Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Анксиозност

Дискусија во 'Психологија' започната од dunja, 12 јануари 2010.

1. Jasminkasnezana

Jasminkasnezana Нов член

Се зачлени на:
    6 јуни 2015
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    8
    Inace alehandro od moe licno iskustvo i od koga znam za sebe imam strav od sto ne pa eve fala mu na gospod zasega ne sum poludela a nema ni ti veruvaj...peeriodi se vo zivotot fazi ke te pomini i ovaj period sum sigurna..pozdrav :)

2. zoceeee

zoceeee Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    70
    Zdravo na site ke ve molam za sovet abe sekoa vecer sonuvam nekoi glupi strasni sonista znaci ke zaspijam i cela veces se davam vo s6nista a nautro koga stanuvam sum kako matna help

3. littleflower

littleflower Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2012
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.484
    Јас се немам возено во автобус од 2008ма, но сеуште имам надеж дека можеби еден ден ќе соберам храброст и ќе влезам. Обично одам со такси или кола, во комбинација со пријатели или луѓе кои одат во истиот правец (ако е од Скопје до Охрид, Струга и слично.)

На IthoughtIwasAnAllien и natemila им се допаѓа ова.
  4. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    На Irina LMV, Jasminkasnezana, alehandro и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    460
    Допаѓања:
    171

nate mila blagodaram mnoguuu za informacijata, mnogu mi olesni epten... samo uste da mi kaze nekoj dali toa sto premnogu se analiziram i si zboram vnatresno sama, se boram sama, se custvuvam kako da ne sum vo moeto telo e del od napnatosta od anksioznosta, se custvuvam kako da se dve licnosti?od dr strana nemam nisto cudno napraveno osven sto ispanicuvam zaradi tie misli ? ili stvarno nesto ne e ok?

6. cristyer

cristyer Активен член

Се зачлени на:
    22 декември 2014
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    8
    Тоа што може да ти помогне е да имаш позитивни и мотивирачки мисли. Јас многу добро знам како е да се бориш со себеси. Обиди се пред спиење неколку пати да си повторуваш дека можеш, дека си силна, полна со самодоверба, дека во иднина се гледаш како успешна личност и дека ќе го надминеш тој проблем, дека веќе го надминуваш. А, кога треба да одиш негде и те ти се јавуваат тие црни мисли дека нешто лошо ќе ти се случи, не смееш да се откажеш, зошто на тој начин и дозволуваш на таа другата во себе да победи и да те остави дома со голем страв. Значи кога почнуваш да слушаш такви негативни гласови, вели си во себе ЈАС МОЖАМ И НЕМА НИШТО ЛОШО ДА СЕ СЛУЧИ. Многу е битно да прифатиш дека тоа што ти се случува е нормално и дека не си сама во светов. Ако добиеш некој паничен напад, обиди се да се смириш со тоа што ќе си кажеш дека е во ред, нормано е, ќе помине, поминува, добра сум,силна сум, можам. Многу е битно да почнеш повеќе сама да се движиш. Оди на подолги прошетки секој ден, оди во маркет сама, оди и во автобус сама, со тек на време ти ветувам дека ова ќе исчезне. А исто така ти препорачувам да си земеш витамини како б-комплекс и пред се, Магнезиум, имаш Магнезиум - директ или Магнезиум со витамин Ц за џвакање. Бидејќи недостаток на магнезиум е исто така причина за анксиозност и депресии. Ова ти го зборувам затоа што лично го имам искусено.

На Irina LMV и veren им се допаѓа ова.
  7. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    Многууу ти благодарам, јас сега мног повеке од порано излегувам и сама и се борам секојдневноооо. Ова со автобусов ми претставува голем проблем но знам дека морам да го надминам. Б-комплекс ппијам, а магнезиум пиев до пред некое време, но ке земам пак да пијам деновиеее. Ке ги практикува овие советии.

На maja.mitrova му/ѝ се допаѓа ова.
  8. maja.mitrova

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    460
    Допаѓања:
    171
    mozes nateee, mozes da uspees , ja imas celosno mojata podrskaaa, nis nema da se slucii

9. alehandro

alehandro Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2011
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    65
    Fala Nate za linkot .sega imame nekoi domasni problemi i pak mi se javi toj strav (toj i edinstven strav mi e )po linkov kolku sto jas svativ kolku i da dozivees stres anksioznosta ne moze da premine vo nisto drugo.drugite sto mislite?

10. maja.mitrova

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    460
    Допаѓања:
    171
    i jas go imam smao toj strav sega,, se mislam oti ke se seknam.. go mislam toa veke 1 mesec, i dr opsesivni misli ama se si e na mesto...mislam deka ako ima sansi da se sluci toa doktorite ke ni prepisat tableti i toa ke bide javno poznato...nema tesenje tamu... znaci ili si ili ne si... kako so mi kaza mojata doktorka, tie so se takvi ne se svesni, ne ni mislat za toa... zatoa uzvivaj, malce e tesko znam... i jas sekoj den mislam deka ima 2 mai, edna so strav i edna so razum i deka teloto mi se deli i nz so i togas mi ide mislata deka ke se seknam ama nisto .. :DDDDi sekoj den isto :DDDD

На IthoughtIwasAnAllien му/ѝ се допаѓа ова.
  11. cristyer

cristyer Активен член

Се зачлени на:
    22 декември 2014
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    8
    Нема на што, најбитно е да веруваш во себе и да практикуваш што ти кажав. Бидејќи со ова јас успеав. Прочитај си ја Моќта на потсвеста, јасно ќе ти биде. :) Пиши ни за подобрување :)

На Cleonika и natemila им се допаѓа ова.
  12. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    значи нема шансиииииииии, има луѓе со години се со анкс не им преминалоо нема ни на нассссс. Се е до нашите мислии

13. zoceeee

zoceeee Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    70
    lugeee loso mi e help mi vibrira nes okolu srcetoo kako vibracii

14. lejlla

lejlla Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    2.382
    Да не имаш мобилен??? :) се шалам, ништо не ти е 100%, не паничи, написе едно бедоксинче и легниси ;)

На veren, lil3 и lock им се допаѓа ова.
  15. siki28

siki28 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2009
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    44
    Не сум сигурна дали овде прочитав, но може ли некој да ми каже која е разликата помеѓу панични напади и анксиозни напади?

16. siki28

siki28 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2009
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    44
    П.С дали некој од вас го има Линден методот и може да ми го прати?

17. maja.mitrova

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    460
    Допаѓања:
    171
    mi se navea sega deka moze da dobijam alchajmerova bolest od tolku nekoncentracija???? nemozam da ja trgnam taa misla...

18. rita22

rita22 Активен член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    7
    Maja, probaj da se koncentriras na nesto drugo, ne misli sega na toa. I jas edno vreme bev epten dpli so koncentracija, ama nekako se vrativ pak vo normala. citaj knigi, ke ti se vrati, vajda mene toa mi pomogna. Batali gi bolestite, nema nisto da ti se sluci, ignor na se

19. maja.mitrova

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    460
    Допаѓања:
    171

stvarno e glupo, si pravam film deka lugeto ke ti zaboravam od so zaboravam...doktorkata vcera mi rece od so sum premnogu napnata, mislam deka se e nerealno, se krijam od sopstveni stravovi... nz dali da se napnuvam da izlezam od toa, znaci nekako da se soocuvam ili da cekam da pomine se, jas tolku sum vnatresno orientirana so koga ke se poglednam vo ogledalo se zamisluvam dali sum jas? toa e najgrozno nesto... ona mi kaza deka e custvo so ke pomine ako se relaksiram i se pomalku ke se pojavuva ama mene me plasi poveke, mi e strav da ne izgubam kontrola itn...

20. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    67.712
    Се` ни е во главата. Јас се научив да се игнорирам самата себе во ситуации кога ме обвземаат панични мисли. Изгледа дека мозоков почнува да сфаќа дека немам потреба да бидам анксиозна и престрашена од секој нов чекор, загрижена дали сум повредила некого со мојот став и итн.
    Животот е краток, затоа немам време кога да бидам анксиозна.

На Cleonika, veren, maja.mitrova и 1 друга личност им се допаѓа ова.