1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. bllakce

bllakce Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    28
    nade jas i ti sne isti. jas deneska imav takvo gusenje i bolki vo levata raka sto sekoj moment ocekuvav srcev udar.i jas se plasam da izleguvam.veke zaboraviv da odam.do kaj trema da pojdam se so mazotmi so kola.ne mozam da odam odma me gusi vo avtobus i da ne sum vo avtobus odma se gusam vo prodavnica i pocnuva da mi se vrti.

2. nadez31

nadez31 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2011
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    24
    бас исто Чуство и јас имам :( сигурно си проЧитала грозно Чуство е тоа јас се надевам дека ке помине поздрав :(

3. psiha

psiha Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    7
    od toa poloso nemaa,i na mene mi stoe i non stop samo podgoltnuvamm kao da imam neso na grloo,alii see ee veterr,taka si mislimee nie deka ne gusi i ne gusii povekeee,i mene me stega levata raka i nogaa i site simptomii i celo vremee samoo mislite mi se na najlosooo.alii trebaaa druzejneee lugeee ajde da se druzimee da se smeemeee

4. bllakce

bllakce Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    28
    trba da se druzime nie zatoa sto i da ni se sluci se razbirame a so drugi da se druzis nema da ti veruvaat.mene prijatelite veke pocnaa da me izbegaavaat zatoa sto mislat deka glumam nikoj ne ti veruva.ke me viknat za negde jas ke im recam navistina nemozam i tie pak li te boli glava aman veke.vaka nie da se podruzime barem se razbirame.

5. psiha

psiha Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    7
    nie ako pak samite se druzime celo vrme ke zborime za nasite bolkii,a treba da se druzimee so drugi licaa pozitivnii stoo ne ni potsekaat deka neso gi boli i slicnoo,koi samo vo preden plan im e setajneee,i ne teraat i nas so nivv da setamee i luiduvamee,a nie so pravime barem jasss,ni izlevam ni se druzamm abe samiot so sebe sum okupirannn maleeee...mora da prezememe nesoo pothitnooo

6. bllakce

bllakce Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    28
    u pravo si

7. lorijana

lorijana Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2010
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    35
    Леле мили мои ве читма и знам точно како вие :(
    Кај состојбата со анксиозноста мене најмногу ми помогна Деметринот, е сега кај секој делува различно :?:
    И јас имам уште периоди стрес нервоза но ке стиснам забии ако сте го гледале филмот
    за Лоренцо и ја пронајдокот на лекот од неговиот таттко простете ми не се секавам точно како беше
    си велам вака SLUSAJ TI PRESTANI SO TOA SE KE BIDE VO RED I NEMA NAZAD NE POSTOI DR. OPCIJA :rock:
    Затоа не се предавајте и борете се секој како знае и умее кис за сите

8. zoceeee

zoceeee Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    70
    vajka dva meseci mi e mislata vo glava deka jke umram deka nes ke mi se sluci pa ke nema koj decata da mi gi gleda custvuvam po nozete kako struja da mi mine mi ode seta sila vo niv i racete mi trpnat kako da si pomognam mislam deka ke zbrlavam ve molam informirajte me pijam samo helerx

9. nadez31

nadez31 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2011
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    24
    здраво еве јас да го споделам и денесниот ден со вас,излегов и денес бев со гусенје све исто и во автобус се како вЧера ама излегов,се договоривме со мојата најдобра другарка усте од детство да идеме на кафе скоро 3 месеци се немавме видено,си зборевме она ме позна одма и ми реЧе NE PAK I ZOSTO PAK TI SE IMA VRATENO ANEKSOT,почнавме да се секаваме на некои работи од децтвото се смеевме јас мислам дека бев старат јас,додека кога се смеев пак како во секунда несто да ме прободе кај срцето и јас се озбилив :( и нисто 5 минути пробав да земам воздух полека земав и се стабелизирав за едно 20 минути (она ме праса да идеме на лекар и јас и казав дека скоро секој ден сум во болница)другарками каза дека ке дојде со мене до дома,кај мене дома дискутиравме пак таа малку се расплака зосто знае низ се сто имам поминато,и ми каза и она бас сега кога треба да ми е најубаво јас еве катастрофа она е исто тука со мене и ке ми помага,сто мислите вие за мојата денесна случка ви посакувам убав ден на сите поздрав

10. bllakce

bllakce Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    28
    dobro e sto ne si se ispanicila i otisla na lekar.toa e eden plus za tebe.dobro e sto si izlegla so drugarkati si dobila podrska.

11. psiha

psiha Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    7
    znamm kako ti biloo detalnoo sve mi e jasnoo i custvoto koe si go imalaa,celo vreme raspolozena i odednass grommm,i gotovo se ukocuvass i mislitee kruzaatt krajj umiraaamm. i jas sum istiott ,ali moramee veruvajj moramee da ne dozvolimee da od toj momentt koga ni idat tie misli da gi prenasocimee,i da si kazemeee paa neka umrammm ..
    zaso nie ,potocno jas umiram na takov nacin 6god,si rasipuvamm se od mojot mlad zivottt,rasipuvam i zabavii i druzbi svee.. zatoaa ajdee da si kazeme dekaa ova so ne stegnaa projdee i gotovoo

12. Azzura

Azzura Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2011
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    150
    Исто и јас имав тахикардии и бодежи во срце, кога ќе седнев со друштво да се смеам...Онака се смеам од срце и ОП...ајдееее....Ок, ќе се смирев малку, и полека пак си седев на маса. Едноставно, поминуваше со тек на време. НАДЕЖ, оди со пријателката, шетајте на кафе, одете на ручек, части, пиј и полека се ќе помине. Немој случајно да си одела на лекар, по тоа болниците...Се знае за таа состојба што се прави. Ако ептен те фати паника, не се секирај, кажи и на другарката која ете те разбира....појдете дома, легни, и прифати ја ситуацијата дека ете така се случи денеска, но не мора и утре, нели ? :) И не грижи се , штом си почнала да се потсетуваш на смешни ситуации- на пола пат си за да биде се ОК :)

На dunja му/ѝ се допаѓа ова.
  13. nadez31

nadez31 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2011
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    24
    ајде да си каземе(ама знаес колку е теско) и да се бориме ама знаес и ти каво е тоа чуство јас пробам да функцонирам ама не е тоа тоа секогас во грч нема ли да се опустис и да узивас во младоста и зивотот ајде ке се бодриме поздрав до сите

14. marinela5

marinela5 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2010
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    28
    да ве прашам за антидепресивите зошто прв пат пијам ад,после колку време пиење се одобрува состојбата,еве јас пијам депрозел и некогаш ми многу добро а некогаш ми е лошо,кај мене е најлош ден кога нема да спијам вечерта и цел ден сум за никаде немам волја ни сила за ништо како вие се справувате со тоа од физички симтоми кога ми е неарно имам слабост во рацете и гаденје како да си ја повратам волјата за борба баш во тие денови и дали некој што пиел депрозел осетил подобруванје докторот ми рече дека ад лековите делуваат после 6 до 7 недели какво е васето искуство .поздрав

15. Azzura

Azzura Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2011
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    150
    Па да, докторот е во право, АД делуваат по 6-7 недели. Тоа е нормално, зашто целата ситуација со анксиозноста не настанала за 5 дена, туку за подолг период , така и АД-те делуваат полека, но сигурно. И твојата состојба е нормална, значи не може одеднаш да ти стане добро и да сме сите среќни. Претпоставувам дека и АД-те не се за да не направат среќни, туку да ни ја смират состојбата на вознемиреност и да ни овозможат нормално функционирање.
    Инаку, и јас како и тебе, кога многу ми беше лошо, ако не спиев навечер, следниот ден ми се повраќаше. Но, со тек на време некако почнав да си го слушам и телото. По непроспиена ноќ, цел ден ми студеше, циркулацијата ми беше слаба, и сфатив дека треба да се облечам топло или некако да се загреам, па често се туширав со топла вода, и тоа ме опушта. Лично, хелексот многу ми помагаше....
    Но, кога ќе почнат да делуваат АД-те, ќе заборавиш на многу лоши работи..едноставно, ако си зафатена со работа што ја сакаш, ќе си се наредат коцките...Со тек на времето, нема да ти пречи што не си спиела доволно, зашто ќе знаеш дека следниот ден ќе спиеш :) и на сите ви порачувам да пиете многу вода, зашто телото кога е анксиозно, многу дехидрира и бара течности.
    Поздрав до сите :)

На Bubache му/ѝ се допаѓа ова.
  16. bllakce

bllakce Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    28
    супер си аззура од тебе нема подобар психијатар.

17. guzi

guzi Истакнат член

Се зачлени на:
    28 август 2010
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    7
    JAS se boram so ovaa krasta veke cetiri godini gi probav site anti depresivi od adentra deprozel ,serohat .demitrin,heleks,zanfeha i ne znam so uste ne od site mi bese samo poloso ,bev sega skoro ovde vo bitola vo edna privatna bolnica se vika neuro medika tuka idi eden star neuro psihijatar od skopje se vika cipriganov toj mi rece ako prodolzis da pies vakvi apoj navistina ke naprajs problem vo mozoko,so ovie misli vika sama treba da se boris ,site vika imame crni misli sega ne pijam nisto ,no nekogas imam strasni napadi ama se boram nekako pozdrav se nadevam deka eden den ke vi pisam deka sum super pozdrav do site .

18. bllakce

bllakce Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    28
    i jas bev kaj cepriganov i toj mi dade antidepresivi.mi rece da gi pijam samo 15 den.i sega nisto ne pijam ama strasno e ne znam sto da pravam.a za nego vikaat deka e mnogu dobar doktor.ali tesko e bez apcinja.

19. Bubache

Bubache Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2011
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    6
    Guzi...........ne se sekiraj i ke bides vo red samo treba vreme i dobra terapija.
    Site ovie tableti sto gi navede jas gi imam upotrebuvano i mene isto taka mi bese samo gubenje na vreme i situacijata uste poveke se vloshi.
    Bi ti preporacala od srce odma da zapocnis da posetuvash casovi po joga. Kako sto razbrzav ti si od Bitola ,a casovi po joga se davaat vo mesnata Kole Laceto kaj Stiv Naumov ucilisteto. Veruvaj deka ke gi nadmines problemite i ke stanes cvrsta osoba.
    Moras da najdes dobar psihijatar ili psiholog i da odis redovno da razgovarate na slucajot.
    Isto taka bi ti preporacala vo naj kratok vremenski period da ja posetis ordinacijata na NEURODENT koja se naoga na ul.Bulevar 1-vi maj 84-b sekako vo Bitola ili da si zakazis pregled na tel 047 552 022 veruvaj deka doktorot e super i ke dobies dobra terapija so koja ke se prerodis uste vo prvata nedela po zemanjeto na terapijata.
    Druzise poveke, izleguvaj i najdisi nekoja zanimacija ........citaj,odi na aerobik ili pilates ........polni se sebesi so pozitivno .Patot da se izleze od ovoj kjor sokak veruvaj mnogu dobro mi e poznat i znam kolku e bolen i macen.
    Pozdrav od mene ............nema da pogresis ako go primenis mojot sovet.

На danika и Azzura им се допаѓа ова.
  20. tetito

tetito Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2011
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    0
    сакам да те прашам дали имањето фобии, и стравови недоверба во себе, и повлекување изолирање од луѓето поради тоа што се осеќаме дека во секој момент нешто лошо ќе ни кажат и ќе не повредат се дел од анксиозноста.

поздрав до сите