де сличува немам сила да се изборам и тн... ама сепаккк одбивам да прифатам дека е така...сакам да верувам дека е само состојба и фека навистина со волја и со тек на време може да се надмине... сакам да ја надминам и да бидам повторно ведра и среќна.. јад сеуште се дружам и излегувам по кафиња и секој фрн скоро сум со луѓе но стравот си стоиии сепак дека можеби сум во депресијаа дека ќе полудам и што не... хмм ама мора да де обидуваме.. секој дрн со секое будење мора да се обидуваме... ќе успее.

13. jpwr

jpwr Активен член

И јас последниве 2 дена исто се осеќам

14. ArmaniCode

Mnogu e dobro da znaes deka ne si sama, deka nema da poludis. Koga minuvav jas niz toj period ne ni znaev deka ima forumi kade sto lugeto pisuvaat za istoto. Citaj si ovde ke se poistovetuvas so mnogu drugi koi gi imaat istite simptomi I ke se cuvstvuvas podobro samo so toa sto ke znaes deka ne si sama.

Milo mi e sto mozam da pomognam I iako ja nadminav situacijata ovaa tema na forumot mi e "najubavata" zatoa sto sakam da pomognam I na nekoj ako uspeam da mu go prenesam moeto znaenje za ankcioznosta I pritoa da mu gi skratam makite da ne se maci 3 godini Kako mene, togas ke znam deka ne mi e bilo za dzabe macenjeto.
    So vas sum, vi prakam pozitivna energija I daj boze I vie posle da doagate na ovaa tema da pomagate na drugi da go nadminat ova.

Rozana, CirezD, iva78 and 2 others like this.
  15. Pelegrina22

Pelegrina22 Активен член

Jas se osekjam taka so meseci

16. veren

veren Истакнат член

Само храбро и самоуверено!!!!!!!!!

17. iva78

iva78 Активен член

Morame napred I jas samo I se zalam na doktorkata I non stop mi vika ne ja vospaluvaj panikata ne I davaj znacenie.i jas nekolku dena hrabra I posle pak me napaga.ali so ovie ubavi I utesni zborovi od poidkusnite podobro mie.pozdrav do site

veren likes this.
  18. CirezD

CirezD Популарен член

Кога прочитав се што се изнапишале, ми се врати на големо, вербата во луѓето. Алал да ви е на сите вас кои им помагате на сите други на темава.
    Сакам да ве поздравам сите, затоа што и јас сум дел од вас. Беше многу постршано, процес од две години кој пред 5-6 месеци се одлучив конечно да го решам. Побарав стручна помош и почнав гласно пред сите да си го кажувам проблемот, без разлика дали ќе бидам сфатена или не.
    Најлесно е да се рече ќе помине или не ти е ништо. Секому најголем проблем му е сопствениот и така треба да биде. Верувајте дека ќе пребродите што и да мислите дека ќе ви се случи, а паничните напади прифатете ги и помирете се со нив. Кога на му се плашите на нападот и на стравот, тој автоматски не постои. Не сум го решила проблемот скроз, уште сум во процес на решавање, дури минатата недела добив краток и мал напад од срцебиење 20 секунди и нагон за повраќање, за кој се тешам дека го допредизвика мојот огромен страв од стоматлози, а сето ова се случи во стоматолошка ординација. Но, излегов на воздух, дишев длабоко и му реков "океј е, одјеби". И помина.
    Не знам дали веќе некој имаше напишано, но не е на одмет пак, дишете 4-4-7 (4 секунди вдишуваш, 4 задржуваш и цели 7 издижуваш) длабоко и гласно. Земете си по 5-10 минути секој ден и само дишете.
    При секој напад, дишете, верувајте, многу ми помага да го спречам истиот дури и воопшто да не го добијам.
    Ве разбирам и поддржувам до максимум, знам дека мислите се најтешки за сопирање и полесно е да се каже ова на друг него да се исполни.
    Keep it up! Ви посакувам што побргу да ја надминете оваа состојба и знајте дека после ова, излегувате мнооогу посилни од пред тоа. Со среќа и само храбро!

busavata, Rozana, ArmaniCode and 3 others like this.
  19. 123ppp

123ppp Истакнат член

Има ли некој на темава со деперсонализација или сите сте со овие физички симптоми?
    Гледам само за нив пишувате.

Доколку има, би сакала да слушнам што презема околу тоа?
    Сакам да слушнам дека има КРАЈ на ова.
    Сакам повторно да бидам јас- ЈАС :(
    Веќе се преморив. Се чувствувам дека ова ме остаре преку ноќ!! Проклето нека е!!!

busavata, Sminkerka and Matea94 like this.
  20. ArmaniCode

Taka e, koga se koncentriras na disenjeto, ne mozes da mislis. Ova se praktikuva vo meditaciite. Za da ne mislat I da go skrotat umot, lugeto se koncentriraat na vdisuvanje i izdisuvanje. Koga celoto vnimanie ti e na disenjeto, nema misli. Probajte

CirezD and Cleonika like this.