Маја значи мораш сама душо да почнеш да се менуваш, вака на форумот цело време и читање и барање симптоми само подлабоко ке навлегуваш во ова. Преземи нешто, читај некоја книга со позитивна содржина, земи разубавувај се, маникир педикир прави си дома, оди на фризер направи промена на фризурата. Гледај позитивен филм, навечер кога е посвежо искочи прошетај во природа, купи си нешто поднови се, па макар и еден лак или карминче. Мораа да биде подоброоо, вака само се затвараш повеке.
oh bree.. kolku mi e tesko da ne procitam nestoo... znaci mora da pocnam da komuniciram poveke, da ne navleguvam vo ovaa rabota poveke.. mnogu mi e tesko da ve napustam ama vetuvam deka nema da bidam prisutna tuka veke, se nadevam se ke bide ok .. fala mnogu ***
маја ке бидеш добро, ти бид со нас, кај нас нема што лошо да прочиташ, од нас може само да ти е подобро. Не читај по нетов за бочести и сличноо. Ке бидеш добро мајаааа
Биди присутна на форумот и на други теми, кажи нешто "вруќо"раскажи нешто смешно....сите имаме маки но овде сме и за да си ги подобриме и олесниме и да се насмееме и нашалиме а и да научиме нешто.
nema vrska dali si tuka ili ne, mozes slobodno da pisuvas sto sakas i koga sakas, megutoa mene koga mi e tesko koga sum vo nejteskiot period gledam da ne visam po forumov i na toj nacin si pomagam sama, se ubeduvam deka ne mie nisto i itn. Ima denovi koga nemi usoeva, pa panicno prasuvam luge sto mi e, kako mi e , ste imale li i vie.... znaci nisto strasno ne e ako si prisutna na forumov, ama gledaj toa da e poretko i bas onaka koga veke nemozes. Eve vrakaj strani nanazad, ima period koga sekoj od nas , po 100 poraki vo den sme pisuvale, sega se poretko , a barem kaj mene, situacijata ne e kojznae kolku smeneta, osven sto sega znam da ja ignoriram i ja cekam da si otide gostinkata. Sekoe dobro ti posakuva,, uzivaj si i naredniot pat koga ke se vidis vo ogledalo ako nesto se mislis dali si ti ili ne, stipni se malku po obrazot i ke svatis deka si ti, nasmej se, nasminkaj se i gitla nadvor na setkanje. ve sakam site
И jас мислев дека е невозможно и дека ќе си се мачам вака додека живеам, ама сите такси мисли траеа се додека не разбрав дека ОД МЕНЕ ЗАВИСИ моето здравjе. Пиво расчисти си со себе, што те право ваква анксиозна, од кога почна да имаш симптоми на анксиозност па се до сега. Биди реална со себе. Ако имаш некоj на кого можно да се искажеш без да те осудува, ќе ти помогне да се слушнеш себе си, да сфатиш колку твоите стравови се не оправдани и глупи. Ама на краjот сепак ако самата не разбереш дека од тебе зависи твоjот лек, никоj нема да може да ти помогне.
Ви се случило да ја чувствувате едната страна од главата како здрвена, како да ве боли, како да ви е здрвено овде од слепоочниците надоле. Цела лева страна од главата си ја осеќам како здрвена да ми е, дури и образот. Хелп луѓе, многу се плашам.
Знам дека има тема посебна за ова,ама некако не е активна плус го делиме истиот проблем. Ајде помош кој бил нека сподели Милка Ололоска или Александар Марцикич? Јас сум повеќе за кај Александар зошто знам човек што оди кај него и е задоволен,а и Милка ми е поскапа.Бил некој кај него?
zdravo jas sum nova na forumot.sakam da ja spodelam situacijata vo koja se naogam veke 4ipol godini pred toj period bev super ne pamtam za glavobolka ili nesto slicno za zabava za izleguvanje i slicno bev prva no se sluci nesto cudno edna nok vo diskoteka izgubiv svest i stanav drug covek,ne mi bese prv pat da izgubam svest(mozebi2-3 pati porano)no neznam sto sse sluci kako da bese toa podrugo,narednata den se razbudiv so strav odma zemav krv mokrakja se bese vo red napraviv magnetna rezonansa i drugi ispituvanja se bese vo red megutoa ne se osekav dobro.jas do den denes nemozam da otidam na kafe svadba a za vo diskoteka ne ni pomisluvam osekam strav gusenje mi se trese snagata i mislam deka sekoj moment ke padnam.istoto mi se slucuva i koga stojam da cekam red bilo vo banka ili kaj i da e sakam samo da bidam doma i postojano cistam sto ne mi se slucuvalo pred toa se osekam preopteretena so toa na primer minam so pravosmukalkata po 3-4 pati na den i sama znam deka ne e dobro toa no postojano toa go pravam.ako ima na primer svadba naredniot mesec jas cel mesec samo na toa mislam kako ke izdrzam.mislam deka ke poludam nikoj ne me razbira kako se cuvstvuvam ako kazam deka nemozam da izdrzam site mislat deka se preteruvam ili deka ne sakam da odam i da se druzam,naprotiv dusata mi place da bide se kako porano.isto taka imam strav ako na nekoj nesto mu se sluce pred mene ili samo da slusnam deka nekoj si presecil nesto ili soobrakjajka ili so i da e nesto loso mene odma mi se slosuvaimam i malo detence i mnogu pati se deram za glupost na primer ako izmaca ili isture nesto se deram deteto se preplasuva i pocnuvam da placam posto mi e mnogu krivo i ke ja gusnam i placam.pred nekoja den mi se slosi do tolku sto se ukociv cela i race i noze i usta me nosea na brza pomos i so inekcija se srediv doktorot mi rece moras da pies lekovi za smiruvanje.i pak pocna se odnovo jas piev samo pola heleks mal period i se pomiriv so mojata situacija,sega sakam da ja resam. pak ispitav krv mokrakja i se bese vo red pa se obrativ na psihijatar toa se sluci denes.samo sto vlegov kaj doktorkata jas pocnav da placam neznam sto da i kazam nemam nesto da me dovede do vakva situacija nisto stresno do tolku(so ogled na denesnicata) mi prepisaa citram i heleks.no vo apteka koga bev da gi kupam (prijateli sme so aptekarkite)ne mi gi dadija mnogu losi raboti slusnav deka mnogu popravale,stanuvas zavisen od niv,ne si sposoben da rabotis i dr.i ne gi kupiv slusnav za nekoi drugi vameks no neznam kakov e efektot i dali ke mi pomognat.Se izvinuvam na dolgiot post no nemam na koj da se iskazam site mislat deka samo sakam da skrenam vnimanie a jas se molam nikoj da ne bide vo moja koza da ne go boli isto kako i mene. Ako ima nekoj sovet ve molam da mi dadete isto i za lekovite iskustva spodelete kazete mi sto da pravam
@ttaannjjaa kako prvo neznam sto si cekala 4 god, zosto ne si pobarala pomos? Kako sto citam stvarno ti e loso i ne mozes da funkcioniras kako sto treba, moj sovet e ako lekovite ti se prepisani od strucno lice da si gi zemes i da pocnes da gi pies, sto ke cekas uste, da zapadnes i vo depresija (toa mene mi se sluci)? Momentalno pijam elicea 5mg, mislam deka so Citramot se od ista grupa na AD i ne debelat kako prvo i ne stvaraat zavisnost, za podetalni info da go prasas psihijatarot kaj sto bese, a za heleksot so koj isto imam iskustvo 2 god go piev, toj e sedativ, te smiruva, isto ne debeli, moze samo da si pospana od nego ako go zemas vo pogolemi dozi, kako sto pisav go piev 2 godini i go ostaviv, toa znaci deka i toj, barem kaj mene ne stvori zavisnost. Nesakam da bidam pogresno svatena, da ispadni deka te ubeduvam za da pies lekovi, site znaeme deka se hemija i deka se stesni, no koga ne mozeme da funkcionirame kako sto treba, koga ne uzivame vo zivotot i se soocuvame so vakvi problemi posegnuvame po lekarstvata. Ti posakuvam se najdobro, sto poskoro da pisis deka si podobra, a tvoe e da odlucis dali ke pocnis so lekarstva ili ke prevzemis drugi merki... So sreka!
Сите лекарства на почетокот имат несакани дјства, ама тое е доека се навикне организмот. Ако више гледаш дека неможеш да се справиш без лекови одма почни ги, не чекај како што ти кажуваат да западнеш повеке. Поззз и се најубавоо
Јас ја пијам истата комбинација и е премногу ефикасна . Баш напротив све што неможев да правам , сега можам .. Не е дека нападите ги нема,ама барем можам да правам некои работи како човек да излезам,да одам до продавница,да се дружам,почнав по малку и да патувам,да седам сама дома, да одам на концерти и други настани кајшто има гужви .. Не бегам како порано .. Незнам, мое мислење е да послушаш совет од лекар .. Но тоа е само мое мислење,ти сепак си знаеш најдобро. Те поздравувам и ти посакувам што побрзо среќен крај на оваа твоја борба
Инка денеска те читам...инаку и мрне ми де има случрно така кај образот кај јаболчниците од едната страна како да ми трпне да осеќам ..... и се вѓам од паметси мислам мозочрн удар....ама полека па приметив, дека коа ќр ја осетам така страната ко здрвена налку, тоа можр од лржеее или држење рака нс таа страна и ја од страв ќр почнам да се фаќам како да се масирам така ќр минамеднаш по лице малку и осеќам после тоа ко повеќе трпнење и пошто веќе нрколку пати ми се дедило сфатив дека не е ништо опасно туку од тоа е, и кога ќе се допрам уште повеќе го праам местото ко отрпнато така да нее страшно нешто! И да прашав сакам, пошто пиев рдна нефрла сабајлр и навечер б6 , и после не пазев трфот ама нркои денови по 2 оод еднаш испивсм, особено сеа од топлово коа знае да ми падне притисок и мајка ми ми кажсла да се напијам 2 се крева притисок, и видтина ми помага...па сакав да прашам дали знаете дали смее така да се пијат да не е опасно?
@Cleonika јас стално пијам по 2 и супер ми е, е зесково малце не го поднесувам ама гледам жештиниве да сум дома хаххаа иначе одма правам филм дека ке паднам у несвес
Е добро.... и мајка ми ми рече дека од нив нема гајле ама баш сакав да прашам дaали некој има искуство....инаку и јас истото Нате денес од ск си дојдов а вчера отидов убаво си поминав со другарки се видов и сабајлево сѕанав од 10 го чистевме станот јадев само 1 кроасан и си тргнав со автобус на кај дома и пред да стигнеме ме фати како омалаксаност и под топлото и нејадена бев...и јадев со раце до ноз хахха само за да не се онесведтам имав страв.... и еве ме цел фен лржам уште сум ко потепана не знам јс цел ден да ме држи притисок низок :/ се напив и 2 бедоксина и јадев ама уштее сум омалаксана. Од кревет повеќе нр можам )
Недефинираното чувство на страв, вознемиреност и тага кое се појавува без навидум очигледна причина е едно од најчестите психолошки проблеми. Станува збор за анксиозноста која често предизвикува и чувство на немоќ, бидејќи едноставно никој не може да се соочи со оние проблеми кои не може јасно да ги види. Но, тоа не значи дека таа е непобедлива. Погледнете ги овие 8 чекори предложени од страна на Академијата за психологија во Америка со цел полесно да се справите со ова состојба. 1. Контролирајте ја вашата загриженост: Одвојте 30 минути за целосна насоченост кон себе. Во околина која ви е удобна и пријатна и која ви обезбедува мир, направете листа од сите оние нешта кои ве загрижуваат. Откако ќе ги запишете вашите грижи ќе сфатите дека барем за половина од нив нема потреба од загриженост. Токму тоа ќе ви помогне да ги издвоите вистинските проблеми и да се фокусирате на нивно решение. И не заборавајте, секој проблем е решлив, потребно е само да се најде вистинскиот начин. 2. Вратете се малку во минатото и искрено разговарајте самите со себеси:Дали до крајот сте се избориле за проблемите кои сте ги имале или пак, сте ги „турнале“ под тепих и сте ги потиснале во себе? Иако се невидливи, често неразрешените проблеми од минатото се причина за појава на анксиозност во сегашноста. 3. Направете листа од вашите стравови и рангирајте ги според начинот на кој влијаат врз вас: Направете скала од 1 до 10 и со помош на вашиот здрав разум разделете ги вистинските опасности од оние кои се ирационални. Сигурни сме дека ќе сфатите колку повеќето од нив се бесмислени. 4. Во распоредот со вашите секојдневни вежби додадете редовна физичка активност: Најдобро тоа да е некаде на отворено, на свеж воздух. На овој начин ќе ги покренете умртвените процеси во вашето тело и ќе ги стимулирате хормоните кои носат задоволство и релаксирање на вашиот нервен систем. 5. Одвојте време за одмор кога сте дома: Слушајте ја онаа музика која ја сакате, научете основни јога вежби и применувајте ги секој пат кога ќе се чувствувате вознемирени. Кога ќе почувствувате необјасниви стравови, веднаш престанете со сите активности и неколку минути дишете длабоко, фокусирани целосно кон себе. 6. Неколку дена не консумирајте кафе, газирани пијалаци, алкохол и цигари:Нивните состојки го иритираат централниот и периферниот нервен систем, а со тоа влијаат и врз вашето расположение, начинот на кој се доживувате себе и вашата околина, како и врз погледот кон она што во моментот ви се случува. 7. Разговарајте со вашите блиски за тоа како се чувствувате: На овој начин ќе ги споделите вашите грижи и со другите, па токму затоа и потоа ќе ви биде полесно. Ако е потребно, не се плашете да се обратите ка психолог или психотерапевт за помош. 8. И за крај, не заборавајте дека во борбата за анксиозноста најважна е акцијата, а најлоша е пасивноста.
Абе мене бмбони ми дадоја или таблети неколку месеци пијам Асентра и никаково подобрување ме уби депресија ништо не ме прави срекна активна сум физички се правам вежбам решачам не се замарам со проблемов многу да се плашам дека нема да помине си давам надеж дека ек помине читам медитирам и ништо ,што да правам за оваа депресија амаан така живеам никако безволно празно,зошто вака се чувствувам има некој со ваков проблем?а зошто се штетни таблетите прочитав во еден од постовите?Сепак е лек зошто би бил штетен некој на здравје пуши цигари пие тоа зарем не е штетно?