Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. Ane.a

Ane.a Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    84
    Јас ќе раскажам замислете го животот без таа анксиозност, не дозволувајќе да ви го контролира животот,страв ,пники, нервози, ако мислите на тоа нема ни да помине , во ПМС и мене ми е страшно, плачам после 5 минути се смем, вриштам , тоа е ,со сите проблеми радувајте му се на животот затоа што можеби тоа е дадено за да се оформите , да сознаете повеќе, за кога ќе видите некој да има проблем кој вие сте го прошле да му излезете во пресрет, да му помогнете, ајде охрабрете се себе си и утрешниот ден нека биде почеток на вашето ново раѓање,без тие црни мисли .

На Emili12321, maja.mitrova, natemila и 4 други им се допаѓа ова.
  2. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    459
    Допаѓања:
    171
    uste pred da zAspam si napraviv film deka ne mi se spie. Cela vecer, samo poslednive 2 casa. ksko so pominuvase vtremeto taka se poveke nemozev da lezam. Nervoza me tepa i samo prasanja? so tie? Zaso nemozes da spies, da ne dobiam nerven slom, ZasTo nemozev da spijam. Sea i za vecer mi e strav. pomos

На Cleonika му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Cleonika

Cleonika Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2010
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    465
    Маја и јас така до вчера спиев ок, и вчера ми влезе филм од преку ден што ме фати анкс, и вечерта си велам нема да можам да спијам , и стварно не можев да заспијам, а ми се спиеше..таман ке задремев ме будеше како штрекната страв и стегање в гради, лошење... и од нервоза, пак и пак се врткав до 3..и станав се напив пола хелекс, се зашеметив и така заспав..ама затоа денеска па сум ко надрогирана од апчето... ич не сакам да пијам, ама не можев да издржам многу ми е мачно некогаш.... и стварно не разбирам од каде доаѓаат овие вртоглавици необјасниви? станав денеска ок значи ако бев зашеметена ама бев добра, и се спремив да одам на работа, дојдов, седев ок,, и ме фати сеа како лошење знаете она минимално ко да ти се превртува и иде нагоре од стомак, па ко тешка главата , малку ко вртење в глава... аман више и ок се осеќам и страв немам, и мора да се појави ваков симптом некој? не разбирам што се овие симптоми...ок е ај коа сме во паника или во анкс, ама и коа сме со друго сконцентрирани и тогаш мора да се појави да не подсети..

На maja.mitrova му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Inkaaa

Inkaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    143
    Мене ми се деси ова пред неколку дена. Бев се океј и наеднаш почна некоја мачнина, дисбаланс во стомакот, нестабилност кога одев, а баш бев среќна тој период и ова пак ме тресна од земја. :( Исто кога беше ладно времето и наеднаш кога се стопли, слушнав на временска прогноза дека ќе се качуваат температурите, било шок за организмот, да внимаваат тие што се со висок притисок и хронично болните и ме мавна филм во глава дека ќе ми биде лошо и стварно ми беше наредниот ден. Почнав да препаѓам и да мислам на притисоци, а не ми држи да го ставам апаратот на рака оти лога го ставам ми се качуе моментално од страв, срцето ми забрзуе и се препотувам. И така, денеска наместо да учам (полагам за неколку дена испит) јас се мислам зошто ме боли глава, да не ми е нешто. Ете овоа ти се вика самоубиство, аман ми се вика!

5. maja.mitrova

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    459
    Допаѓања:
    171

so da ti kazuvam , nema raatt. a kolku ubavo si pominav vikendot...
    ama inat me fati ke ja pobedam i ke se boram glupacka niedna...

На baba Rada му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Cleonika

Cleonika Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2010
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    465
    http://www.ilovepanicattacks.com/indexy.php Не е дека сум најјјсјајно пак, ама повелете видеово слушајте го, пошто ми звучи како сите нас да не опишува... стварно убаво објаснува. се надевамм барем малку надеж ке ви донесе за денес :) ве гушкам

На Inkaaa и crazylady им се допаѓа ова.
  7. Испаничена

Испаничена Нов член

Се зачлени на:
    1 јуни 2015
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Znaci vaka....veke podolg period recisi 3 godini me maci istiot problem.odednas pocnav da dobivam napadi na gusenja nedostik i glad za vozduh bukvalno kako nekoj da me davi.... pocnuvaa bolki vo gradi racete da mi trnat vrroglavici i vo sekoj moment mislam ke se onesvestam ke umram.seto toa bese prosledeno so ogromen strv deka sum bolna od nesto.
    prviot pat koga zavriv na urgentno doktorkata mi preporaca odma da napravam ispituvnja na krv srce i pluka.otidov vo filip 2 gi naptaiv site mozni detalni ispituvanja na srce ekg eho stres test 24h snimanje na srce i mi rekoa deka se e ok.podocna otidov na pulmolog i alergolog snimiv plukata spirometrija alergo testovi.imam golema alergija i doktort posumlja na alergiska astma.potoa doznav deka dokik e najdobar za toa.mi napravi milion testovi ispituvanja inaracav vakcini odbgermanija protiv alergija sezonski ingarantirase deka se ke pomine.
    megutoa mene nikako nisto ne mi pomagase.sekoj vtor den me fakka gusenja gubenja i mislev gotovo kaj inda e gotova sum.prevleduvav pomodruvav odednas od cista mira.pocnaa doktorite od itna vo drzavna da me prepoznavaaf koa dogava itno so glad za vozduh i kazuvajki mo dete nemas niso ova ti e anksioznost so panik atak.
    otidov na neurolog i neurospihijatar mi naravija duri i magnetna na glava incrlo telo.niso ne najdoa.pocnaa da mi kazuvaat deka ova mi e od oretrpen stres od rabota i pokasno mi se reflejtiral na ovoi nacin.mi dadoa terapija seroxat i helex i go piev dve godini.paralelno pijam i antihistaminici odnosnonza alergija i si nosam pumpicki za disenje?bev i na orl kaj orovcanec vo remedika mi preporaca operqcija na krajnici na tretiot ne isceznal i na nekoe zgolemeno jazicno tkivo pozadi vo grloto koe mi pravelo problemi vo disenje.kaj orl vo sistina niso nema vrska vikaat.i milion dr ispituvanja duri i kaj babi bajacki zavrsiv inpoveruvav u tie sranja.
    Sega se prasuvam dali imam alergiska astma koja mi pravi panik ataki ili imam samo panik ataki so simptomi na astma.edno vreme do pred 6 meseci bev ok i sega povtorno mi se vrakat site simptomi.
    osekam pak strav pak glad za vozduh grutka vo grloto i nosot.
    molam sovet ili nekoe slicno iskustvo
    pozz

8. Cleonika

Cleonika Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2010
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    465
    Како прво, ке ти препорачам и тебе, доколку знаеш англиски да го гледаш и слушнеш видеото на линкот што го постирав веднаш над твојов одговор.. како второ, кај трбе дефинитивно се работи за анксиозност и напади на паника .... можеби тоа што си склона кон алергии само ја влошува ситуацијата и ти прави појако чувство на гушење и други симптоми...но самиот проблем е анксиозност... и не се плаши, јас сериозно сум уверена дека штом луѓе со хронична анксиозност после 10 и повеќе години повторно можат да научат да живеат нормално, тогаш можеме и ние. Без апчиња и доктори што само ќе не направат вечни пациенти... можеби помага разговор со психолог но треба да се најде вистинскиот што е спремен со правилна сеанса со разговори да ни ги опушти мислите а не да не навлече на лекови.... така да не се плаши можеш секојдневно да доаѓаш овде и да пишуваш ќе видиш колку поддршката ќе ти помага и тоа што ќе знаеш дека не си сама во ова и дека е се ок... поздрав

9. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Има разлика помеѓу анксиозен напад и паничен напад. Анксиозниот напад донекаде и може да се третира без лекови, паничниот не. Анксиозниот е најчесто фобичен напад и со тек на времето може да избледи. При паничен напад, како кај @Испаничена се менува целосното стање на организмот во тој момент и е проследено со огромен тремот, тресење на нерви, палпитација, покачен притисок и остало. Јас навистина ти препорачувам да не го оставаш тоа така, туку да почнеш со терапија, пошто само од себе нема да помине. А за откажување на терапијата отом потом.
    Никој не умрел од паничен напад, ама не можеш да живееш нормално додека ги имаш.

10. Inkaaa

Inkaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    143
    Ќе можеш поконкретно да го објасниш овој Анксиозниов напад? Јас стварно не правам разлика помеѓу нив и не знам кој почесто ми се случува. Фала однапред :)

11. NovusOrdoSeclorum

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Вероватно имаш анксиозни напади.Анксиозниот се манифестира со нелагодност од одредена ситуација која прераснува во блага панична симптоматологија, односно вознемиреност или тремор, проследен со срцебиење, трпнење на рацете, вртоглавица, нагон за повраќање те проблеми со гастроентерохепатолошкиот тракт (гасови и слично). Сепак, успеваш да останеш со половична контрола врз себе, која ти налага да се тргнеш од моменталната спорна ситуација која ти го предизвикува нападот.
    Паничниот напад почнува со силни анксиозни симптоми како нагло растење на палпитацијата и срцевиот притисок, сериозна вртоглавица, силен страв кој го попречува земањето те истуштањето воздух. Симптомите се влошуваат кога помислуваш дека телото ти откажува и ја губиш контролата и настанува неконтролирано тресење на сите нерви во телото, силни конвулзии, кочење на одредени екстремитети (нешто налик на епилептичен напад).
    Сепак, не е опасен по живот, бидејќи организмот кој е во состојба да издржи континуирано изложување на ваков вид конвулзивен напад, секогаш е совршено здрав :D
    Пациентот најчесто си ги предизвикува сам паничните напади, како страв од нивно повторување. Сепак се непријатни и одреден период, додека симултано се појавуваат неизбежна е терапија со седативи и некој поблаг антидепресив, доколку болеста не коморбидира со знаци на депресија или континуирана анксиозност. Поздрав, мила :)

На mistrivce, crazylady, bubic.k и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Cleonika

Cleonika Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2010
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    465
    Добро ајде некој што знае повеќе нека ми каже таман ок си бев цел ден и ме фати коа се вратив од работа како зуење во уши нешто така па ко затнати уши и знам дека тоа е од покачен притисок и сеа успаничив си викам да не имам удар мозочен ичи тн и тн -.- одма филм си напраив ама непријатно е стварно уши затнати и така ко на пат на повисоко коа се оди -.-

13. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    Здраво женски, денес и вчера што да ви кажувам изгубена до немај каде, ни концентрација ни рамнотежа, хаос у глави. И прееска така лежечки без душа викам а да станам јас малце да повежбам со последниве сили па со биде нека биде, и така прво ми беше лошооо, па после една енергија, па еден туш и сега некако ми е суперрррр :D @Cleonika душоо ништо не ти ееее, се е во ред само времево малце не зезаааа верувај мииии :D Ви посакувам добра нок и уштее поубав ден без паникиии душичкиии моииии :sun::sun::sun:

На mal.ecka, deskarada, bubic.k и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Inkaaa

Inkaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    143
    Не бе каков притиспк, од анксиото ти е. Мене ми зујат ушите во тишина секогаш, а пред неколку месеци и затнати ми беа, ама не мора да значи дека е од притисок. Уживај, ништо страшно. ;)

15. Cleonika

Cleonika Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2010
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    465
    Фала ти Инкааа и Нате :) е сега са прашам ми излезе на фб реклама за апчиња МагнесанБ6 за анксиозност, за нерви и тн... сакав да прашам дали некја има искуство пишува дека може да се пијат по 1 на ден и не ствараат зависност само витамини биле .... па ме интетесираше дали ги користел некој ? :*

16. NovusOrdoSeclorum

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Самата анксиозност поттикнува моментално покачување на притисокот, а никогаш не се случува да се задржи одредениот притисок. Магнесанот б6 е чист магнезиум со појачано дејство на витаминот и истиот може да помогне само во случај на телесни конвулзии (опуштање мускулатура). Истото дејство во невитаминските лекови го има дијазепамот и затоа е тотално непрепорачлив за лекување на анксиозност и депресија.

17. Inkaaa

Inkaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    99
    Допаѓања:
    143
    Јас ги користев, многу се добри, не ствараат зависност. Јас ги пиев скоро една година без престан, ама пред неколку месеци почнав да имам киселини кога ќе се напиев, најверојатно оти организмот ми беше заситен од магнезиум и ги прекинав, сега сум само на B6. Летово пак планирам да им се вратам оти стварно се чувствував подобро од нив.И друга работа. Има два вида на МагнезанB6. Едни се Антистрес, други обични. Јас ги пробав и двете, ама мислам дека подобри беа овие обичните или само јас бев повеќе навикната на нив. :) Пробај си ако сакаш, нема да згрешиш. :*

18. maja.mitrova

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    459
    Допаѓања:
    171
    kako se spravuvate so derealizacija, depersonalizacija be lugeee

19. Emili12321

Emili12321 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2014
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    288
    ја веке скроз ја игнорирам и не дозволувам да ми уништи ни ден повеке !!! <3 :D

На Inkaaa и natemila им се допаѓа ова.
  20. maja.mitrova

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    459
    Допаѓања:
    171
    kako.. nz kako.. probuvam i samo mi idat misli, da ne se izgubam sebesii.. i samo si vikam smiri se nim pa napadi na panika da dobies..