Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. kala86

kala86 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    1
    Мајушка има една приватна ординација на улица Охридска,се вика “Јас ОК ти ОК“.Се работи за трансакциона психотерапија.Јас одев кај неа извесно време добра е ама сепак најмногу зависи од тебе. Исто и на Партизанска има некоја ординација “Еквилибриум“ не знам точно за што се работи и гешталт терапија некаде кај сатот распрашај се поконкретно.Се надевам ти бев од помош.Поз

2. nadez31

nadez31 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2011
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    24
    здраво на сите леле луге да ве прасам дали некој има искуство со бременост,кај мене ситуацијата е не сум бремена а маз ми веке не сака да Чека сто е така и сето оваа се сведува на караници,(имав голема подрска од него во врска со анаксиозноста зосто он ја знаесе мојата ситуација дека скоро 6 години ми бесе дијагностицирана анаксиозност)еве како сто вика тој сега сум скоро 3 месеци без врска по болници и само Чекам сто ке ме заболе,пред 3 недели ме избоцка кај срцето и кај кардиолог испитував крв и само на болести мислам,пијам хелекс по препорака на психијатар по потреба,мислам ако не соберам храброст за бременост ситуацијата со маз ми ке ми се воси,ве молам за совет

3. Dalloway

Dalloway Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2010
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    .....маја мислам дека не треба да бараш невропсихијатар...туку психолог-психотерапевт...гешталт е супер метод....ова е само мое лично мислење а ти пак проери си по интернетов!!!

за сите други некако ми сте негативни...не сум ве читала одамна ама мислам дека ќе е подобро за сите повеќе да споделуваме што прави да се чувствуваме добро, отколку да се жалиме кога и каков напад сме имале!!!
    не мислам ништо лошо со ова, само по се ова што прочитав некој би можел да си "залепе' за себе плус симптоми.... :tmi:
    ве поздравувам сите....а совет од мене....слушалки во уши, добра музика и максимално користете ги топлите денови за прошетки!!! ;) :* :)

4. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    16.930
    Допаѓања:
    111.428
    А зашто одлоговлекуваш со бременоста?? Мислисш дека нешто лошо ќе се случи или...??? Јас еве немам деца , имам анксиозност и верувај одвај чекам да останам бремена за да имам причина за да живеам, за да го смемам овој едноличен живот и да добијам нов елан. А ако и понатаму те притиска овој проблем, оди кај психијатар или психологи низ разговор ќе те извлече од овој страв. Само позитивно. Замисли си ја насмевката на твоето мало чедо и неговите подадени рачиња да те гушне. Само убави мисли и ќе биде во ред.

На maleckamk му/ѝ се допаѓа ова.
  5. afroditaa

afroditaa Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2011
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    98

6. nadez31

nadez31 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2011
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    24
    одолговлекувам зосто се пласам несто лосо да не ми се слуце на мене и на бебето,со мојте паницни напади како ке ја издрзам бременоста голем паницар сум а и јас сакам дете ама како кога сум во ваква состојба незнам сто ке биде а маз ми е во право кога ке соберам храброст со 50 години,поздрав и ти благодарам на подрската

7. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    16.930
    Допаѓања:
    111.428
    паничните напади се контролираат си лекови кои со надзор на лекар може да се пијат и во тек на бременоста. Јас пак ќе ти кажам да си посетиш психијатар кој ќе те води кон цел овој процес и ќе видиш дека нема зашто да се грижиш. Со секој стрес се зголемуваат паничните напади, а ти си под постојан стрес за да останеш бремена, па притисок од маж ти и тоа е еден затворен круг. Ајде само храбро, направи го првиот чекор кај добар психијатар и да пишуваш за година дена во рубриката Бебе и Бременост :) :*

На nadez31 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Gea

Gea Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2011
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    11.605
    Анксиозноста се јавува кога личноста е со елевирано чувство на страв, грижа или нелагодност. Генерално, анксиозноста е нормална реакција на акутен стрес, а малку анксиозност може да биде и добра. Меѓутоа, кога анксиозноста постанува претерана, може да предизвика интензивни емоционални реакции, чувства или неможност да се справите со истата. Физичките ефекти се интензивни во некои случаеви, а пролонгираниот стрес може да доведе до здравствени проблеми со текот на времето.
    Можноста за препознавање на анксиозноста помага во контрола на симптомите. За многу луѓе, анксиозноста доаѓа од сеќавања или замислени идни настани, отколку од тоа што се случува во сегашниот момент. Додека мислите дека повторувањето на минатите настани или грижата за идните е продуктивно, тоа всушност може да направи да се чувствувате многу полошо.Не се фокусирате на анксиозноста која полека постанува надвор од вашата контрола, туку запознајте ги методите на справување со анксиозноста и кои од нив се најефикасни:
    -Идентификација на негативни мисли и верувања. Многу од симптомите на анксиозноста потекнуваат од нездравите или нереалистичните перцепции.
    -Сон. Доволна количина на сон ќе Ви помогне да размислувате трезвено и да реагирате соодветно.
    -Избегнување на кофеин и алкохол. Двете супстанци можат да допринесат до зголемени нивоа на анксиозност и неможност за справување со истата.
    - Адекватни вежби. Физичката активност не само што ја намалува аксиозноста и стресот, туку и Ви дава чувство на смиреност и храброст.
    - Психолошка терапија. Оваа техника вклучува разговор за Вашата анксиозност и учење како да се справите со неа со помош на терапевтот.
    - Релаксациони техники. Медитација, јога и вежби за дишење кои помагаат при контролата на ансиозноста.

На mece83, nadez31 и PetraPanka1 им се допаѓа ова.
  9. PetraPanka1

PetraPanka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    16
    Поздрав до они кои ги нема да ни напишат нешто а ги нема сите :lol:

Како сте ?

10. mila23

mila23 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2010
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    31
    Фала богу јас сум супер, а ти ПЕТРАПАНКА како си?

На PetraPanka1 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. PetraPanka1

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    16

Благодарам , променливо . Драго ми е што си добра :) Поздрав !

12. Azzura

Azzura Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2011
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    150
    Ве читам речиси секој ден, јас сум ОК, нема анксиозност вече долго време, дишам длабоко и прееска се замислив дека веќе извесен период не сум го осетила телото стегнато, што значи дека дишам правилно, а гледам дека и хелексот не ми е потребен во текот на денот :) и што е најважно си уплатив за масажи и убаво ми е :)

13. PetraPanka1

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    16

Е ова е навистина преубаво да се прочита тука :) Поздрав и до тебе Азура :)

14. raffa

raffa Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2011
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    19
    И мене ми е драго што имаме позитивни коментари како оној на Azzura .
    Ако сакаш Azzura можеш да не потсетиш кои се твоите методи на успех :) би било добро да се прочита.
    И јас ве читам секој ден , не ве заборавам.

15. PetraPanka1

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    16

Најверојатно обратно од нашите ''методи'' :lol:
    Поздрав раффа

На nadez31 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. nadez31

nadez31 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2011
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    24
    еве и јас сум тука и ве Читам секој ден и мило ми е за тие сто се добро :) еве јас сега се спремам да просетам малку ви посакувам убав ден на сите.

17. mece83

mece83 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2010
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    8
    Zdravo na site ve citam vejke dolgo vreme ama ne znam dali imam pisano nesto na ovaa tema ..sega se zanimavam so bremenost.Da vi kazam bev vo uzasna situacija so sekojdnevni panicni napadi jaka anksioznost i agorafobija ...najzastrasuvackoto iskustvo vo mojot zivot.Fala mu na Boga sto imam golema podrska od moite i od soprugot .Ostanav bremena pred tri meseci i da vi kazam deka super se cuvstvuvam nemam napadi na panika uste ednas FALA BOGU i vi ja davam celata moja podrska na site koi razmisluvate za bremenost a nemate hrabrost...samo pozitivna misla i se ke bide kako sto treba.Mene koga mi vikaa vaka im vikav da ama toa ne e taka lesno sega svativ deka toa ne e voopsto tesko:) eden e zivotot i treba da se prozivee najubavo ...uste eden golem pozdrav i podrska ...i sto poskoro nadminuvanje na anksioznosta i nejzinite prijateli :P

На PetraPanka1 и nadez31 им се допаѓа ова.
  18. nadez31

nadez31 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2011
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    24
    zdravo mece83 ti cestitam i jas sum edna od tie sto ima stav i nemam hrabrost za bremenost pisi poveka kako go pomina toj stav ti posakuvam se najdobro :)

19. Azzura

Azzura Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2011
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    150
    Пријателчиња мои, всушност моите методи ги користите и вие, само што не сме свесни. Лошо ми е и на мене некогаш, ама после толку години решив да не се предадам на она одвратно чувство кога не се осеќате удобно во својата кожа.....
    Додека минуваа годините секако дека си барав начини да се релаксирам, тоа беше најважното. Брзо сфатив дека треба да се дише правилно (како на јога). Јас со години се обидувам да дишам така, и веројатно така и дишам, но ете, едноставно мозокот ми се навикна дека треба да сум анксиозна и се по ред. Но, пред една година си реков „достаааа“ ама доста веќе. И почнав да се однесувам дека се ми е убаво и прекрасно. Отпрво оди тешко, ама јас ПАК и ПАК. И така се навикнав :) се навикнав дека се е добро, дека животот е еден, дека го сакам и добро е се...Додека се навикнував на новиот начин, јас всушност сум заборавила дека постои лошо чувство :) ... Понекогаш осеќам анксиозност, но кратко трае, си легнувам навечер, ќе си го гушнам телото и се смирувам онака како што би смириле некое бебе.
    Морам да кажам дека пишувањето со вас на овој форум многу ми помага. Кога и да се осеќате лошо, пишете. Пишувајте тука и ќе ви одлетаат и мислите.
    Значи, нема никакви методи, туку само состојба на умот :)
    Ве сакам најмногу

20. mece83

mece83 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2010
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    8
    Zdravo nadez 31 i verojatno ne si edinstvena sto ima strav da zabremeni osobeno ako i ti si del od tie kako mene :) anksioznite.So samoto toa sto vo toj period na anksioznost se cuvstvuva postojana nelagodnost se razbira deka ke se plasis da prevemes i drugi odgovornosti i sostojbi.Ne znam kako go pominav ...spontano nekako...bev pred da zabremenam na edna seansa od nekolku psiholozi i dvajca psihijatri preku moja prijatelka i bas se zboruvase za panicnite napadi i anksioznosta.Svativ nekako deka toa e edna gadna sostojba koja samo sto ne vrti vo krug i ni pravi loso...ne koci da odime ponatamu i da si gi ispolnuvame zelbite.Niven sovet bese da go prekinam nekade toj krug sto znaes se javuva od negativni misli,simptomatologija,i podrzuvacki faktori(apcinja voda sejker brza pomos i sl.)mi rekoa nekade da probam da go prekin toj krug...bese mnogu tesko ednostavno mislite ne moze da se kontroliraat ,simptomite isto taka(zatoa sto kaj mene bea prejaki i nepodnoslivi)rekov podrzuvackite faktori da probam da gi eliminiram...posle toa nekolku pati mi bese loso ama nisto ne napraviv ni se napiv apce ni vo da ni bolnica nisto ednostavno rekoa sto saka neka se sluci iako bese uzasno ...po 15tinam min pomina.Rekov moram da odam ponatamu i da pocnam da si gi ispolnuvam celite mnogu sakam dete i si rekov deka ne smeam da dozvolam eden strav da me spreci...i bidna zabremeniv se nadevam deka ke bide se vo red...dosega mi e super osven simptomi od bremenosta nemam nisto drugo ...ajde soberi hrabrost ne e lesno amam veruvaj deka mozes ...

[mod-kirilica:Dfytr6cr][/mod-kirilica:Dfytr6cr]